Шефът на болницата във Велинград дал и фалшива диплома по здравен мениджмънт в търговския регистър

https://www.24chasa.bg/novini/article/9097525 Шефът на болницата във Велинград дал и фалшива диплома по здравен мениджмънт в търговския регистър Шефът на болницата във Велинград дал и фалшива диплома по здравен мениджмънт в търговския регистър www.24chasa.bg
Шефът на болницата във Велинград дал и фалшива диплома по здравен мениджмънт в търговския регистър

Българският лекарски съюз отрича да е получавал удостоверение от д-р Чешмеджиев и може да отнеме правата му

Прокуратурата, която от 2 седмици проверява здравното заведение и заради източване на здравната каса чрез сертификати на лекари с невярно съдържание, е на път поиска отстраняване на управителя

Нов конфуз - този път със съмнения за фалшива диплома за здравен мендижмънт, постави мениджъра на общинската болница във Велинград в деликатна ситуация.

Две седмици, след като срещу д-р Жеко Чешмеджиев започна разследване от Областната дирекция на МВР - сектор “Противодействие на икономическата престъпност” за източване на НЗОК чрез професионални сертификати на лекари от болницата, се оказва сериозен проблем и с диплома на техния управител.

Става дума за удостоверение за продължаваща квалификация по здравен мениджмънт. Според Закона за лечебните заведения

без него д-р Чешмеджиев

не може да заема

поста на

управител

на болница

Фалшивият документ дори може да се види и прочете в Търговския регистър, а към него има придружаваща декларация, подписана от директора на велинградската болница за истинността на документа.

От официално писмо обаче на Български лекарски съюз, подписано от д-р Стоян Борисов, главен секретар на тази организация, става ясно, че на д-р Жеко Чешмеджиев не е издавано подобно удостоверение. В писмото на БЛС се уточнява, че съсловната организация не провежда, а само регистрира форми на продължаващо медицинско обучение на лекарите.

“Пред БЛС няма предоставено удостоверение за завършено обучение от д-р Жеко Чешмеджиев в областта на здравния мениджмънт”, пише още д-р Борисов.

Това означава, че той заема незаконно поста на управител на МБАЛ Велинград. Предоставянето на документи с невярно съдържание пък носи наказателна отговорност и вероятно прокуратурата във Велинград ще поиска отстраняването му от длъжност, повдигайки обвинения.

Запознати твърдят пък, че

за подобно

нарушение

е практика

Българският

лекарски съюз

да отнеме

правата на

д-р Чешмедиев

Процедурата при такива случаи е сигналите и документите да се разгледат от Комисията по професионална етика на съответната регионална лекарска колегия, която взима решение за евентуална санкция. Най-тежката е отнемането на правото за упражняване на професията. Ако се стигне до такова наказание, то се препотвърждава от председателя на БЛС.

Така за втори път в разстояние на дни болницата във Велинград е обект на проверка за фалшиви сертификати. Първо, това бяха отделни лекари, гарантирали с фалшиви сертификати, че са минали специализирани курсове. Чрез тези “документи” обаче е била източвана здравната каса със сключване на договори за клинични пътеки. От медицинските университети в Пловдив и София, които са посочени като издали документите, категорично отричат лекарите да са преминавали цитираните курсове и да са им издавани сертификати за тях.

Преди години Чешмеджиев бе замесен и в грандиозна схема за източване на общински средства от МБАЛ - Велинград. Тогава той поиска да бъде изтеглен 1 млн. лв. кредит, за да спаси изпадналата в тежко финансово състояние болница. Оказа се, че основна част от кредита е за погасяване на задължения към фирма “Вели Медикус”, в която управителят на общинското здравно заведение е учредител.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Депутатите приеха на на второ четене промени в Закона за лечебните заведения.

Парламентът прие шефовете на болници пак да могат да лекуват

Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

11-и сме по смъртност от COVID в ЕС (На живо)

Разследващи от България помогнаха на ФБР за разбиване на схема за милиони за кибер рекет

Разследващи от България помогнаха на ФБР за разбиване на схема за милиони за кибер рекет

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова КАДЪР: Би Ти Ви

РЗИ ще проверява болни ли са тези, които искат подвижна урна

Христо Терзийски КАДЪР: БНТ

Христо Терзийски: 25% от служителите на МВР искат да се ваксинират

9 месеца след ареста близнаците Асенови и Бисер Митрев ще се изправят пред съда.

Биячите на Слави Ангелов застават пред Специализирания съд

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber