Светът на лютите чушки, където се отглеждат 300 сорта от цял свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/9121726 Светът на лютите чушки, където се отглеждат 300 сорта от цял свят Светът на лютите чушки, където се отглеждат 300 сорта от цял свят www.24chasa.bg

От тях Hotfarm произвежда 30 вида продукти - сосове, сладка, разядки

Люта ферма” в с. Страшимирово край Белослав е мястото, което може да се нарече светът на лютите чушки. Там семейство Родинови - Дарина, Христо и двете им дъщери Славена и Елена, отглеждат 300 вида от цял свят, като общо има 400 сорта. С тях произвеждат 30 различни бутикови продукти - сосове, сладка, пюрета, разядки, туршии, зехтин.

“Идеята започна от едно колекционерско хоби. Мъжът ми започна да събира сортове люти чушки от цял свят. Отне му 3-4 години да адаптира отглеждането на чушки от Карибите, Индия, САЩ. Неговият живот бе люти чушки, само за това се говореше. В началото с момичетата въобще не го подкрепяхме”, казва Дарина.

Веднъж при тях дошли германци и предложили да направят обща фирма. Но членовете на фамилията решават, че имат силите да я направят сами. Така се ражда идеята за предприятие Hotfarm. А сега Дарина говори с любов за “различния свят на яденето на люто”.

Семейството е създало затворен цикъл - от засаждането на зеленчуците, създаването на разсада, отглеждането, брането до преработката в цех. Всичко е изградено със собствени средства.

Продуктите, които се радват на най-голям интерес, са седемте вида люти сосове. Те се отличават от всички останали на българския пазар, а и на световния съществуват много малко, които се правят само от люти чушки, за да се запази автентичният им вкус. “Ние сеем чушките в края на декември и до май ги отопляваме, за да създадем среда, близка до естествената. Започваме да ги берем в края на юли. Трябва много да ги обичаш, защото те наистина страшно лютят”, обяснява Дарина. И добавя, че макар всички сосове да се правят по еднаква технология, всеки има различен вкус и аромат.

Работят със собствени рецепти, които създават от комбинации с вече известни.

Въпреки че имат 300 вида семена, Родинови не отглеждат всички, а се съсредоточават върху това, което им трябва като суровина за продуктите, тъй като няма откъде другаде да си ги набавят.

Христо дори е

създал нов сорт

люта чушка -

кръстоска от два карибски. Там те растат като дървета, но новият сорт “Български дух” вирее ниско като българските чушки. В момента той е в процес да получи патент.

Освен в специализирани магазини и онлайн продуктите могат да се закупят и на място в “Люта ферма”. Тя се радва на много посетители, които не само разглеждат, но и участват в производството. “Преди да пуснем нов продукт на пазара, една година го тестваме - хората, които идват при нас, дегустират и предлагат подобрения”, пояснява Дарина. За семейството е важно да разпространи ползите от пикантното - по думите в Индия и Мексико думите рак или язва не съществуват.

Топ готвачи именно от Мексико ги посещават миналата година, доведени от Института по кулинарни изкуства във Варна. Във фермата се провежда открит урок, а готвачите признават, че дори в тяхната страна не се яде люто на такова ниво, както у нас.

Родинови

предлагат

и лют тур -

разказват на посетителите истории за чушките и им приготвят пикантни коктейли, разядки, салати, ястия и десерти. Имат запитвания от много агенции, затова сега работят с дизайнер, за да направят мястото по-приветливо и просторно.

За да поемат поръчки и от чужбина, планират до 2 години да разширят цеха си. “Имаме много запитвания, но не бяхме готови. Нашето предприятие е бутиково и правим всичко на ръка”, казва Дарина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Големите малки

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber