Махат шефа на болницата във Велинград - дал под наем за 5 г. 12 кабинета с оборудване на център, където бил травматолог

https://www.24chasa.bg/novini/article/9165813 Махат шефа на болницата във Велинград - дал под наем за 5 г. 12 кабинета с оборудване на център, където бил травматолог Махат шефа на болницата във Велинград - дал под наем за 5 г. 12 кабинета с оборудване на център, където бил травматолог www.24chasa.bg
Д-Р ЖЕКО ЧЕШМЕДЖИЕВ

l Комисията на Сотир Цацаров уличи д-р Жеко Чешмеджиев в конфликт на интереси

l Трябва да плати и глоба от 26 833 лв.

l Това е трети скандал, в който е замесен, след фалшивите сертификати и фалшивата диплома по здравен мениджмънт

Шефът на болницата във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев, който само за месец беше уличен в източване на здравната каса чрез фалшиви сертификати и във фалшива диплома по здравен мениджмънт, и въпреки това не подава оставка, е на път да се раздели с поста.

Това ще стане, след като влезе в сила решението за конфликт на интереси, открит от антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

По силата на закона тогава д-р Жеко Чешмеджиев трябва да бъде освободен от поста, на който е от 2015 г. и

въпреки

многобройните

скандали,

упорито

не напуска

Той трябва да плати и глоба в размер на 26 833 лева.

Институцията на Цацаров, чието цяло име е Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), е установила конфликт на интереси на свое заседание в сряда.

Оказва се, че като управител на общинската болница във Велинград д-р Чешмеджиев дал под наем на медицински център, в който работел допълнително като травматолог, 12 кабинета заедно с оборудването.

Това станало без разрешението на общинския съвет, който е стопроцентов собственик на болницата.

Ето какво открили хората на Цацаров.

Болничният шеф Чешмеджиев сключил през 2018-а, 2019-а и началото на 2020 г. граждански договори с “Медицински център Велинград 2017” ЕООД, за да работи там по специалността си - травматология. Центърът също е общинска собственост.

По силата на договора той получавал възнаграждение и от него, установила комисията.

На 1 април 2019 г. обаче д-р Чешмеджиев като управител подписал договор, с който за 5 г. МБАЛ - Велинград, отдавала под наем 12 помещения заедно с техниката. Те се намирали в сграда на болницата.

“Тъй като тя е стопроцента общинска, трябва да има решение на общинския съвет, с което да оправомощава управителя да отдава под наем болнична собственост”, категорични са от КПКОНПИ.

Според комисията

има конфликт

на интереси,

защото има

икономическа

свързаност

Ето как я обясняват: управителят на болницата е отдал под наем кабинети и оборудване на друго здравно заведение, в което той самият има лекарска практика по договор, със съответните доходи от тази практика.

Според закона конфликт на интереси има тогава, когато човек на висша публична длъжност има личен интерес, който може да повлияе върху задълженията му по служба.

Решението на КПКОНПИ може да бъде обжалвано пред съда. То влиза в сила, след като магистратите го потвърдят. Тогава автоматично следва и освобождаването на болничния шеф от поста.

Това е пореден скандал около името на д-р Чешмеджиев. През лятото той се появи в медиите заради отказан прием на хора с коронавирус, както и на спешни пациенти с инсулт.

От септември болничният управител е обект на проверка от прокуратурата и Икономическа полиция за източване на здравната каса чрез фалшиви професионални сертификати на лекари от болницата.

Тези документи се издават, когато медиците минат специализирани курсове. Благодарение на тях били сключвани договори за клинични пътеки.

В НЗОК засекли

фалшиви

сертификати за

ортопедия и

за педиатър

за тясно специализиран курс по неонатология, както и по други специалности.

При проверката от медицинските университети в Пловдив и в София, които са посочени от д-р Чешмеджиев като местата, където са били провеждани специализациите и курсовете, категорично отрекли да са издавали подобни документи. От двата университета били категорични, че лекари от Велинград не са преминавали посочените курсове.

В началото на октомври се появиха съмнения, че не само лекари от болницата били с фалшиви документи, а и

самият шеф

не се е обучавал

по здравен

мениджмънт

Според закона без подобна диплома той не може да управлява лечебно заведение.

Документа, че д-р Чешмеджиев е минал продължаваща квалификация по здравен мениджмънт, го има и в Търговския регистър. Към него има придружаваща декларация, подписана от директора за истинността на документа.

От Българския лекарски съюз обаче са категорични, че не са издавали подобно удостоверение на д-р Чешмеджиев. В писмо на БЛС от преди седмици се уточнява, че съсловната организация не провежда, а само регистрира форми на продължаващо медицинско обучение на лекарите.

Пред съюза обаче нямало предоставено удостоверение за завършено обучение от д-р Чешмеджиев.

Всъщност името му е забъркано в скандал още през 2016 г. Тогава пък

бил замесен

в схема за

източване на

общински средства

от болницата във Велинград.

Той поискал да бъде изтеглен 1 млн. лв. кредит, за да спаси изпадналата в тежко финансово състояние болница. Оказало се обаче, че основна част от парите трябвало да отидат за погасяване на задължения към фирма “Вели Медикус”. В нея управителят на общинското здравно заведение бил учредител.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Деница Николова. Снимка МРРБ

България подкрепи новата Харта за развитие на градовете в ЕС

България подкрепи Новата Лайпцигска харта „Трансформиращата сила на градовете за общото благо“ и документа за нейното прилагане „Чрез многостепенно управление: Следващи стъпки за Градския дневен ред на ЕС“. Това са основополагащите документи за изпълнение на политиката за развитие и модернизиране на градовете в ЕС в периода след 2020 г

Акад. Юлиан Ревалски

Втори мандат за акад. Юлиан Ревалски като председател на БАН

Акад. Юлиан Ревалски е избран за председател на Българската академия на науките за периода 2021-2024 г. Заседанието на Общото събрание на БАН за избор на председател се проведе онлайн на 30 ноември. Съгласно противоепидемичните мерки в страната тайното гласуване се проведе по предварително уточнен график. Това съобщиха от БАН. Акад

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 6° до + 10°С Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите: Благоевград, Бургас, Перник, Русе, Смолян, София, Хасково, Шумен и Ямбол. Дъжд вали в областите: Пловдив, Пазарджик, Плевен, Сливен, Хасково и Ямбол. Сняг вали в областите: Варна, В

СЛАВИ АНГЕЛОВ

Слави Ангелов с голямата награда "Вероника Герин"

За поредна година Община Благоевград проведе конкурса за журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на убитата от мафията ирландска журналистка Вероника Герин. Инициативата е по идея на Общински съвет по наркотични вещества Благоевград и се провежда ежегодно съвместно с посолството на Ирландия в България

Снимки: АМ

Два пъти хващат един и същи микробус тъпкан с нелегални цигари

Митнически служители задържаха 2 802 кутии цигари в един и същ микробус, проверен два пъти в рамките на единадесет дни. В района на ГКПП Дунав мост-2 Видин- Калафат митнически инспектори спрели за проверка микробус, пътуващ за Германия и управляван от лице, което вече е санкционирано за превоз без необходимите документи на тютюневи изделия с

Държавен архив-Кюстендил: Как са се борили с епидемиите преди 100 г.

Държавен архив-Кюстендил: Как са се борили с епидемиите преди 100 г.

Държавен архив-Кюстендил публикува документи, свързани с мерките, които държавата е предприемала в борбата с епидемиите преди повече от 100 г. "Във връзка с новите противоепидемиологични мерки за ограничаване на разпространението на Ковид-19 в държавата, бихме искали с представените документи да ви покажем какви здравни

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Как Сталин, Г. Димитров и Тито ни уредиха със сегашната каша с Македония

Как Сталин, Г. Димитров и Тито ни уредиха със сегашната каша с Македония

За Сталин, Георги Димитров и Тито държавата няма никакво значение, нациите трябва да се обезличат. Важна е само световната социалистическа република.  Тайно кроят план за Балканска федерация. Какво го осуетява и защо той е фатален за Димитров, четете тук.  Наистина Тодор Живков обръща порочния процес, четете ТУК

Тодор Живков бил шовинист според историка от Скопие.

"168 часа": Историк от Скопие: От Тодор Живков започват проблемите между двете страни

Допреди него възпитаниците на Москва и Коминтерна са готови да признаят македонска нация и език, както и да дадат Пиринско на Югославия През 1963 г. той окончателно отстранява и последния радетел на “македонската” нация у нас - Антон Югов Проблемите между България и някогашната Федеративна република Македония започват

Април 2017 г. Проф. Чирков във Варна СНИМКИ: АВТОРЪТ

Да се срещнем на площад „Проф. д-р Александър Чирков”

Кардиохирургът ни напусна самотен и огорчен. Оценяваме „светилата”, когато ги няма, а приживе ги съсипваме с мълчание и забрава В началото трябва да направя важно уточнение - никога аз или член от семейството ми не сме били пациенти на проф. Александър Чирков. Нека е ясно, че няма и грам пристрастие в думите, които ще прочетете

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

Ето ограниченията за влизане в България от 1 декември до 31 януари (Заповед)

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде заповед за въвеждане на временна забрана за влизане на територията на България от 1 декември до 31 януари. Ето цялата заповед ТУК. 1. Временно се забранява влизането у нас на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски

Пламен Бобоков СНИМКА: Архив

Разследват Пламен Бобоков и за държане на археологически обекти

Три са вече обвиненията срещу Пламен Бобоков. Новата наложена мярка е "подписка", след като Окръжна прокуратура в Русе е повдигнала обвинение срещу бизнесмена за държане археологически обекти без регистрация. Пламен Бобоков се разследва още за търговия с влияние и нерегламентирани отпадъци. В момента той е в Русе с адвоката си Ина Лулчева и се

Почистеният терен

Почистени са 1870-те тона отпадъци под автомагистрала "Струма"

Вече са на лицензирана площадка за депониране в град Нови Искър Приключи отстраняването на отпадъци, оставени под автомагистрала „Струма". Премахването на отпадъците, складирани в границите на общинския имот в близост до автомагистралата край Дупница, е извършено от фирма подизпълнител на „Балканфарма“ АД

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber