240 студенти по медицина готови да влязат в системата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9169470 240 студенти по медицина готови да влязат в системата 240 студенти по медицина готови да влязат в системата www.24chasa.bg
40% от гласувалите 600 студенти в анкета на Асоциацията на студентите-медици са готови да се включат като доброволци. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Искат добро заплащане и предпазни средства

И интернистите могат да лекуват вируса, нека се включат, призова шефът на “Александровска” проф. Борис Богов

240 студенти по медицина в страната са готови да влязат в здравната система, за да помагат на лекарите и медицинските сестри в болниците. Това показва анкета на Асоциацията на студентите медици в България (АЦМБ), изготвена, след като държавата отправи апел към тях да се включат в битката с коронавируса.

Досега 600 бъдещи лекари са попълнили анкетата, а съгласие да участват като доброволци са дали 40%, разказа пред “24 часа” Диян Ганев. Той е стажант лекар и му остават 3 държавни изпита, за да се дипломира в МУ - София. През пролетта Диян бе сред доброволците в инфекциозната клиника на ВМА. Сега отново е подал документите си и очаква да го потърсят.

Заявка да станат доброволци във военната болница са пратили десетки хора, сред които

освен студенти

има психолози,

военнослужещи

и работещи

в БЧК,

допълниха от ВМА.

За да се включат в системата, студентите настояват за две неща - да им бъдат подсигурени лични предпазни средства и графикът им да бъде съобразен с датите им за изпити и лекции. Повечето от тях искат и да получат възнаграждение за труда си.

А от помощта на младите си колеги медиците в болниците ще имат все по-голяма нужда. 4000 се очаква да станат хоспитализираните пациенти с COVID-19 до седмица или 10 дни, предупреди шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов на брифинга на здравното министерство в четвъртък.

“В момента имаме заразени над 2000 колеги. Дифузното разпространение, започнало в повече от 18 области, ще продължи и всички сме ангажирани в този процес. С този темп на нарастване на заразените, който е около 10% на ден, се очаква следващите 7 до 10 дни хоспитализираните да стигнат 4000, което значи, че 220-250 от тях ше бъдат в интензивни отделения и клиники. Капацитетът на болничните заведения постепенно се изчерпва”, каза проф. Балтов и отново призова за активното включване и на частните болници.

“Пирогов” разкри вчера още две отделения за лечение на коронавирус. Те ще са с по 30 легла, като едното ще е само за персонал на болницата, а другото за средно тежки случаи.

Ново COVID отделение за 40 болни, за които ще се грижат 18 лекари и 23 медицинки сестри, отваря и УМБАЛ “Дева Мария” в Бургас. Към момента тя разполага с 10 легла плюс 2 интензивни, но напливът бил огромен и непрекъснато връщали пациенти.

“Имаме екипи за 40 легла, затова изнесохме COVID отделението в сградата на Военна болница в центъра на Бургас, където досега се намираше онкологичното ни отделение”, каза собственикът на “Дева Мария” Семир Абумелих.

Освен инфекционисти и вирусолози коронавирус могат да лекуват и специалистите по вътрешни болести, каза вчера и шефът на Александровска болница проф. Борис Богов.

“Това са едни от най-компетентните специалисти и тези, които са в общински, държавни, частни болници със специалност “Вътрешни болести”, абсолютно качествено могат да менажират пациенти с COVID-19”, призова ги той също да се включат в лечението.

Лекарският съюз също започна кампания за координиране набирането на студенти - доброволци. Лечебните заведения ще попълват формуляри със заявка за броя и вида на доброволците, от които имат нужда. Според тях БЛС ще създава

обяви, които

ще публикува

в jobs.bg

През нея кандидатстващите ще се свързват директно с болницата, която ще прави подбора, казаха от съсловната организация.

Според студентите по медицина обаче е по-добре да се създаде централизиран регистър, до който достъп да имат както вузовете, така и студентите. Координирането пък да е от Министерството на здравеопазването, което има достъп до информация къде какъв недостиг на специалисти има по области и ще може да прави по-ефективно разпределение. Когато се изпращат доброволци в други градове обаче, е нужно да бъде осигурено и общинско жилище, смятат студентите.

Депутат от ГЕРБ пак се върна като доброволец в болницата в Разлог

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Народният представител от ГЕРБ д-р Емил Тончев отново се върна като доброволец в отделението по образна диагностика в МБАЛ - Разлог, където бе началник, преди да влезе в Народното събрание.

“Върнах се в МБАЛ - Разлог, като доброволец, когато не съм в парламента, за да помагам на колегите си в тази тежка ситуация, когато броят на заразените расте всеки ден. Това е дълг на всеки лекар, това е моята работа. Не мисля, че правя нещо специално, когато в събота и неделя съм на първа линия в помощ на моите съграждани от Разлог и на хората от общината", коментира д-р Тончев. И през март и април - в началото на пандемията, д-р Тончев се върна на работа в отделението по образна диагностика, за да помага на останалата единствена лекарка там. 

Сериозен проблем с медиците изпитва болницата в Благоевград. Изцяло запълнени са вътрешното и инфекциозното отделение, където са пациентите с коронавирус. Преди дни бе обособено и трето COVID отделение - УНГ, което също се запълни. Легла може и да намерим допълнително, но няма медицински персонал, каза директорът д-р Огнян Митев и призова лекари и сестри да се включат като доброволци.

Студенти от Факултета по обществено здраве в ЮЗУ “Н. Рилски” вече работят в болницата в Благоевград от юли. Четири студентки по специалностите “Акушерство” и “Медицинска сестра” са назначени като болногледачи в двете отделения - вътрешно и инфекциозно, където са настанени пациенти с коронавирус.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Очаква се да стане ясна структурата на Министерския съвет

Очаква се да стане ясна структурата на Министерския съвет

137 снегорина са почиствали София през нощта

137 снегорина са почиствали София през нощта

СНИМКА: pixabay

Българските студенти отбелязват днес своя празник, честван за първи път през 1903 г.

"24 часа" на 8 декември - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 8 декември - вижте първите страници през годините

2299 новозаразени с COVID за денонощието, починали са 103-ма

2299 новозаразени с COVID за денонощието, починали са 103-ма

Колев е обвинен, че е правил фиктивни фирми и е накарал

малограмотни

да изтеглят

53 млн. лв.

Арестуваха “обикновения човек”, взел 53 млн. лв. от “Хемус” – футболен съдия и бивш данъчен, парите обаче ги няма

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber