Полицията следи за маски. Борисов: Ако си в парк или на колело - без (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9142439 Полицията следи за маски. Борисов: Ако си в парк или на колело - без (Обзор) Полицията следи за маски. Борисов: Ако си в парк или на колело - без (Обзор) www.24chasa.bg
Полицаите вече са в столичните молове. Кметът Йорданка Фандъкова разпореди проверки и вечер.

l Тръгват масови проверки вечер по търговски

обекти в столицата, София засега не мисли за вечерен час

l Пускат до 50% от посетителите в нощните заведения в Пловдив

l Кабинетът отпусна пари за ремдесивир до пролетта

Полицията е органът, който ще следи носят ли хората маски на всички открити и закрити обществени места. От днес те стават задължителни и навън, късно вчера се чакаше подробната заповед на здравния министър за това.

Трябва ли обаче маска в парка, ако наоколо няма хора? Или докато караме колело? Въпросите зададе и премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета.

“Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колелото, разхожда се в парка или е

на открити

места, където

няма струпване,

не е необходимо

да носи маска Ако иска, може да го стори, но по негово желание”, обяснява Борисов на министрите, цитиран от пресслужбата си.

Настоявам в заповедта да бъде описан всеки детайл, заявява още премиерът. Затова пускането ѝ се забави вчера.

И в офисите маските стават задължителни, ако няма метър и половина между работните места, стана ясно от публикувания снощи текст.

“Болниците са претоварени в момента, пациентите с COVID-19 са все повече, заразява се медицински персонал. Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия”, апелира още Борисов.

Междувременно по социални мрежи и на протеста в София тръгна силно брожение срещу новия режим. “В парка с маска, а в бара - не”, възмущават се хора във фейсбук.

До ексцесии като горене на маски пък стигнаха протестиращи в 104-ата вечер на недоволство на жълтите павета във вторник - деня, в който здравният министър обяви решението да се върне носенето им и на открито. Повториха го и снощи.

Контролът за носенето на маски в София ще е от страна на столичната полиция, обяви кметът Йорданка Фандъкова. “Вече съм разговаряла със СДВР да се увеличи контролът не само през деня, но и вечер в търговските обекти”, каза тя.

Вчера и София отбеляза нов рекорд с 523 заразени и 341 хоспитализирани. Във вторник са проверени 381 търговски обекта, а в градския транспорт са издадени 14 акта на пътници без маски, разказа още Фандъкова.

Възложила е от четвъртък

да се намали

интервалът на

влаковете

в метрото

в пиковите часове по най-натоварените линии. Тя ще сформира медицински съвет към общината с водещи лекари и специалисти, които да консултират местната власт за мерките. “С усилията на всеки един от нас трябва да направим така, че да не се налага да взимаме по-строги мерки. Ако правилата не се спазват, ще мислим за нови мерки”, предупреди Фандъкова.

В Пловдив вече ги затегнаха още. Областният управител Дани Каназирева и собственици на заведения се споразумяха нощните клубове да работят с 50% от капацитета си, а в ресторантите да се пускат до 6 човека на маса. (Още за новия режим там - на 20-а стр.)

Всички организирани масова прояви на открито пък забрани Петрич. До 5 ноември не може да се празнуват и сватби, кръщенета, други поводи. В обредните зали може да присъстват до 10 души на поне 1,5 м. С решението си общинският съвет отмени и всички прояви, свързани с отбелязване на 108 г. от Освобождението на Петрич, 100 г. от обявяването на града за окръжен и 95 г. от избухването на Петричкия инцидент. В магазините и общинските служби

ще се пуска само

по 1 клиент на 2,5

квадрата площ

На пазарите също ще се следи хората да са раздалечени. Градът затваря за тренировки двете си спортни зали, отменят се футболната среща между “Беласица” (Петрич) и “Вихрен”(Сандански) в събота и мачовете по селските стадиони в общината. Затварят се пенсионерските клубове.

Ще бъдат осигурени нужните до края на март прогнозни количества ремдесивир - Veklury (INN Remdesivir), предназначен за лечение на коронавирусна инфекция, реши още Министерският съвет в сряда. За целта ще бъде сключен договор с притежателя на разрешението за употреба - Gilead Sciences Ireland UC. Количествата са определени след анализ на заявките на болниците и ще бъдат поръчани

32 593 флакона

По бюджета на здравното министерство за тази година са осигурени 4,86 млн. лв., други 19,44 млн. ще бъдат предвидени за първите 3 месеца на следващата. Производителят е обявил цена от 810 лв. с ДДС на флакон.

Глобяват болници за върнат пациент, нов случай в Хасково

Разкриват още легла

На 64-годишен мъж от Димитровград с COVID и пневмония е отказана хоспитализация, съобщиха от РЗИ - Хасково. Оттам започват проверка.

Мъжът първо е бил диагностициран с пневмония в болницата за пневмофтизиатрични заболявания в Хасково. Там бил изпратен за тест, който се оказал положителен. Личният му лекар се обадил на тел. 112 с молба за хоспитализиране, но му било отказано. Запитването обаче е направено само в една болница. “Някъде по веригата комуникацията се е скъсала”, коментира шефката на РЗИ д-р Соня Димитрова. Подготвяли заповед болниците в областта да дават пълна информация за свободните легла.

Ден по-рано здравният министър разпореди проверка на случая с върната жена от Несебър.

Заради ръста на заразени в болниците ще бъдат разкрити допълнителни легла, обяви проф. Костадин Ангелов след извънредна среща във ВМА с директорите на столични болници, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и шефа на РЗИ - София, д-р Данчо Пенчев.

Болниците вече ще бъдат глобявани с по 1000 лв. за отказ да приемат пациенти, заяви министърът. При повторно нарушение може да се прекъсне договорът им със здравната каса.

Леглата не са свършили, проблемът е персоналът - много лекари и сестри са позитивни и под карантина, каза проф. Ангелов. (24часа)

Къде в Европа само покрит

Франция - задължително с маски на закрито, на открито - всички над 11 г. в големите градове с покрити лица.

В Германия - задължително с маски в магазините и градския транспорт, на открито - само в Кьолн и Бон на места, където трудно се спазва дистанция.

В Италия - без маски може само у дома, но мнозина я носят, като им гостува чужд човек.

В Испания - в Мадрид маските са задължителни за всички над 6 г. в градския транспорт и на закрито. В някои провинции е в сила носене на маски и на открито.

В Нидерландия маските са задължителни в магазините, обществения транспорт и на закрито.

В Гърция не може без маски в градския транспорт и на закрито. В района на Атина маскирането е задължително и на открито при струпване на хора.

В Турция маските задължителни на открито и на закрито.

В Чехия, Полша, Австрия и Словакия задължителното носене на маски на открито беше отменено. Сега Чехия отново върна мярката, това се очаква и за Словакия

Заразен колега?

Пръв работодателят

преценява кой

да остане у дома

l РЗИ знае за всеки положителен, но заради недостиг на епидемиолози и многото заразени на ден

проучването на контактните в София се забавя с дни

l Това обаче води до проблем с издаването на болничните за тях, споделят читатели

ЙОАНА РУСЕВА

Как да процедираме, ако наш колега на работа се окаже заразен с коронавирус? С този въпрос се обръщат към “24 часа” все повече читатели, особено в София, където са концентрирани много ведомства и големи фирми, а случаите на новозаразени са най-много.

По протокол РЗИ е институцията, която трябва да направи епидемиологично проучване за контактните на всеки заразен и да прецени

кого да тества

и да постави

под карантина

Всеки човек, дал положителен резултат, става известен на инспекцията с подаването на информацията от лабораторията, където е направен тестът. Информация се подава към РЗИ и от джипито, но ако заразеният сам реши да го осведоми.

Заради сериозният недостиг на персонал и най-вече епидемиолози в столичната здравна инспекция на фона на сериозния брой заразени на ден обаче извършването на проучванията по веригата на инфектирания се забавя значително. Само за първите три дни от тази седмица заразените в столицата са близо 1000. А във вторник

за ден

най-голямата

РЗИ е успяла

да направи

едва 51 PCR

теста,

съобщиха оттам за “24 часа”. Тестовете, които инспекцията прави, са основно на контактни хора.

“Изоставаме с проучванията, но свързването с всеки един от заразените и установяването на контактните отнема определено време, а хората в РЗИ не достигат. Освен това и сред нашия персонал има заразени и карантинирани. Няма как епидемиолозите да се свържат с всеки в рамките на същия ден. Надяваме се да наваксаме”, обясни пред “24 часа” шефът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

Затова,

ако човек се

окаже заразен,

остава негово

задължение

веднага да

уведоми

работодателя

си

и всички хора,

с които е имал близък контакт в последните дни, включително колегите си.

Работодателят също трябва да направи своеобразно епидемиологично проучване и да прецени кои от служителите във фирмата да “карантинира” у дома, като по възможност им осигури дистанционна форма на работа.

Това забавяне от страна на столичната РЗИ обаче бави издаването на болнични за някои от карантинираните, включително за родителите на деца, в чийто клас има заразен.

За такъв случай разказа пред “24 часа” майка на карантинирано дете, което е контактно на свой съученик с COVID. Вече четвърти ден от РЗИ не успяват да проведат нужното проучване и да изпратят информация до личния лекар на детето, така че и родителят да може да получи болничен лист и да остане с него у дома. Според разпоредбите на РЗИ и здравното министерство при поставяне на дете под задължителна карантина родителите също имат право да останат у дома с болничен лист, който се издава от джипито на детето.

Депутат и служител на парламента

заразени. Работата продължава,

реши председателският съвет

Огромният брой PCR - 11 505,

роди фейк за фалшиво тестване

Депутатът от “Воля” Симеон Найденов, както и служител от администрацията на парламента са дали положителна проба за коронавирус, но въпреки това НС ще продължи да работи, стана ясно вчера.

Новината, че Найденов е заразен, бе съобщена първо на заседание на парламентарната правна комисия, на която той е член, а по-късно потвърдена и от партията пред “24 часа”. Народният представител има леки симптоми и се самоизолирал веднага щом се почувствал зле.

Найденов е

5-ият инфектиран

депутат

от началото на пандемията. Преди него COVID-19 преболедуваха Даниела Дариткова, Даниела Малешкова, Хасан Адемов и Николай Цонков.

След края на пленарното заседание в сряда се е провел извънреден председателски съвет заради случая с Найденов. На него е решено Народното събрание да продължи работа. Ръководството му обаче призовало всички депутати да спазват стриктно мерките - да носят маски и да спазват дистанция.

Препоръчано било по комисии да се канят по-малко гости. Бил даден пример със заседанието на правната комисия миналата сряда, когато депутатите изслушваха главния прокурор Иван Гешев и в малката зала бяха събрани много хора.

Засега информацията е за само един потвърден служител на администрацията на Народното събрание с коронавирус. Не е ясно колко са контактните му.

С близо 30% повече са новозаразените - 1336, което е пореден рекорд.

Рекорден брой са

и тестовете - 11 505, което свали процента на положителните спрямо всички изследвани на 11,61%.

Огромният брой роди конспиративни теории за фалшиви тестове по махалите. От градове с компактно ромско население като Сливен и Пловдив отрекоха да има подобна информация.

Очакваше се с днешните данни активните случаи в страната да доближат 15 хил. (24часа)

Изследване в Италия:

маски и дистанция

намаляват 1000 пъти

силата на вируса

ВИОЛИНА ХРИСТОВА, Рим

Използването на маски и спазването на дистанция намаляват до 1000 пъти силата на коронавируса. До тези изводи стига изследване на медицинския институт от Верона “Сакро куоре Дон Калабрия ди Неграр”. То е публикувано в месечното издание “Клинична микоробиология и инфекция” и е на базата на 400 случая с коронавирус между 1 март и 31 май 2020 г.

От него става ясно, че вирусният заряд у пациентите, пристигнали в Бърза помощ, е намалял до 1000 пъти в сравнение с март 2020 г. Успоредно с товa и заболяването е преминавало по-леко. Изследването потвърждава на базата на широк диапазон от клинични данни колко голямо е значението на маските и спазването на физическа дистанция за възпрепятстването на заразяването. А поддържането на ниско ниво на предаването на вируса означава и намаляване на неговия заряд.

“При всеки отделен случай е бил измерен вирусният заряд чрез PCR тест.

Всеки пациент е бил

следен индивидуално,

за да се регистрират силата на симптомите и еволюцията на заболяването.

В случаите с пациенти с коронавирус, пристигнали в болницата през май, или когато излагането на заразяването с вируса е много по-ниско, пациентите са имали и много по-малко Sars-CoV-2 в организма си. Това количество е и до 1000 пъти по-ниско от онова в организмите на пациентите, приети през март”, казват Дора Буонфрате и Киара Пюбели, координаторки на изледването. Според тях заради това и по-късните пациенти са развили заболяване с COVID-19 в много по-лека форма.

“През май те имаха по-малко тежки симптоми на COVID-19 и много по-малко усложнения. Успоредно

с това намаля и процентът

болни с нужда да престоят

в интензивна терапия”,

допълват изледователките. Следователно използването на маски и физическата дистанция оказват голямо влияние за поддържането на ниско ниво на циркулиране на вируса и за заразяването. Това оказва влияние не само върху абсолютния брой случаи, но също и за това доколко тежко е заболяването.

Резултатът е мнoго по-малкo запълване на отделенията за COVID-19 и на тези за интензивна терапия. Затова от изключително значение са усилията за спазването на нормите, насочени против заразяването – те могат реално да допринесат за справянето с втората вълна на вируса, пред която сме изправени.

От друга страна, така може да спадне и натискът върху националната здравна система и да се стигне до ситуация, при която мнозинството случаи на COVID-19 да се разрешават без негативни последици, коментират още изледователките пред италианските медии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

1792 са новозаразените с COVID-19, 1039 са оздравелите

1792 са новозаразените с COVID-19, 1039 са оздравелите

1792, с 1535 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 4928 PCR теста през изминалите 24 часа, Това означава, че 36.4% от тестваните са дали положителен резултат. Така общият брой на потвърдените случаи става 141 747, от които активни са 90 219

Снимка: Николай Литов/Архив

Протестиращи в София се вързаха с въжета и вериги на 1,5 м един от друг

В 143-ия ден на недоволство срещу правителството демонстрацията минава под надслов "100 синджира, не роби". Протестиращите спазват физическа дистанция заради коронавируса. Те се вързаха с въжета и вериги на 1,5 м. един от друг, за да може да спазват мерките. Но са категорични, че веригите са символ на мерките, които влязоха в сила от днес

Проф. Асен Балтов. Кадър Нова тв

Проф. Балтов: Очакваме новозаразените да намалеят в следващите 10 дни

„Очакваме да намалеят случаите на новозаразените в следващите 10 дни, а случаите на тези, които боледуват тежко и на тези, които за съжаление губят своите животи - в рамките на 3 седмици”, заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов в предаването „Карай направо”. Проф. Балтов не смята, че мерките са закъснели

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от 3° до + 20°С Времето над страната е предимно ясно на места с разкъсана облачност. Слаб вятър духа в област: Шумен. Пътните настилки са предимно сухи, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия. Ограничена видимост поради мъгла: няма. ІІ

Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Премиерът: България има най-ниските темпове на намаляване на БВП

Международната рейтингова агенция "Standard & Poor's" потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' със стабилна перспектива. Според световните експерти от агенцията ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт

Ева Майдел: 80% от младежите у нас се реализират успешно на пазара на труда през 2019 г.

Ева Майдел: 80% от младежите у нас се реализират успешно на пазара на труда през 2019 г.

„Данните от четвъртия доклад на сдружение Образование България 2030 за наблюдение и анализ на образователната система ясно показват, че има подобрение по отношение на реализацията на младите хора на пазара на труда у нас. 80,5% от наскоро завършилите образованието си младежи се реализират успешно. Този дял се доближава значително до средното за ЕС

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Реаниматор загуби битката с COVID-19

Реаниматор загуби битката с COVID-19

Още един лекар не успя да пребори коронавируса. В болница след близо месец лечение почина д-р Иван Томанов, който бе реаниматор в Онкоболницата "Св. Мина" в Благоевград, прекрасен лекар, който винаги ще бъде запомнен с добротата към колегите си и пациентите.  Колегите му публикуваха пост в социалните мрежи: "Загубихме д-р Томанов

СНИМКА: pixabay

Нови случаи на нелегални боеве с кучета

Нов сигнал за нелегални боеве с кучета. Кървавите турнири се организират в полите на Рила, а залозите стигат до петцифрени суми, според източници на bTV. Видеозаписът, с който разполагаме, е от истински нелегален бой с кучета. Специално организиран в горите край Ихтиман. С подбрана и проверена публика

Във фоайето на Старозагорскака опера бе подреден траурен кът за Камен Чанев. СНИМКИ: Ваньо Стоилов

Изпратиха с аплодисменти в последния му път тенора Камен Чанев

Приятелката му сопраното Таня Иванова му дари за сбогом букет от бели хризантеми Ограничен кръг от най-близки роднини и колеги заради коронавируса изпратиха днес с аплодисменти в последния му път световноизвестния тенор Камен Чанев. По идея на старозагорския митропорит Киприан, който е заклет почитател на операта

СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Моловете опустяха (снимки)

След влизането в сила на новите мерки срещу разпространението на заразата, моловете в София по обяд са необичайно празни. Хората са много по-малко. Според ограниченията, които започнаха от 23,30 часа снощи в моловете работят магазини за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, лечебни заведения, зоомагазини,  банки и застрахователи

11 г. след трагедията в Охридското езеро, роднините на удавените още не са обезщетени

11 г. след трагедията в Охридското езеро, роднините на удавените още не са обезщетени

11 г. след трагедията в Охридското езеро, роднините на починалите 15 български туристи и останалите около 35 спасени, още очакват компенсации за преживените страдания. Делото стигна до ВКС, но бе върнато за ново разглеждане на Софийски апелативен съд. На 5 септември 2009 г. 55 български туристи се качват на корабчето "Илинден"

Всеки ден дезинфекцират столицата

Всеки ден дезинфекцират столицата

Извършва се ежедневна дезинфекция на обществени пространства, спирки, подходи към подлези, болнични заведения.Всеки ден се извършва дезинфекция на центъра за временно настанаване "Св. София" и дреги рискови места. Инспекторите продължават да извършват проверки в търговски обекти за носене на лични предпазни средства

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber