През новия ловен сезон: Ловците ще броят глигани заради АЧС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9080311 През новия ловен сезон: Ловците ще броят глигани заради АЧС През новия ловен сезон: Ловците ще броят глигани заради АЧС www.24chasa.bg
Преди да потеглят към ловното поле, авджиите получиха инструктаж за безопасност СНИМКИ: Девора Недялкова

През новия ловен сезон ловците ще преброяват дивите свине, включително отстреляните, ще събират информация за техните пол и възраст. Същото ще е необходимо и при отбелязването на общия брой елени и сърни. Тези дейности са задължителни за територията в обхвата на гонката, а данните ще бъдат вписвани за първи път във формуляр. Целта е да се получи яснота за числеността на видовете, особено за броя на глиганите след предприетите мерки за борба с африканската чума по свинете.

Това е едно от новите задължения, които ще съпътстват ловците през първите два уикенда на новия ловен сезон за групов лов на дива свиня, който бе открит в събота.

Методиката за определяне на числеността на популацията от дива свиня ще спомогне да се установи броят на вида. Тя е разработена по аналог на австрийски и немски проучвания, като върху нея е работено около година и в страната ни, обясни инж. Филип Ковашки, зам.-директор на Регионалната дирекция по горите-София.

Експертът, заедно със свои колеги от Изпълнителната агенция по горите, извърши проверка на ловно-рибарска дружина с. Локорско към ЛРС София – Север непосредствено преди старта на ловния ден.

„Груповият лов на дива свиня и тази година ще се извършва при строго спазване на мерките за биосигурност, с цел предотвратяване разпространението на заразата Африканска чума по свинете", коментира Ковашки.

Общо 156 дружини на територията на РДГ-София се очаква да са излезли в първия ден на лов за диви свине. Повече от половината ще бъдат проверени в първия ловен излет.

Остават задълженията за дезинфекция на гумите на колите и подметките на обувките. След отстрел отново ще е необходимо да се вземат две проби за изследвания за трихинелоза и АЧС, а докато не излезе отрицателна проба, отстреляните животни се съхраняват в специални хладилници.

“Очаквам всеки, който съм поставил на пусия, да го намеря на същото мястo. Ако стреля по животно не мърда от там, докато не сме двамата, не предупредим съседните две пусии. Основното – тръгваме 14 човека и се връщаме 14 човека. Стреля се само по диво прасе, чакал и лисица и само когато има видимост“, обърна се Иван Попов - председател на ловната дружинка, към колегите си. 

Той подчерта, че е от значение да се спазва дистанция предвид ситуацията с коронавирус. В дружинката например се возят по двама човека в кола, разпредели по възможност по семейства.

Горските служители провериха заверките на ловните билети, членските карти на членовете на дружинката, разрешителните за лов, както и облеклата на ловците за наличие на ярък сигнален цвят.

Попов обясни, че безопасността е най-важна, за това при нарушения от членове на дружинката се налагат глоби, замразява се членство или се изключват. Освен това ако не вземат участие в бригадите по поддръжка на съоръженията и захранване на дивеча, се налагат глоби, а средствата влизат в касата на дружината за изпълнение на мероприятията.

75-годишният Крум Стойчев, който е ловец от 50 години и е най-старият член на дружинката, коментира, че преди е имало много повече дивеч, но и ловците са били много по-малко.

Според него ловците са дисциплинирани, всеки знае кога има задължение да извършва мероприятия за опазването на дивеча и го прави. Спомня си, че е виждал елени и в селото, да преминават по площада. Категоричен противник е на новите оръжия и устройства, които улесняват ловците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Природен газ Снимка: Архив

Иран, Туркменистан и Азербайджан ще обменят природен газ

Кирил и Георги Домусчиеви са първите български бизнесмени, включени в класацията на милиардери на “Форбс”.

Какво ни казва “Форбс” за Домусчиеви, което не знаем

Изпълнителният директор на приходната агенция казва пред румънския вестник “Либертатя”, че започва съвместна работа с колегите си от северната ни съседка по казуса с укриване на данъци от голяма руска петролна компания.

Шефът на НАП събира данни за “Лукойл” в Румъния (Обзор)

Носителят на титлата „Мениджър на годината 2021“ Мирослав Вичев (в средата) минути след връчването на наградата, президентът Румен Радев и издателят на организатора на конкурса списание „Мениджър“, Александра Мирчева

Мирослав Вичев е Мениджър на годината 2021

Нина Стоянова. Кадър: БНТ

Ръст от 30% на безкасовите плащания у нас

СНИМКА: РАДИО КИТАЙ

Проведе се форумът за медийно сътрудничество „Нашите африкански партньори“ 2021 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber