Сачева чу Клуб "24 часа" визионери - пенсиите ще се вдигат с еднакъв процент

https://www.24chasa.bg/novini/article/9124797 Сачева чу Клуб "24 часа" визионери - пенсиите ще се вдигат с еднакъв процент Сачева чу Клуб "24 часа" визионери - пенсиите ще се вдигат с еднакъв процент www.24chasa.bg
Деница Сачева СНИМКА: Николай Литов

Да не се смесват пенсиите със социалните помощи, посъветваха Сачева 9 бивши министри

Пенсиите ще се вдигат с еднакъв процент догодина, за да няма ощетени пенсионери. За най-ниските пък ще има ваучери за храна, които могат да достигнат до 120 лв., вместо по-голямо увеличение. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева в Добрич.

Така правителството дава заден от идеята пенсиите до 369 лв. да се увеличат с 10%, а тези над тази сума с едва 5%. Причината за внезапното решение е общественото недоволство. Преди дни "24 часа" събра 9 бивши министри в Клуб "24 часа" визионери и те посъветваха Сачева да не смесва пенсиите със социалните помощи.

Темата на разговора бе защо в момента пенсиите не са в достоен размер и има ли начин това да се промени. Включиха се Емилия Масларова, Минчо Коралски, Иван Нейков, Лидия Шулева, Хасан Адемов, Ивайло Калфин, Бисер Петков, Зорница Русинова и настоящата Деница Сачева.

"Притеснително е пенсиите да се увеличат с различен процент и таванът да се вдигне, но да не е обвързан с максималния осигурителен доход. Всичко това е в посока да се ликвидира логиката на пенсионната система. Разбирам, че има кризисна ситуация, но не е нормално с дългосрочна система да се компенсира временна кризисна ситуация, защото затова си има социално подпомагане", каза бившият социалнен министър Ивайло Калфин на дебата в сряда. Според него много по-справедливо било с парите да се преизчислят всички пенсии. Около това мнение се обединиха и повечето бивши социални министри. Категорично съм против подобно увеличение, каза бившата социална министърка Лидия Шулева.

Не може пенсионната система да се превръща в социална, категорична бе и Емилия Масларова. Тя обясни, че при социалните помощи има критерии, докато сега 50 лв. бонуси получават всички. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: Радио Китай

Френски експерт: Китай ще поведе възстановяването на световната икономика

СНИМКА: Радио Китай

Потреблението в Китай ще се възстанови бързо през тази година

Лъчезар Борисов СНИМКА: Архив

Лъчезар Борисов: Около 370 млн. лв. ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

СНИМКА: Радио Китай

През 2020 г. производството на електроенергия в Китай е продължило да нараства

СНИМКА: Радио Китай

Китай ще изгражда 30 „напълно свързани“ 5G фабрики до 2023 г.

СНИМКА: Архив

Велико Търново с нова "синя зона", поскъпва таксата за "паяка"

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber