Съдът може да одържави колекцията на Божков по искане на прокуратурата или комисия “Антикорупция” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9090308 Съдът може да одържави колекцията на Божков по искане на прокуратурата или комисия “Антикорупция” (Обзор) Съдът може да одържави колекцията на Божков по искане на прокуратурата или комисия “Антикорупция” (Обзор) www.24chasa.bg
Васил Божков
Васил Божков

Водещи международни експерти ще изследват всеки от 6566-те

артефакта, намерени в частния музей на обвиняемия бизнесмен

Колекцията от антики на Васил Божков ще бъде обявена за публична държавна собственост, ако се докаже, че са незаконно придобити.

Това обяви във вторник говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг за края на изземванията в офиса на обвиняемия бизнесмен на столичната ул. “Московска” 43. Там се помещава частният му музей. 

Едно от 18-те обвинения на Божков по мегаразследването на Специализираната прокуратура срещу него за данъчни престъпления и пране на пари е за незаконно съхранение на антични ценности.

Открити и

иззети са общо

6778 антични

предмета

в офиса на бизнесмена. От тях той обаче е регистрирал едва 212, подчерта Милева. Останалите 6566 са притежавани незаконо според държавното обвинение. 

За одържавяването на огромното количество антики на Божков и евентуалното им излагане в музеи трябва да се произнесе съдът.

Според един от адвокатите на Божков Людмил Рангелов има два начина това да се случи. Първият е Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да води гражданско дело в съда и да ги включи в иска си срещу Божков. Вторият е те да останат като доказателство по наказателното дело, което ще се води в специализирания съд. В случай че Божков бъде признат за виновен за незаконно съхранение на антики, магистратите могат да ги отнемат в полза на държавата с акта си.

“24 часа” проучи съдебната практика в публичните актове на съдилищата. По наказателни дела срещу иманяри и търговци на антични предмети има подобни казуси, но става дума най-много за няколко десетки артефакта, които са изследвани и оценени от родни експерти. В случая с антиките на Божков ще работи международен екип.

От КПКОНПИ коментираха пред “24 часа”, че още не може да се каже дали те ще включат антиките в евентуален бъдещ иск за отнемането им от Божков, защото зависи от обвинението на прокуратурата и дали от там ще включат антиките като веществено доказателство по наказателното дело. 

Водеща роля за процедурата по одържавяване на частната колекция ще има Министерството на културата, които са наясно с процедурите, но оттам отказаха да коментират.

Изземването на културно-историческите ценности от офиса на Васил Божков продължи точно 8 месеца. Разследващите влязоха във фондацията “Тракия” на 30 януари, когато той вече беше напуснал страната. 

Сградата е собственост на фирмата “Нове Интернал” (повече за нея виж на 3-а стр.). Антиките са били навсякъде в имота - на трите етажа, в мазето, на тавана.

“Повечето от предметите са съхранявани в нарушение на всякакви правила и стандарти. Антики са открити в кутии, кашони, найлонови торби и в насипно състояние”, съобщи прокурор Сийка Милева. Много от артефактите били още с пръст по тях, върху други била поставена бележка с ръкописен текст, който посочва мястото, откъдето са изкопани. Според прокуратурата тези вещи са купени от иманяри в нарушение на закона. 

Всеки античен предмет е сниман и номериран в присъствието на служители от “Нове Интернал”, юристи, експерти от фондация “Тракия”, археолози и реставратори от Националния исторически музей, от Националната художествена галерия, както и на представители на Министерството на културата. Те са се подписвали на протоколите за изземването на всеки предмет, а фондацията получавала екземпляр от документа. Милева увери, че всеки достъп на разследващите до сградата е ставал със съдействието на служители от фондацията, защото само те са имали ключ. 

Изземването, транспортирането им до НИМ, НХГ и културното министерство, както и съхранението на артефактите са извършени по международно утвърдени стандарти. Колекцията на Божков в сградите на трите институции се охранява от служители на МВР.

По разследването срещу Божков ще бъде назначена археологическа експертиза на всички артефакти, които са иззети от частния музей. Тя ще бъде възложена на водещи международни експерти, които ще я оценят като културно-историческа и парична стойност.

В свои публикации във фейсбук Божков твърди, че е

получавал

предложения

да продаде

колекцията си за

1,2 млрд. евро,

но е отказал

Не е ясно колко е платил за антиките, нито колко е реалната им стойност. Точно това трябва да изясни експертизата. Според запознати с подобни практики това може да отнеме години, защото това са 6566 предмета. А на комисията от международни експерти обикновено се заплаща процент от стойността. Експертите трябва да изяснят и произхода на всеки артефакт, както и дали е незаконно придобит.

Проверка на прокуратурата показала, че дори регистрираните от Божков 212 предмета са вписани на занижена стойност. Били оценени като движими паметници на културата, които не са национално богатство. 

“В продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световноисторическо наследство. Много от артефактите са увредени, други вече са пуснати в продажба на международните пазари. Днес в поредно нарушение на българските и международните закони обявиха, че щели да национализират колекцията в полза на държавата”, написа Божков във фейсбук след новината за одържавяването на антиките.

НАП иска запори на имоти за

5,5 млн. лв. на “Нове Интернал”

Фирмата “Нове Интернал”, която е собственик на сградата с частния музей, има два запора - от КПКОНПИ и от НАП, показа проверка на “24 часа”. Всички банкови сметки на дружеството са запорирани.

Антикорупционната комисия проверява заради обвиненията на прокуратурата, а данъчните - заради ревизия, започвала на 22 януари т.г. Приходната агенция е поискала запори на няколко имота, собственост на “Нове Интернал”, за да се обезпечи бъдещ иск, и по случая се води административно дело. Фирмата на Божков обжалва. Международна експертиза ще струва милиони - тя е процент върху оценяването, а трябва да докаже и произход. В хода на ревизията инспекторите установили, че фирмено имущество е използвано като лично. Това са луксозни коли, произведения на изкуството, антики, недвижими имоти и в същото време върху тях са начислявани амортизационни разходи. Освен това бил ползван данъчен кредит за 1,5 млн. лв. и не били платени 600 хил. лв. От НАП са поискали запорите, за да не бъде прехвърлено имуществото на подставени фирми и лица. Очакваният резултат от ревизията на тази фирма е за над 5,5 млн. лв. за неплатени данъци върху дивидентите, корпоративен данък, данък върху разходите в натура и ДДС. Главницата е за 3,87 млн., а лихвите са 1,78 млн. лв.

Административният съд в София е отхвърлил искането на НАП за предварително обезпечение на бъдещите вземания. Делото продължава във Върховния административен съд.

1 млн. лв. гаранция за жената на Божков, имала имот за 25 млн. в Париж

Тя твърди, че не разполага с големи суми,

имала една сметка. С парите в нея

трябвало да живее оттук нататък

Елена Динева, жената на Васил Божков, която е в ареста от края на януари, притежавала имот в Париж за 25 млн. евро, стана ясно от думите на съдия Аделина Иванова от Апелативния специализиран наказателен съд.

Във вторник магистратите решиха да пуснат на свобода Динева срещу парична гаранция от 1 млн. лв. Така те увеличиха размера ѝ от 750 000 лева, който беше определен от специализирания съд преди дни.

Елена Динева ще излезе от килията, след като плати 1 млн. лева. Дали ще го стори обаче, не е ясно, защото тя обяви, че не разполага с големи финансови възможности. Парите в банковата ѝ сметка били единствените. С тях трябвало да живее оттук нататък.

В края на октомври изтича законовият 8-месечен срок, през който Динева може да остане в ареста. Ако дотогава не плати, прокуратурата трябва да я пусне на свобода срещу подписка, в случай, че не ѝ повдигне ново обвинение.

Съпругата на Божков бе задържана по обвинение за участие в престъпната група с лидер бизнесменът, който се укрива в Обединените арабски емирства. Според прокуратурата групата се занимавала с пране на пари, престъпления по служба, изнудвания и държане на културни ценности и данъчни престъпления. Динева няма обвинение за укриване на данъци.

Според един от адвокатите ѝ Людмил Рангелов тя била заложник на мъжа си. “Задържането ѝ е една възможност за натиск върху него”, смята той.

Преди седмица специализираният съд реши да пусне съпругата на Божков на свобода срещу 750 хил. лв. гаранция. Мотивът беше, че вече е

престояла достатъчно

време зад решетките

и опасността да извърши престъпление или да повлияе на свидетелите е намаляла.

Прокуратурата протестира размера на гаранцията и поиска тя да бъде увеличена на един милион и половина лева.

Адвокатите на Динева Георги Гатев и Людмил Рангелов също обжалваха размера, който бил прекомерно голям.

“Прокуратурата не представи нито един факт какво е имущественото ѝ състояние. Тя не разполага с пари в брой, нито с ценни книжа. В дома ѝ не са намерени златни кюлчета, нито чували с пари, а имуществото ѝ е запорирано от НАП”, каза адвокат Гатев. Тя

нямала и пълномощно

от мъжа си да оперира

с пари от негови

банкови сметки

Гатев добави, че Динева попадала в списък, изпратен от ДАНС на нотариусите. За съществуването му твърди самият Божков, който в края на август обяви във фейсбук, че ДАНС поискали от натариусите да наблюдават, и не изповядват сделки на членове на неговото семейство и свързани с тях фирми. Подобна мярка може да се предприеме по закона за мерките срещу изпирането на пари.

“От 29 януари претърсванията в дома ми на бул. “Васил Левски” не са спирали, изземват картини, склуптури, включително експонати, които съм купила от Индонезия например”, каза съпругата на Божков. Дневно в жилището имало по 10-15 човека, разследващи, експерти от НИМ и Художествената галерия.

Както “24 часа” вече писа, тя присъства на претърсванията. Около

130 дни била извеждана от

ареста в 9,30 и връщана

обратно в 15,30 ч

Динева изчислила, че за това време през апартамента би следвало да са минали 3000 души. Плащала битовите сметки и сумите за санитарни материали. Претърсванията на етажа, където била спалнята ѝ, приключили, продължавали тези на горния етаж, където имало килери. В тях държала ценни за нея вещи. Там имало денонощна охрана от полицията.

Съдиите отбелязаха, че жената на Божков разполага с недвижимо имущество, включително имот в Париж, имала активна банкова сметка със “значителен финансов ресурс” и картини, които били от нейната лична колекция. Затова ѝ определиха високата гаранция от 1 млн. лева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" през 2015 г.: Възможна е връзка на отравянето на Гербев с пратка за Украйна

"24 часа" през 2015 г.: Възможна е връзка на отравянето на Гербев с пратка за Украйна

Седмичната статистика: Вече под 2000 заразени, но смъртността не пада - 113 на ден (Графики)

Седмичната статистика: Вече под 2000 заразени, но смъртността не пада - 113 на ден (Графики)

ФИЛИП ДИМИТРОВ

10-годишната давност започва да тече и за стари дългове от 2 юни (Обзор)

Румен Радев връчва на шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова мандата. С нея при президента се явиха Даниел Митов и Томислав Дончев.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

С трима бивши техни за министри ГЕРБ пита Слави и ДБ за подкрепа (Обзор)

Расото беше бронята ми, казва свещеникът, който при проучванията си навсякъде е бил със свещеническите одежди.

Отец Петър от Кърджали проучи 1600 села от Източните Родопи - у нас и в Гърция

Сериозно увеличение на армията предвижда новия план за развитие на въоръжените сили.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Увеличават армията с 10-15 хил. души, ще има 90 танка и 34 бойни самолета

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber