Каква е любовта, когато се ожениш за своята тъща

https://www.24chasa.bg/novini/article/9127479 Каква е любовта, когато се ожениш за своята тъща Каква е любовта, когато се ожениш за своята тъща www.24chasa.bg
Бренда и Клайв Блъндън са сами на сватбата си, защото близките им роднини са сърдити заради тяхната връзка
Бренда и Клайв Блъндън са сами на сватбата си, защото близките им роднини са сърдити заради тяхната връзка

Англичанин бе заплашен със затвор по закон от 500 г., ако го направи

“Хората си мислеха, че няма да издържим дълго, но сме по-силно свързани от всякога. Прекарваме по 24 часа седем дни в седмицата и смятаме, че в това има някаква магия”, казва Клайв Блъндън. През последните седмици 65-годишният англичанин е чест гост в медиите, тъй като необикновената му любовна история навършва 30 г., а и в сложни времена като сегашните, когато много връзки се разпадат, е добре да се търсят положителни примери.

Всъщност Клайв среща 12 г. по-голямата от него Бренда през 1977 г., когато се жени за нейната дъщеря Айрин. Раждат им се две деца, но отношенията им не вървят и се разделат през 1985 г.

Когато го вижда за първи път, Бренда въобще не е впечатлена от него, дори не го харесва. Нещата обаче коренно се променят след развода му с Айрин. Той навестява дома на тъщата, за да се вижда със своите две дъщери. Двамата се държат любезно един към друг и през 1989 г. отношенията им излизат от коловоза на грижите за децата.

“Една вечер той ме заведе да пийнем по нещо и накрая се целунахме. След това постепенно се влюбихме и искахме да продължим заедно”, спомня си Бренда. Първоначално се срещат тайно, макар да няма пречка и да е явно, тъй като и двамата са разведени. Когато бившият съпруг на Бренда разбира за случващото се, я насърчава да продължи с Клайв, ако е сигурна, че той е най-доброто за нея. Успява да я убеди, че това няма нищо общо с Айрин.

Когато обаче през 1997 г. двамата събират смелост да узаконят връзката си и внасят документи за женитба в службата по вписванията в родния им град Уорингтън, не само че получават отказ, но и кандидат-женихът е арестуван. Прекарва в полицията около 7 часа, където му е направено разяснение, че по силата на съществуващ от 500 г. закон сключването на брак помежду им е невъзможно, тъй като са роднини по сватовство. Предупреден е, че може да бъде осъден и на лишаване от свобода до седем години, ако продължава с опитите да го направи.

Двамата изоставят плановете за законен брак, но живеят заедно. Бренда се възползва от законодателна вратичка и сменя фамилията си на Блъндън.

През 2005 г. идеята за сватба отново се възражда, след като Европейският съд по правата на човека постановява, че старият английски закон противоречи на човешките права. Магистратите в Страсбург са сезирани от друга двойка със сходен проблем, която по ирония на съдбата също е от Уорингтън. В техния случай жена иска да се омъжи за бащата на бившия си мъж.

И макар британското правителство да твърди, че древният закон защитава семейния морал и предпазва родители и деца от сексуална конкуренция, а по-малките наследници във фамилията - от объркване и безпокойство, в крайна сметка той е отменен. Преценено е, че законът всъщност вече не решава никакви подобни проблеми, тъй като двойките, поели по този път, така или иначе живеят заедно.

Изминават още около две години, преди Бренда и Клайв да застанат един до друг през 2007 г. в брачната зала на града. Иронията е, че е точно същата, в която той се жени за Айрин 30 г. по-рано. Макар това да е дълго чакан момент, щастието не е пълно. Близките им отказват да присъстват. Само едни далечни братовчеди им изпращат поздравителна картичка.

Айрин се чувства предадена от своята майка, въпреки че вече има нов брак. Докато текат споровете им, тя даже обвинява Клайв в насилие по време на съвместното им съжителство, което и той, и майка ѝ отричат. “Семействата ни не присъстваха на сватбата, защото не бяха съгласни с нея. Но всичко, което ни интересуваше, беше да бъдем един с друг и законно”, споделя Бренда.

Клайв още си спомня как, когато чуват новината по телевизията, че законът е отменен, пада на коляно пред нея, за да ѝ поиска ръката. И двамата плачат от радост в този момент. Смятат, че след всичко преживяно заслужават да направят това за себе си.

След сватбата отиват на меден месец в Испания, където се оказва, че новината за тяхната необикновена любов също вече е достигнала. Барманът в хотела им ги посреща с думите: “О, имаме звезди”.

Бренда споделя, че след като е минала цялата олелия около сватбата, изведнъж е станала по-спокойна и уверена, тъй като преди винаги е чувствала, че нещо липсва в отношенията им. По думите ѝ Клайв е грижовен съпруг и се отнася много добре с нея. Наскоро се наложило да ѝ бъде поставен стент на сърцето. След операцията той буквално се превърнал в неин болногледач. Не давал нищо да върши, за да не се натоварва.

“Е, има някои лоши навици. Например продължава да си гризе ноктите, което ме побърква. Често се шегуваме колко много не ми харесваше, когато започна да излиза с дъщеря ми и ми стана зет. Истината е, че не можем един без друг, въпреки че първоначално много хора смятаха, че връзката ни няма да продължи дълго”, разказва Бренда пред “Мирър”.

И двамата признават, че ако трябва да върнат времето, пак биха постъпили така. Единственото, което им тежи, е, че Айрин все още не може да се примири със случилото се. Тя продължава да смята, че Клайв е виновен за всички раздори в нейното семейство, и не може да му прости това. Според нея майка ѝ толкова се е променила, откакто е с него, че не може да я познае.

Бренда твърди, че многократно се е опитвала да оправи отношенията помежду им, но вече се е отказала, защото иска да изживее живота си спокойно и да се радва на обичта, с която я дарява Клайв. “Често спорим и мисля, че винаги съм била предизвикателство за него, но става дума за взаимност и доверие”, допълва тя.

По принцип двамата избягват да казват на непознати как са се запознали, защото повечето не вярват, че това е истина. Съседите и приятелите им обаче споделят тяхната радост, че са заедно в тези трудни времена. За Клайв това, че могат да прекарват сами по цял ден в продължение на дълго време и да продължават да се разбират, е достатъчно доказателство, че е направил правилен избор да се ожени за своята тъща.

Съд в Нигерия развали 3-годишен брак заради свекър

Нигерийски съд разреши на жена да се разведе заради намеса на свекъра в семейните отношения. В искането си за разтрогване на 3-годишния брак Ибукун Амосун посочва, че бащата на нейния съпруг Бабатунде е “отровил” ума му.

Преди да се оженят, тя имала добра работа и се били разбрали да продължи да я върши. Родителите му обаче настоявали тя да си остане в къщи, както масово се случва с нигерийските жени, и да започне да ражда деца.

“Не се съгласих и го убедих да ми позволи да продължа да работя. Всеки път, когато ги посещаваше, след това подновяваше натиска върху мен, докато един ден смени ключалката и аз не можех да изляза”, обяснява Ибукун в съда.

Вместо нейния мъж по време на бракоразводното дело се появява свекърът. Той твърди, че никога не е казвал на сина си да я заключва, но признава, че трудно се справяли с нея, тъй като отказвала да забременее, докато не завърши програмата на Националния младежки корпус. Освен това отказвала да носи дрехи, каквито се полагали за омъжени жени, а майка ѝ непрекъснато я подкрепяла в нейното непокорство.

Майката на Ибукун също дава показания пред съда. Тя казва, че свекърът е трябвало да позволи на младите сами да разрешат несъгласията си и да не се меси в техните дела.

В мотивите си за разтрогване на брака съдът посочва, че го прави в интерес на мира, и препоръчва на двете страни да избягват всякакви действия, които могат да доведат до конфронтация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

2037 са новозаразени с COVID-19 – 34% от тестваните, 996 са излекуваните

2037 са новозаразени с COVID-19 – 34% от тестваните, 996 са излекуваните

2037, с 1577 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 5986 PCR теста за последното денонощие. Това означава, че заразени са 34% от тестваните. Това показват показват данните в Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 160 844, като активни са 95 442

Директорката на гимназията Мариета Петрова

Тестваш се за матурата с мобилно приложение, създадено от ученици

Друго рисува с помощта на математиката – направени са от възпитаници на природо-математическата гимназия “Гео Милев” в Стара Загора Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

Вълчев: Бави се доставката на електронни устройства за учениците

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира пред БНР проблемите с доставката на електронни устройства за учениците, които не достигат и в световен мащаб, заради масовото преминаване към дистанционно обучение, стана ясно, че са ни необходими 100 000 устройства. Към днешна дата училищата са предоставили над 15 000 устройства на

Вижте състоянието на пътищата в страната в момента

Вижте състоянието на пътищата в страната в момента

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -2° до +15°С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Бургас, Русе, Смолян, Търговище и Шумен. Дъжд вали в област Пазарджик и Смолян. Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени

Проф. Ангел Димитров СНИМКА: Архив

Смесената комисия приключи 11-ото си заседание без резултат (Видео)

Без резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония, съобщи БНР. Заседанието се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и

"168 часа": Турската МИТ - България е в топ 10 в Европа по свързани с ИДИЛ жители

"168 часа": Турската МИТ - България е в топ 10 в Европа по свързани с ИДИЛ жители

Поне 77 български граждани са се сражавали редом до джихадистите Тук имало тяхна обучителна база “Ислямска държава” се трансформира в световен киберхалифат България е в топ 10 на европейските държави, в които живеят хора, свързани с ИДИЛ, твърди доклад на турските секретни служби. Доколко е достоверна тази информация

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Мария Грубешлиева - Муки не спря да плаче по време на опелото, но в ритуалната зала поговори с всички опечалени. Снимки Румяна Тонева

Муки без сили да говори, само плака на опелото за година от смъртта на Стоянка Мутафова (Снимки)

„Слънцето грее за Стоянка Мутафова“, каза личният й мениджър Евгени Боянов, поднасяйки червени рози на гроба на голямата актриса и покланяйки се пред портрета й. Времето на 5 декември наистина беше благосклонно и направи топъл и спокоен помена за нея. Любимата комичка си отиде от живота преди година – на 6 декември, в 6,15 ч във Военна академия

Главният прокурор Иван Гешев

Гешев: Не крием проблемите, а ги решаваме

Противодействието на корупцията в правоохранителната система е един от основните ни приоритети. Не крием проблемите, а ги решаваме. Поздравления за дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР и колегите от Окръжна прокуратура - Варна. Това написа в личния си профил в туитър главният прокурор Иван Гешев по повод задържания заради подкуп от 2000 лева

Минчо Йовчев

Почина Минчо Йовчев, член на Политбюро на БКП и зам.-премиер

На 78-годишна възраст почина бившият министър на индустрията и зам.-председател на Министерски съвет по соцвреме Минчо Йовчев. Това съобщи Областният съвет на БСП в Стара Загора. „Напусна ни един достоен социалист, антифашист, дълбоко етичен, добродушен, честен и забележителен човек, до последния си дъх останал верен на идеите ни

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

Йончева предлага Борисов да бъде изслушан пред мониторинговата група

Ситуацията с върховенството на закона в България отново ще бъде обсъждана в мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент. Това ще стане на заседание още този месец, съобщи Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите, пред bTV. Тя ще предложи по време на заседанието да бъде изслушан българският премиер Бойко Борисов

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Кунчев: Разхлабваме мерките, ако новозаразените станат 300 на 100 000 души

При спадане на регистрираните случаи с коронавирус на 300 на 100 хиляди души в рамките на 14 дни ще разхлабим мерките, заяви доц. Ангел Кунчев при гостуването си в Радио Дарик. В момента са 600 на 100 хиляди души. В средата на януари е възможно да започнат първите ваксинации в България, като това ще е ваксината на „Пфайзер“

МВР с указания за предотвратяване на инциденти като този с патрулката

МВР с указания за предотвратяване на инциденти като този с патрулката

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов и ръководството на ГДНП разпоредиха допълнителни мерки и указания към личния състав на СДВР, ОД на МВР, дирекцията "Жандармерия" и ГДНП, съобщиха от пресцентъра на МВР. Повод са последните инциденти със служебни автомобили

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber