Обувки по 1,20 лв. за Унгария - далаверата, от която се печелеха 30 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/9063210 Обувки по 1,20 лв. за Унгария - далаверата, от която се печелеха 30 млн. лева Обувки по 1,20 лв. за Унгария - далаверата, от която се печелеха 30 млн. лева www.24chasa.bg
По-луксозните стоки от китайското карго минават през летището в София.
По-луксозните стоки от китайското карго минават през летището в София.

Минималните цени за внос от Китай я спряха, без това да се отрази на цените на дребно

Софийска фирма внася 80 хил. чифта обувки, обмитени по 1,20 лв. за чифт, произход Китай, декларирани под специфичен митнически режим, оформен в Гърция. Той позволява, когато стока, произведена извън ЕС, влиза на територията на съюза в една държава, но е предназначена за друга, ДДС-то да се внесе в тази, в която стоките ще се потребяват. Дни след вноса търговецът декларира, че обувките са изнесени за Унгария с два камиона, регистрирани в Македония. Проверка от македонските служби установява, че

едното превозно

средство е лек

автомобил,

а вторият регистрационен номер не съществува. Данъчната администрация в Унгария не дава потвърждение сочената като получател фирма да има договор с български търговци. Счетоводните и превозните документи не потвърждават тази версия. Митническите и данъчните инспектори предполагат, че обувките са продадени без фактури в България.

Такива случаи с китайско и турско карго до съвсем скоро се случваха често.

От началото на тази година подобни измами са невъзможни. Резултатът - въпреки кризата заради пандемията приходите от мита за първото полугодие са 104,2 млн. лв., което е 55,6 % от годишните разчети, а постъпленията от ДДС - 5, 2 млрд. лв., или 48,9% от планираните. Поне 30 млн. лв. от събраните мита идват от новия режим за проверка на китайското и турското карго, сметнаха митнически експерти.

При новия режим всеки, който внася евтини китайски и турски стоки, вече не може да обмитява на символични цени и се проверява многократно - на границата от митничари, а във вътрешността от фискалните агенти на НАП. В същото време цените на китайските и турските стоки не са се увеличили чувствително, смятат експерти.

Причината за увеличаване на приходите от мита е изискване на Брюксел от средата на 2019 г. за нов механизъм за обмитяване на китайското карго във всяка държава от ЕС. Доклад на ОЛАФ от 2019 г. обяви, че годишните загуби от китайското карго на символични цени за Евросъюза са над 1,2 млрд. евро.

За да изпълни това, България промени Закона за митниците и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

През 2019 г. най-напред бе променен Данъчно-осигурителният процесуален кодекс. Поправката мина почти незабелязано, но сериозно промени търговията с определени стоки. Един от новите текстове изисква списъка на стоките с висок риск за финансовите интереси на ЕС да се обявява и на интернет страниците на Министерството на финансите и на Агенция “Митници”. Когато при проверка на данните в митническа декларация се установи, че посочените цени са по-ниски от т.нар. справедливи, валидни в ЕС, митническите органи ще

изискват

предоставяне

на обезпечение

То е в размер, осигуряващ заплащането на митническото задължение и другите вземания, които може да възникнат при вноса, изчислени на база на справедливите цени. Митническите формалности продължават и след предоставяне на обезпечението. Според определението, записано в закона, справедливи цени са оценки, извлечени от COMEXT - специална база данни на Евростат за международната търговия със стоки.

Цените са посочени за всеки продукт, произход и държава и обикновено за четири последователни години. Те се ползват от всяка държава от ЕС.

Промените не засягат стоки, които реално се следят от данъчната администрация - жито, месо и други хранителни продукти. Отнасят се най-вече за китайско и турско карго, което влиза на територията на страната и се декларира на много по-ниски от пазарните цени. От информационните системи на митниците става ясно, че това са основно текстил и стоки за бита. По документи дълги години те са стрували стотинки, но след това се продавали за десетократно повече, без да са били обложени коректно.

Друга промяна предвижда приходната администрация да получава информация за трансгранични данъчни схеми с потенциален риск от избягване на облагане. Преди два дни изтече срокът, в който консултанти и посредници при такива сделки трябва да подадат информация за всяка трансгранична данъчна схема. Обобщена информация ще има в НАП през ноември, тъй като до 31 октомври 2020 г. е срокът за събирането и анализа на тази информация.

Другата съществена поправка за защита от измамите с евтино карго бе направена в Закона за митниците. С нея се затегнаха условията при внос на всички рискови стоки от страни извън ЕС. Според новите разпоредби, когато при проверка на данните в митническата декларация се установи, че подобни рискови стоки са декларирани с цени, по-ниски от справедливите,

от вносителите

се искат

доказателства

за сделката

При обсъждането на поправката на лоялния бизнес на заседанията на бюджетната комисия бяха изнесени фрапиращи данни за каргото от Китай. След нейното въвеждане регулярен вносител на чорапи от Китай трябва да обезпечи стока, чиято минимална митническа стойност вече е със 120% по-висока. Друг вносител на пластмасови изделия пък трябвало да приготви четирикратно завишени минимални цени на артикулите, които предлагал години наред. Така митническото му задължение скочило от 19 000 лв. на 82 000 лв.

Решението на Брюксел и поправките в нашите закони последваха мащабни разкрития около проекта на Пекин, добил популярност като “Новият път нa кoпpинaтa”. През 2018-2019 г. ЕК заподозря Китай, че използва проекта зa свързваща инфраструктура между двата континента за контрабанда към Европа. Maщaбнaтa схема включвa зaнижaвaнe нa cтoйнocттa нa внeceнитe cтoки, зa дa се плaщaт пo-ниcки митa и дaнъци въpxy пpoдaжбитe. Tя бe paзкpитa във Великоoбpитaния, къдeтo се e прилагала гoдини наред. Слeдoвaтeли oт Eвpoпeйcкaтa cлyжбa зa бopбa c измaмитe заподозряха, че за черната търговия се използва нaй-гoлямoтo гpъцкo пpиcтaнищe - Пиpeя, кoeтo e мaжopитapнa coбcтвeнocт нa китaйcкaтa СОSСО Shурруng. Разследването още продължава, а Брюксел взе превантивни мерки срещу тази практика.

Сделки с Китай, Турция, Индия или Бангладеш се смятат за рискови

От няколко години списъкът на стоки с висок фискален риск се актуализира. От януари тази година в него са изброени най-често внасяните от Китай, Турция, Индия и Бангладеш стоки. Причините да влязат в рисковия за митничари и данъчни профил на вносители и търговци са няколко. На първо място, с тях най-често се извършват измами чрез смяна на митническия режим или позиция при обмитяването.

Разликата може да облагодетелства вносителя със стотици хиляди левове. Втората причина е обмитяването по нереално ниски цени. Затова вече всеки, който внася такива стоки, трябва да доказва реалността на цените. В януарския списък от тази година например са включени търговци, които внасят килими от Бангладеш, чанти, детски играчки, облекла и пластмасови изделия от Китай, Бангладеш, Сърбия, Турция, Индия и Пакистан.

Като рискови вече се сочат и всички стоки, които пристигат по необичайни маршрути по суша и по вода, както и такива, които са предназначени за реекспорт. Най-често защото последният е само по документи, а те се реализират на дребно в страната.

Най-новото попълнение в списъка са изделия от пластмаса, особено внос от трети държави. На 21 май т.г. съветът на ЕС одобри въвеждането на нови ограничения за 10 продукта от пластмаса за еднократна употреба, за които съществуват заместители. След като някои от държавите въведоха пълна забрана за доста пластмасови стоки, част от тях бяха насочени към останалите държави, сред които и България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Финансовият министър Кирил Ананиев

Кирил Ананиев: Бюджет 2021 е антипандемичен

„Прибързано се направиха изводи за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше разработена в безпрецедентна ситуация. В бюджета има ясно изразени приоритети, основно насочени към мерки за преодоляване на последствията от кризата. Аз го наричам антипандемичен бюджет, тъй като в него са заложени над 3 млрд. лева за мерки за борба срещу коронавируса..

Продажбите на Huawei са се увеличили с 9,9% през първите три тримесечия на годината

Продажбите на Huawei са се увеличили с 9,9% през първите три тримесечия на годината

Китайският технологичен гигант Huawei заяви в петък, че продажбите на компанията са се увеличили с 9,9% на годишна база и са достигнали 671,3 милиарда юана (около 100,6 милиарда щатски долара) през първите три тримесечия на тази година. За този период маржът на нетната печалба е достигнал 8% и това като цяло отговаря на очакванията

СНИМКА: Pixabay

Заради COVID-19: По-евтини новогодишни оферти

След проваления летен туристически сезон, браншът вече мисли за Новогодишните празници. Въпреки несигурната ситуация около пандемията от COVID-19 хотелите и ресторантите вече предлагат празнични оферти. За да привлекат клиенти, цените тази година са по-ниски и за да направят предложенията си по-атрактивни - предлагат и допълнителни събития

IT секторът също пострада от пандемията, но почти всички компании очакват ръст на бизнеса си до 12 месеца.

Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса

44,8% от индустрията в България отчита намаление на приходите от продажби на стоки и услуги IT бизнесът, който години наред е водещ по заплати в България и за който се очакваше, че ще получи допълнителен тласък заради нуждата от по-масово цифровизиране в условията на пандемия, неочаквано се оказа, че не се справя съвсем добре с коронакризата

Снимки и видео АПИ

Вижте как строят „Хемус“ между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч (Видео, снимки)

Напредва строителството на АМ „Хемус“ в участъка между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч, съобщават от пресцентъра на АПИ. В момента в трасето, обособено в три участъка, се извършват изкопи и насипи, работи се по големите съоръжения - мостове , виадукти, пътни възли, подлези и надлези. В изпълнението на строителните работи дружеството

Кийт Крак и Бойко Борисов на срещата им в София

СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Без китайски фирми за 5G мрежите у нас (Обзор)

Борисов: Придобиването на F-16 е важна стъпка напред Меморандум за разбирателство по сигурността на безжичните мрежи от 5-о поколение подписаха България и САЩ. Той е част от американската програма “Чиста мрежа”. Това стана ясно от изявление на заместник държавния секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крак пред журналисти

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Помощта за овце и тютюн ще продължи до 2027 г.

Помощта за овце и тютюн ще продължи до 2027 г.

По предложение на България и благодарение на нашите евродепутати Европарламентът гласува запазването на преходната национална помощ с нова референтна дата - 2018 г. Това съобщи във фейсбук земеделският министър Десислава Танева. Така помощта, по която се подпомагат животновъдите, отглеждащи овце, кози, биволи и говеда

Майкъл Помпео се включи чрез видеоконферентна връзка СНИМКА: Правителствената информационна служба

Помпейо: 5G технологиите ще гарантират сигурни мрежи в България и ЕС

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който се включи чрез видеоконферентна връзка, България и САЩ подписаха ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия за граждански цели. Държавният секретар на САЩ изтъкна отлично свършената съвместна работа за

Българският министър по околна среда Емил Димитров

Само България се въздържа за закон за нулеви емисии до 2050 г. в ЕС - не е отразена позицията ни

Министрите на околната среда на страните от ЕС се споразумяха днес целта за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. да има законова сила. Споразумението се постигна на Съвета на ЕС в Люксембург, като нито една страна не отхвърли законопроекта. Само България се въздържа, предаде Ройтерс. Решението за целевото намаляване на емисиите до 2030 г

Кметът на Перник Станислав Владимиров СНИМКА: Архив

Затварят нощните заведения в Перник, ресторантите - до 22 часа

Със заповед на кмета на Перник Станислав Владимиров се преустановява дейността на дискотеки, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито и открито на територията на община Перник, съобщи общинският пресцентър. Няма да се провеждат организирани масови мероприятия на открито и закрито

СНИМКА: Pixabay

Евробарометър: Най-вече икономическото положение безпокои гражданите на ЕС

В смутни времена, белязани от пандемията от коронавирус, доверието в ЕС остава стабилно и европейците вярват, че в бъдеще ЕС ще вземе правилните решения в отговор на пандемията. В публикуваното днес ново проучване „Стандартен Евробарометър“ европейските граждани определят икономическото положение, състоянието на публичните финанси на държавите

САЩ глобиха "Голдман Сакс" с 2,9 млрд. долара заради скандал с фонд

САЩ глобиха "Голдман Сакс" с 2,9 млрд. долара заради скандал с фонд

Службата за контрол на финансовото поведение (FCA) и Службата за пруденциален надзор (PRA) на Обединеното кралство заявиха в четвъртък, че са решили да глобят банката "Голдман Сакс" с 96,6 милиона британски лири заради участието на американската кредитна институция в скандала с държавния инвестиционен фонд на Малайзия - 1Malaysia Development Bhd

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber