След смъртта на абитуриента с COVID: трети месец тормоз и заплахи над медици

https://www.24chasa.bg/novini/article/9130860 След смъртта на абитуриента с COVID: трети месец тормоз и заплахи над медици След смъртта на абитуриента с COVID: трети месец тормоз и заплахи над медици www.24chasa.bg
Адвокат Иван Денев по време на бдението в памет на сина му СНИМКА: Дима Максимова

- Медицинският надзор и топспециалисти не откриха грешки в лечението

- Аутопсия след ексхумация показала, че тежка лобарна пневмония е убила Христо Денев

“Обикновено когато болният оздравее, всички приписват това на боговете, а когато болният умре, всички приписват това на лекарите.”

Казал го е Хипократ. Преди дни го припомни директорът на търновската болница д-р Стефан Филев в контекста на една потресла България смърт - на 19-годишния Христо Денев.

Младежът издъхна в реанимацията на болницата в последния ден на юли след тежки усложнения от COVID-19, въпреки всички усилия на лекарите там да го стабилизират. Обвиненията на бащата - адвокат Иван Денев, са, че докторите са убили сина му, прилагали са му неразрешен препарат, отнасяли се нечовешки и дори, че има съмнения, че са взели органите му за донорство. Това завъртя кошмарен сценарий с ужасяваща ексхумация, разпити и непрестанен тормоз в социалните мрежи срещу лекарите.

Въпреки че след 75 дни проверка Изпълнителна агенция “Медицински надзор” и външни топспециалисти са категорични, че медиците нямат вина, бащата пожела в телевизионен ефир и в социалните мрежи

директорът на

болницата да

бъде в моргата

с нарязан череп

Шокиращото изявление в тв 7/8 от 14 октомври: “Моят син беше разфасован, с разрязан череп. Защо само той да бъде? Искам същото да им се случи и на тях. Искам възмездие”, е само щрих от заплахите на бащата към местните лекари.

Д-р Стефан Филев сам поиска проверката на надзора, за да се изяснят всички факти около случая. Започна и разследване от Софийска градска прокуратура по жалба на адвокат Денев.

Дълго ще се помни и една от най-тягостните ексхумации, извършена на 27 август. Съдебни лекари от София правили безпрецедентна

аутопсия на

тялото на

момчето на

платнище до

разкопания гроб

Всички участници били в лични защитни облекла, а при отваряне на металния ковчег следели какво се случва представители на Регионалната здравна инспекция.

Запознати допуснаха, че една от целите на аутопсията е била да потвърди или отхвърли едно от обвиненията на близките - че е възможно органи на момчето да са взети за трансплантация. И друго твърдение на адвокат Денев, че синът му бил хвърлен гол в чувал. Това, разбира се, е можело да се установи още в болницата, но бащата изрично настоял по телефона да няма аутопсия.

“Има разпечатка на телефонните разговори като доказателство. От съпричастност към родителската болка се съобразих с желанието му. Дори в нарушение на правилата разпоредих момчето да бъде облечено в костюм, както повеляват християнските обичаи. Бащата и близките бяха допуснати, пак противно на разпоредбите при пандемия, облечени със защитни облекла, да видят детето си в патологията, за което има свидетели. Излъга, че никой не му е давал възможността да се сбогува с детето си и не знаел дали не са му взели и органите”, каза д-р Стефан Филев.

Два месеца и половина по-късно заключението на комисия от ИА “Медицински надзор” начело с проф .Владимир Пилософ не установява нарушения от страна на медиците, диагностицирали и лекували абитуриента. Докладът се забави заради привличане на външни експерти, сред които са шефът на Експертния медицински съвет за борба с коронавируса проф. Коста Костов, вирусологът проф. Радка Аргирова, инфекционистът проф. Таня Червенякова, проф. Николай Младенов.

“Липсват нарушения от страна на медицинските лица или основания да се приеме, че действията на лекуващите екипи и проведеният диагностично-лечебен план могат да имат отношение към фаталния изход. Същият е настъпил вследствие на тежкото и неблагоприятно протичане на тъканната и съдова увреда в белия дроб, цитокиновата буря, развили се на фона на рисков фактор (затлъстяване) и фатално протекъл тромбоемболичен процес с белодробен и терминален мозъчен оток”, е заключителният коментар на проф. Костов, подкрепян и от становищата на колегите му. Инспекцията констатира, че диагнозата е своевременно поставена, лечението е било адекватно, а смъртта е настъпила вследствие на съпътстващи рискови фактори. Освен затлъстяването Христо е

приет с

чернодробно

увреждане, има

данни за високо

кръвно,

силно главоболие и замайване след тренировка във фитнеса, чести респираторни инфекции според справката на личния лекар на момчето д-р Таня Витанова.

Христо заболява на 7 юли, имал е общи оплаквания и температура. По време на абитуриентския бал на 28 юни момчето, което завършва Строителния техникум и е прието в Университета по архитектура, строителство и геодезия, е имало контакт с лице с доказан COVID-19, пише в доклада на “Медицински надзор”. Първо е лекуван вкъщи с 3 антибиотика. На 13 юли заради продължаващата температура и влошаване на общото му състояние е приет в COVID отделението с положителен PCR и пневмония.

Резултатите от лабораторните изследвания в деня на постъпването му в болницата показват влошени чернодробни показатели и ниски тромбоцити. Назначени са антибиотици и антимикотични средства, кортикостероиди, нестероидни антивъзпалителни средства, антикоагуланти и редица симптоматични медикаменти. Въпреки това състоянието на Христо Денев прогресивно се влошава - задълбочава се дихателната недостатъчност и ниското насищане на тъканите с кислород, което е довело до полиорганна недостатъчност и летален изход, пише още в доклада на “Медицински надзор”.

На 21 юли сатурацията му пада до 26-30% при норма 95-98%. Налага се да бъде преместен в реанимация. След проведено клинично обсъждане комисия от лекари решава в лечението да се включи RoActemra според Протокол за лечение на новата коронавирусна пневмония на МЗ от 9 март 2020 г.

Бащата твърди, че лекарството е в трета експериментална фаза и не е разрешено. “Препаратът е регистриран в България през 2009 г., не е експериментално лекарство, едно от показанията му е за овладяване на тежък цитокинов синдром”, обясни д-р Сибила Маринова, шеф на ОАИЛ. Няма обаче подписана декларация за информирано съгласие от момчето.

“Христо беше пълнолетен и адекватен до последно, постоянно му се обясняваше какво се прави. Той съдействаше.

Не мога да внеса

при болните от

коронавирус

документ, който

да подпише,

и после да го изнеса, защото нямаме указания как се дезинфекцират документи. Пък и до последно се надявах, че Христо ще се оправи и сам ще подпише”, обясни тя.

Медикаментът бил наличен в болничната аптека, защото го закупили още на 23 март за лечение на първия пациент с коронавирус във Велико Търново - д-р Виктор Точков. Състоянието му обаче се подобрило и не се наложило да бъде прилаган.

“Бащата на Христо - адвокат Денев, непрекъснато ми се обаждаше по телефона. Получаваше информация и на входа на реанимацията. По негово желание провеждах многократно разговори за лечението с консултанти от София и Плевен. За настаняването на Христо в реанимацията направихме спешна реорганизация и освободихме едното крило специално за него. През цялото време той беше адекватен, освен в последния ден от живота си, когато се наложи да бъде интубиран. Казах на баща му, че синът му е в изключително тежко състояние и има опасност да умре. Казах го директно, без увъртания”, спомня си д-р Маринова. “За това момче всички сме се грижили като за наше дете.

Аз съм му

държала ръката,

галила съм го

по челото,

за да го успокоявам. Той се радваше, когато влезем при него. Хранихме го с течно-кашеви храни, защото в момента, в който си свалеше маската, сатурацията му драстично падаше и той получаваше много силен задух. Всеки път благодареше, когато сме при него и когато нещо му правим. Всички бяхме потресени от това, че не можахме да го спасим”, не скри емоцията си шефката на ОАРИЛ.

Заключението на Медицинския надзор повдига завесата и за причината за смъртта, установена от съдебномедицинската експертиза след ексхумацията - тежка лобарна пневмония на места с абседиране. Шокови бели дробове и еритроцитно-фибринни тромби в малките среднокалибрени съдове. Оток на мозъка и белите дробове.

“Проверката е извършена повърхностно и едностранчиво, единствено по документи, предоставени от болницата. Никой не ни потърси за становище”, заяви Иван Денев в поредно интервю по 7/8 по повод доклада на Изпълнителна агенция “Медицински надзор”.

За безпристрастно, обективно и пълно разследване призова адвокат Денев на 16 октомври вечерта по време на мълчаливо бдение в памет на сина му в двора на търновската болница.

Трети месец той води битка срещу хората в бяло, наричайки ги “медицински фашисти”, а най-голямото здравно заведение в региона - “мъртвилница”. “Както хвърля камъни и заклеймява болницата, два пъти в условия на спешност е потърсил услугите на това здравно заведение, отново за свои близки. То няма алтернатива и колкото и да е трудно, благодаря на хората, че си изпълняват задълженията. Аз съм длъжен да ги защитя, защото това е ежедневен тормоз”, каза д-р Стефан Филев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Ваксинация у нас от средата на февруари, първо за лекари, полицаи и учители (Инфографика)

Ваксинация у нас от средата на февруари, първо за лекари, полицаи и учители (Инфографика)

България ще прилага поне два типа препарати Официален план още няма, но водещите лекари чертаят сценарии Ваксинацията срещу COVID-19 в България ще започне в средата на февруари. Основният въпрос в Европейския съюз е коя ваксина ще бъде одобрена първа и от кой тип ще е тя. България със сигурност няма да ползва само един от продуктите

Опашки от хора се извиват пред администрациите, за да извадят смъртен акт на близките си. Затова в столицата увеличават служителите.

Пускат бърза процедура за смъртни актове

Скок на погребенията в София и Пловдив Съобщенията за смърт да се предават в общината незабавно от лекаря, установил смъртта, ако роднините на починалия са поставени под карантина. Тази промяна в здравния закон, която трябва да облекчи издаването на смъртни актове на починали от COVID, предлагат депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти”

Преди да обяви исканите по-строги мерки на извънреден брифинг в Министерския съвет, здравният министър проф. Костадин Ангелов ги представи пред премиера Бойко Борисов. На срещата присъстваха и шефовете на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, на “Пирогов” проф. Асен Балтов и на “Александровска” проф. Борис Богов и на главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Искат заведения и молове затворени, учениците вкъщи до Коледа (Видео, обзор)

Костадин Ангелов настоява за частичен локдаун, в сряда министрите решават кои мерки да приемат Всички ученици да минат на онлайн обучение от този петък до Коледа. Дотогава да се преустановят присъствените занятия и в детските градини и яслите, както и в университетите, където няма да има и стажове и практики

77-годишна жена почина, докато търси лекарска помощ

77-годишна жена почина, докато търси лекарска помощ

77-годишна жена от Ботевград с кардиологични проблеми и 3 байпаса е починала, докато с близките й търсят лекарска помощ. Случаят е от събота през нощта. Тогава състоянието на жената се влошава, почувствала се зле, а дишането й било затруднено, разказа пред Bulgaria On Air синът й. Семейството извикало Бърза помощ и първоначално жената била

Проф. Eмил Митрополитски. Снимка Фейсбук

Почина солистът на Музикалния театър проф. Eмил Митрополитски

Угасна поредна голяма музикална звезда на България - артист-солистът на Музикалния театър проф. Eмил Митрополитски. Тъжната вест съобщиха от Държавен Музикален и Балетен Център - София на Фейсбук страницата си. "Днес ни напусна Eмил Митрополитски - артист-солист на Музикалния театър. На неговата сцена от 1994 година насам той е изиграл над 45 роли

Борисов и членовете на Министерския съвет ще обсъдят всяка от предложените мерки на правителственото заседание в сряда. Снимка: Фейсбук

Кабинетът обсъжда в сряда предложените мерки сектор по сектор (Видео)

Министерският съвет ще вземе решение по предложените от Националния оперативен щаб (НОЩ) мерки за справяне с коронавируса на следващото си заседание, съобщиха от правителствената пресслужба. Представените от НОЩ мерки днес ще бъдат обсъдени сектор по сектор по време на заседанието на кабинета, след което ще бъде взето конкретно решение за

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Pixabay

Лекарският съюз: Ограничителните мерки да влязат в сила в най-кратък срок

Ние българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър - проф. Костадин Ангелов нови ограничителни мерки и очакваме тяхното приемане в пълния им вид възможно най-бързо. Това се посочва в позиция на Управителния съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/, получена в БТА. Преустановяването на работата на заведенията, дискотеките

СНИМКА: Министерство на отбраната

И военните влязоха с битката с COVID-19

Те са командировани в болници в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен Специализирани екипи от 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология, Единния център за начална подготовка и Центърa за подготовка на специалисти от състава на Сухопътните войски оказват помощ на медиците от военните болници в страната в битката срещу

На ГКПП „Промахон“ проверяват с бързи тестове  шофьорите на камиони

На ГКПП „Промахон“ проверяват с бързи тестове шофьорите на камиони

От 14.30 часа днес на ГКПП „Промахон“ гръцките гранични власти започнаха проверки с бързи тестове за COVID-19 на всички влизащи в Гърция шофьори на товарни автомобили. Всеки камион ще изчаква около 15 минути на пункта до излизане на резултата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.  Допълнително шофьорите на товарни автомобили са предупреждавани

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в страната

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в страната

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4° до +15°С. Времето над страната е предимно ясно на места с разкъсана облачност. Слаб вятър духа в областите: Варна, Добрич, Смолян и Шумен. Пътните настилки са предимно сухи, по усойните и планински райони частично заледени или заснежени, обработени и проходими при зимни условия. ІІ

Вижте избрани оживели карикатури на Ивайло Нинов

Вижте избрани оживели карикатури на Ивайло Нинов

Вижте избрани оживели карикатури на Ивайло

Д-р Симидчиев Кадър: btv

Симидчиев: И болните са много, и здравната ни система изнемогва

Здравната ни система е поставена под огромен стрес Строгите мерки са наложителни до идването на ваксината Стигнахме до тук, защото не бяхме достатъчно сплотени като общност, каза пулмологът Здравната ни система е поставена наистина под сериозно напрежение. Там, където работя аз, всички легла са пълни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber