ЕК: Въпросът с върховенството на закона да не се обсъжда само в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/9121157 ЕК: Въпросът с върховенството на закона да не се обсъжда само в Брюксел ЕК: Въпросът с върховенството на закона да не се обсъжда само в Брюксел www.24chasa.bg
Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова СНИМКА: Ройтерс
Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова СНИМКА: Ройтерс

Важно е обсъждането на въпроса за върховенството на закона да бъде извън Брюксел и в него да се включат парламентаристите в Европа. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова във видеоконференция, организирана от евродепутата Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа").

Държавите от Централна и Източна Европа се присъединиха към ЕС не само заради единния пазар и свободата на движение. След годините на комунизъм искахме да живеем в свободно общество, където основните права - човешко достойнство, равенство, върховенство на закона, са защитени, добави тя. Демокрацията има нужда от свобода на сдружаване и на изразяване, и от върховенство на правото, посочи Вера Йоурова, предаде БТА.

Всеки гражданин има право на достъп до независим съд, разнообразни медии, както и основните му права да бъдат защитени. Само тогава ще живеем в истинска демокрация, обобщи зам.-председателят на ЕК.

Кючюк посочи, че ценностите на ЕС са в основата на всичко, което обединява европейците, затова нарушенията трябва да се разглеждат сериозно и обективно. По неговите думи европейските процедури при неспазване на ценностите са тромави. Кючюк заяви, че проблемът за постигането на необходимите решения трябва да бъде търсен в Европейския съвет. Законът трябва да стои като най-важен приоритет на европейските институции, каза той.

Евродепутатът Софи ин'т Велд ("Обнови Европа") посочи, че някои правителства в ЕС сериозно се притесняват от докладите на ЕК за върховенството на закона. Докладите не са достатъчни, необходими са политическа воля и смелост. Трябва да има възможност за наблюдение на законността и след присъединяването на държавите към ЕС, добави тя. По нейните думи представителите на Европейската народна партия (ЕНП) от България и Унгария вече не следват партийните ценности. Във всяка партия има странни роднини, всички сме хора. Въпросът е как тези предизвикателства да бъдат решавани, допълни Ин'т Велд.

Сергей Лагодински (Зелени) упрекна ЕК, че докладите не са съдържали "достатъчно политическа амбиция и настойчивост". Подценяваме разочарованието на гражданското общество, не бихме желали доверието в ЕК да пострада. Необходимо е изобличаване на нарушителите и съдебно преследване. Има прекалено много механизми на ЕС, но липсват последици - правни или финансови, добави той.

Владимир Билчик (ЕНП) призова за механизъм за наблюдение на законността, разбираем за гражданите и правно обвързващ. Във всички европейски политически семейства има проблеми, посочването с пръст не е решение, заяви той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Pixabay

Отлага се връщането в училище на децата в Турция

СНИМКА: Ройтерс

Нови ограничителни мерки в Гърция от днес

Борис Немцов  СНИМКА: Ройтерс

В Русия бе отбелязана годишнина от убийството на Борис Немцов

СНИМКА: Pixabay

42-ма отвлечени бяха освободени в Нигерия

Проектът за "Канал Истанбул" на стойност 75 милиарда лири е един от мегапроектите на президента Реджеп Тайип Ердоган. СНИМКА: Ройтерс

Турция ще обяви търг за мегапроекта "Канал Истанбул" още тази година

Унгарският президент Янош Адер при ваксинирането си. Снимка Туитър

Президентът на Унгария избра да си сложи китайска ваксина

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber