Има такава бира! С вкус на торта гараш

https://www.24chasa.bg/novini/article/9115952 Има такава бира! С вкус на торта гараш Има такава бира! С вкус на торта гараш www.24chasa.bg

Крафт пивото създава висока добавена стойност независимо от малките мащаби

Крафт бирата през последните години заема все по-голям дял от пазара на бира. И за разлика от индустриално произведената, нейното варене и дори консумацията дават възможност около нея да се развиват и много странични дейности от сферите на ресторантьорството, хотелиерството и изобщо от индустрията, свързана със свободното време. Всичко това носи много висока добавена стойност при все че мащабите трудно могат да се сравняват.

Типичен такъв случай е с крафт бирата, произвеждана от “Биър Бастардс” ООД. Бургазлията Антон Пенчев я създава със съдружник през 2016 г. с намерението бирата да се консумира само на място. Но скоро интересът към продукта нараства толкова много, че се налага бирата да се предлага за продажба и на други заведения и търговци, дори да се изнася в чужбина. А създаването на все нови и нови видове крафт бира усилва още повече интереса.

“На практика това се превърна в крафт бирен бранд, който промени представите за хубава бира и привлече към каузата си огромна енергия. Бирата “Баси Кефа” например не само получи приза за “най-добра българска крафт бира” за 2019 година, но се превърна и в една от най-разпознаваемите крафт бири в България”, казва Пенчев.

“Биър Бастардс” е и първата българска пивоварна, която през 2020 година премина

изцяло на 100%

рециклируеми

кенчета

Малцина знаят, но пластмасовите бутилки за бира и масово разпространените кенчета се рециклират до 95%. Тези, които използва “Биър Бастардс”, са 100-процентово рециклируеми, тъй като при тяхното производство не се използват химикали, които се налага да се отстраняват.

Но една бира независимо дали е крафт, или индустриално произведена, не би била нищо особено, ако няма вкус. В това отношение “Биър Бастардс” създават уникални бири. Едно от последните изобретения е бирата “Ню Гараш кейк”.

При нейното приготвяне освен традиционните малц, хмел, мая и вода по време на варенето са добавени смлени шам-фъстък, орехи и шоколад, така че бирата добива вкуса на популярната торта.

Миналата година фирмата произвежда в сътрудничество с унгарци крафт бира с добавени унгарски пчелен мед, силно люта чушка, студено пресовано кафе и фреш от портокал.

Трайността на тези бири е в рамките на 3-4 месеца, особено ако в тях е добавен плод. Но производствените възможности все още са малки и количествата са такива, че рядко остават непродадени за толкова време.
Дори “нормалната” крафт бира има трайност до 12 месеца независимо, че по принцип този тип бири не се парстьоризират.

Според Пенчев една от целите сега е производството да мине на 100% биопродукти. Другата е да изградят собствена пивоварна. И не просто място за производство на бира, а комплекс от крафт пивоварна, органик ферма и къмпинг край морето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Големите малки

Уникална клеева тинктура без спирт за всички

Уникална клеева тинктура без спирт за всички

“Апифарм” работи с БАН и държи патента за новата технология Клеева тинктура без спирт, разработена по уникална технология, предлага българската компания “Апифарм”. Тя произвежда хранителни добавки на пчелна основа. А в момента усилията са насочени към добиването на воден разтвор на клеева тинктура. Масовата е на спиртна основа и не е

“Амитица” гледа биозеленчуци и помага на други фермери да го постигнат

“Амитица” гледа биозеленчуци и помага на други фермери да го постигнат

Чиста храна, опазване на почвата и пчелите е цел на фирмата “Амитица” произвежда биозеленчуци от времето, когато това още не беше модерно - вече повече от 15 години. На земеделските производители пък предлага световни продукти за растителна защита като алтернатива на вредните химии. Така компанията изпълнява мисията си да направи живота по-чист и

Зелена среда за по-щастливи хора

Зелена среда за по-щастливи хора

Две жени развиват бизнес с интериорно озеленяване и печелят доверието на водещи компании Две млади жени - Нуша и Биляна, решават преди известно време да направят обща фирма за интериорно озеленяване. Кръщават я “Ботаник лаб” и започват да проектират и изпълняват интериорно озеленяване, концептуален растителен декор и създават доста иновации

Велореволюция се случва пред очите ни

Велореволюция се случва пред очите ни

Варненска фирма продава е-байкове в половин Европа, гледа и към други континенти Oснованата преди 5 години от Галин Бонев и Александър Михайлов варненска компания “Елджой” вече продава електрически велосипеди в Австрия, Германия, Швейцария, Испания, Англия, Румъния, Полша, Дания. Тя бързо се превърна в значим иноватор на европейския пазар на

Социална мрежа създава общност от доброволци, помагат за стотици каузи

Социална мрежа създава общност от доброволци, помагат за стотици каузи

Екипът на “Волонтайм” насърчава всеки да се включи с каквото може - труд, умения или със средства Социална мрежа, в която хората да показват най-добрата си страна, а проблеми да будят съчувствие и адекватна подкрепа. Всеки с каквото може - труд, умения или средства. Това е платформата “Волонтайм”, която обединява граждани

Най-малките още от първи клас програмират, правят игри

Най-малките още от първи клас програмират, правят игри

В Logiscool ги обучават и на логическо мислене, полезно за всички сфери В свят, в който технологиите засягат всеки аспект от живота ни, е от значение децата да бъдат не само ползватели, а и създатели. Именно на програмиране и логическо мислене се стремят да научат учениците от 1-и до 12-и клас в Logiscool

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Големите малки

Семейна пивоварна постави Пазарджик на картата на крафт индустрията

Семейна пивоварна постави Пазарджик на картата на крафт индустрията

Над 90 вида бира само за 3 години произвежда “Ромбус” "Ромбус“ е малка семейна пивоварна в Пазарджик, която е отворена през 2016 г. Нейната фасада все още не е довършена, но собствениците работят с много хъс и желание и вече надграждат бизнеса си с нови начинания. Над 90 вида бира за 3 години - това е равносметката

Пъзел за народни танци учи децата на известни хора

Пъзел за народни танци учи децата на известни хора

Ще има и мобилно приложение с добавена реалност, за да могат изображенията да “оживеят” Да научи младите на Ганкиното хоро чрез интерактивен самоучител - танцов пъзел. С тази задача се заема организацията “Таратанци”, в основата на която са четири жени с амбицията да съхранят българския дух и традициите

Светът на лютите чушки, където се отглеждат 300 сорта от цял свят

Светът на лютите чушки, където се отглеждат 300 сорта от цял свят

От тях Hotfarm произвежда 30 вида продукти - сосове, сладка, разядки Люта ферма” в с. Страшимирово край Белослав е мястото, което може да се нарече светът на лютите чушки. Там семейство Родинови - Дарина, Христо и двете им дъщери Славена и Елена, отглеждат 300 вида от цял свят, като общо има 400 сорта

Има такава бира! С вкус на торта гараш

Има такава бира! С вкус на торта гараш

Крафт пивото създава висока добавена стойност независимо от малките мащаби Крафт бирата през последните години заема все по-голям дял от пазара на бира. И за разлика от индустриално произведената, нейното варене и дори консумацията дават възможност около нея да се развиват и много странични дейности от сферите на ресторантьорството

С приложение може да се учи чужд език навсякъде

С приложение може да се учи чужд език навсякъде

Worddio предлага над 270 хил. думи на 34 езика Ученето на чужд език винаги е предизвикателство, което отнема време. А и постепенно думите се забравят и изискват опресняване. За решаването на този проблем помага българското мобилно приложение Worddio на стартъпа “Мигота”. С него думи се учат в навсякъде - докато пътуваме, шофираме

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber