КНСБ иска данъчни реформи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9064126 КНСБ иска данъчни реформи КНСБ иска данъчни реформи www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Според КНСБ в условията на икономическа криза, очаквания за фалити и нова вълна на безработицата, са необходими много силни превантивни икономически и социални мерки, възстановителни политики и програми. Това се посочва в позиция на КНСБ във връзка с обществено-политическата ситуация, публикувана на Интернет страницата на синдиката.

КНСБ настоява за разработването на Национален план за възстановяване и устойчивост, като това да стане в условията на широк обществен диалог.

Синдикатът иска ефективно използване на всички инструменти на фискалната политика, включително държавния дълг. КНСБ оценява положително емитирания дълг в размер на 5 млрд. лв., като очаква правилно харчене за възстановяване на икономиката и на растежа, запазване и по възможност увеличаване на реалната покупателна способност на населението.

Според КНСБ е наложително да има политики за намаляване на неравенствата в доходите. "Неравенствата в доходите се задълбочават, като намаляващ брой хора концентрират все по-голям дял от общия национален доход. През 2000 г. най-богатите са притежавали 3 млрд. лв., а сега разполагат вече с 23.2 млрд. лв. от общия доход в икономиката ни", посочват от КНСБ. Синдикатът иска увеличаване на доходите от труд, осигуряващо предимствен ръст на минималната работна заплата и на заплатите на нискодоходните групи от наетите работници и служители.

КНСБ настоява още за реформи в данъчната система, по-справедливо облагане с цел повишаване на разполагаемите средства за ниско и среднодоходните домакинства.

Синдикатът смята, че увеличението на пенсиите трябва да става чрез прилагането на две основни мерки - целево увеличение чрез постепенно повишаване "приноса" на всяка година ефективен осигурителен стаж в размера на пенсията и диференцирано осъвременяване по т.н. Швейцарско правило, което да гарантира по-достойно увеличение на ниските размери.

КНСБ настоява още за устойчиви антикризисни решения за запазване на заетостта, които не позволяват значително нарастване на безработицата и подкрепят работодателите в период на преустановяване на тяхната дейност, преминаване на непълно работно време и намаление на приходите от продажби. Правителството трябва да предложи и конкретни схеми по програмата SURE, които да създават повече сигурност в заетостта през следващите 2 години, допълват от синдиката.

КНСБ иска и незабавен старт на изпълнението на Националното тристранно споразумение между социалните партньори, обхващащо енергийната сигурност, предизвикателствата на зеления преход, заплатите в бюджетните сфери и частния сектор, социалната защита, пазара на труда и бизнес средата.

КНСБ смята, че очертаните приоритети следва да бъдат в дневния ред и управленската визия на всяко българско правителство - сега и в следващите години. Забавянето на тези решения носи огромни рискове и непредвидими последици, заявяват от КНСБ.

В основата на гражданското недоволство от последните два месеца КНСБ открива наслагвани с години проблеми, които през последните месеци са се изострили допълнително заради кризата, породена от пандемията с COVID-19.

КНСБ смята, че "гражданското неподчинение, възхвалявано от някои политически партии, охулвано от потърпевши граждани, но и гледано с безразличие от много българи", е израз на натрупано напрежение в обществото и недоволство от високите нива на корупция и неработещи институции /68.8 на сто от анкетирани 1000 синдикални лидери в страната смятат така/, усещането за липсата на справедливост /66.6 на сто/ и влиянието на олигарси и бизнесмени в политиката / 53.2 на сто/.

КНСБ подкрепя всеки, който протестира за достойни условия на труд , повишаване на доходите и запазване на заетостта, но не споделя блокадите на кръстовищата и нарушаването правата на останалите граждани, агресията и насилието между протестиращи и полиция. "Настояваме за мирно протичане на протестите и недопускане на каквито и да е форми на насилие. Апелираме всички опити за провокация и нагнетяване на напрежение, за политически злоупотреби от радикал-популистки формации да бъдат пресичани в зародиш и да се спазват най-добрите демократични практики", се заявява в позицията.

КНСБ апелира за конструктивен и градивен диалог в търсенето на изход от създалата се ситуация. Според синдиката очакванията не се свеждат единствено само до смяна на министри, свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията. "Остава дилемата в търсене на решение между оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори или довършване на мандата на настоящото правителство", допълват от КНСБ.

Повече от 3/4 от синдикалните членове подкрепят антиправителствените протести. За оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори /или свикване на Велико народно събрание са 43.1 на сто от всички анкетирани. Още толкова обаче (43.6 на сто) очакват довършване на мандата на настоящото правителство, съпроводено със смяна на министри или ново правителство в мандата на това Народно събрание, сочат резултати от анкета на КНСБ.

"Разделението на обществото за изхода от създалата се ситуация и неяснотата във възможните посоки за разплитане на възела, от една страна, и липсата на гаранции за формирането на един работещ парламент предвид социологическите прогнози, от друга, са силно притеснителни, особено на фона на икономическата криза и необходимостта от предприемането на спешни антикризисни мерки", заявяват от КНСБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Кабинетът одобри проектозакона за държавния бюджет за 2021 г.

Кабинетът одобри проектозакона за държавния бюджет за 2021 г.

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2021 година и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за периода 2021-2023 година, която представлява мотивите към законопроекта, съобщи пресслужбата на кабинета. Приходите за периода 2021-2023 г., изразени като процент от БВП, са в диапазона от 38

ДЕНИЦА САЧЕВА

Сачева: Обмисляме нова помощ за затворените барове и учебни центрове

Намаляват втората пенсия с под 10% Нова помощ за затворените нощни заведения и учебни центрове се обмислят от социалното министерство. Тя ще се превежда директно на работниците. Предстои да обсъдим какви са възможностите с европейски средства да направим така, че онези икономически дейности, които или са спрени в момента, или предстои да бъдат

СНИМКА: Архив

Според 54% от българите свободният пазар ще намали цените на тока

Петдесет и четири процента от пълнолетни български граждани смятат, че енергийният пазар ще намали цените при наличието на свободна конкуренция. Това показа проучване на Националния център за парламентарни изследвания /НЦПИ/ към Народното събрание за обществените нагласи по теми и проблеми, свързани с енергетиката

СНИМКА: Pixabay

Започва кандидатстването по третия етап на мярката 60/40

Агенцията по заетостта стартира процедура за кандидатстване на работодатели за изплащане на средствата по реда на Постановление 151 от 03.07.2020 г. за запазване на заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение, което е изменено и допълнено с Постановление 278 от 12.10.2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията

Българската народна банка СНИМКА: Архив

Брутният външен дълг в края на август 2020 г. е 36 020.8 млн. евро

Брутният външен дълг в страната в края на август 2020 г. е 36 020.8 млн. евро (63.5 на сто от прогнозния Брутен вътрешен продукт /БВП/), съобщава Българската народна банка. Това е с 842.6 млн. евро (2.4 на сто) повече в сравнение с края на 2019 г. (35 178.2 млн. евро, 57.4% от БВП). Дългът нараства на годишна база с 1188 млн. евро (3.4 на сто)

Пекин пусна онлайн платформа за проследяване вноса на замразени храни

Пекин пусна онлайн платформа за проследяване вноса на замразени храни

Пекин пусна онлайн платформа за проследяване вноса на замразени храни, чиято цел е да бъдат избегнати случаи на внасяне на COVID-19, съобщиха местните власти, съобщава Радио Китай.  Производителите и търговците на вносно замразено месо и морски продукти в Пекин са задължени до 1 ноември да се регистрират в платформата и да качват в нея източниците

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

РИЧАРД АЛИБЕГОВ

Ричард Алибегов: 100 000 ще останат без работа, ако затворят заведенията

Искането служителите на трудов договор да бъдат обезщетени с 80% от заплатите ще бъде внесено днес в социалното министерство Ако се затворят всички заведения в страната, 100 000 души ще останат без работа, прогнозира пред Нова тв Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България

Пускат поетапно парното в София

Пускат поетапно парното в София

Започва поетапното включване на парното в София. Първо ще бъдат включени детските градини, учебните и здравните заведения, след това жилищните сгради във всички райони и накрая административните сгради и стопанските потребители. От „Топлофикация София”  напомнят на клиентите да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си

Михаела Лашова

Половината фирми в София опразват офиси

Почти половината фирми, които ползват офиси в столицата, възнамеряват да освободят поне част от площите, защото не са им необходими. Това показва анкета на Cushman & Wakefield Forton, проведена от 1 до 15 октомври в София сред собственици на фирми с над 42 хиляди служители, които работят на общо 705 хиляди квадратни метра офис площи

Бюро по труда.

България с най-малко съкратени

По-малко от 10% от работещите в България са били временно освободени или с намалено работно време. Между 2 и 3,5% са загубили работата си. Това сочат данни на Евростат за второто тримесечие на годината. По отношение на служителите с намалено работно време в България те са под 10%, както и в Унгария, прибалтийските страни, Финландия и Швеция

ВиК проектите в редица населени места биха били невъзможни, ако малките дружества трябваше сами да инвестират в тях.

ВиК ще съди за неплатена вода по бързата процедура

Вземанията на ВиК операторите от клиентите им ще могат да минават по бързата процедура на заповедното производство. Това произтича от проект на нов закон за ВиК, който регионалното министерство пусна във вторник за обществено обсъждане. Заповедното производство е предвидено в Гражданския процесуален кодекс и при него ВиК дружеството подава пред

Във ваканционните комплекси винаги се предвиждат такси за поддръжка за собствениците на апартаменти.

Чужденци дават имоти под наем на "роднини”, не плащат данъци

Губят се 100 млн. евро годишно, апарткомплексите ще грохнат, защото трудно се поддържат,  собственици масово не плащат таксите Нормативният хаос, в който съществуват апартаментните комплекси по курортите, лишава хазната всяка година от 60 до 100 млн. евро приход само от несъбраното ДДС. Това заявиха строителни предприемачи и инвеститори в такива

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber