Махат шефа на болницата във Велинград - дал под наем за 5 г. 12 кабинета с оборудване на център, където бил травматолог

https://www.24chasa.bg/novini/article/9165813 Махат шефа на болницата във Велинград - дал под наем за 5 г. 12 кабинета с оборудване на център, където бил травматолог Махат шефа на болницата във Велинград - дал под наем за 5 г. 12 кабинета с оборудване на център, където бил травматолог www.24chasa.bg
Д-Р ЖЕКО ЧЕШМЕДЖИЕВ

l Комисията на Сотир Цацаров уличи д-р Жеко Чешмеджиев в конфликт на интереси

l Трябва да плати и глоба от 26 833 лв.

l Това е трети скандал, в който е замесен, след фалшивите сертификати и фалшивата диплома по здравен мениджмънт

Шефът на болницата във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев, който само за месец беше уличен в източване на здравната каса чрез фалшиви сертификати и във фалшива диплома по здравен мениджмънт, и въпреки това не подава оставка, е на път да се раздели с поста.

Това ще стане, след като влезе в сила решението за конфликт на интереси, открит от антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

По силата на закона тогава д-р Жеко Чешмеджиев трябва да бъде освободен от поста, на който е от 2015 г. и

въпреки

многобройните

скандали,

упорито

не напуска

Той трябва да плати и глоба в размер на 26 833 лева.

Институцията на Цацаров, чието цяло име е Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), е установила конфликт на интереси на свое заседание в сряда.

Оказва се, че като управител на общинската болница във Велинград д-р Чешмеджиев дал под наем на медицински център, в който работел допълнително като травматолог, 12 кабинета заедно с оборудването.

Това станало без разрешението на общинския съвет, който е стопроцентов собственик на болницата.

Ето какво открили хората на Цацаров.

Болничният шеф Чешмеджиев сключил през 2018-а, 2019-а и началото на 2020 г. граждански договори с “Медицински център Велинград 2017” ЕООД, за да работи там по специалността си - травматология. Центърът също е общинска собственост.

По силата на договора той получавал възнаграждение и от него, установила комисията.

На 1 април 2019 г. обаче д-р Чешмеджиев като управител подписал договор, с който за 5 г. МБАЛ - Велинград, отдавала под наем 12 помещения заедно с техниката. Те се намирали в сграда на болницата.

“Тъй като тя е стопроцента общинска, трябва да има решение на общинския съвет, с което да оправомощава управителя да отдава под наем болнична собственост”, категорични са от КПКОНПИ.

Според комисията

има конфликт

на интереси,

защото има

икономическа

свързаност

Ето как я обясняват: управителят на болницата е отдал под наем кабинети и оборудване на друго здравно заведение, в което той самият има лекарска практика по договор, със съответните доходи от тази практика.

Според закона конфликт на интереси има тогава, когато човек на висша публична длъжност има личен интерес, който може да повлияе върху задълженията му по служба.

Решението на КПКОНПИ може да бъде обжалвано пред съда. То влиза в сила, след като магистратите го потвърдят. Тогава автоматично следва и освобождаването на болничния шеф от поста.

Това е пореден скандал около името на д-р Чешмеджиев. През лятото той се появи в медиите заради отказан прием на хора с коронавирус, както и на спешни пациенти с инсулт.

От септември болничният управител е обект на проверка от прокуратурата и Икономическа полиция за източване на здравната каса чрез фалшиви професионални сертификати на лекари от болницата.

Тези документи се издават, когато медиците минат специализирани курсове. Благодарение на тях били сключвани договори за клинични пътеки.

В НЗОК засекли

фалшиви

сертификати за

ортопедия и

за педиатър

за тясно специализиран курс по неонатология, както и по други специалности.

При проверката от медицинските университети в Пловдив и в София, които са посочени от д-р Чешмеджиев като местата, където са били провеждани специализациите и курсовете, категорично отрекли да са издавали подобни документи. От двата университета били категорични, че лекари от Велинград не са преминавали посочените курсове.

В началото на октомври се появиха съмнения, че не само лекари от болницата били с фалшиви документи, а и

самият шеф

не се е обучавал

по здравен

мениджмънт

Според закона без подобна диплома той не може да управлява лечебно заведение.

Документа, че д-р Чешмеджиев е минал продължаваща квалификация по здравен мениджмънт, го има и в Търговския регистър. Към него има придружаваща декларация, подписана от директора за истинността на документа.

От Българския лекарски съюз обаче са категорични, че не са издавали подобно удостоверение на д-р Чешмеджиев. В писмо на БЛС от преди седмици се уточнява, че съсловната организация не провежда, а само регистрира форми на продължаващо медицинско обучение на лекарите.

Пред съюза обаче нямало предоставено удостоверение за завършено обучение от д-р Чешмеджиев.

Всъщност името му е забъркано в скандал още през 2016 г. Тогава пък

бил замесен

в схема за

източване на

общински средства

от болницата във Велинград.

Той поискал да бъде изтеглен 1 млн. лв. кредит, за да спаси изпадналата в тежко финансово състояние болница. Оказало се обаче, че основна част от парите трябвало да отидат за погасяване на задължения към фирма “Вели Медикус”. В нея управителят на общинското здравно заведение бил учредител.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кметицата Веска Мирчева поднесе на премиера портрет с неговия лик, а на заден план - пейзаж от родната Поповица. Снимка: Румен Златански

Подаряват на премиера собствения му портрет и люти чушки в Поповица

СНИМКА: Архив

Разкриха наркооранжерия в София

Протест блокира пътя към Калотина до 20 ч. (Видео)

Протест блокира пътя към Калотина до 20 ч. (Видео)

Кметът на община Садово Димитър Здравков (в средата) и кметицата на Поповица Веска Мирчева в очакване на премиера. Снимки: Авторът

30 кметове чакат премиера Янев в Поповица, искат финансова ревизия на общините (снимки)

Починалата родилка Евгения К.

Починалата родилка в Благоевград била с увреден бял дроб след COVID

Само 10 дни за прехвърляне на втората пенсия в НОИ, но това става в НАП

Само 10 дни за прехвърляне на втората пенсия в НОИ, но това става в НАП

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber