Владислав Герчев, управител на “Геострукт”: Успяхме да създадем нещо уникално за българския пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/9145173 Владислав Герчев, управител на “Геострукт”: Успяхме да създадем нещо уникално за българския пазар Владислав Герчев, управител на “Геострукт”: Успяхме да създадем нещо уникално за българския пазар www.24chasa.bg

- В нашите жилища отоплението през зимата ще е под 0,50 лв. на квадратен метър

- В България има хора, които оценяват иновациите и високото качество на сградите ни

- Господин Герчев, и двата ваши проекта са на оживени места, които продължават да се развиват. Как успявате да осигурите комфорт на бъдещите собственици на жилища?

- Така е, ние винаги избираме ключови локации за разположението на нашите обекти, защото комуникативният район е част от комфорта на всеки човек в големия град, независимо дали работи, или живее там. В такава престижна част на район “Витоша”, в близост до резиденциите се намира сградата ни “Алгара Луксор”. А за “Еспор център”, смеем да твърдим, че е разположен на последното атрактивно място на бул. “България”.

Еспор център”

е не просто

многофункционална

сграда, а много

отличаващ се

архитектурен

проект

благодарение на арх. Георгий Станишев. Сградата е проектирана от него още през 2010 г., но днес той вдъхва изцяло нов живот в NEW YORK стил. Въпреки неголемите размери на обекта създаде невероятна 3D архитектура, която да впечатлява с модерна визия. Проектът бе наистина сложен за изпълнение, но ние като строително-инвестиционна компания се доверихме, както споменах, на един от най-добрите архитекти в България, както и на инж. Хрисимир Христов, който е доказан с големия си опит в изграждането на такъв тип сгради. Използвахме изключително висококачествени материали, за да осигурим шумоизолация, която е много важен елемент, щом става въпрос за живот и работа в такива оживени и комуникативни райони. Макар отскоро да сме част от строителния бранш, вече

успяхме да се

установим като

една от най-високо-

технологичните

компании

с иновативни технологии от фирма HILTI , за което бяхме наградени с първо място и за двете сгради в тазгодишните Национални награди за строителство и инвестиции.

- И двата обекта са стояли дълги години, на какъв етап са сградите, има ли направени промени по тях и как успяхте след толкова години да ги впишете в заобикалящата ги обстановка?

- Да, сградите, които изграждаме, са закупени от “ГЕОСТРУКТ” на акт 14, но в момента са пред акт 15. Преди да започнем строителството, нашият търговски отдел направи доста обстойно проучване. Интересувахме се как се е променил пазарът, какво би било по-привлекателно за бъдещите живеещи и работещи в сградите. Ето защо ние започнахме промяна по чл. 154, а именно “Промяна по време на строителство”, това ни позволява промени не само в разпределенията, но и в архитектурата, което всъщност беше необходимо, защото бяха изминали повече от 10 години, а заобикалящата среда на обектите и пазарът на търсенето са се променили. Ние се стремим да осигурим просторни жилища, офиси и търговски площи с най-високо качество. Фасадите и на двете сгради са в цветове, вписващи се в околната среда, и същевременно от най-ново поколение с БИОАКТИВНА КЕРАМИКА от фирма LAMINAM . Този вид фасади са с много дълъг експлоатационен живот, и най-важното - 150 кв. м от тях пречистват същото количество въздух, колкото залесена площ с размерите на 4 тенис игрища (което е около 1000 кв. м), всичко това е благодарение на иновативната технология Hydrotect®.

- В много интервюта сте споменавали, че сградите ви са енергийно ефективни. На какво се дължи това и какво всъщност е иновативното в тях?

- Водим се по

западните

стандарти за

високоенергийно

ефективни сгради

от типа LOW ENERGY BUILDING и благодарение на нашите партньори от фирма “Амакс газ”, представители на италианската компания Immergas, успяхме да създадем нещо уникално за българския пазар. В двата обекта поставихме хибридни системи за отопление и охлаждане. Отоплението е лъчисто подово, т.е. не причинява дискомфорт или прекалено нагряване и работи с гликол, който за разлика от антифриза е напълно безвреден. Също така се използва възобновяема енергия от термопомпа. Системата е изключително интелигентна, като основната цел е да намали и битовите сметки. Например, когато навън температурата е под 3 градуса, за целите на отоплението вече се включва газов котел, който осигурява и битово горещо водоснабдяване. Охлаждането през лятото също се получава чрез термопомпа и с отделни вътрешни високостенни тела във всяко помещение на жилището, което позволява индивидуална температура в отделните стаи. Изчисленията ни показаха, че разходите за отопление и охлаждане при нас ще бъдат под 50 стотинки на квадратен метър на месечна база. Например

за апартамент от

около 100 кв. м

месечният разход

за битови сметки

ще е под 50 лв.

- и това в

най- натоварените

месеци

- Какви са другите иновативни материали, които използвате? Споменахте, че сте наблегнали на високата шумоизолация, може ли да ни разкажете повече за това, как успявате да го постигнете?

- Да, както вече казах, нашата цел е да осигурим удобство, здравословна среда на живот и уют. Клиентът трябва да усети само предимствата от живота на едни от най-комуникативните булеварди в столицата. Това е причината топлоизолацията, шумоизолацията и хидроизолацията да са водещи фактори в изграждането на нашите обекти. На първо място, създадохме външните стени с размер над 60 см. Външният италиански фасаден камък е с дебелина от 0,6 мм, закрепен на Т - профили, осигуряващи въздушния поток, който всъщност намалява неприятния шум, конденз и топлини мостове. Профилите са закрепени с многократно тествано от наша страна и сертифицирано лепило на фирма INNOTECH, както и тествани анкери от фирма HILTI. Казвам тествани, защото въпреки сертификатите, с които разполага, всеки един материал, положен на сградата, е предварително изпитан при климатичните условия в София от нашите инженери, тъй като

желаем бъдещите

собственици на

жилища и офиси и

в двете сгради

да бъдат в

сигурна среда

Използваме тухлена зидария от фирма Wienerberger с много добри топлоизолационни свойства. Поставяме каменна вата с черен воал от фирма ROCKWOOL, характерна с много висока степен на пожароустойчивост.

Стените са с най-новата изолация от минерална вата на фирма ISOVER, която е произведена от 100% натурални суровини, за да осигури най-високо качество на топлопроводимост от = 0,039. Поставихме дограма с 6-камерни профили от елоксиран алуминий с прекъснат термомост, произведен от фирма Alumil и трислоен стъклопакет с дебелина 70 мм, което спомага балансираната икономия на енергия. Благодарение на високия си клас енергийна ефективност този модел дограма е удостоверен със сертификати на IFT Rosenheim Institute и Passive House Institute.

Поставяме

италиански

канализационни

тръби, които са от

типа “безшумни”

и не отлагат котлен камък. При пътуване до изложение за строителство и архитектура в Милано през 2018 година се уверих, че там например не се работи с материал като XPS, който тук е масов. А именно хидроизолацията за покриви и тераси от GENERAL MEMBRAN, която поставихме в нашите сгради, е най-иновативното решение. Например 5 см от този материал изолират колкото 10 см от стандартния XPS.

- Повечето строители и инвеститори издават обектите на шпакловка и замазка. Вие какво смятате за този модел на работа?

- Този модел за мен не е ефективен, нито пък е предпочитан от клиентите вече. Времето на хората става все по-скъпо и ценно, а когато се налага да се сблъскаш с майстори, това може да ти отнеме много време и още повече средства. Ето защо ние не правим компромис и

издаваме всички

наши обекти с

положени подови

настилки от

полиран мрамор

или естествен

паркет,

напълно завършени санитарни помещения с мрамор и вградени структури от фирма Grohe, както и първата СПА тоалетна чиния “Sensia Arena”. Освен екстериорните врати поставяме и интериорните. Стените са готови за боя, а от бъдещите жители е необходимо само да нанесат мебелите в апартаментите. Търговските помещения също са с изградени хибридни системи и подови настилки. А

офисите в

Еспор Център

са от клас “А” с

поставен двоен под

от фирма LINDNER, стени готови за боя и изградена климатична и вентилационна система.

- Това наистина звучи интересно, но така няма ли жилищата и офисите да станат прекалено скъпи?

- Нашите жилища не са бюджетни, а офисите трябва да бъдат на професионално ниво, защото всеки един купувач желае бизнес средата да отговаря и на качеството на неговия бизнес, все пак офисът е като визитката на една фирма. Освен това, за да направиш нещо качествено, трябва да дадеш и да вложиш.

Чрез нас клиентите

ни инвестират в

бъдещето си

Ние искаме те да живеят в сигурна и спокойна среда, да не се притесняват, че ще има проблем с покрива или с дограмата, че ще плащат големи битови сметки или ще чуват съседите. Забелязваме силен интерес от все повече млади хора към нашите сгради и ги наричат “сгради на бъдещето”. Като че ли българинът е започнал да чете, да се информира, да иска и да разпознава качеството.

- Вие поставяте станции за електроавтомобили, което рядко се среща в България?

- Всъщност това вече е прието със закон и би трябвало да се изисква от всички строители и инвеститори. Следвайки перспективата и философията си, поставяме такъв тип станции. Също така и с нашите партньори от A1

изграждаме

цялостна система

за разпознаване на

автомобилните

номера,

която ще осигури бърз достъп до паркоместата на живеещи и работещи, както и лицево разпознаване за отваряне на входните врати. Както казах, ние следваме и може би вече изпреварваме пазара на търсене.

- Двата проекта вече са получили награди, което е необичайно за толкова млада фирма, едва на две години. Как получихте тези отличия?

- Проектите ни бяха отличени в рамките на благотворителната кампания “За величието на храма” в помощ на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. На финалното събитие от кампанията - Бала на строителите и архитектите, организиран от сдружението с нестопанска цел Балканска медийна асоциация, бяха отличени иновативни строителни проекти. Двете ни сгради получиха наградите в категорията “Високо жилищно строителство” и “Строителство на жилищно-офисни сгради”. Журито бе от международно признати експерти в областта на строителството и архитектурата: Чарли Кинг, директор на Resort Group PLC, Сохан Кумар, директор на Ammar Facility в ОАЕ, Сотирис Цулос, директор в международната компания RMJM, архитекти и др.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Уж стресирани от COVID-19, българите смело теглят заеми за жилище (Графика)

Уж стресирани от COVID-19, българите смело теглят заеми за жилище (Графика)

От януари до октомври са изтеглени почти четири пъти повече жилищни кредити, отколкото през цялата 2019 г.  Ръстът на ипотечните кредити в пандемичната 2020 г. започна да се ускорява и ако продължава още няколко месеца така, има голяма вероятност тази година да има рекорд по изтеглени жилищни кредити, показа проверка на “24 часа”

Деница Сачева

Сачева допълни заповедта за затворените бизнеси

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева допълни заповедта за затворените бизнеси, чиито работници могат да получават до 24 лв. на ден компенсация от държавата заради това, че са в неплатен отпуск, съобщиха от социалното министерство. Вижте актуализираната заповед ТУК. Работодателите, които са преустановили дейност от 29 октомври

“Национална финансиада” – една инициатива за финансови знания за младите хора

“Национална финансиада” – една инициатива за финансови знания за младите хора

Тя е за това как младите хора да превръщат финансовите знания в умения Финансовата ерудиция и грамотност са важни за всяко едно общество в днешно време, но освен чисто практичните подбуди, си заслужава да надникнем в дълбочина къде се зараждат тези умения и доколко е важно да бъдат „усвоявани“ още в детска възраст

Huawei може да доставя 5G оборудване за операторите в Германия

Huawei може да доставя 5G оборудване за операторите в Германия

Предстои споразумение, постигнато след дълги дискусии,  относно начина на действие спрямо водещата китайска компания. То ще бъде от ключово значение за немските мобилни оператори Германия планира строг контрол, но не възнамерява да изключи водещия китайски доставчик на мрежово оборудване Huawei от 5G мобилната мрежа.

Александър Дурчев

Прогнози 2021: Сигналът, че облаците се разпръсват, ще дойде от банковия сектор

Телевизията, пресата и радиото все още са с изключително силно влияние върху потреблението, казва  Александър Дурчев, изпълнителен директор на All Channels Communication Group Едва 30% от дигиталната реклама се инвестират в локални медии All Channels Communication Group е една от най-големите и успешни комуникационни компании у нас

СНИМКА: Министерството на туризма

Марияна Николова: Работим за безпроблемното протичане на зимния сезон

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с гръцкия министър на туризма г-н Хари Теохарис. Двамата обсъдиха актуални теми свързани с туристическия сектор и развитието на пандемията от коронавирус в двете страни. Вицепремиерът заяви, че двустранните отношения между България и Гърция са прекрасен пример за взаимодействие в

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Архив

Към 31 октомври печалбата на банковата система е 796 млн. лв.

Към 31 октомври печалбата на банковата система е 796 млн. лв., с 598 млн. лв. (42.9 на сто) по-малко от отчетената за същия период през 2019 година, съобщава Българската народна банка. Собственият капитал в баланса на банковата система възлиза на 15.2 млрд. лв. в края на октомври, като се увеличава със 101 млн. лв. (0

СНИМКА: Pixabay

През 2021 г. се очаква по-евтина вода

Очаква се ВиК услугите през 2021 г. да поевтинеят заради неизпълнение на показателите за качество на услугите на водоснабдителните дружества. Комисията за енергийно и водно регулиране оповести преди дни докладите си от проверка на 34 водни дружества. На третата година от регулаторния период нито едно ВиК дружество не е изпълнило показателите за

Започват проверки на рибата за Никулден, агенцията по храните със съвети към потребителите

Започват проверки на рибата за Никулден, агенцията по храните със съвети към потребителите

От утре до 6 декември агенцията по храните започва засилени проверки за продажбата на риба за Никулден. Ще се следят обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, пазари и борси. Инспекторите на БАБХ ще проверяват документите за произход и безопасност на рибата

Според много юристи приетите текстове ще увеличат съдебните дела срещу длъжници.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

След март 2021 г. дългове, неплатени 10 години, се отписват

Не е ясно какво се случва с дългосрочните кредити Никой няма право да търси парите след този срок.  Експерти прогнозират съдебни дела между кредитори и длъжници След 10 години дебати и обсъждания абсолютната давност на някои задължения вече е законодателен факт. Какво е новото в тази поправка, определена като “край на вечния длъжник”

СНИМКА: Радио Китай

Епидемията от COVID-19 не забави темповете на отваряне на китайския финансов пазар

Подуправителят на Китайската народна банка Лиу Гуейпин заяви на провел се неотдавна финансов форум, че трябва да се използва високото ниво на финансова отвореност, за да се насърчи изграждането на нов модел на развитие. Епидемията от новия коронавирус не пречи на темповете на отваряне на китайския финансов пазар, според него

Кристин Лагард. Снимка РОЙТЕРС

Шефът на ЕЦБ подкрепя въвеждането на цифрово евро

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард подкрепя въвеждането на цифрово евро. В статия за френското месечно списание L'ENA hors les murs, издавано от Асоциацията на бившите ученици на Националното училище по администрация, Лагард пише: "Дигиталното евро ще допълни паричните средства и ще гарантира

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber