Виктор Вълков: За Любен Гоцев не бива да се говори в минало време

https://www.24chasa.bg/novini/article/9155897 Виктор Вълков: За Любен Гоцев не бива да се говори в минало време Виктор Вълков: За Любен Гоцев не бива да се говори в минало време www.24chasa.bg
 снимка: Юлиан САВЧЕВ
снимка: Юлиан САВЧЕВ

Любимото ястие на генерала се сервира на масата в "Монтерей" въпреки кончината му

Виктор Вълков не може да се примири, че големият му приятел ген. Любен Гоцев вече не е между живите. Бившият вицепремиер, външен министър и лидер на казионното БЗНС търси утеха за мъката си в компанията и на други свои другари.

"Той е човек, за когото не бива да се говори в минало време. Тези дни обядвам често с мои познати и все става дума за Гоцев, но си приказваме така, сякаш генералът още е сред нас. И да, той е сред нас", споделя неформалният говорител на митичния кръг "Монтерей" пред "България днес". И допълни, че дружбата му с покойния разузнавач била много, много стара. Вълков дори бил гост на 40-ата годишнина на агента с псевдоним Янев от Първо главно управление на ДС.

Откакто си е отишъл от този свят на 8 октомври, генералът постоянно присъства и в разкази на всички присъстващи в ресторанта "Монтерей".

"Редовно се събираме във вторниците 25 човека, 12, 18 - зависи кой е свободен и кой - зает и не може да дойде. Понякога сме само двама души, а ни викат генералите. Няма такива в групата", шегуваше се преди кончината на ген. Гоцев Виктор Вълков.

На сбирките в "Монтерей" през годините редовно са ходили Чавдар Чернев, седесарят Георги Марков, бившите вътрешни министри Виктор Михайлов и Богомил Бонев с Нона Йотова, Иван Драшков... Веднъж отишъл дори ген. Атанас Атанасов от ДСБ. Ходили са и хора от ДПС и журналистки, твърдят запознати.

"Колкото до ген. Гоцев, той бе човек със значимо присъствие в обществения живот на България. Няма как лесно да прежаля дружбата ни", категоричен е Вълков.

През последните години бившият външен министър в правителството на Андрей Луканов беше с влошено здраве. Въпреки това той отпразнува 90-годишния си юбилей в ресторант "Монтерей" тази година цели три пъти. Заедно с Виктор Вълков са основатели на кръга "Монтерей", за който се разказват стотици истории, свързани с кадруване и с политически назначения по време на прехода. За тях обаче Виктор Вълков разказва повече със смях, отколкото с реални истории. Но в десетилетията след края на политическата му кариера името на Гоцев неотменно беше свързвано с компания от бивши разузнавачи, нашумели бизнесмени и политици, които често се събираха заедно. Любен Гоцев беше сочен за неформалния техен лидер. Смесицата от хора на бившите специални служби, настоящи политици и представители на едрия бизнес създаде на кръга "Монтерей" слава на хора, които дърпат конците в политиката и икономиката на страната от масата и белите покривки. "Значителна част от т.нар. ни кръг не е постоянно действаща институция. Ние нямаме списък, нямаме членски карти. Главната маса са хора от почтената, пенсионна възраст. Е, трудно мога да се съглася, че у нас, причислявам се към тях, естествено, е останала някаква сила, контакти. И както неведнъж съм казвал по повод на въпроси от този род, политиката не заема основно място в разговорите, които си водим по между си", сподели Виктор Вълков малко преди ген. Гоцев да си отиде от този свят.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кметицата Веска Мирчева поднесе на премиера портрет с неговия лик, а на заден план - пейзаж от родната Поповица. Снимка: Румен Златански

Подаряват на премиера собствения му портрет и люти чушки в Поповица

СНИМКА: Архив

Разкриха наркооранжерия в София

Протест блокира пътя към Калотина до 20 ч. (Видео)

Протест блокира пътя към Калотина до 20 ч. (Видео)

Кметът на община Садово Димитър Здравков (в средата) и кметицата на Поповица Веска Мирчева в очакване на премиера. Снимки: Авторът

30 кметове чакат премиера Янев в Поповица, искат финансова ревизия на общините (снимки)

Починалата родилка Евгения К.

Починалата родилка в Благоевград била с увреден бял дроб след COVID

Само 10 дни за прехвърляне на втората пенсия в НОИ, но това става в НАП

Само 10 дни за прехвърляне на втората пенсия в НОИ, но това става в НАП

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber