Маските за лице – успешна изолация от вируса, докато чакаме ваксина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9074252 Маските за лице – успешна изолация от вируса, докато чакаме ваксина Маските за лице – успешна изолация от вируса, докато чакаме ваксина www.24chasa.bg
Маската трябва да скрива носа, за да пази околните. СНИМКА: РОЙТЕРС

Масовото носене на предпазни средства вдига дела на заразените без симптоми от 20 на 81% и така наподобява ефекта на ваксина, показва пример от круизен кораб

"Шансът да се запазим здрави до откриването на ваксина, е да носим маски". Това каза началникът на ВМА и председател на оперативния щаб ген.Венцислав Мутафчийски в четвъртък по време на първия брифинг на НОЩ след прекъсването им през лятото. Повод за изказването му беше това, че "15% от присъстващите на брифинга журналисти не носели маските си правилно", забеляза той. В резултат той потвърди думите си за ефекта на маските с данни от проучване, публикувано в научното списание The New England Journal of Medicine. Ето какво показва то:

Докато вирусът SARS-CoV-2, причинил пандемията от COVID-19 през 2020 г., продължава своето глобално разпространение, един от стълбовете на пандемичния контрол помага в борбата със заразата. Масовото носене на маска може да помогне за намаляване на тежестта на заболяването и така да гарантира, че по-голям дял от новите инфекции ще са без симптоми. Ако тази хипотеза бъде потвърдена, универсалното маскиране може да се превърне в нещо като форма на ваксиниране, която да генерира имунитет и по този начин да забави разпространението на вируса в САЩ и другаде, докато очакваме създаването на безопасна ваксина, пише научното списание The New England Journal of Medicine.

Колко важно е носенето на маска стана очевидно през март, когато започнаха да се разпространяват доклади, описващи високите нива на отделяне на вируса SARS-CoV-2 от носа и устата на пациенти, които са били безсимптомни. Процентите на отделяне на вируси са еквивалентни на тези сред пациентите със симптоми. Носенето на маска

предотвратява

предаването

на вируса от

асимптоматично

заразени хора

Поради това американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръча на 3 април обществеността да носи маски от плат в районите с високи нива на предаване на вируса - препоръка, която неравномерно се спазва в САЩ.

Предишни доказателства, свързани с други респираторни вируси, показват, че носенето на маска може да предпази, като блокира проникването на вирусни частици в носа и устата. Епидемиологични изследвания, проведени по целия свят - особено в азиатските страни, които свикнаха с носенето на маски по време на пандемията на ТОРС през 2003 г., предполагат, че има силна връзка между масовото носене на маски и борбата с пандемията.

Последните данни от Бостън показват, че инфекциите с вируса SARS-CoV-2 са намалели сред здравните работници, след като в края на март беше приложено задължително носене на маски в общинските болници.

SARS-CoV-2 причинява безброй клинични прояви, вариращи от пълна липса на симптоми до пневмония, остър респираторен дистрес синдром и смърт. Последните вирусологични, епидемиологични и екологични данни наложиха хипотезата, че

носенето на

маска

може да намали

тежестта на

заболяването

сред хората, които се заразят. Това е в съответствие с дългогодишната теория за вирусната патогенеза, според която тежестта на заболяването е пропорционално на количеството вируси.

От 1938 г. изследователите проучват, предимно с животински модели, концепцията за леталната доза на вируса - или дозата, при която 50% от изложените на нея умират.

С вирусни инфекции, при които имунните отговори на домакина играят преобладаваща роля в патогенеза, както е при SARS-CoV-2, високите дози вирус могат да надделеят и да нарушат регулирането на вродената имунна защита, увеличавайки тежестта на заболяването. Доказателство за концепцията за имунния ефект от умишлено нискодозово заразяване е фактът, че по-високите дози “вкаран” вирус са довели до по-тежки прояви на COVID-19 в модел на хамстер, заразен със SARS-CoV-2.

Ако концентрацията на вируса има значение при определяне на тежестта на инфекцията със SARS-CoV-2, допълнителна хипотетична причина за носенето на маски за лице е намаляването на количеството вирус, на който е изложен човекът в близост и последващата изява на заболяването. Тъй като маските могат да филтрират някои капчици, съдържащи вируси (с филтриращ капацитет според вида на маската), маскирането може да намали и количествата вирус, които инфектираният издишва.

Ако тази теория се потвърди, носенето на маски от цялото население може да допринесе за увеличаване на дела на SARS-CoV-2 инфекции, които са асимптоматични.

Типичният дял на

асимптоматични

инфекции със

SARS-CoV-2 се

изчислява на 40%

в средата на юли. Но се съобщава, че честотата на асимптоматичните инфекции е по-висока от 80% в условия с масово носене на маски за лице, което предоставя нагледни доказателства за тази хипотеза. Страните, които са въвели задължително носене на маски за цялото население, са се справили по-добре с честотата на тежки заболявания и смърт, свързани с COVID-19.

Друг експеримент симулира носене на хирургическа маска от хамстерите и показва, че с маска гризачите са по-малко склонни да се заразят. Ако все пак се инфектират, те или са безсимптомни, или имат по-леки болестни прояви от животните, които не са маскирани.

Най-очевидният начин да се намали разрушителното въздействие на Covid-19 върху обществото, е да се насърчат мерки за намаляване на предаването и на тежестта на заболяването. Но SARS-CoV-2 е силно трансмисивен - лесно се предава от човек на човек и се оказва трудно изкореним, дори в региони, които прилагат строги мерки. Усилията за увеличаване на тестването в САЩ продължават и са с променлив успех, отчасти поради скорошното нарастване на търсенето на тестове.

Надеждите за ваксина се възлагат не само за превенция на заразяването. Повечето опити за ваксини включват вторичен резултат от намаляването на тежестта на заболяването, тъй като увеличаването на дела на случаите, при които заболяването е леко или асимптоматично, ще е победа за общественото здраве.

Масовото носене на маски, изглежда, намалява процента на нови инфекции. Предполага се, че чрез намаляване на вирусното количество би се увеличил и делът на заразените, които остават безсимптомни.

При огнище в затворен аржентински круизен кораб например, където пътниците били снабдени с хирургически маски и персоналът с по-надеждните маски N95, степента на асимптоматична инфекция е била 81% (в сравнение с 20% при по-ранни огнища на круизни кораби без масово носене на маски). При две неотдавнашни огнища в американски заводи за преработка на храни, където на всички работници всеки ден се раздавали маски и се изисквало да ги носят, делът на асимптоматичните инфекции сред над 500 заразени беше 95%, като само 5% във всяко огнище имаха леки до умерени симптоми.

Процентът на смъртност в страните със задължително или принудително носене на маски за цялото население остава нисък, дори при скок на случаите след премахване на блокадите.

Въпреки опасенията относно безопасността разпространението в световен мащаб и евентуалното приемане светът има големи надежди за високоефективна ваксина. В началото на септември 34 кандидат-ваксини вече бяха на етап клинична оценка, а още стотици - в процес на разработване.

Въпреки че очакваме резултатите от изследванията, всяка мярка за обществено здраве, която би могла да увеличи дела на безсимптомните инфекции със SARS-CoV-2, може да направи инфекцията по-малко смъртоносна и да увеличи имунитета в цялото население без цената на тежки заболявания и смърт. Повторното заразяване със SARS-CoV-2 изглежда рядкост въпреки повече от 8-месечно разпространение в световен мащаб.

За да проверим нашата хипотеза, че масовото носене на маски от цялото население е една от тези стратегии, се нуждаем от допълнителни проучвания, сравняващи степента на асимптоматична инфекция в райони със и райони без универсално маскиране, смятат учените.

В крайна сметка

борбата с пандемията

ще включва намаляване

на скоростта на предаване

и тежестта на заболяването. Все повече доказателства предполагат, че носенето на маски е от полза и за двата компонента на проблема.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Видеозавещание: Завийте се и изчакайте краят на света... да свърши

Видеозавещание: Завийте се и изчакайте краят на света... да свърши

Да се опазим от вируса на истерията, защото приближава цунами от страх   Да пишеш “завещание на седмицата” в ролята си на болен от COVID-19, е малко зловещо. Баш като за Хелоуин. С маска и костюм от китайския магазин... Щеше да е симпатично съвпадение на символи, ако нямах такъв задух. Ако не живеех в истински Хелоуин през последните две седмици

Георги Харизанов. Кадър БНТ

Харизанов: Радев за вътрешна употреба - навъсен, кисел, навън пък хвали

"Кризата с коронавируса се използва политически. САЩ е емблематичен пример за това. Ние не сме във фаза на такова разделение. Президентът най-добре си знае защо бе прекратена визитата му в Естония от естонското правителство. Българската страна не можеше да взима решение от името на властите в Естония"

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова с коронавирус, в болница е (Обновена)

Корнелия Нинова е с коронавирус. Днес е излязъл резултатът от PCR теста й и той се е оказал положителен. Нинова усетила някои симптоми и затова побързала да си направи теста, научи "24 часа". "Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе приета днес във ВМА София след положителен тест за Covid-19. Повече информация за здравословното й състояние ще бъде

Румен Радев СНИМКА: Архив

Румен Радев: Скърбим за невинните жертви и сме заедно с френския народ

Отнемането на човешки живот по брутален начин и атаките срещу невинни хора не могат да се асоциират с каквато и да е кауза и за пореден път показват уродливото лице на тероризма, породен от религиозния фанатизъм. Това написа държавният глава Румен Радев в писмо до своя френски колега Еманюел Макрон, в което осъжда терористичните актове в Париж и

Адвокат Мария Петрова: Доброволците не трябва да имат досег до пациентите

Адвокат Мария Петрова: Доброволците не трябва да имат досег до пациентите

"Доброволците не трябва да влизат в отделенията и да имат досег до пациентите, защото това е риск и за тях, и за пациентите". Това каза пред Би Ти Ви адвокат Мария Петрова – специалист по медицинско право. Тя е създателка на първата кантора по медицинско право у нас, една от отличените в кампанията "Вдъхновителки" на 24 часа и mila.bg

Войник от Казанлък намерен убит по време на наряд

Войник от Казанлък намерен убит по време на наряд

Трупът намерен в стаята за почистване на оръжията, води се разследване Военнослужещ от военно формирование 22 180 - Казанлък е намерен прострелян по време на служба, съобщават от Министерството на отбраната.  Трупът на редника е бил в караулното помещение на военното формирование. Той е изпълнявал въоръжен наряд

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Берлинската врата Снимка: МВнР

МВнР: 14 дни карантина при влизане в Германия, ако нямате отрицателен PCR

Като част от превенцията срещу коронавирусната инфекция от 1 ноември 2020 г. Германия обявява цялата територия на България за „рисков регион“, което налага ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани. По информация на посолството ни в Берлин за всички, които пристигат в Германия от „рисков регион“ и през последните 14 дни са имали

АНДОН БАЛТАКОВ

Шефът на БНР оттегли оставката си

Генералният директор на БНР Андон Балтаков оттегли оставката си, съобщиха от Съвета за електронни медии. В 15,30 ч. той е депозирал в съвета писмо, с което оттегля оставката си, без да посочва мотиви. Подаде я преди десетина дни заради изменения в медийния закон, публикувани за обществено обсъждане. По думите му оценките на БНР за закона са

Диана Ковачева СНИМКА: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът иска по-високи помощи за деца с увреждания, отглеждани от роднини

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до председателя на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов, в която настоява в започналата процедура по приемане на бюджета за следващата година, да бъде намерено справедливо решение за размера на

Испанският министър-председател Педро Санчес СНИМКА: Ройтерс

Педро Санчес до Бойко Борисов: Ще се справиш с този грозен вирус

Министър-председателят на Испания Педро Санчес пожела скорошно оздравяване на Бойко Борисов в мило писмо: Скъпи Бойко, Не знаех, че си се заразил с COVID. Надявам се, че нямаш сериозни оплаквания. Много се радвам, че успя да участваш в Европейския съвет. Пожелавам ти бързо оздравяване. Имаш моето искрено съчувствие

С почетен плакет на Министерството на отбраната бяха удостоени генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили. Снимки: Министерство на отбраната

Красимир Каракачанов връчи почетен плакет на проф. Венцислав Мутафчийски

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди днес изявени общественици. Отличията се дават за доказани заслуги в областта на българската наука и култура, проявен висок професионализъм, принос към Министерство на отбраната и по случай 1 ноември – Ден на народните будители. Това съобщиха от МО

Васил Капланов-Каплата остава в ареста

Васил Капланов-Каплата остава в ареста

Васил Капланов - Каплата остава в ареста. Това решение взе дежурен съдия  Светлана Пейчева от районния съд в Дупница. Капланов бе арестуван преди близо 2 месеца и обвинен в закана с убийство. В неговия джип за последно се е качил изчезналия на 31 юли Янек Миланов. Защитникът на Капланов адвокат Ивайло Алексиев в залата пледира, бе

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber