Министър Захариева: Готови сме за преговори за членство в ОИСР, чакаме покана

https://www.24chasa.bg/novini/article/9169324 Министър Захариева: Готови сме за преговори за членство в ОИСР, чакаме покана Министър Захариева: Готови сме за преговори за членство в ОИСР, чакаме покана www.24chasa.bg
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева СНИМКА: МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева СНИМКА: МВнР

„България е готова да започне преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и се надяваме да получим покана възможно най-скоро“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на годишната министерска среща на ОИСР, която се състоя във видеоконферентен формат. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на външните работи.

За първи път за участие в най-важния годишен форум на организацията бяха поканени и страните кандидатки, сред които и България.

„Присъединяваме се към все повече правни инструменти на организацията в ключови области, а от 1 януари 2021 г. България ще стане пълноправен член на Агенцията за ядрена енергия на ОИСР“, подчерта Екатерина Захариева.

Тя акцентира върху активното сътрудничество с организацията, което България развива, и неговото нарастващо значение в ситуация на пандемия от КОВИД-19. Министър Захариева отбеляза, че присъединяването на страната ни към ОИСР ще има значение за цяла Югоизточна Европа.

Темата на годишната министерска среща на ОИСР бе как ще се възстановява световната икономика от пандемията КОВИД-19. Във фокуса на дискусиите бяха мерките и инструментите на национално и глобално ниво за справяне с кризата.

„Пандемията ни показа още по-ясно колко взаимосвързани и взаимозависими са икономиките на всички страни“, заяви министър Захариева и подчерта, че при справянето с настоящата криза не трябва да позволяваме задълбочаването на неравенството. „Жените много често са в челните редици в борбата срещу това заболяване и често са по-засегнати от негативните икономически последици. Трябва да работим още по-мотивирано за насърчаване на повече заетост и кариерно развитие на жените по света“, каза българският вицепремиер.

Екатерина Захариева подчерта ключовата роля на международното сътрудничество в преодоляването на предизвикателства, пред които са изправени всички държави, и изтъкна ролята на ОИСР в справянето с последствията от пандемията от коронавируса.

Членството в ОИСР е сред основните външнополитическите приоритети на България, а получаването на покана за начало на преговори е сред непосредствените цели на правителството.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е създадена през 1961 г. с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност. С годините ОИСР се е утвърдила като световен форум за обмен на знания, опит и най-добри практики и изработване на международно признати стандарти на управление и политики в различни области от икономическата и социалната сфера. В момента в ОИСР членуват 37 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Над 600 души се ваксинираха днес в мобилните кабинети на открито и в моловете в София

Над 600 души се ваксинираха днес в мобилните кабинети на открито и в моловете в София

СНИМКА: Архив

Масирани акции за алкохол и дрога на шофьорите до средата на седмицата

Доц. Димитър Марков

"168 часа": Напусна ни доц. Димитър Марков, който спаси хиляди от ампутации

Тихомир Безлов

Законът "Магнитски" може да изтрие до 50% от приходи на клубове

Кметицата Веска Мирчева поднесе на премиера портрет с неговия лик, а на заден план - пейзаж от родната Поповица. Снимка: Румен Златански

Подаряват на премиера собствения му портрет и люти чушки в Поповица

Протест блокира пътя към Калотина до 20 ч. (Видео)

Протест блокира пътя към Калотина до 20 ч. (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber