България се присъединява към програма за сигурността на 5G мрежите на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9148773 България се присъединява към програма за сигурността на 5G мрежите на САЩ България се присъединява към програма за сигурността на 5G мрежите на САЩ www.24chasa.bg
Кийт Крак и Бойко Борисов СНИМКИ: Министерският съвет
Кийт Крак и Бойко Борисов СНИМКИ: Министерският съвет

Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред, подчерта премиерът

България и САЩ подписаха меморандум за разбирателство по сигурността на безжичните мрежи от 5-то поколение, което е част от програмата "Чиста мрежа" на САЩ. Това стана ясно от изказване на заместник-държавния секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крак пред журналисти. В петък той се срещна с премиера Бойко Борисов. Кийт Крак отбеляза, че подписването показва какъв стратегически партньор е България.

България се присъединява към програма за сигурността на 5G мрежите на САЩ

"Ние вярваме, че това подписване е доказателство за нашето приятелство и увеличаващото се довeрие в нашите отношения. Това е историческа съвместна 5g декларация, която адресира риска от несигурните мрежи и подсигурява да имаме чиста мрежа, която изключителна важна за националната сигурност, икономическия просперитет и стабилността на региона", каза Крак.

Меморандума означава, че и трите мобилни оператори в България ще си сътрудничат с доверени доставчици или иначе казано няма да работят с китайските Хуавей и ZTE. Кийт Кларк отбеляза, че А1 вече работи с Нокиа, докато само Теленор засега още решава. Зам- държавния секретар разкри, че Теленор си партнира с доверения доставчици в Норвегия и трябва да го прави същото и в България, а не както в Пакистан, където работят в Хуавей. Крак каза, че няма да подписват директен договор с телекомите.

"България е в добра компания. Като член на НАТО България се присъединява към 27 страни от 30 страни от алианса като член на програмата "Чиста мрежа". каза още Крак. Той добави, че преди 3 седмици се е срещнал със заместник-генерален секретар на НАТО Мирча Дженоа, който обявил, че е критично важно по време на мирно и военно време цивилните 5G мрежи и инфраструктура трябва да бъдат сигурни.

"Чистата мрежа" не се отнася само за 5G, а покрива всчко от електрически мрежи, безпилотните автомобили, облаците за съхранения на данни, както и приложенията за телефони. Според САЩ "Чистата мрежа" е насочена срещу заплахата за поверителност и сигурността на данните, която идва от китайската комунистическа партия.

В петък министър-председателят Бойко Борисов и заместник-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак приветстваха все по-динамичния политически диалог между България и Съединените американски щати в резултат на стратегическото партньорство.

Борисов и Крак проведоха среща в рамките на посещението на американския заместник-държавен секретар у нас. Това е третият разговор между двамата само през настоящата година, което е още един израз на засиленото сътрудничество между България и САЩ след посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Във фокуса на срещата бяха приоритетни въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G).

Българският министър-председател и американският заместник-държавен секретар се обединиха около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност. 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

Друг акцент в разговора бе партньорството в сигурността и отбраната, които са сред ключовите измерения на двустранните отношения. „Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили“, изтъкна премиерът Борисов. Той бе категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

„САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката“, отбеляза още министър-председателят Бойко Борисов. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. „Насърчаване на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика“, заяви Бойко Борисов.

По време на срещата бе дадена висока оценка на изработването на знакови документи в приоритетни сфери за България и САЩ, които ще бъдат подписани.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

От "Газпром" обявиха, че правят всичко необходимо да осигурят търсените количества на пазара.

Пред заплахата "Северен поток 2" да стартира, Украйна предлага 50% отстъпка

Природен газ Снимка: Архив

Украйна предлага на "Газпром" отстъпка от 50% за транзита на газ за Европа

Милен Керемедчиев Кадър: БНТ

Керемедчиев: Повишението на данъците е неминуемо

Иван Хиновски. Снимка Архив

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Китай е вторият по големина вносител в света за поредни 11 години

Китай е вторият по големина вносител в света за поредни 11 години

20 милиона по света преминаха на IQOS

20 милиона по света преминаха на IQOS

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber