Пъзел за народни танци учи децата на известни хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/9125832 Пъзел за народни танци учи децата на известни хора Пъзел за народни танци учи децата на известни хора www.24chasa.bg

Ще има и мобилно приложение с добавена реалност, за да могат изображенията да “оживеят”

Да научи младите на Ганкиното хоро чрез интерактивен самоучител - танцов пъзел. С тази задача се заема организацията “Таратанци”, в основата на която са четири жени с амбицията да съхранят българския дух и традициите.

Това са Ива Тодорова, Екатерина Петрова, Цветелина Панова и Емануила Живкова. Те са експерти в различни области - педагогика, дизайн, маркетинг, аудио и видео продукция, но ги обединява обща цел - да превръщат фолклора в част от ежедневието на модерния човек.

Идеята се ражда през 2014-а, година по-късно основават “Таратанци”, а днес вече обмислят и създаването на пъзел, чрез който децата да търсят корените си и в своите семейства.

Чрез пъзела може да се научат и стъпките на други хор - Арап, Ширто, Право, Дайчово, Дунавско, Еленино, Ганкино и Пайдушко. Няма възрастови ограничения - освен че хорото трябва да бъде изтанцувано, трябва да бъде и нарисувано на схема. Преди това стъпките се учат посредством загадки, подреждане на пъзел и хореография.

Всяко хоро има автентична форма на схемата. Тактовият размер е изобразен във фона чрез различен брой вертикални линии и цветове, характерни за костюмите в съответната фолклорна област. Арап хоро например (2/4) е изобразено с 2 вертикални зелени линии в лявата половина на паното и 4 вертикални жълто-оранжеви линии в дясната. Уникалните форми, които се получават от стъпките на всеки фолклорен танц, може да бъдат оприличени на мандали или слънце.

Имат схеми на 34 хор, с които правят книжки, самоучители, плакати, картички, подложки за чаши, тениски и игри. Работейки с хореографи и танцови състави, ще продължат да развиват и схемите на още народни танци от всички фолклорни области. В момента схемите обикалят България с изложбата “Последвай стъпките”.

Вторият вид народно творчество, с което са се заели, са българските приказки. Програмата за обучение “Тинтири Минтири”

дава възможност

на децата

да се докоснат

до фолклора

и да развият важни умения. Да се превъплатят в героите от приказките “Неволята”, “Хвъркатият кон” и “Загубената пчела”, преживяват техните случки, патила и емоции, а след това анализират как биха постъпили на тяхното място. Програмата има два формата според това къде се реализират преживяванията - в семейна или в учебна среда.

Преживяванията за семейната среда се фокусират върху социално-емоционалното учене и помагат на родителите по забавен начин да обсъждат с децата си житейски теми, извлечени от сюжетите на приказките.

Преживяванията за учебна среда се базират на съвременния образователен подход STREAM, които развива логическото мислене, умения за решаване на проблеми и дигитална грамотност.
Към момента разработват и мобилно приложение с добавена реалност, за да могат да “оживеят” изображенията на хорта. След сканиране ще може да се види и последователността на стъпките.

“Таратанци” разработват и 

метод за

изобразяване

на народните хора

с фигури

от техните стъпки. В следващите години предстои да развият още две авторски игри - пъзел за бродиране и скреч карта за регионите и хората на България.

Организацията създава и графични схеми на български хор под формата на изображения. Реално това са стъпките, които правим, докато танцуваме всяко едно хоро.

Голямата цел, към която се стреми организацията, е да имат свое собствено пространство както за малки, така и за големи за всичките им дейности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Големите малки

Дейв Праус СНИМКА: РОЙТЕРС

Почина Дейв Праус, изиграл Дарт Вейдър в "Междузвездни войни"

Уникална клеева тинктура без спирт за всички

Уникална клеева тинктура без спирт за всички

“Амитица” гледа биозеленчуци и помага на други фермери да го постигнат

“Амитица” гледа биозеленчуци и помага на други фермери да го постигнат

Зелена среда за по-щастливи хора

Зелена среда за по-щастливи хора

Велореволюция се случва пред очите ни

Велореволюция се случва пред очите ни

Колбасите, чийто рецепти възраждат семейни традиции

Колбасите, чийто рецепти възраждат семейни традиции

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber