Радио Китай: Продължават антиправителствените протести в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/9067990 Радио Китай: Продължават антиправителствените протести в България Радио Китай: Продължават антиправителствените протести в България www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай
СНИМКА: Радио Китай

Протестите в България започнаха на 9 юли 2020 година. Участниците в тях се противопоставят на разрастващата се корупция, „мафиотизация” и беззаконие в управлението на страната. Повод за протестите дадоха серия от събития, свързани с дохадействия и бездействия на изпълнителната и съдебната власт. Протестиращите са основно млади хора, като те са подкрепяни от повечето опозиционни партии. Макар да са критикувани, че нямат ясни искания и не могат да излъчат свое представителство, далечната цел на протестиращите е едно бъдещо управление и съдебна система, без корупция и кражби, като основното им искане и непосредствена цел е оставката на правителството и на Главния прокурор, както и провеждането на предсрочни избори. По време на самите протестни действия се поставят и допълнителни искания като по- голяма свобода на словото, търсене на съдебна отговорност на виновните за положението в страната и други. В София и други градове на България всяка вечер се провеждат демонстрации, като техният брой вече е над 80. Към тях се включват и българи, живеещи и работещи в чужбина,

В столицата София протестите се провеждат основно в т.нар. „триъгълник на властта” – това е площадът на който се намират Министерския съвет, Народното събрание, Президентството. Протести има и пред Съдебната палата, а също и пред някои посолства, пред сградата на Европейската комисия и др. Въпреки пандемията от COVID-19, протести се провеждат и в други градове на България.

Ежедневно в медиите се появяват различни коментари, анализи и гледни точки за антиправителствените протести, като изразените мнения и позиции са твърде разнородни.

За Радио Китай своята гледна точка и мнение за продължаващите вече три месеца протести представи известната българска журналиска, публицист и политически наблюдател - г-жа Анна Заркова. Тя изрази своето лично и журналистическо мнение за продължаващите антиправителствени протести в България.

ВИЗИТКА

Анна Заркова е български журналист и писател, носител на "Кристалния Орел" - Голямата награда за смелост на Международния съюз на журналистите (Вашингтон, 2000). Тя е дългогодишен репортер, отговорен редактор и коментатор във вестник "Труд". Авторка е на трилогията "Големите убийства" ("От Крушата до Луканов", "Куршуми по време на преход" и "Смърт по царско време") и на книгите "Изгаряне", „ От Вапцаров до Живков и останалите“, „Българската мафия, както я видях“ и „Главните прокурори“.

Въпрос: Госпожо Заркова, като политически наблюдател, дългогодишен журналист с изключително богата практика, бихте ли коментирали какви бяха причините за започналите на 9 юли т.г. протести на българските граждани с искането за оставка на министър-председателя Бойко Борисов и на Главния прокурор на Република България Иван Гешев?

Отговор: Някои определят тези протести като Бунт срещу „мутрите”, други – като Бунт срещу корупцията, трети – като първия по рода си Бунт срещу главен прокурор в България. Аз бих го определила като Гладен бунт – но гладен не за хляб, месо и бира, а гладен за законност и справедливост. Този бунт беше неизбежен. Защото, където и да търси справедливост, нормалният човек не я намира. Не я намира и в правосъдието, включително. В българския език от години „правосъдие“ и „справедливост“ са две съвсем различни понятия.

Въпрос: Може ли да очертаете профила на протестиращите, какви хора са, каква е преобладаващата част от тях?

Отговор: Хората казват, че този протест е на младите. Съгласна съм с това. Младите хора на тези протести са доста повече, отколкото съм виждала на протестите в годините назад. Те си искат държавата. Искат си я от тези, които я управляват. Искат си я, за да си я поправят, защото не им харесва така – в безредие, в беззаконие и окрадена – не им харесва такава, но държава им трябва. Някои от тях опознаха живота на емигранти и той не им допадна. Както преди много време, векове назад, в изнемощялата след пет века турско робство България, не е допадало на пра-пра-дядовците им да ходят да изкарват препитанието си в чужбина и да работят за чужди хора, за да не умрат от глад децата им в селата. Но днешните млади са по-смели от пра-дядовците си, както виждам. И от дядовците си дори са по-смели, и от бащите си. Има една българска поговорка: „Преклонена глава сабя не я сече“. Тя е била в сила пет века, но тя не става за днес. Днес мотото на протестите е: „Не ни е страх!“ И младите наистина не ги страх. Те са скитали вече „немили-недраги” в чужбина, мили са чинии, брали са портокали, някои пък са учили в Сорбоната или Харвард.... И затова те знаят цената на чуждата диплома и на чуждия хляб. И имат самочувствието да кажат на онези които грабят и крадат, да се махат от държавната власт и да не смеят повече да ги командват!

Въпрос: А смятате ли, че има партийна поляризация на протестите?

Отговор: Не. Аз виждам на протестите различни хора – и с леви убеждения, и с десни, и националисти, и партийни активисти, и безпартийни. Повечето са препатили. На някои им е „дошло до гуша”, омръзнало им е да търпят корупционния натиск, който се усеща навсякъде – и в бизнеса, и в държавните канцеларии. Други са пострадали от липсата на правосъдие, или са несправедливо съдени и обвинени. Трети са възмутени от липсата на свобода на словото, от „жълтите и кафявите” клеветнически медии, от лъжите в проправителствените издания и т.н. Четвърти са гневни на Главния прокурор и то не е случайно, а закономерно. У нас Главният прокурор е силно овластена личност. Той се избира демократично, а после в продължение на цели 7 години, с обвинителната си власт може да променя човешки съдби, да съсипва кариери – бизнес или политически, да „клати” или да „бетонира” правителства. От него се страхуват както виновните за престъпления, които заслужават наказателно преследване, така и невинните, които могат да станат с негово съдействие мишена на политически или икономически репресии.

Въпрос: Три месеца не е малко време, антиправителствените протести продължават и участниците в тях обещават, че ще продължат действията си до пълна победа: оставка на премиера и на правителството на България, както и на Главния прокурор. В този контекст – има ли реципрочни действия от страна на правителството, които да показват, че разбират исканията на болшинството от българите и вижда ли се готовност от тяхна страна да изпълнят поне част от исканията на хората?

Отговор: Проправителствените медии и журналисти подчертават, че с настъпването на есента протестите оредявали. Обаче аз смятам, че те нямат никаква причина да се радват. Защото протестните настроения се сгъстяват с всеки изминал ден. Те обхващат вече над 70% от населението, което одобрява протестите независимо дали участва в тях или ги гледа. Да, част от хилядите протестиращи вече цяло лято са уморени, или сплашени, или отегчени, или са се почувствали за момент на протестите незабелязани или подценени. Това е нормално. Ненормалното е, че цяло лято не стигна на властта да разбере какво й казва народът, който се разбунтува. А ненормалното е нетрайно – и в природата, и в политиката. То се разваля и се изхвърля, подобно на развалената храна в хладилник, изключен за почистване...

Въпрос: Според Вас, протестите чисто политически ли са или преобладават икономическите и социални искания на хората? Те се провеждат не само в столицата на България, но и в почти всички големи български градове.

Отговор: Хората навсякъде искат да живеят по-добре. Както и да ги наречем тези искания, те са конкретни. Хората искат да се движат по добре асфалтирани улици, а не да си „трошат” краката по дупките, защото са откраднати бюджетните пари и евро-субсидиите за ремонта на инфраструктурата и асфалтът е намазан „като масълце на филийка”. Хората искат да получават достойни бюджетни заплати, а не да бъдат работещи бедни в училищата, болниците, социалните служби. Искат работа за всички фирми, а обществени поръчки получават едни и същи – онези, които са близки до властта. Хората искат смяна на тези властимащи с по-добри, по-почтени, по-образовани, по-умни.

Въпрос: Как ще коментирате „културата” на протестите – и от двете страни – както на протестиращите, така и на управляващите?

Отговор: На протестите управляващите не смеят лично да се явяват. Те са представени на площадите от хиляди полицаи. Между другото, аз смятам, че това доведе до оживление в криминалния свят. И така ще е, докато силите на реда са командировани и съсредоточени в центъра на София да пазят реда. Полицаите стоят с часове – до полунощ и след това - на открито, в дъжд и жега в пълно бойно снаряжение, потят се в униформи и бронежилетки... И всичко това само и само за „да респектират” недоволни момчета и момичета, лели и чичовци, бащи с деца на раменете си и майки с деца в инвалидни колички.

Въпрос: А смятате ли, че е възможен диалог между протестиращи и управляващи?

Отговор: Не. Диалогът е фатално закъснял. Протестиращите са много пъти лъгани и не вярват и дума от това, което управляващите им казват.

Въпрос: Като дългогодишен журналист, анализатор и коментатор на събитията в България смятате ли, че протестите ще получат своя търсен резултат, ще имат положителен ефект за промяната, която хората в България искат?

Отговор: Да. Промяната е вече неизбежна. Статуквото е пробито – от него текат корупционни и други скандали като от „пробито буре”. Аз смятам този процес за оздравителен. Другото е институционална и политическа криза, която ни завлича към дъното с тинята. Откъдето и за децата, и за внуците ни няма излизане.

Въпрос: Какъв е отзвукът на протестите, които се случват в България, в чужбина? Виждаме, че в много страни по целия свят българи, живеещи там, също протестират. Как медиите отразяват тези събития, съпричастни ли са към протестиращите и подкрепят ли ги по един или друг начин?

Отговор: Благодарение на протестите - и Европа, и целият свят научиха, че върховенството на закона в България не съществува, а всъщност на него се крепи държавността. И ето, че съвсем скоро, на 5 октомври в Европейския парламент ще се състоят три решаващи за нас дебата: за кризата в България, за новия общоевропейски механизъм за върховенство на закона и за корупционните кражби от европейските фондове. Да, дебатирането на евродепутатите не е вълшебство, с което българският народ ще бъде хванат за ръка и измъкнат от блатото. Но в положението, в което се намираме, и това не е малко.

Разговорът води Ивета Балевска

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Китайската икономика се възстановява устойчиво и стабилно

Китайската икономика се възстановява устойчиво и стабилно

„Повечето страни по света все още се борят с пандемията от новия коронавирус, докато Китай бързо възстановява икономиката си, благодарение на ефективните мерки за овладяване на COVID-19", коментира в-к „Ню Йорк таймс“, след като китайското правителство публикува на 19 октомври икономическите данни на страната за третото тримесечие

Китай прие първия си закон за биобезопасността

Китай прие първия си закон за биобезопасността

Китай одобри първия си закон за биобезопасността, което според анализаторите е знак за решимостта на страната да засили управлението на биологичните лаборатории и да се справи с проблемите свързани с разпределението на властта и отговорностите между различните държавни органи, които излязоха наяве по време на епидемията от COVID-19

Над 17% от жителите на Пекин са на повече от 60 години

Над 17% от жителите на Пекин са на повече от 60 години

Броят на над 60-годишните жители на Пекин се е увеличил до 3,71 милиона в края на 2019 г., което е 17,2% от общото население на мегаполиса, като жените са с 5% повече от мъжете, според доклад на управата на града. В него се подчертава, че през 2015 г. над 60-годишното население на китайската столица е било 3,4 милиона, т.е

Китай прие закон за контрол на износа

Китай прие закон за контрол на износа

Върховният законодателен орган на Китай в събота прие закон за контрол на износа, който позволява на правителството да предприема действия срещу държави, които злоупотребяват с контрола върху износа по начин, който вреди на интересите на страната. Той ще влезе в сила на 1 декември, съобщи Радио Китай

Има основа китайската икономика да запази стабилност през тази година

Има основа китайската икономика да запази стабилност през тази година

Има основа китайската икономика да запази стабилност през тази година, заяви говорителят на Държавното статистическо управление Лиу Айхуа на днешната пресконференция на правителствената пресслужба. Според данни на управлението, първите три тримесечия БВП на Китай е нараснал с 0,7%, обръщайки тенденцията за спад от първото полугодие

Най-голямата компания за безмитни стоки в Китай отчете ръст през Q3

Най-голямата компания за безмитни стоки в Китай отчете ръст през Q3

Китайската компания China Tourism Group Duty Free, най-големият оператор на безмитни магазини в страната, отчете ръст на приходите и печалбите си за третото тримесечие на тази година, въпреки влиянието на епидемията от COVID-19. Оперативните приходи на държавната компания са били 15,83 милиарда юана (около 2,35 милиарда долара)

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Обектив Китай

Китайският пазар за неръждаема стомана има пространство за растеж

Китайският пазар за неръждаема стомана има пространство за растеж

Китай, който е водещ потребител на неръждаема стомана в света, разполага с огромно пространство за допълнително разширяване на пазара в сферата, въпреки предизвикателствата от пандемията, считат експерти. Годишното търсене на неръждаема стомана в страната се очаква да се повиши до 30 милиона тона през 2025 г

Китай въведе поправки в закон за по-добрата защита на малолетните в киберпространството

Китай въведе поправки в закон за по-добрата защита на малолетните в киберпространството

Топ законодателният орган на Китай гласува в събота поправка на Закона за защита на малолетните, който се очаква да засили защитата на непълнолетните младежи в киберпространството. Доставчиците на интернет продукти и услуги не трябва да предлагат такива, които предизвикват пристрастяване, се казва в поправката

Снимка Радио Китай

Защо китайският опит в премахването на бедността си струва да се сподели

Днес (17 октомври) е Националният ден за борба с бедността в Китай и по света, съобщава Радио Китай. През последните 40 години, от старта на реформите и отварянето си, Китай успя да избави над 800 милиона души от бедността, което е повече от 70% от глобалното бедно население за същия период. След приключването на стратегията за изкореняване на

Снимка Радио Китай

Китай ще разполага с 241 летища до края на годината

Китай напредва в сектора на гражданското въздухоплаване, като се очаква до края на 2020 г. летищата в страната да достигнат 241, информират местните авиационни власти, цитирани от Радио Китай. По време не 13-ия петгодишен план (2016-2020), Китай насърчи висококачественото развитие на инфраструктурата за гражданска авиация

Майк Помпео. Снимка Радио Китай

Радио Китай: Силовата политика на САЩ ще ги изолира от останалия свят

В днешния си брой японският ежедневник „Йомиури шинбун“ съобщава, че представители на правителството са уведомили САЩ, че няма да се съобразят с искането китайски компании да бъдат изключени от изграждането на телекомуникационни мрежи в страната, съобщава Радио Китай. Преди това южнокорейската агенция „Йонхан“ също съобщи

Навигационната система Бейдоу ще предоставя безплатни услуги на гражданите

Навигационната система Бейдоу ще предоставя безплатни услуги на гражданите

Китайската навигационна спътникова система Бейдоу ще предоставя безплатни услуги на потребителите на мобилни телефони с точност на позиционирането от 1,2 метра в рамките на секунди, благодарение на най-новата платформа, която бе активирана по време на форум на върха Бейдоу на 14 октомври. Базирана на Бейдоу-2 и Бейдоу-3, версия 2

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber