Проф. д-р инж. Ивайло Копрев: Моделът „Наука-бизнес-образование“ осигурява 100% реализация на завършилите Минно-геоложкия университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/9062161 Проф. д-р инж. Ивайло Копрев: Моделът „Наука-бизнес-образование“ осигурява 100% реализация на завършилите Минно-геоложкия университет Проф. д-р инж. Ивайло Копрев: Моделът „Наука-бизнес-образование“ осигурява 100% реализация на завършилите Минно-геоложкия университет www.24chasa.bg
Проф. д-р инж. Ивайло Копрев:
Моделът „Наука-бизнес-образование“ осигурява 100% реализация на завършилите Минно-геоложкия университет

Днес официално беше открита учебната година в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“.

В присъствието на преподаватели, ръководители на водещите дружества от минерално-суровинната индустрия първокурсниците на най-утвърденото в минните науки учебно заведение бяха приети в гилдията. От името на минния бранш д-р инж. Илия Гърков приветства студентите с присъединяването им към семейството на миньорите и им пожела да задават въпроси и да бъдат отворени за знания.

Ивайло Копрев е избран за ректор на Минно-геоложкия университет през 2019 г. Преди това е декан на Миннотехнологичния факултет.

Той е професор и доктор на науките, дисертацията му е по специалността “Открит и подводен добив на полезни изкопаеми”.

Завършил е “Разработване на полезни изкопаеми” в МГУ през 2001 г. Специализирал е в Technische Universitat Bergakademie във Фрайбург, Германия. 

- В навечерието на новата учебна година подготвен ли е Минно-геоложкият университет да посрещне студентите отново?

- Днес открихме новата академична 2020/2021 учебна година в двора на университета при спазване на всички епидемиологични мерки. Традиционно висши мениджъри от минерално-суровинната индустрия посрещнаха студентите първокурсници. Тази година сред нас бяха д-р инж. Илия Гърков, изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс” за България, г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин” ООД, проф. дтн Николай Вълканов, председател на съвета на настоятелите на МГУ, председател на съвета на директорите на „Минстрой Холдинг“ АД и председател на Българската минно-геоложка камара.

През летния период извършихме много ремонтни дейности, облагородихме и модернизирахме учебните пространства и можем да се наречем „зелен университет“. Студентите ни разполагат с поддържан парк, където да наблюдават изключителни експонати, не само скални и минерални, но и минни машини и съоръжения.

Планирали сме зимният семестър да започне по график. Смятаме, че присъствената форма на обучение е най-добрата, защото образованието

не е само учене, а и социализация.

Предприели сме всички предпазни мерки.

- С какво привлича младите хора университетът?

- МГУ „Св. Иван Рилски“ е сред висшите училища в България

с най-висока добавена стойност

за студентите. Той е единственият университет, предлагащ обучение в професионално направление „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, което се нарежда в топ 3 на професионалните направления с най-високи доходи на завършилите сред всички 52 професионални направления в българското висше образование.

В университета преподават изявени специалисти от минерално–суровинната индустрия. Това категорично е огромна мотивация за нашите студенти. Близкият контакт с инж. Илия Гърков още в първи курс дава възможност на нашите студенти да видят как човек, завършил МГУ, управлява компания в топ 10 на световните минни компании.

Интересът към науките за земята се засилва. Иновациите в живота ни показват на младите къде и как могат да намерят успешна и устойчива реализация. Електромобилите и фокусът върху зелени технологии изискват ресурси. Редица компании имат какво да покажат - „Асарел Медет“, „Дънди Прешъс Металс“, „Елаците мед“, „Минстрой“. Отварят се широки хоризонти за развитие с мобилността на университетите и обмена на информация. Нашият университет е

добре подкрепен от предприятията

в индустрията – реалните възможности правят специалистите, които подготвяме, адекватни на пазара. Наричаме модела „Наука-бизнес-образование“ - той осигурява 100% реализация на пазара на труда със стартова заплата над 1500 лева.

- Имате успешни партньорства и на практика показвате как бизнес и академична институция могат да си сътрудничат. Можете ли да споделите примери?

- Нашият университет работи с бизнеса и това е възможно благодарение на разбирането на нашите партньори, че добро образование може да се получи само когато е в синергия с най-добрите практики в света.

Компаниите ни възлагат множество задачи,

чието решаване често изисква излизане от зоната на комфорт. Именно това е ключът за успешното сътрудничество, защото всеки общ проект е предизвикателство и води до повишаване на качеството на двете страни. Освен с реални казуси компании като „Дънди Прешъс Металс“, „Асарел“, „Елаците-Мед“, „Каолин“ предоставят възможност на нашите студенти да добият практически опит.

Студентските практики в реална среда са част от обучението. Те позволяват на младите специалисти много бързо да се ориентират в техническите новости, които минните компании непрекъснато внедряват. Имаме много отлични студенти, които днес са успешни мениджъри – например почти всички в ръководството на „Дънди Прешъс Металс”.

Дружествата от групата на „Геотехмин” осигуряват стипендиантска програма на студентите ни. Това за младите е не само мост между теорията и практиката, но и житейска школа за работа в екип и развитие на нови умения. Успешно стартирахме и проект „Студентски практики – фаза 2“. Той дава възможност студентите да

практикуват професия в реална работна среда,

което допринася за директен диалог между образованието и бизнеса, между теорията и практиката.

Моделът на дуалното образование е друга успешна форма на интеграция между бизнеса и МГУ, която вече реално дава резултати.

- Съобразени ли са с програмите и преподаването с изискванията на настоящето?

- Нашите учебни програми са създадени на база изискванията на минерално–суровинната индустрия. Те се осъвременяват своевременно и са в унисон с тенденциите на световния бизнес. Стремим се да подаваме на нашите партньори кадри, които са готови за предизвикателството да работят в динамична среда. Фактът, че над 90 % от нашите студенти намират реализация в бранша, означава, че сме на прав път.

- Могат ли студенти и преподаватели да работят по реални казуси на индустриите?

- Съвместните проекти на нашите преподаватели с компаниите дават възможност да се вкарат проблемите, които те решават, в учебните зали и лаборатории и студентите да участват пряко в преодоляването им.

Благодарение на подкрепата на „Дънди Прешъс Металс“ разполагаме с

най-модерната в Европа лаборатория

за минно проектиране, която позволява едновременно да се разработват десет проекта от кота нула до биологична рекултивация на даден рудник. Вече имаме реализирани няколко международни проекта в тази област, разработени от екипи, включващи преподаватели, млади учени, докторанти и студенти.

- Имат ли бъдеще студентите, които се обучават и дипломират при вас?

- Неслучайно в началото на 2020 г. в класацията на българските университети МГУ беше отличен като лидер в професионално направление „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“. Какво означава това? Завършилите млади хора ще могат да стартират с голяма перспектива за кариерно развитие, с висока стартова заплата и сигурност на работното място.

- Как стои МГУ на международната сцена? Какви възможности предлагате на своите студенти?

- МГУ работи за създаване на мрежа от сродни европейски университети. Международните контакти на МГУ са много активни с университети от целия свят. Това според нас е ключът към успешното развитие. Имаме двустранни договори за сътрудничество. Участваме в международната академична мрежа с много университети от Европа и други континенти.

На всеки наш студент се предоставя възможност да кандидатства за период на обучение от 3 до 10 месеца в друга страна. Поддържаме активни контакти с престижни минни университети в Испания, Португалия, Русия, Румъния, Гърция, Германия, Австрия и много други.

Предоставяме възможности за различни форми на мобилност и по програми на Европейския съюз, например Еразъм+, ежегодни летни международни училища и други.

МГУ е един от инициаторите на подписания Меморандум за разбирателство за международно сътрудничество в минната наука и технологии между 58 университета от 39 страни с постоянна международна платформа, наречена „Световен форум на университети за устойчиво развитие“. Всеки наш студент, ако желае, може да проведе част от практическото си и теоретично обучение

в престижен европейски университет,

който е наш партньор, да участва в международни образователни и научноизследователски проекти и др.

- Какво бихте пожелали на студентите, преподавателите и партньорите си?

- На първокурсниците пожелавам успешен път и амбиция в новия свят, който ще изграждат. На всички студенти: нека не ви напускат ентусиазмът и стремежът, с разгарящ устрем на силите да постигнете още по-високи върхове на поставените си цели в образованието. На преподавателите пожелавам енергия, здраве и успешна работа.

На партньорите бих искал да благодаря за креативното и ползотворно сътрудничество, за високия професионализъм и нестихващ ентусиазъм за работа със студенти и преподаватели и да пожелая просперитет и успех.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Който реши задачите, достига по-далеч на мисии игри в Космоса

Който реши задачите, достига по-далеч на мисии игри в Космоса

Тракийски университет обявява допълнителен прием за определени специалности

Тракийски университет обявява допълнителен прием за определени специалности

А1 стартира курсове по дигитална грамотност за възрастни като част от инициативата Интернет за всички 55+

А1 стартира курсове по дигитална грамотност за възрастни като част от инициативата Интернет за всички 55+

СофтУни създава нов формат за бърз кариерен старт – интервю с Вероника Ванева

СофтУни създава нов формат за бърз кариерен старт – интервю с Вероника Ванева

Заместник-министърът на образованието и науката Евгения Пеева Снимка: МОН

МОН подготвя системата за следваща вълна

Веселка Вуткова

Веселка Вуткова: Дигитализацията прави ученето интересно и ефективно

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber