Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9149702 Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса www.24chasa.bg
IT секторът също пострада от пандемията, но почти всички компании очакват ръст на бизнеса си до 12 месеца. СНИМКА: Архив

44,8% от индустрията в България отчита намаление на приходите от продажби на стоки и услуги

IT бизнесът, който години наред е водещ по заплати в България и за който се очакваше, че ще получи допълнителен тласък заради нуждата от по-масово цифровизиране в условията на пандемия, неочаквано се оказа, че не се справя съвсем добре с коронакризата. Това личи както от данните на статистиката, така и от заявките на тези фирми за държавно подпомагане за запазване на работните места.

Оборотите на създателите на софтуер, колцентровете и разработчиците през първото тримесечие на 2020 г. продължаваха да нарастват както и преди с над 20% в сравнение със същия период на предходната година. Но през второто тримесечие

този ръст

внезапно

падна на 5,7%,

а вероятно данните за третото ще покажат дори спад.

Общо 277 фирми от IT сектора в България са получили одобрение по програмата 60/40 за субсидирана заетост за периода април - юни 2020 г., показват данни за програмата. Субсидията за периода е почти 3 млн. лева, като са подпомогнати заплатите на над 4700 души.

IT компаниите, одобрени по програмата, са в 26 населени места, сред които в София има 153 компании, във Варна – 18, в Бургас - 11, в Русе – 8, а в Пловдив - 7 компании.

Две трети от фирмите, включили се в схемата 60/40, са микропредприятия с под 9 души служители, а останалите са малки и средни компании.

Сред всички тях има и немалко такива, които работят само на българския пазар. Те са 45 софтуерни фирми с общо 902-ма служители. Заявените и одобрени за тях субсидии са за около 400 работни места. Засега дъщерните компании на големите световни софтуерни и хардуерни гиганти, големите контактни центрове, базирани в България, телекомите и ISP, оператори на хостинг и центрове за данни не са се възползвали от субсидии.

При това в този сектор става въпрос за възнаграждения, които са неизмеримо по-високи, отколкото навсякъде другаде. Средната работна заплата в този сектор от икономиката бе достигнала 3350 лв. през март. Но

с настъпването

на пандемията

неизменно пада

Тя стана 3267 лв. през април, 3230 през май, а през юни бележи леко повишение до 3312 лв.

Според анализ на консултантската компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co има големи ползи за държавата от субсидирането в  IT  сектора, защото едно работно място там осигурява средно 15 000 лева данъци за бюджета, а специално при софтуерния бизнес дори 24 244 лв. По този начин субсидията от 3 млн. лв. дава възможност на работодатели на 6800 човека да осигурят на бюджета възможност за приходи от 102 млн. лв.

Според проучване на “Телерик Академия” сред 70 технологични компании в България бизнесът обаче очаква раздвижване. 96% от IT компаниите очакват ръст на бизнеса си до 12 месеца, а от тях 36% вече бележат растеж. 43% предвиждат това да се случи до 6 месеца, а 17% - в рамките на година. Въпреки пандемията близо 70% инвестират в обучения и надграждане на уменията на служителите си.

Същевременно 77% от компаниите са запазили възнагражденията на служителите си непроменени, а 1% от тях дори са ги увеличили в периода от март до септември. 12% споделят, че бюджетите им са все още в процес на преразглеждане, а едва 8% са ги редуцирали. 13% предвиждат увеличение на новите назначения

Това обаче не се отнася за производителите на авточасти и аксесоари, които пострадаха от спирането на автомобилните заводи и веднага се включиха

в програмата за

субсидиране с

около 10 000

работни места

Само че там заплатите са доста по-ниски – 1100 лв. средно, а при производителите на компоненти като кабели даже още по-ниски – 890 лв.

16 от общо 68 фирми, които още през април и май първи кандидатстваха за подпомагане по схемата 60/40, бяха именно от този сектор. Голяма част от заводите дори спряха напълно работа, тъй като на основните им клиенти се наложи да затворят – силният спад в покупката на нови автомобили препълни складовете на световните автомобилопроизводители с продукция.

Силният спад в туризма, който

се очертава да

стигне към 80%

до края на

годината,

наложи изобщо да се преразгледат мерките за подпомагане на хотелиери, ресторантьори, туроператорски фирми, екскурзоводи и още ред професии, които са свързани със свободното време.

Още през юли към мярката 60/40 бяха добавени 290 лв. помощ за едно лице, работещо в туризма, което я превърна в 80/20 - 80 на сто от разхода за заетостта е за сметка на държавата, а останалите от работодателя.В туризма също така не се изисква запазване на работните места за сезонните служители от 1 юни, както и липса на задължения към бюджета за данъци и осигуровки за 2020 г., но с условието, че те трябва да бъдат декларирани.

Засега по този начин

в туризма

са спасени

22 хиляди

работни места,

но проблемите там тепърва ще се задълбочават. Тъй като около една четвърт от хотелите изобщо не са заработили това лято и се очакват верижни фалити, а тепърва се търси начин да се облекчи положението на стотиците собственици на обекти, които са изградени с кредити.

Последното проучване на НСИ сред бизнеса показва, че 44,8% от фирмите в индустрията са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги. Компаниите от развлекателния и спортния бизнес, както и ремонтните дейности също са с по-слаби резултати - 37,9% от тях са надолу. Въпреки сериозния отлив на туристи се оказва, че в търговията, транспорта, ресторантьорството и строителството има най-малко фирми, отчитащи спад на приходите - между 35,4 и 36%.

За следващия месец 94.5% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 2% - че ще преустановят временно дейността си, а 1,8% - че щепрекратят дейността си.

Финансисти и инженери - най-търсени

IT cпeциaлиcти, финaнcиcти, xopa c виcoкo нивo нa чyжди eзици и инжeнepи са най-търсените работни места от работодателите в България в условия на коронакризата. Toвa пoкaзвa пpoyчвaнe нa кoмпaнията за пoдбop нa кaдpи Аdессо Бългapия.

Слyжитeли c тexнoлoгични yмeния ce тъpcят нe caмo oт IT ceктopa, нo и зa paбoтa в oблacти кaтo изнeceни бизнec ycлyги, cтpoитeлcтвo и тъpгoвия c бъpзooбopoтни cтoки. Търсенето на нови служители обаче остава най-вече в София и големите градове за сметка на по-малките.

Куриерските фирми дръпнаха с 20% нагоре

Един от най-печелившите бизнеси по време на пандемията е куриерският. Дори и след периода, в който трябваше да си седим вкъщи, поръчките онлайн продължиха, след като хората вече веднъж се престрашиха и свикнаха да пазаруват по интернет. Със средно 20% е растежът на приходите на куриерските фирми. Доставките до адрес са се увеличили, все по-малко клиенти избират варианта да отидат до офис, за да си получат пратката. Увеличава се също делът на клиентите, които заплащат с кредитни или дебитни карти.

Някои от компаниите отбелязват спад на международните пратки заради приземяване на самолетите. Този спад обаче се е компенсирал от вътрешните доставки. От бизнеса посочват, че след падането на ограниченията, въведени с извънредното положение, е имало известно намаление на пратките, но след това се е регистрирал нов ръст. Той се дължи на новата вълна пазаруване по интернет, вероятно заради притеснението на хората от новото нарастване на броя на заразените.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Един от санираните блокове в кв. “Славейков”

Бургас първенец по саниране, 40 000 жители вече плащат по-ниски сметки през зимата

40 000 жители на Бургас плащат по-ниски сметки за отопление, след като 200 панелни блока бяха санирани в първия етап на Националната програма за енергийна ефективност. Градът е първенец в санирането и е сред най-активните в страната и по програмата за саниране на по-малки жилищни сгради с европейски средства от ОП “Региони в растеж”

Снимка Радио Китай

Сътрудничеството „17+1“ е от важно значение за развитието на страните, смята посланикът на Албания в Китай

Механизмът за сътрудничество „17+1“ е от полза не само за развитието на икономическите отношенията между Китай и страните от Централна и Източна Европа, но и за техния културен обмен, заяви посланикът на Албания в Пекин Селим Балортая в интервю за Китайската медийна група, съобщава Радио Китай. Според него, въпреки проблемите

Лиляна Павлова СНИМКА: Архив

Зоран Заев и Лиляна Павлова обсъдиха стратегически европроекти

Проекти от стратегическо значение за Република Северна Македония, сред които проектът за регионално свързване Коридор номер осем, газопроводът Гърция-Северна Македония, инвестициите в здравеопазването, опазването на околната среда и енергийната ефективност бяха основните теми на среща в петък между премиера Зоран Заев и вицепрезидентът на

Иновации в банките - изтегли безплатно специалния проект на "24 часа"

Иновации в банките - изтегли безплатно специалния проект на "24 часа"

Изтегли безплатно ТУК специалното приложение на "24 часа" за Деня на банкера - "Иновациите в банките". В приложението: - Топбанкери визионери отговарят на въпроси за бъдещето на сектора - Ще изчезнат ли хартиените пари - Системно значимите банки в България - Секторът е стабилен - доказа го влизането в чакалнята на еврото и в Банковия съюз - Атаки

Деница Сачева

Сачева: 68% от работодателите не одобряват мерките, защото не ги познават

68% от работодателите не одобряват антикризисните мерки на правителството за подпомагане на бизнеса за преодоляване на последствията от COVID-19, заяви социалният министър Деница Сачева пред бТВ. 50% от тях не са се възползвали от нито една от тези мерки. 29% са се възползвали от мярката „60/40“. 78% от бизнеса не се е възползвал от мораториума

Кристоф Де Мил, иновационен лидер и финансов директор на KBC Груп в България

Кристоф Де Мил: Дигитализация, движена от данните, но с човешки подход

Клиентите ще ходят все по-рядко в клон на банка за трансакции, но ще го посещават за консултация и препоръка Кристоф Де Мил започва кариерата си в КВС Груп през 1995 г. След като 10 години заема различни мениджърски позиции в ритейл и МСП клоновата мрежа на групата, през 2006 г. се премества в Чехия

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Окончателните цифри за деня се виждат на табло на Нюйоркската фондова борса (NYSE).

И трите водещи индекса на Уолстрийт приключиха на рекордно високо равнище

И трите водещи индекса на Нюйоркската фондова борса приключиха седмицата на рекордно високо равнище, предадоха световните агенции. ДПА отбелязва, че пазарът се е настроил оптимистично заради новите очаквания за пакет за стимулиране на американската икономика и окуражаващите знаци за предстоящата ваксинация срещу COVID-19

Без сделка между Великобритания и ЕС, дадена е пауза в преговорите

Без сделка между Великобритания и ЕС, дадена е пауза в преговорите

И днес не беше постигнатото отдавна чаканото споразумение за бъдещите търговски отношения между ЕС и Великобритания. Преговарящите от двете страни на поредния рунд в Лондон заявиха, че правят пауза в разговорите, за да могат да разговарят с политиците и да получат указания как да продължат, предаде Ройтерс

Кристалина Георгиева - в списъка „Най-влиятелните хора на 2020 г.“ на „Блумбърг“

Кристалина Георгиева - в списъка „Най-влиятелните хора на 2020 г.“ на „Блумбърг“

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева попадна в класацията на „Блумбърг“ за „Най-влиятелните хора на 2020 г.“, предаде Би Ти Ви. В биографията на Георгиева в класацията пише, че чрез безвъзмездни средства фондът е помогнал на 29 от най-бедните страни членки да покрият плащанията си по заем в МВФ

Как да помогнем на малкия бизнес (видео)

Как да помогнем на малкия бизнес (видео)

Вижте полезни трикове за

(Не)Видимият свят на сигурните пари - визията на топбанкери

(Не)Видимият свят на сигурните пари - визията на топбанкери

Как ще изглежда банката на бъдещето? Ще станат технологични компании. Ще живеят в мобилния телефон. Ще предлагат всички финансови услуги. Клиентите ще имат контрол върху своите операции. В кризата банките са все така стабилни и гъвкави - всеки трети лев от инвестициите им е за дигитализация, а моделът следва потребностите на клиентите

Фонд "Земеделие" изплати 1,1 млн. лева
за зимни пръскания

Фонд "Земеделие" изплати 1,1 млн. лева за зимни пръскания

ДФ "Земеделие" започна плащанията по схемата "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период" за 2020 г., съобщиха от фонда. Общо 1 124 943 лв. са преведени на 2670 стопани за купуване на продукти за растителна защита

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber