САЩ: "Балкански поток" е продължение на "Турски поток", независимо от името

https://www.24chasa.bg/novini/article/9072748 САЩ: "Балкански поток" е продължение на "Турски поток", независимо от името САЩ: "Балкански поток" е продължение на "Турски поток", независимо от името www.24chasa.bg
Франсис Фанън
Франсис Фанън

"Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток". За нас името не променя факта, че Русия използва енергията, като източник на влияние. Може би има разлики при превода, но за нас каквото и да е името, газопроводът е един и същ. Това заяви помощник-държавният секретар по енергийните ресурси на САЩ Франсис Фанън в отговор на въпрос на "24 часа" дали САЩ ще наложат санкции на разширяването на газопреносната мрежа на България относно така наречения "Балкански поток". Г-н Фанън говори пред български журналисти малко след срещата си с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Дипломатът отбеляза, че законът, приет в САЩ по отношение на санкциите за "Турски поток" и Северен поток 2", е отпреди няколко години.

"Може би имате предвид обновените насоки към закона, издадени от Майк Помпейо през юли. Законът CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) е насочен към противодействие на зловредното руско влияние през енергетиката. Той е специфично насочен към "Турски поток", както и към "Северен поток 2". От две години, откакто бе приет закона, ние сме използвали всички различни видове дипломатически методи, за да окуражим промяна на поведението, но Кремъл продължава да ескалира проблема. През юли държавният секретар реши, че е необходимо да обновим нашите насоки", каза Фанън. Той допълни, че САЩ не искат да санкционират никого. Според него CAATSA е закон, който не задължава Вашингтон да налага санкции, а постановява, че ако се установи проблем, трябва да се използват различни средства за прилагането на закона.

"Например ние сме наблюдавали дадени дейности, стремим се да отговорим чрез различни методи, обръщаме се към множество заинтересовани лица за събиране на информация. Активно правим това за Северен поток. Наблюдаваме конкретни модели на поведение за контрол на Русия и в този регион покрай проекта Турски поток, или Балкански. Но целта ни не е да налагаме санкции, а да променим поведение. Така че сме в процес на водене на разговори и ще продължим да го правим", обяви още Фанън.

Относно АЕЦ Белене, политикът смята проекта за търговски и технически лош и няма да успее да защити енергийната сигурност на страната ни. Според него той е основан на технология, която е остаряла и Русия отказва да използва в своята страна.

"Защо България иска да бъде тестов обект на остаряла технология", запита Фенън.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Николай Милошев Кадър: Нова тв

Сеизмолог: Няма опасност за България след труса в Крит

Нинова: Предлагаме 4 мерки, които ще доведат до намаляване на цените за домакинствата

Нинова: Предлагаме 4 мерки, които ще доведат до намаляване на цените за домакинствата

Мустафа Карадайъ със знакови срещи в Хага и в Брюксел

Мустафа Карадайъ със знакови срещи в Хага и в Брюксел

Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Държавата да компенсира топлофикация, метрото и електротранспорта

Асен Василев

За 250 000 лв. Асен Василев съди Тошко Йорданов

НСИ: Уникалният преброителен код не съдържа лична информация

НСИ: Уникалният преброителен код не съдържа лична информация

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber