Кой с какво е най-добър сред 83 града в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9154318 Кой с какво е най-добър сред 83 града в Европа Кой с какво е най-добър сред 83 града в Европа www.24chasa.bg
Най-много хора се оплакват от качеството на живот в Белград. 63% от жителите на сръбската столица са доволни от града си.
Най-много хора се оплакват от качеството на живот в Белград. 63% от жителите на сръбската столица са доволни от града си. СНИМКА: РОЙТЕРС

На север и запад се тревожат от цените на жилищата, на юг и изток - от възможностите за добра работа и чистотата на въздуха

С 58 100 интервюта на граждани Брюксел оценява качеството на живот в градовете на Стария континент

Копенхаген, Стокхолм, Цюрих, Гданск, португалският Брага, Осло, Хамбург, Рен и Кардиф - това са градовете в Европа, където хората са най-доволни от живота. Между 98 и 87 на сто са удовлетворените там.

Това показва новият доклад на Европейската комисия за качеството на живот в европейските градове, който събира опита и мненията на жителите на 83 града. Проведени са 58 100 интервюта през 2019 г.

В топ 10 на най-малко доволните от градовете си са Белград, Палермо, Атина, Истанбул, Скопие, Тирана, Неапол, Рим, унгарският Мишколц и Анкара.

От България в проучването са включени София и Бургас.

Около 84% от софиянци

са доволни от града си

В повечето градове от Източна Европа мнозинството казва, че качеството на живот се е подобрило през последните 5 г. (Повече вижте ТУК)

В градовете в Западна и Южна Европа обаче повечето смятат, че няма подобрение или дори има влошаване.

И още една разлика между градовете: в южните са недоволни, че трудно се намира добра работа, докато в северните - че трудно се намира добро жилище на разумна цена. София впрочем е изключение от първия тренд с над 58% от жителите, които казват, че е лесно да намериш добра работа.

В Атина има най-добри

възможности за намиране

на жилище на изгодна цена

с 64% от анкетираните, които казват, че не срещат трудности.

Като цяло хората в градове в южната част на ЕС и градовете от Западните Балкани, са по-склонни да твърдят, че е лесно да се намери добър дом на добра цена, отколкото тези, които живеят в Западен ЕС, северните страни и страните от Европейската асоциация за свободна търговия. Почти във всички градове в южната част на ЕС и Западните Балкани поне 50% от жителите са положително настроени относно наличността, качеството и цената на жилището в сравнение с по-малко от 35% в останалите региони.

Най-големи възможности за добра работа има в Прага, Мюнхен и Хамбург. А най-трудно е в Палермо, Неапол, испанския Овиедо и Атина.

По-малките градове

са по-чисти и тихи

Хората, доволни от чистотата на града, варират в широки граници, от над 90% в Люксембург до по-малко от 10% в Палермо и Рим.

Средно за Европа 6 от 10 жители на градовете са доволни от чистотата, в която живеят. Удовлетвореността е под общата средна стойност в южната част на ЕС (47%) и в Западните Балкани и Турция (54%).

Удовлетворението намалява с размера на града, както и за качеството на въздуха и шума. Докато около 70% от хората са доволни от чистотата в селища с по-малко от 250 000 жители, делът спада до 55% в градовете с между 1 и 5 милиона и до 57% в населените места с повече от 5 милиона жители.

В няколко столици от балканския и източноевропейския регион малък дял от жителите са доволни от чистотата: Скопие (21%), Атина (30%), Братислава (31%), София (34%), Белград (37%) и Букурещ (37%).

Удовлетвореността от качеството на въздуха варира значително в Европа, с разлика от 80 процентни пункта между града с най-високо и най-ниско удовлетворение. Жителите на Цюрих са най-доволни от качеството на въздуха (93%), срещу 13% за жителите на Скопие.

Едва 27% от софиянци не се оплакват от него. (Виж обаче на ТУК мнението на бившия министър на екологията Юлиан Попов, че въздухът в София е по-чист от въздуха във Венеция.)

В Бургас 30% от хората са доволни от въздуха, който дишат, а 69% казват, че нещо трябва да се промени. В южните и източните градове на ЕС само половината от жителите не се притесняват за това, което дишат, в сравнение с общо средно 62% за цяла Европа. За групата градове в Западните Балкани и Турция средната стойност е 51%.

Големите населени места са и по-шумни. Средно двама от трима жители са доволни от нивото на шума в града (65%). Удовлетворението е по-ниско в градовете в южната (52%) и източната част на ЕС (58%), както и в Западните Балкани и Турция (51%).

В дъното на класацията

за най-шумен град е

определен Букурещ,

където само 31% от жителите не се оплакват, следван от Атина (33% доволни), Истанбул (35%) и София (38%).

Публичната администрация в градовете е корумпирана според над 70% от европейците в източната и южната част от Стария континент.

Възприятието за местната корупция варира значително в европейските градове. Наскоро “Трансперънси интернешънъл” съобщи, че “въпреки че е най-добре представящият се регион, със среден резултат 66 от 100, Западна Европа и ЕС не са имунизирани срещу корупция.

Най-силно обаче тя се усеща в градовете от Западните Балкани и Турция, където повече от двама на всеки трима са съгласни (68%) с твърдението за корупция в администрацията. В източните градове на ЕС ситуацията е почти същата - 65%. В северните и западните части на съюза обаче корупцията се усеща от много по-малко хора - под 40%.

От всички 83 града в доклада

най-силно усещат

корупцията жителите на

Белград, Загреб и Скопие,

където почти 9 от 10 жители недоволстват от публичната администрация в техния град. Следват Букурещ, Рим, Подгорица, Тирана и Атина, в които около 8 от 10 жители се съгласяват с твърдението. В другия край на спектъра по-малко от 2-ма от 10 жители усещат корупция в администрацията - в датските Олборг и Копенхаген, следвани от френския Рен и Грьонинген в Нидерландия.

Има връзка между дела на жителите, които се затрудняват да плащат сметките си в края на месеца, и тези, които чувстват, че могат да получат материална или нематериална помощ. С други думи, ако не можете да плащате сметките си, е по-вероятно да почувствате, че не можете да потърсите помощ от роднини, приятели, съседи и други познати.

По-голяма трудност при плащането на сметки се наблюдава в градовете в южния Европейски съюз и Западните Балкани и Турция - съответно 41% и 58% от жителите, срещу 19% в северната част на ЕС.

В градовете с повече от

1 млн. жители 37%

са имали затруднения

при плащането на сметка

спрямо 29% от селищата с по-малко от 1 милион жители.

Като цяло трима от четирима жители на градовете са доволни от обществения транспорт, въпреки че тази цифра варира от едва 22% в Палермо до 97% в Цюрих. 10-те града с най-добър обществен транспорт са с над 88% одобрение, докато в последните 10 удовлетвореността варира от 22 до 55%. Девет от десетте града с най-ниско представяне са в южната част на ЕС, Западните Балкани и Турция. Едва 30% в Тирана са доволни от градските автобуси, 36% в Подгорица, 40% в Белград и 53% в Букурещ.

Във всички градове

7 от 10 жители са доволни

от здравните услуги,

въпреки че има големи разлики. Най-доволни от здравната система са в Цюрих, Грьонинген, Антверпен и Мюнхен. Най-недоволни са в Скопие, Атина, Палермо и Варшава.

Почти 9 от 10 жители в градовете на Западния ЕС (86%) са доволни в сравнение със само пет от всеки десет жители в източната част (54%). Извън ЕС удовлетвореността е най-висока в градовете от зоната на ЕАСТ и Великобритания (82%), а най-ниска в градовете от Западните Балкани и Турция (53%).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Чешкият премиер Андрей Бабиш СНИМКА: Ройтерс

Чешкият премиер иска безплатно тестване на населението за COVID-19

Чешките власти планират да проведат до Коледа всеобщо безплатно доброволно тестване на населението за коронавирус с антигенни тестове, заяви днес пред журналисти чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от Ройтерс. Чехия е една от най-тежко засегнатите страни в Европа от втората вълна на пандемията, но случаите на COVID-19 бележат спад след седмици

СНИМКА: Pixabay

Полицията в Германия спря погребение с 400 присъстващи

Полицията в германския град Бремен съобщи днес, че вчера е спряла погребение, на което са присъствали около 400 души, заради нарушаване на правилата, свързани с коронавируса, предаде ДПА. "Позволеният общ брой присъстващи на събития беше значително превишен", каза полицейска говорителка. Полицията се обърнала към главата на семейството

Мадрид отваря нова болница за пациенти с COVID-19 през декември

Мадрид отваря нова болница за пациенти с COVID-19 през декември

Построена от нулата за няколко месеца и с капацитет до 1000 пациенти, предизвикалата полемика болница за пандемии, издигната в испанската столица, ще отвори врати на 1 декември, съобщиха днес властите на областта Мадрид, цитирани от Франс прес. "Обявяването на откриването на нова болница като тази на името на Исабел Сендал

Джамал Хашоги  СНИМКА: Ройтерс

Още шестима обвиняеми по делото за убийството на Джамал Хашоги

Турски съд добави днес още шестима обвиняеми към делото срещу саудитски официални представители, обвинени за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщи Ройтерс, като се позовава на Анадолската агенция. Досега 20 саудитци, двама от които близки до саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман

СНИМКА: Pixabay

Руската ваксина ще струва 20 долара за необходимите две дози

Цената на международния пазар на руската ваксина "Спутник V" ще е под 10 щатски долара за доза или 20 долара за необходимите две дози, съобщиха ТАСС и Ройтерс. Ефективността й пък превишава 95 процента 42 дена след поставянето на първата инжекция. Съобщение за цената и ефекасността й публикува в Туитър руският фонд за преки инвестиции

СНИМКА: Pixabay

Хелзинки затваря гимназиите и забранява обществени събития заради COVID-19

Финландската столица, до голяма степен пощадена досега от пандемията от КОВИД-19, ще въведе нови много строги ограничителни мерки заради скок в случаите на зараза, съобщи днес кметът на града, цитиран от Франс прес. Гимназиите, библиотеките и плувните басейни в Хелзинки ще бъдат затворени, а обществените събития - напълно забранени заради

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Китайският културен център в София навърши три години

Китайският културен център в София навърши три години

Специален късометражен филм, конкурс за дублаж и озвучаване на китайски филми, състезание за превод на литературни произведения, както и други интересни онлайн събития предвижда ръководството на Китайския културен център в София по случай юбилейния си рожден ден. Част от тях ще продължат и през следвата 2021 година, съобщиха от Радио Китай

Джанет Йелън СНИМКА: Ройтерс

Джанет Йелън - първата жена, която ще оглави министерството на финансите на САЩ

Спирайки се на Джанет Йелън, бившият президент на Управлението за федерален резерв (УФР), за първата жена, която да оглави министерството на финансите на САЩ, Джо Байдън избира прогресивен икономист, специалист по проблемите на безработицата. Тя също така е силно ангажирана с борбата срещу климатичните промени и гледа благосклонно на бюджетната

Снимка Пиксабей

Еврокомисията ще одобри утре договор за 160 млн. дози ваксина на "Модърна"

Европейската комисия ще одобри утре сключването на договор с производителя на ваксина срещу Ковид-19 "Модърна". Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА. Отново без да посочва цената за доставка на ваксината, тя добави, че предварителното споразумение предвижда доставка на до 160 милиона дози

СНИМКА: Ройтерс

Швеция ограничи събирането на хора на обществени места

Ограничаване на събирането на хора в Швеция до не повече от 8 души влезе днес в сила като част от усилията за забавяне на резкия скок в случаите на коронавирус, предаде ДПА. След протести, беше направено изключение за присъствие на погребение, където могат да се събират до 20 души. Предишното ограничаване на публични събирания - демонстрации

Мъж е взел за заложници 6 деца в предградие на Санкт Петербург

Мъж е взел за заложници 6 деца в предградие на Санкт Петербург

Мъж е взел за заложници шест деца в апартамент в предградието на Санкт Петербург - Колпино, съобщават руски медии. По данни на rbc.ru мъжът е баща на децата. Той заплашва да ги убие. Най-малкото дете е на три годинки, а най-голямото е на 15. Полицията в момента води преговори с 38-годишния нападател

Гръцкият външен министър Никос Дендиас СНИМКА: Ройтерс

Гърция: Турция не оставя пространство за конструктивен диалог

Турция продължава нарушенията в Източното Средиземноморие и пречи на конструктивния диалог, заяви днес гръцкият външен министър Никос Дендиас, съобщава в. "Катимерини". По думите на Дендиас действия като "неотдавнашния незаконен Навтекс", с който Турция резервира район в Егейско море, припокриващ се с гръцкия континентален шелф

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber