Пъзел за народни танци учи децата на известни хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/9125832 Пъзел за народни танци учи децата на известни хора Пъзел за народни танци учи децата на известни хора www.24chasa.bg

Ще има и мобилно приложение с добавена реалност, за да могат изображенията да “оживеят”

Да научи младите на Ганкиното хоро чрез интерактивен самоучител - танцов пъзел. С тази задача се заема организацията “Таратанци”, в основата на която са четири жени с амбицията да съхранят българския дух и традициите.

Това са Ива Тодорова, Екатерина Петрова, Цветелина Панова и Емануила Живкова. Те са експерти в различни области - педагогика, дизайн, маркетинг, аудио и видео продукция, но ги обединява обща цел - да превръщат фолклора в част от ежедневието на модерния човек.

Идеята се ражда през 2014-а, година по-късно основават “Таратанци”, а днес вече обмислят и създаването на пъзел, чрез който децата да търсят корените си и в своите семейства.

Чрез пъзела може да се научат и стъпките на други хор - Арап, Ширто, Право, Дайчово, Дунавско, Еленино, Ганкино и Пайдушко. Няма възрастови ограничения - освен че хорото трябва да бъде изтанцувано, трябва да бъде и нарисувано на схема. Преди това стъпките се учат посредством загадки, подреждане на пъзел и хореография.

Всяко хоро има автентична форма на схемата. Тактовият размер е изобразен във фона чрез различен брой вертикални линии и цветове, характерни за костюмите в съответната фолклорна област. Арап хоро например (2/4) е изобразено с 2 вертикални зелени линии в лявата половина на паното и 4 вертикални жълто-оранжеви линии в дясната. Уникалните форми, които се получават от стъпките на всеки фолклорен танц, може да бъдат оприличени на мандали или слънце.

Имат схеми на 34 хор, с които правят книжки, самоучители, плакати, картички, подложки за чаши, тениски и игри. Работейки с хореографи и танцови състави, ще продължат да развиват и схемите на още народни танци от всички фолклорни области. В момента схемите обикалят България с изложбата “Последвай стъпките”.

Вторият вид народно творчество, с което са се заели, са българските приказки. Програмата за обучение “Тинтири Минтири”

дава възможност

на децата

да се докоснат

до фолклора

и да развият важни умения. Да се превъплатят в героите от приказките “Неволята”, “Хвъркатият кон” и “Загубената пчела”, преживяват техните случки, патила и емоции, а след това анализират как биха постъпили на тяхното място. Програмата има два формата според това къде се реализират преживяванията - в семейна или в учебна среда.

Преживяванията за семейната среда се фокусират върху социално-емоционалното учене и помагат на родителите по забавен начин да обсъждат с децата си житейски теми, извлечени от сюжетите на приказките.

Преживяванията за учебна среда се базират на съвременния образователен подход STREAM, които развива логическото мислене, умения за решаване на проблеми и дигитална грамотност.
Към момента разработват и мобилно приложение с добавена реалност, за да могат да “оживеят” изображенията на хорта. След сканиране ще може да се види и последователността на стъпките.

“Таратанци” разработват и 

метод за

изобразяване

на народните хора

с фигури

от техните стъпки. В следващите години предстои да развият още две авторски игри - пъзел за бродиране и скреч карта за регионите и хората на България.

Организацията създава и графични схеми на български хор под формата на изображения. Реално това са стъпките, които правим, докато танцуваме всяко едно хоро.

Голямата цел, към която се стреми организацията, е да имат свое собствено пространство както за малки, така и за големи за всичките им дейности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Големите малки

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber