Отличничка на "24 часа" написа книжки с математически трикове

https://www.24chasa.bg/novini/article/9157808 Отличничка на "24 часа" написа книжки с математически трикове Отличничка на "24 часа" написа книжки с математически трикове www.24chasa.bg
Сара има над 90 призови медала по математика.

Златното момиче  в математиката Сара Илиева издаде две книги от поредицата "Математически трикове".  Тя стана най-младият автор в България на подобна литература.

Сара Илиева е на 13 г. и е част от  втория випуск "Отличниците на България".  Тя има спечелени над 90 призови места (от първо до трето) от състезания по математика, от които над 25 са от международни състезания. Сара е трикратен носител на купа Световен шампион по математика от финали на международни състезания, спечелени в съревнование с участници от над 15 държави, както и неколкократен носител на международна купа „Звезда на турнира“.

Сара решава да напише книгите преди две години след състезание в Тайланд, където печели златен медал и купа. Момичето иска да сподели научените математически трикове, които са малко известни и които не се преподават в българските училища. С тях задачите стават лесни за решаване. В други случаи времето за решаване на дадена задача се съкращава, което е особено важно тъй като в повечето състезания времето е определящ фактор. Описаните техники за решаване на задачи са разделени в две групи – математика и ментална аритметика.

Материалът е структуриран в двете книги с различна степен на сложност. Първото ниво е подходящо за по-малки ученици с интерес към математиката. 

Нейната сестра Мартина Илиева беше приета в третия випуск.

През септември двете момичета натрупаха още златни медали в богатата си колекция от финала на HKIMO (Hong Kong International Mathematical Olympiad), който се проведе онлайн. В състезанието взеха участие над 2000 ученика от 18 държави. По време на състезанието участниците трябваше да решат 30 задачи за 120 минути от 5 области на математиката - комбинаторика, теория на числата, логическо мислене, аритметика и геометрия.

Марти завоюва купата First Runner, както и златен медал. Освен това тя спечели и купата за WORLD STAR of Bulgaria, която се присъжда на участникът с най-висок резултат от дадена държава. Сара спечели купата CHAMPION  и също си тръгна със златен медал и е новият шампион на Азия за шести клас.

.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Феновете на двете агитки се замерват с камъни.
Снимка: Наташа Манева

Столични полицаи предотвратили бой между агитки на мача „Локомотив София“ - „Славия“

Мустафа Карадайъ със знакови срещи в Хага и в Брюксел

Мустафа Карадайъ със знакови срещи в Хага и в Брюксел

Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Държавата да компенсира топлофикация, метрото и електротранспорта

Асен Василев

За 250 000 лв. Асен Василев съди Тошко Йорданов

Мая Манолова. СНИМКА: БНТ

Мая Манолова и "Възраждане" се регистрираха за изборите

Таня Петрова е назначена за заместник-министър на вътрешните работи

Таня Петрова е назначена за заместник-министър на вътрешните работи

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber