Семейна пивоварна постави Пазарджик на картата на крафт индустрията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9125941 Семейна пивоварна постави Пазарджик на картата на крафт индустрията Семейна пивоварна постави Пазарджик на картата на крафт индустрията www.24chasa.bg

Над 90 вида бира само за 3 години произвежда “Ромбус”

"Ромбус“ е малка семейна пивоварна в Пазарджик, която е отворена през 2016 г. Нейната фасада все още не е довършена, но собствениците работят с много хъс и желание и вече надграждат бизнеса си с нови начинания.

Над 90 вида бира за 3 години - това е равносметката, която си правят Габриела Стойкова и Стойчо Пампов. Впуснали се в предизвикателството, за да предложат по-екстремни вкусове и аромати. Възкресили забравени стари рецепти, които сами откривали, създали и доста нови, сред които и първите произведени в българска пивоварна стилове – имперски портер, отлежавал в бурета, ечемичено вино, брут IPA и

първите

български

кисели бири,

както и с Lactobacillus Bulgaricus, с цветя, люти чушки и подправки.

Постепенно удвоили капацитета си, отворили ресторант с локална храна и приготвена на огън. Така всеки от гостите на заведението им има привилегията да наблюдава целия процес на пивоварство, докато хапва местни продукти.

В началото на крафт бирената революция в България пазарът на този тип пиво беше силно локализиран предимно в големите градове. Но напоследък Габриела и Стойчо виждат как ежедневните им усилия променят това и истинската бира вече е достъпна и извън големите градове. Затова през 2019 г. с помощта на общината провеждат в Пазарджик 

фестивал на

занаятчийската бира

и храна “БириМанджаро”

в Пазарджик, по време на който се провежда и първата бирена йога извън София. Събитието определено постави Пазарджик на фестивалната карта на България, но заради епидемичната обстановка Габриела и Стойчо решили да отложат тазгодишното му издание за 2021-а.

През последните 3 години двамата неуморно организират дегустации, обучения и бирени събития, наблюдават развитието на бирената култура у нас. И въпреки че България не е сред топ дестинациите за бирен туризъм в света, Габриела Стойкова и Стойчо Пампов са горди, че Пазарджик се е превърнал в

задължителна

спирка за ценители

на пивото

от всички краища на света.

Работата, която вършат двамата, е доста, но признават, че и не спират да мечтаят. Догодина планират да удвоят производствените мощности, а една от основните им цели през следващите 2 години е да увеличат десетократно мощностите за бутилиране

Това ще им позволи бирата да не се ограничава само в собственото заведение и околните магазини, а да присъства във все повече точки за продажба. Целта им е дори да утвърдят собствена дистрибуционна мрежа.

Планират съвсем скоро да отворят и част от хотела, който се намира над пивоварната. Това ще им позволи да създадат пълноценно бирено изживяване и да потопят изцяло гостите си в света на пивото.
Като, разбира се, никога не забравят, че целта им винаги е била локално произведените продукти да са естественият избор за все повече потребители.

Семейна пивоварна постави Пазарджик на картата на крафт индустрията

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Големите малки

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber