Хибридни лекции във вузовете, в УНСС студенти с четен и нечетен номер се редуват

https://www.24chasa.bg/novini/article/9070363 Хибридни лекции във вузовете, в УНСС студенти с четен и нечетен номер се редуват Хибридни лекции във вузовете, в УНСС студенти с четен и нечетен номер се редуват www.24chasa.bg
Софийският университет открива днес учебната година.
Софийският университет открива днес учебната година.

Тържествата за първокурсниците на открито, Софийският университет ги посреща в Ботаническата градина

Хибридна форма на академичната година избират повечето университети. Други залагат на присъственото обучение в аудиториите, но имат готовност да превключат към онлайн лекции, ако ситуацията с коронавируса го наложи. Както всъщност започна учебната година в средното образование.

Факултетите в Софийския университет сами решават как ще започнат годината. Всички са решили

за

първокурсниците

обучението да е

присъствено

В горните курсове ще е или присъствено, или смесено. В природните факултети преобладава присъствената форма заради практическите занимания. От ръководството са взели всякакви мерки за нормално протичане на учебния процес. Ако е присъствено, ще се дезинфекцира, студентите ще спазват дистанция и т.н. Повече сървъри и по-добър интернет ще има в случай на онлайн обучение. Откриването на академичната година е днес в Университетската ботаническа градина в София. На тържеството ректорът ще връчи студентските книжки на първокурсниците, лауреати от национални олимпиади.

В Университета за национално и световно стопанство обучението в момента е присъствено 55-60%, останалите занятия се провеждат онлайн. Потоците са разделени на 2. Четните номера присъстват една седмица, нечетните слушат лекциите онлайн, след това е обратното.

Присъствено започна учебната година в Техническия университет в София. Ако има поток от 50 студенти например, те ще бъдат разпределени през място в аудиторията. Официалното откриване мина на 28 септември.

С тържество на открито пред паметника на светите братя Кирил и Методий Великотърновският университет открива академичната година. От ректората призоваха първокурсниците да не идват с цялата фамилия заради противоепидемичните мерки. За да няма струпване на студенти тържественото откриване ще се предава онлайн във фейсбук. 4500 първокурсници влизат в аудиториите на хълма Света гора. Бакалаврите ще учат присъствено, а магистрите в хибридна форма, като 2/3 от занятията им ще са с отдалечен достъп през електронната платформа на ВТУ.

Варненските висши училища откриха учебната си година с присъствено обучение, но са готови и за дистанционно при висок ръст на заболеваемостта от коронавирус. Свободният университет “Черноризец Храбър” откри учебна 2020 / 2021 г. в сряда. Специален гост на церемонията бе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. На 14 септември започна учебната година и в Техническия университет във Варна. В същия ден стартира учебната година и в най-стария икономически университет у нас - Икономическия университет във Варна, който тази седмица изпълва своята 100-годишнина. На тържествената церемония бяха връчени отличията “Студент на годината” и “Докторант на годината”.

Бургаският свободен университет открива академичната година на 5 октомври, но заради мерките срещу коронавируса няма да има официално тържество. Новоприетите студенти ще бъдат посрещани

в различни зали

по различно

време,

за да няма засичане на големи потоци хора. За студентите от първи и втори курс в бакалавърски програми, както и за студентите от пети курс, специалност “Право”, обучението ще бъде присъствено. За тези от трети и четвърти курс то ще се провежда в смесена среда. “Ние сме изправени пред ситуация, в която трябва да се погрижим за здравето на нашите студенти и преподаватели и същевременно да проведем ефективен и пълноценен учебен процес. За съжаление, е невъзможно да бъдат проведени присъствени учебни занятия за всички студенти, спазвайки санитарните изисквания за безопасност”, коментира ректорът на БСУ проф. Галя Христозова.

Държавният университет “Проф. д-р Асен Златаров” откри академичната година на 23 септември с церемония на открито. Започнаха с лекции на място в първите 2 седмици. След това всеки преподавател ще може да реши дали ще води лекциите на място, или дистанционно.

С малки тържества в различни зали по факултети и само с първокурсниците се открива новата учебна година в Югозападния университет в Благоевград днес.

Ректорът проф. д-р Борислав Юруков ще направи видеообръщение.

Учебните занятия за зимния семестър за всички студенти от редовна форма започват присъствено на 1 октомври, съгласно обявените седмични графици. Изключение са студентите от втори, трети и четвърти курс в специалностите “Предучилищна и начална училищна педагогика”, “Предучилищна педагогика и чужд език”, “Начална училищна педагогика и чужд език”, “Социална педагогика”, “Педагогика и образователен мениджмънт” и “Специална педагогика”, които ще се обучават от дистанция чрез използване на електронната платформа Blackboard и други алтернативни платформи за обучение. Направена е организация за присъственото обучение

на един студент

да се падат

по 4 кв. м

В дициплините с практически занятия в социално заведение, детска градина, училище, където достъпът на външни хора е силно ограничен, преподавателите ще дават на студентите да разработват казуси, ще се използват различни ситуационни методи през някоя от електронните платформи.

 

Медици и химици

влизат веднага

в лабораториите

Изцяло присъствено започнаха годината в Химикотехнологичния и металургичен университет. Много се надяваме да нямаме проблеми с COVID-19, защото за нас е много важно да се направят лабораторните упражнения, защото студентите, които учат химични технологии, материалознание и биотехнологии, са в очакване да направят експерименти с ръцете си, каза ректорът проф. Сеня Терзиева. Затова засега ще се работи ударно в лабораторна среда. Искаме да успеем да задържим любовта на младите към химията и експеримента, каза още проф. Терзиева. Новите специалности в ХТМУ са “Чиста енергия и устойчиво развитие”, “Парфюмерия и козметика” и “Биоматериали за медицината”. Студентите и преподавателите нямат дефицит на дезинфектанти - правят си ги сами.

Присъствено започват и в Медицинския университет в София, като имат готовност и за онлайн обучение. Откриването ще е на 5 октомври с първокурсниците на открито в Медико-биологичния център на МУ - София.

Вече започна учебната година и в Медицинския университет във Варна. Ректорът на висшето училище проф. Валентин Игнатов постави официално началото на академичната година на церемония в южния парк на университетската МБАЛ “Света Марина” Варна.

Медицинският университет в Плевен прилага хибриден модел на обучение. Според него присъствието на студентите в клиничните бази и лабораториите ще се комбинира с лекции в електронна среда. Задължително остава присъствието на лекции за студентите по медицина и фармация от първи и втори курс.

Вузът откри новата академична година за първи път в двора на ректората на 21 септември. За тържеството на открито бяха поканени само новоприетите студенти. Посрещнаха ги със свитъци с химна на академичната общност. След като ги приветства, ректорът проф. Славчо Томов връчи студентските книжки на приетите с най-висок бал по всички специалности.

Медицина ще се учи изцяло присъствено в Софийския университет и в университета “Проф. Асен Златаров” в Бургас. (24часа)

В медицинските университети е важно упражненията да се провеждат присъствено.

СНИМКА:

НАДЕЖДА

ГЪРБОВА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кардиологът проф. Иво Петров СНИМКА: Архив

Използват името на проф. Иво Петров за реклама на лекарство, той се разграничи

Името на кардиолог проф. Иво Петров е използвано за реклама на лекарство на сърце. Това съобщи самият той във фейсбук профила си, като уточнява, че не е запознат с конкретния препарат, както и че не е участвал в разработването му. "Бих искал да разгранича името си от спекулативни търговски съобщения, свързани с препарата Cardio Activ

СНИМКА: Министерството на туризма

Затварят Министерството на туризма заради служителка с COVID-19

Министерството на туризма ще бъде затворено на 30 октомври 2020 г.- петък, заради служител с коронавирус. Служителка от администрацията, която е в отпуск от началото на седмицата, е дала положителна проба за COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Съгласно протокола на Столичната регионална здравна инспекция всички

СНИМКА: Архив

Д-р Кателиева от Спешна помощ: Работим като във военна обстановка

Задъхваме се, работим в така да се каже военна обстановка – от една страна е вирусът, от друга страна – недоверието, незнанието, неразбирането. Това каза пред Би Ти Ви д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ. Тя напомни, че усложнената ситуация заради пандемията от коронавирус продължава вече 8

СНИМКИ: Министерство на здравеопазването

По 6000 флакона „Ремдесивир“ ще пристигат у нас всеки месец до март

Очакваме да получаваме по 6000 флакона „Ремдесивир“ всеки месец до март, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред журналистии по време на разпеределянето на лекарството „Ремдесивир“ на Регионалните здравни инспекции, съобщават от пресцентъра на Здравното министерство. 2593 флакона от лекарствения продукт Veklury

Екатерина Захариева СНИМКА: Архив

Захариева: Шокирана съм от жестокостта при нападението в Ница

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поднесе съболезнованията си по повод трагичния атентат в Ница в телеграма до своя френски колега Жан-Ив Льо Дриан, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. „Дълбоко съм шокирана от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани

Удавница изплува от Дунав край Козлодуй

Удавница изплува от Дунав край Козлодуй

Жена на 73 години се удавила в река Дунав край Козлодуй, съобщи сайтът kozloduy-bg.info. Информацията беше потвърдена от пресцентъра на Гранична полиция.   Тялото изплувало на повърхността на водата под лимана на пристанището в града. Удавената е намерена на около 100 метра от българския бряг на реката на речен километър 703

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Архив

Спешната помощ в София търси шестима студенти за работа

От Спешната помощ в София търсят да наемат шестима студенти по медицина, които ще отговарят на сигналите по телефон. Няма значение кой курс са, а трудът им ще бъде заплащан, поясни за Би Ти Ви Катя Сунгарска, пресаташе на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Набирането на нови кадри се налага заради увеличаващия се брой сигнали

Кристиан Николов

Отводи на експерти и преразпити на свидетели искал Кристиан Николов

Осем искания, включително  преразпити на вече разпитани свидетели и отводи на вещи лица поискал Кристиан Николов и адвоката му. Ето и цялото съобщение на Софийската градска прокуратура: Софийска градска прокуратура е приключила предявяването на материали по наказателното производство за извършено тежко престъпление по транспорта

Д-Р ЖЕКО ЧЕШМЕДЖИЕВ

Махат шефа на болницата във Велинград - дал под наем за 5 г. 12 кабинета с оборудване на център, където бил травматолог

l Комисията на Сотир Цацаров уличи д-р Жеко Чешмеджиев в конфликт на интереси l Трябва да плати и глоба от 26 833 лв. l Това е трети скандал, в който е замесен, след фалшивите сертификати и фалшивата диплома по здравен мениджмънт Шефът на болницата във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев, който само за месец беше уличен в източване на здравната каса

СНИМКА: Pixabay

Забрани и вечерни часове: В кои градове у нас мерките са най-строги?

Допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19 бяха въведени в редица области. Сред тях са въвеждането на вечерни часове за малолетните и непълнолетните и забрана да посещават без придружител търговските центрове. На някои места у нас заведенията за хранене ще работят до точно определен час, предава БНТ

На срещата присъстваха директорът на БНТ Емил Кошлуков (горе ляво), Миглена Кацарова, директор на правната дирекция в министерството (горе вдясно), министърът на културата Боил Банов (долу вляво) и Ваня Бедрова, началник на кабинета на министъра (долу вдясно).

Кошлуков: Новият закон за радиото и телевизията ще направи БНТ независима

Боил Банов: Правим всичко това за гарантиране свободата на медийната среда Голяма стъпка напред. Така генералният директор на БНТ Емил Кошлуков определи предложения законопроект за изменение на Закона за радио и телевизия, който провокира обществено напрежение и бе повод за оставката на шефа на БНР Андон Балтаков

Забавленията се завръщат, но през светлата част на денонощието

Дискотеки отварят въпреки забраната

Нощните заведения ще работят, но само през деня Нощните заведения за забавления ще работят само през деня, като по този начин ще заобикалят заповедта на здравния министър да останат затворени до 12 ноември, пише "България днес". Още преди дни собственици заговориха, че ограниченията в битката срещу коронавируса засягат нощните заведения и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber