Българите искат АЕЦ “Белене” и “Балкански поток”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9158409 Българите искат АЕЦ “Белене” и “Балкански поток” Българите искат АЕЦ “Белене” и “Балкански поток” www.24chasa.bg
Строежът на "Балкански поток" СНИМКА: РОЙТЕРС
Строежът на "Балкански поток" СНИМКА: РОЙТЕРС

Почти 60% не са съгласни да се затварят тецове и да се губят работни места

Хората в България одобряват построяването на нови ядрени мощности и газопроводи. Това показва проучване по теми и проблеми, свързани с енергетиката, направено от Националния център за парламентарни изследвания.

Значително одобрение среща идеята за изграждането на нови мощности в АЕЦ “Козлодуй” - 61,8% от анкетираните я подкрепят. По-скептично са настроени само младите хора на възраст между 19 и 29 г., необразованите и живеещите в столицата.

Над 56% одобряват изграждането на АЕЦ “Белене”, като най-голяма подкрепа дават хора с висока информираност, привърженици на тезата за енергийна независимост на страната, както и тези на възраст над 50 г.

Изграждането на газопровода “Балкански поток” среща още по-масова подкрепа, като проектът се одобрява от близо 2/3 от отговорилите. Над 63 на сто са “за” газовата връзка с Гърция, през която се очаква да идва и втечнен американски газ.

Общо 80% от интервюираните са на мнение, че държавата трябва да има съществена роля в изграждането на екологично съобразни и ефективни енергийни източници.

Почти 60% не са съгласни със затварянето на тецовете и последващата загуба на работни места. 30,9% от тях предпочитат да се намери компромисен вариант, при който здравето и работата на хората да не влизат в противоречие помежду си. Почти толкова казват, че ако трябва да избират между по-чист въздух и тецове, ще предпочетат централите да работят.

Според 54% от участниците в изследването свободният пазар на електроенергия за домакинствата ще намали цените на тока заради конкуренцията между доставчиците. Но над половината от хората се притесняват, че либерализацията ще увеличи риска от измами и нелоялни доставчици. А 46% отговарят, че излизането на свободния пазар ще е свързано с допълнителни разходи на домакинствата.

От проучването става ясно още, че в България домакинствата се отопляват основно с ток и дърва - съответно 54,7 и 39,1%. На централно парно и въглища разчитат 13,3 и 10,3 на сто.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

От "Газпром" обявиха, че правят всичко необходимо да осигурят търсените количества на пазара.

Пред заплахата "Северен поток 2" да стартира, Украйна предлага 50% отстъпка

Природен газ Снимка: Архив

Украйна предлага на "Газпром" отстъпка от 50% за транзита на газ за Европа

Милен Керемедчиев Кадър: БНТ

Керемедчиев: Повишението на данъците е неминуемо

Иван Хиновски. Снимка Архив

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Китай е вторият по големина вносител в света за поредни 11 години

Китай е вторият по големина вносител в света за поредни 11 години

20 милиона по света преминаха на IQOS

20 милиона по света преминаха на IQOS

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber