Мерките в подкрепа на заведенията спасиха 70% от бранша и запазиха над 20 000 работни места

https://www.24chasa.bg/novini/article/9106338 Мерките в подкрепа на заведенията спасиха 70% от бранша и запазиха над 20 000 работни места Мерките в подкрепа на заведенията спасиха 70% от бранша и запазиха над 20 000 работни места www.24chasa.bg
Мерките в подкрепа на заведенията спасиха 70% от бранша и запазиха над 20  000 работни места

Между 3000 и 8000 лв. са инвестирани на обект в различен вид оборудване за предпазване от COVID-19

Намалението на оборотите в сектора е толкова голямо, че бизнесът трудно би оцелял, ако продължаваше да работи с 20% ДДС, категорични са от бранша, в който заетите са около 120 000 души по данни на НСИ

С 2% са се повишили разходите за хранене в ресторант, стана ясно в средата на август от данните на НСИ за инфлацията за юли. Тази новина изненада мнозина, защото юли беше месецът, в който ДДС за хранителните продукти и безалкохолните, консумирани на място в заведенията, бе намалено от 20 на 9%. Затова и очакванията бяха цените да не се увеличават.

Обяснението за това леко повишаване стана ясно малко по-късно и се оказа логично. Всъщност данните на НСИ не са само за храненето в ресторантите, а и за хотелиерската услуга. А юли е висок сезон за туризма и тогава, както и през август, цените на нощувките са най-високи.

Ограниченият брой хотели, които отвориха това лято, се напълниха и това естествено повиши цените в целия сектор.

Логиката на намаляването на ДДС от 20 на 9% на храната в заведенията, а впоследствие - и на виното и на бирата, както и на мярката 80/20, бе запазването на бизнеса изобщо и на колкото е възможно повече работни места. Вино и бира пък традиционно се произвеждат почти навсякъде в Европа, което стимулира и този сектор.

В замяна браншовите организации

сами предложиха

минималният

осигурителен

праг в сектора да

бъде увеличен от

610 на 800 лева

Това е безпрецедентно решение не само за България, а и за Европа, и то в най-голямата криза.

Както във всяка туристическа страна, и у нас заведенията играят съществена роля в заетостта. Според данните на НСИ в този сектор работят около 120 хиляди души, а заедно с хотелиерството са към 450 хиляди при общо 2,3 млн. заети.

По официални данни 32 598 човека са били съкратени в ресторантьорството през март и април, но през май, юни, юли и август 20 180 души са се върнали обратно на работа благодарение и на мярката 80/20. Към момента не е известна съдбата на останалите безработни, но се предполага, че много от тях вече са се върнали на работа и ще влязат в статистиката за септември. Някои са се преориентирали към други сфери на дейност, тъй като доста дълго у нас не се знаеше дали заведенията ще отворят и при какви условия ще работят. При предварителни прогнози от около 30% затворени заведения е ясно, че техните служители там няма как да се върнат на същото работно място. Около 70% от бранша обаче оцеля благодарение на мерките.

Проверка на съпредседателя на Асоциацията на заведенията Павлин Петров в Благоевград е показала, че

от около 300

фирми в тази

сфера на дейност

60 са затворили

окончателно

Ясно е, че работата в ресторанти, дискотеки, кафенета и в целия бранш е трудоемка.

“За да има каквато и да е ресторантьорска услуга, е необходим голям персонал и разходът за него няма как да се избегне, нито да се намали.

В кухнята трябват поне 3-4 човека на смяна, два пъти по толкова сервитьори, бармани, чистачки. Ние не можем да внедрим информационни технологии и да започнем да работим дистанционно. След като отворихме пък, наемите и останалите режийни разходи останаха същите, но капацитетът, с който работим, и оборотите са наполовина.

А заведение в собствен имот в България е голяма рядкост. Консумацията също намаля –

от 25 лв. средно

на човек до

15 в момента

Чужденците пък харчеха около 31 лв., а сега на практика ги няма”, каза пред “24 часа” Петров.

Има и новопоявили се разходи - например за противоепидемичните мерки. От бранша заявяват, че в различен вид оборудване за предпазване от COVID-19 на обект са инвестирани между 3000 и 8000 лв. За предстоящия зимен сезон сумите ще се вдигнат още. Собствениците на заведения обаче са категорични, че са готови за студените месеци и очакват зимния сезон.

“За нас като бранш е много важно да се спазват противоепидемичните мерки. Радващо е, че до момента няма доказателство за огнище на зараза, тръгнало от заведение. И всеки собственик, а и персоналът, имат интерес това да не се случва. Освен това хората предпочитат да посещават местата, които смятат за сигурни”, коментира Петров.

Ресторантите са готови да посрещнат зимния сезон

Всички предприети мерки успяха да спасят голяма част от работните места и сериозна част от бранша. Намалението на оборотите в този сектор обаче е толкова голямо, че самият бизнес трудно би могъл да оцелее, ако продължаваше да работи с 20% ДДС, категорични са от сдружението.

Според проведена от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България анкета между 968 собственици на заведения половината отчитат намаление на оборотите в сравнение с времето преди пандемията с около 50%. Само 17,6% от тях отчитат намаление от порядъка на 30%, други 19,5% - намаление с до 20%, и само единици имат увеличение на оборотите.

Заради това е неминуемо приходите в хазната от ДДС върху ресторантьорската услуга да намалеят, особено ако се сравняват с рекордната за туризма 2019 г. Още повече че през голяма част от годината браншът беше затворен.

Все пак става въпрос за 22 хиляди заведения, като през 2019 г. по данни на НАП

касовите обороти

от тях са

4 млрд. лева,

или 1/5 от всяка

касова бележка

е издадена от

заведение

Но почти всички те са малки семейни фирми, веригите-заведения с над 5 млн. годишен оборот в България са едва 35 на брой.

“У нас се създаде погрешна представа, че като се намали ДДС от 20 на 9%, значи храненето в ресторант тутакси ще стане с 11% по-евтино. Но това няма как да стане, след като разходите продължават да са същите и дори леко се увеличават. Това е помощ в подкрепа на бизнеса, чиято логика ще изчезне, ако намалената ставка автоматично се прехвърли към намаляване на цените”, обясни финансистът Петър Николов.

Освен това парламентът реши ДДС върху доставките на готова храна до дома и офиса да си остане 20%. При тази дейност обаче разходите стават още по-големи - като ресторантьорска услуга храната е същата, но има и разходи за опаковане, логистика, транспорт, допълнителен персонал.

Според Николов натискът от страна на администрацията за изсветляването на ресторантьорския бизнес и

зачестилите

проверки по

заведенията по

естествен начин

ще доведат до

натиск и върху

други сектори,

свързани с него.

“Ние категорично не сме съгласни с твърденията, че нашият бранш е от най-сивите в страната. Но като браншова организация имаме интерес тази част от колегите, които работят на “сиво”, да бъдат санкционирани и принудени да спазват финансова дисциплина, защото иначе сме поставени в условията на нелоялна конкуренция”, допълни Павлин Петров.

Не е тайна например, че

който и да е

ресторант трудно

се снабдява с

разходни

документи

за основните хранителни продукти, които купува. Заведение, особено от висока категория, не може да си позволи да купува плодовете и зеленчуците от хипермаркети. Освен високо качество там се търси и възможно най-добра цена.

“Един земеделски производител, дори да не е регистриран като юридическо лице, може да издаде протокол за купеното от него и това да мине като разходооправдателен документ. Но не всички искат да го правят и има едно противоборство”, твърди Николов.

През септември по предложение на тристранката НОИ и Агенцията по заетостта направиха мащабна проверка на заведенията, от която излезе, че работещите без договор в този бранш, които през миналата година са били 0,6% от заетите, са намалели на 0,4%, т.е. с 1/3. Със сигурност за това изсветляване играят роля и намаляването на ставката по ДДС, и мярката 80/20.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКИ: Велислав Николов

КРИБ: Мярката 60/40 ще действа до 30 юни догодина

"Миналата седмица предложихме на социлания министър мярката 60/40 да действа до 30 юни догодина, тъй като тогава очакваме началото на новия сезон на туризма.  Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в речта си в началото на годишното общо събрание на организацията.  "Тъй като тази мярка не работи за новозначени служители, а само за тези

Mредседателят на КРИБ Кирил Домусчиев и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров

КРИБ и УНСС подписаха ново споразумение за сътрудничество

КРИБ и УНСС подписаха ново споразумение за сътрудничество. "Подписваме във важен ден - днес е годишното общо събрание на КРИБ, както и във важна година - годината на 100-годишния юбилей на УНСС. Искам да ви поздравя, както и всички преподаватели, студенти и бивши възпитаници. Някои от тях срещнахте и сега, много бивши студенти вече са в бизнеса"

СНИМКА: Архив

6,1 млн. лева данъци и осигуровки заплатиха добруджанци без такси

12 788 добруджанци заплатиха дължимите данъци и осигурителни вноски чрез ПОС терминали на приходната агенция до края на месец септември. Без да заплатят такси, те са превели в републиканския бюджет 6 161 938 лева. Освен че са безплатни, другото предимство на картовите преводи чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“ и физическите ПОС терминали на НАП

Петя Аврамова.

Над 2,1 млн. лв. вложени в ремонт на пътя Камен – Г. Оряховица – В. Търново

Над 2,1 млн. лв. са вложени в превантивния ремонт на участък от третокласния път Камен – Горна Оряховица – Велико Търново. За това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в писмен отговор на депутатски въпрос, съобщиха от региионалното министерство. Министърът обяснява още

СНИМКА: Архив

Дългът на България за 2019 г. е 20.2% от БВП

Дългът на България за 2019 г. е в размер на 24 212 млн. лв., или 20.2 на сто от БВП, показват окончателни данни на Националния статистически институт. През 2019 г. институционалният сектор "Държавно управление" отчита бюджетен излишък от 2304 млн. лв., или 1.9 на сто от БВП. Излишъкът в подсектор "Централно управление" е в размер на 2185 млн. лв

Социална мрежа създава общност от доброволци, помагат за стотици каузи

Социална мрежа създава общност от доброволци, помагат за стотици каузи

Екипът на “Волонтайм” насърчава всеки да се включи с каквото може - труд, умения или със средства Социална мрежа, в която хората да показват най-добрата си страна, а проблеми да будят съчувствие и адекватна подкрепа. Всеки с каквото може - труд, умения или средства. Това е платформата “Волонтайм”, която обединява граждани

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Финансовият министър Кирил Ананиев

Заради кризата: 2020 г. икономиката се свива с 3%, догодина тръгва пак нагоре с 2,5%

Доходите ще растат с 5%, инфлацията ще е 1,4%, данъците остават без промяна Кризата ще свие българската икономика с 3% тази година, но догодина отново тръгва нагоре. Очакваният ръст е 2,5% и все още няма да достигне предкризисното си равнище от 2019 г. Това е записано в есенната макроикономическа прогноза на финансовото министерство

Българската делегация начело с министър Десислава Танева е гласувала “въздържал се” за споразумението, защото предложенията ни не са отразени напълно.

Запазва се обвързаната подкрепа в земеделието

След двудневни преговори с нощни заседания Съветът на агроминистрите от ЕС постигна споразумение за новата Обща селскостопанска политика от 2023 до 2027 г. България успя да запази нивото на обвързаната с производството подкрепа за плодове, зеленчуци и животни на 13+2% от общия пакет директни плащания, съобщиха от земеделското министерство

В зимните курорти - с маски на лифта, кабинките ще са отворени

В зимните курорти - с маски на лифта, кабинките ще са отворени

В ски училищата се приемат до 10 човека Туристите в зимните курорти трябва да носят маски на лифтовете, включително и в кабинките. Те ще се дезинфекцират по график - поне три пъти на ден. Кабините ще работят с отворени прозорци и шлюзове, за да се проветрява въздухът, като броят на хората в закритите лифтове може да бъде ограничаван по преценка на

Финансовият министър Кирил Ананиев

Над 10 млрд. лв. дефицит в бюджета за 2 г. заради пандемията

Сред приоритетите догодина са доходите, образованието, здравеопазването, социалната и пенсионната политика и отбраната. Мерките за подпомагане на икономиката и хората заради кризата, предизвикана от пандемията, ще доведат до над 10 млрд. лв. дефицит за тази и следващата година. Това става ясно от проекта за бюджет за 2021 г

Заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова СНИМКИ: МРРБ

ЕС с шест приоритета за развитие на регионите до 2030 г.

Намаляване на регионалните дисбаланси, кръгова икономика, цифрова и физическа свързаност, са сред водещи теми на новия Териториален дневен ред Страните от ЕС се обединиха около шест основни приоритета за устойчиво развитие на регионите в Европа в следващите десет години. Те са залегнали в основополагащия стратегически документ за провеждането на

СНИМКА: Авторката

ЕС отпуска 40 млн. евро за малките и средните предприятия заради кризата

С 40 милиона евро ЕС подпомага малките и средните предприятия, за да осигурят безопасни условия на труд и нормален работен процес в условията на COVID пандемия. В края на октомври месец се очаква Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (УО на ОПИК) да отвори за кандидатстване процедура „Адаптиране на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber