Има такава бира! С вкус на торта гараш

https://www.24chasa.bg/novini/article/9115952 Има такава бира! С вкус на торта гараш Има такава бира! С вкус на торта гараш www.24chasa.bg

Крафт пивото създава висока добавена стойност независимо от малките мащаби

Крафт бирата през последните години заема все по-голям дял от пазара на бира. И за разлика от индустриално произведената, нейното варене и дори консумацията дават възможност около нея да се развиват и много странични дейности от сферите на ресторантьорството, хотелиерството и изобщо от индустрията, свързана със свободното време. Всичко това носи много висока добавена стойност при все че мащабите трудно могат да се сравняват.

Типичен такъв случай е с крафт бирата, произвеждана от “Биър Бастардс” ООД. Бургазлията Антон Пенчев я създава със съдружник през 2016 г. с намерението бирата да се консумира само на място. Но скоро интересът към продукта нараства толкова много, че се налага бирата да се предлага за продажба и на други заведения и търговци, дори да се изнася в чужбина. А създаването на все нови и нови видове крафт бира усилва още повече интереса.

“На практика това се превърна в крафт бирен бранд, който промени представите за хубава бира и привлече към каузата си огромна енергия. Бирата “Баси Кефа” например не само получи приза за “най-добра българска крафт бира” за 2019 година, но се превърна и в една от най-разпознаваемите крафт бири в България”, казва Пенчев.

“Биър Бастардс” е и първата българска пивоварна, която през 2020 година премина

изцяло на 100%

рециклируеми

кенчета

Малцина знаят, но пластмасовите бутилки за бира и масово разпространените кенчета се рециклират до 95%. Тези, които използва “Биър Бастардс”, са 100-процентово рециклируеми, тъй като при тяхното производство не се използват химикали, които се налага да се отстраняват.

Но една бира независимо дали е крафт, или индустриално произведена, не би била нищо особено, ако няма вкус. В това отношение “Биър Бастардс” създават уникални бири. Едно от последните изобретения е бирата “Ню Гараш кейк”.

При нейното приготвяне освен традиционните малц, хмел, мая и вода по време на варенето са добавени смлени шам-фъстък, орехи и шоколад, така че бирата добива вкуса на популярната торта.

Миналата година фирмата произвежда в сътрудничество с унгарци крафт бира с добавени унгарски пчелен мед, силно люта чушка, студено пресовано кафе и фреш от портокал.

Трайността на тези бири е в рамките на 3-4 месеца, особено ако в тях е добавен плод. Но производствените възможности все още са малки и количествата са такива, че рядко остават непродадени за толкова време.
Дори “нормалната” крафт бира има трайност до 12 месеца независимо, че по принцип този тип бири не се парстьоризират.

Според Пенчев една от целите сега е производството да мине на 100% биопродукти. Другата е да изградят собствена пивоварна. И не просто място за производство на бира, а комплекс от крафт пивоварна, органик ферма и къмпинг край морето.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Големите малки

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber