Уникална клеева тинктура без спирт за всички

https://www.24chasa.bg/novini/article/9156196 Уникална клеева тинктура без спирт за всички Уникална клеева тинктура без спирт за всички www.24chasa.bg

“Апифарм” работи с БАН и държи патента за новата технология

Клеева тинктура без спирт, разработена по уникална технология, предлага българската компания “Апифарм”. Тя произвежда хранителни добавки на пчелна основа. А в момента усилията са насочени към добиването на воден разтвор на клеева тинктура. Масовата е на спиртна основа и не е препоръчително да се приема от малки деца, възрастни хора или хора с чернодробни проблеми.

“Чрез новата технология се извлича

много повече

тинктура,

отколкото

може спиртът
Полезните свойства също са много повече и се усвояват по-добре от организма, те действат на клетъчно ниво.

Това е подкрепено от изследвания, провеждани от Медицинска академия”, разказва за качествата на продукта си Лидия Заркова. Тя и мъжът Ивайло са собствениците на малката семейна компания, чиято производствена база се намира в Монтана.

Фирмата работи в сътрудничество с БАН. Тя изследва спиртната клеева тинктура, която семейството прави. Когато през 2015 г. в академията разработват новата водна технология, я предлагат първо на Заркови. Те веднага купуват лиценза и в момента разполагат с патент.

През 2015 г. разработката получава награда от Съюза на изобретателите в България, след което продуктът се подлага на изследвания относно действието му при хората. Миналата година вече излиза и на пазара.

“Много е трудно такъв нов тип продукт да се наложи, защото хората не са запознати. Те знаят, че обикновената тинктура, когато се разтваря във вода, трябва да помътнее - това се налага от пчеларите с години. Докато нашият разтвор е колоиден и не се пресича, остава бистър. Много хора ни питат защо е така. Но лека-полека напредваме, добре се приема продуктът, по-предпочитан е от хора, които го използват за деца, както и от възрастните”, твърди Заркова.

Научно доказано е, че водният разтвор на тинктурата

действа много

добре и върху

черния дроб

Помага за освобождаването на свободните радикали в организма, също така създава филм върху дроба и по този начин пречи на замърсяването му. Освен като хранителна добавка продуктът може да се използва и в козметиката. Тъй като не съдържа спирт, е подходящ за кремове, пасти за зъби.

“Апифарм” предлага и пчелен прашец под формата на изсушени зрънца. Той съдържа много аминокиселини, поради което е силно търсен от спортистите. Подходящ е и за стомашни проблеми.

Семейство Заркови има амбицията след 5 г. да са изобретили и произвели серия иновативни здравословни продукти, задълбочавайки сътрудничеството си с БАН. Стремят се да излязат на международния пазар.

Лидия и Ивайло вече са получавали награда от конкурса “Големите малки” през 2017 г. с другата им фирма “ОРГАНИК БГ”, която произвежда биооцет. Те са първата българска фирма, която прави мътен, нефилтриран, непастьоризиран, от ябълки. Получават награда “Иновативен продукт" от панаира в Пловдив.

Винаги искам да правим иновативни неща, които ги е нямало досега, казва Лидия. А причината Заркови да се насочат към хранителните добавки, е именно оцетът. Препоръчва се той да се приема с мед. Затова Лидия и Ивайло решават да си вземат пчелни кошери, за да могат да предлагат и двата продукта. В момента имат 100 на брой. Така естествено идва и решението ми за новото производство на пчелна основа.

Уникална клеева тинктура без спирт за всички

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Големите малки

Дейв Праус СНИМКА: РОЙТЕРС

Почина Дейв Праус, изиграл Дарт Вейдър в "Междузвездни войни"

Уникална клеева тинктура без спирт за всички

Уникална клеева тинктура без спирт за всички

“Амитица” гледа биозеленчуци и помага на други фермери да го постигнат

“Амитица” гледа биозеленчуци и помага на други фермери да го постигнат

Зелена среда за по-щастливи хора

Зелена среда за по-щастливи хора

Велореволюция се случва пред очите ни

Велореволюция се случва пред очите ни

Колбасите, чийто рецепти възраждат семейни традиции

Колбасите, чийто рецепти възраждат семейни традиции

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber