БЛС набира доброволци за нуждаещите се болници

https://www.24chasa.bg/novini/article/9168052 БЛС набира доброволци за нуждаещите се болници БЛС набира доброволци за нуждаещите се болници www.24chasa.bg
Шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров СНИМКА: Архив
Шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров СНИМКА: Архив

Българският лекарски съюз започва кампания по координирано набиране на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на нуждаещите се болници у нас. Това съобщават от БЛС.

В условията на втора, много по-силна вълна от COVID-19, лечебните заведения в страната са пред прага на кадрови колапс. Всеки ден в страната се заразяват все повече медицински специалисти, което изправя здравната система пред абсолютна невъзможност да предоставя навременна и пълноценна медицинска грижа, не само за пациентите болни от COVID-19, посочват от БЛС.

"В момента здравната система започва да дава първите симптоми на пълно и безвъзвратно изтощение", е завил д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз. "Колегите ни в лечебните заведения са на ръба на психическо и физическо оцеляване поради голямото натоварване. В тази здравна криза, ние разчитаме на помощ от младите ни колеги, студентите по медицина, на техните компетенции и здрав дух, така че заедно да се справим в този труден за всички ни момент", е допълнил д-р Маджаров.

Много лечебни заведения в страната вече отправиха призив за набирането на доброволци, но целия този процес е изключително хаотичен и неурегулиран, смятат от съсловната организация. "Именно това е причината да организираме кампания по координирано набиране на доброволци, където всяко лечебно заведение да обявява своите нужди в конкретика, а доброволците да взимат информирано решение за това къде и как могат да са полезни, в кои точно отделения и какви дейности ще им бъдат делегирани", аргументира кампанията председателят на БЛС.

Всяко лечебно заведение ще трябва да попълни генериран формуляр за набиране на доброволци. Информацията, която ще трябва да бъде подадена от болниците е телефон и имейл за връзка, брой необходими доброволци, основни компетенции - санитар или сестра, отделенията, които имат нужда от подкрепа, делегирани дейности на доброволците, варианти за финансова компенсация.

Студентите по медицина ще могат да кандидатстват директно през платформата jobs.bg в "корпоративния профил" на БЛС, където ще бъдат поместени отделни обяви на всички желаещи лечебни заведения, с отбелязани конкретните критерии и нужди за доброволческия труд.

БЛС ще направи всичко възможно административните пречки пред студентите да доброволстват, да бъдат елиминирани, заявяват от организацията. "Всеки студент по медицина трябва да може да получава служебна бележка от лечебното заведение, в което помага и да бъде извиняван от учебни занятия. Необходимо е да подсигурим спокойствие и нужните компенсации на бъдещите ни колеги, докато подкрепят с всички усилия лекарите в болниците", е коментирал още д-р Маджаров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Любомир Дацов

Необразован на заплата колкото качествен работник - нормално ли е, пита експерт

Пенсионери Снимка: Ройтерс

Европа застарява - до 2050 г. над една трета от населението ще бъде над 60 г.

Кристиян Николов ще отговаря за смъртта на Милен Цветков (в кръгчето)

Съдът ще разгледа нови експертизи по делото за смъртта на Милен Цветков

Специалният представител на Северна Македония за отношенията с България Владо Бучковски

Скопие продължи мандата на Владо Бучковски за специален пратеник за България

Скенер в инфекциозната клиника на ВМА

ВМА на 130: Обновени клиники и собствена инфекциозна болница

2681 новозаразени с COVID-19, починалите са 128

2681 новозаразени с COVID-19, починалите са 128

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber