Погребалният агент: Опитахме да му затворим очите, мъртвецът ни погледна и мръдна с ръка (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9123012 Погребалният агент: Опитахме да му затворим очите, мъртвецът ни погледна и мръдна с ръка (Обзор) Погребалният агент: Опитахме да му затворим очите, мъртвецът ни погледна и мръдна с ръка (Обзор) www.24chasa.bg
Собственикът на погребална агенция Бисер Тодоров разказва как Руси Русев се събудил в ръцете му. СНИМКА: Ваньо Стоилов

- Фелдшерка в Сливен подписала документа за смъртта на мъжа, докато той бил в диабетна кома

Сега в реанимацията на областната болница в Сливен се борят за живота на възрастния мъж.
Сега в реанимацията на областната болница в Сливен се борят за живота на възрастния мъж. СНИМКА: Ваньо Стоилов

- Руси Русев бил военен метеоролог, същия ден трябвало да ходи на лекар

- При рязко падане на захарта човек е жив, но с едва доловим пулс и може да се обърка с мъртвец, твърдят лекари

- В спешния център тече вътрешна проверка

Грешка на фелдшерка от спешния център в Сливен, която не различила изпаднал в диабетна кома мъж от мъртвец, най-вероятно е в основата на драмата със 72-годишния Руси Русев.

Както “24 часа” писа, той първоначално бе обявен за мъртъв, но

имаше

невероятния

късмет да се

събуди, преди

ковчегът му да

бъде вкаран в

хладилна камера

Тече вътрешно разследване, повече подробности ще дадем след приключването му, казаха от спешния център.

Във фаталния вторник, 13 октомври, Руси Русев, който страдал от диабет, трябвало с помощта на приятеля си Диньо Минчев да ходи на лекар в Сливен.

Двамата живеят постоянно в родното си село Дражево, Ямболско, и си помагали, обичали заедно да карат велосипеди. Руси притежавал собствен апартамент в Сливен от времето, когато работел като метеоролог към Военновъздушните сили. Напоследък обаче останал сам на село, тъй като съпругата му заминала при сина им в САЩ, а дъщеря му със семейството си била в Англия. Диньо пък е вдовец, бивш кмет на Дражево.

Ден по-рано Руси заминал за Сливен, Диньо дошъл във вторник сутринта. В уречения час той се обадил по телефона на приятеля си, но не получил отговор. Никой не реагирал и на позвъняванията му на входната врата на апартамента на Руси в сливенския квартал “Дружба”. Това сериозно го притеснило и той се обадил за помощ на телефон 112.

Малко след 11 ч на адреса пристигнали полицаи, пожарникари и екип на спешния център. Стопанинът не отворил и

се наложило

огнеборците да

разбият входната

врата,

за да влязат. Вътре заварили Руси в безпомощно състояние, паднал в банята. По-късно станало ясно, че той бил в диабетна кома, която се получава при рязко падане на захарта в човешкия организъм.

Според лекари в такъв момент човек е жив, но с едва доловим пулс и дишане и може да се обърка с мъртвец. Явно така станало и с фелдшерката, която на място написала талон - първичния документ за установяването на смъртта.

С този талон Диньо Минчев отишъл при личния лекар на Руси в село Дражево д-р Господин Димитров, който въз основа на документа издал съобщение за смъртта на пациента си. С него пък бил изваден смъртен акт от община Сливен.

Това е стандартна процедура, която се следва в подобни случаи, обясниха общинари. Най-често съобщението за смърт се носи в траурната агенция, която организира погребението на починалия, и грижата да се извади смъртен акт от общината остава нейна.

Личният лекар

не бил длъжен

да ходи

на място,

за да се увери, че човекът наистина е мъртъв. Това обясни самият д-р Димитров по телефона пред “24 часа”, който е джипи на хората от няколко ямболски села. Той приел по документи версията на фелдшерката и отбелязал в съобщението за смърт, че Руси е починал в дома си в Сливен в 11,30 ч на 13 октомври от инфаркт.

“След като вече имахме в ръцете си смъртен акт, към 16,45 ч отидохме на адреса в квартал “Дружба” да вземем мъртвеца. Трябваше да го подготвим за траурната церемония и да го оставим в хладилна камера за няколко дни, докато се върнат най-близките му хора от чужбина за погребението. Когато влязохме, заварихме мъжа паднал в банята, както го бяха оставили тези, които бяха влизали в апартамента преди нас няколко часа по-рано. Наистина изглеждаше като мъртъв”, разказа вчера пред “24 часа” Бисер Тодоров, собственик на погребалната агенция, на която била възложена церемонията.

Той и негова колежка взели тялото в одеяло, за да го свалят по-лесно от третия етаж. След това го положили в ковчег и го откарали на новите сливенски гробища, където общината разполага с голяма хладилна камера. Агенциите от Сливен при небходимост я ползват под наем.

“Там има стая с маси за обличане на мъртвите. Тъкмо се заехме с тази задача, когато усетихме, че нещо не е наред. Беше към 17,30 ч - 6 часа след като смъртта на Руси била констатирана”, продължава Бисер Тодоров, в чиито ръце мътвецът “възкръснал”.

Най-напред усетили слаб пулс, след което мъжът

направил

“рибешка уста” и

започнал да

диша

по-дълбоко.

Отворил и очи

В началото траурните агенти помислили, че това е някаква механична реакция и се опитали да ги затворят, но напразно - човекът пак ги погледнал. Поместил и ръката си.

“Разбрахме, че този мъж е жив, и веднага позвънихме на съдебния лекар д-р Тома Чаушев с въпроса какво да правим, защото подобно нещо ни се случваше за първи път, а ние се занимаваме с погребения вече 25 години. Той ни каза да търсим помощ от телефон 112 и да викаме линейка от спешния център. Хората дойдоха бързо и взеха човека. Повече не зная. Аз не съм толкова уплашен, но колежката се стресира”, разказва Тодоров.

За хората от агенцията е важно, че са

успели да

извикат линейка,

преди да

затворят ковчега

и да го сложат в хладилната камера, и се надяват човекът да оцелее.

След като минал през спешното приемно отделение на областната болница в Сливен, Руси Русев бил настанен за лечение в реанимацията към 21,30 ч. “Състоянието му е много тежко, но засега е жив”, каза за “24 часа” зам.-директорът на болницата по лечебната част д-р Хрисант Хрисантов.

В село Дражево се надяват близките на Руси, които по спешност се прибират от чужбина, да го заварят в по-добро състояние и вместо погребение да мислят как да уредят живота му след това. За мъжа в селото разказват, че бил малко чудак - въпреки напредналата възраст доскоро

спортувал

активно, увличал

се по йога и

здравословно

хранене

Допреди 2-3 години дори въртял коремни преси на лоста. За разлика от съселяните си не гледал прасета и не приготвял домашно вино и ракия, а бил пчелар и вадел мед.

“Толкова държеше на здравословното хранене, че май чак гладуваше, напоследък много отслабна”, казва за Руси кметът на Дражево Дяко Дяков. Заради по-високата си пенсия нямал право на безплатна храна от социалния патронаж, както много от наборите си, но можел да получава ядене на символични цени. “Отказа ми”, допълва кметът.

Още след като на тел. 112 във вторник е получен сигнал за намерен мъртъв самотен мъж, окръжната прокуратура в Сливен е образувала досъдебно производство. В рамките на разследването ще бъде проверена и работата на медиците, но на първо четене юристи са скептично настроени, че може да се докаже вина при техните действия. Срокът за подобно разследване обикновено е 2 месеца, но при необходимост може да бъде удължен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Снимка 24 ЧАСА

Кантарджиев: Липсват контрол и съзнание, наруши се доверието в лекарите

„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на

Председателят на парламента Цвета Караянчева СНИМКА: Архив

Цвета Караянчева: Дълбок поклон пред проф. Александър Чирков

Дълбок поклон пред проф. Александър Чирков. Това написа във фейсбук председателят на парламента Цвета Караянчева по повод кончината на професор Чирков. С голяма тъга посрещнах вестта за кончината на дълбоко уважавания от поколения българи проф. Александър Чирков. Дълбок поклон пред този достоен човек, изтъкан от енергия

Румен Радев СНИМКА: Архив

Радев: С вяра в доброто проф. Чирков прие лекарската професия като призвание

С вяра в доброто и в човешкото достойнство проф. Александър Чирков прие лекарската професия като истинско призвание, което носи през целия си живот с отговорност и удовлетворение. Прощаваме се със забележителен авторитет в сферата на медицината, вдъхновител на модерната българска кардиология и кардиохирургия

В кабинета си пред снимка на сърце

Проф. Чирков си отиде на Св. Екатерина, както се казваше болницата, която създаде

Баба му лекува Лев Толстой, той прави първата трансплантация на сърце у нас Знаменитият хирург се страхуваше от злобата, не от COVID-19създаде "Започвам да консултирам МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив. Разбрахме се с директора там - д-р Петров, от октомври всяка седмица да съм там и да създам нови класни доктори

ВСС Снимка: Архив

66 съдии у нас заразени с коронавирус, 33-ма под карантина

66 съдии у нас са заразени, а 33-ма са под карантина. Това сочат последните данни от ВСС. Служителите с положителен тест за коронавирус са близо 200, а наполовина от тях са под карантина. Почти 40 са вече заповедите за отсрочване на дела като част от предприемане на допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19

COVID-19 повали Митьо Пищова

COVID-19 повали Митьо Пищова

Една седмица не яде и не спи 7 часа чака да го приемат в болница Коронавирусът повали и Митьо Пищова! Любимецът на народа лежи в ковид отделението на великотърновската болница "Стефан Черкезов". Вече девет дни бохемът от Арбанаси е на болнично легло и за сетен път в живота си се разминава на косъм от трагедията, предава "България Днес"

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Отпадат бързите тестове за шофьори на тирове към Гърция

В Главна дирекция „Гранична полиция“ е получена информация, че на ГКПП „Промахон“ гръцките власти временно преустановяват проверките с бързи тестове за COVID-19 на влизащите в Гърция водачи на товарни автомобили. Временно за тях отпада и изискването за предварително попълнен PLF формуляр. Това съобщиха от МВР

Математикът Петър Велков КАДЪР: БНТ

Петър Велков: Локдаунът ще спаси хиляди животи

"Не сме достигнали пиковете стойности, най-вече на смъртните случаи и на хората, нуждаещи се от хоспитализация. Тежките случаи тепърва ще растат, защото те са ретроспективни - около между 10 дни отнема, за да стане един случай в тежката си фаза, а около 21 средно за света достига до смъртността", каза математикът Петър Велков пред "България он

Лидерът на БСП Корнелия Нинова СНИМКА: Пресцентър на БСП

Корнелия Нинова: Оттеглете бюджета, той вече е неадекватен

Да отпадне разглеждането на държавния бюджет на днешното извънредно заседание на парламента, което започна от 12 часа. Това предложи председателката на БСП Корнелия Нинова. Предложението й не бе прието в залата. 71 депутати я подкрепиха, 79 бяха "против" и 9 се въздържаха. Тя поиска управляващите да оттеглят предложения бюджет за 2021 г

Подобряват се изискванията за достъпна среда за обществените сгради и обекти

Подобряват се изискванията за достъпна среда за обществените сгради и обекти

Рампи, тактилни настилки и други необходими технически средства, осигуряващи достъп за хора с намалена подвижност, ще трябва бъдат осигурявани при спазване на подобрените изисквания за достъпност за всички обществени сгради и обекти, като например магазини, кафенета, ресторанти и други, дори ако не заемат цялата сграда

2/3 от жертвите на престъпления не съобщават в полицията

2/3 от жертвите на престъпления не съобщават в полицията

64% от хората, които се обаждат на тел. 112 търсят Бърза помощ, 24 % - полиция и 6% - пожарна Има проблем с комуникацията между МВР и гражданите в малките населени места, сочи анализ на Центъра за изследване на демокрацията за битовата престъпност от последните 10 г.  Устойчив спад на битовата престъпност показват данните от анализа на Центъра за

Противоепидемичните мерки досега в градините са доказали ефективността си до този момент. Снимка: Евгени Цветков

Родители на първолаци и деца в градини в София са против затварянето

Родители на децата от първи клас и на детски градини в София са против затварянето на училищата и детските заведения. Според тях онлайн обучението на първолаците ще бъде пагубно, без реален контакт с учител и учащи те няма как да учат ефективно. За разлика от това противоепидемичните мерки досега в градините са доказали ефективността си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber