Поевтиняването на имотите започна, засега плахо

https://www.24chasa.bg/novini/article/9059258 Поевтиняването на имотите започна, засега плахо Поевтиняването на имотите започна, засега плахо www.24chasa.bg
Новото строителство поевтинява малко повече, отколкото съществуващото, показват данните на НСИ за второто тримесечие на 2020 г., което протече изцяло под знака на извънредното положение.
Новото строителство поевтинява малко повече, отколкото съществуващото, показват данните на НСИ за второто тримесечие на 2020 г., което протече изцяло под знака на извънредното положение.

Общата несигурност на пазара може да доведе и до още по-голямо намаление на цените

Поевтиняването на имотите започна, засега плахо

Още през март вестник “24 часа” прогнозира, че пандемията от коронавирус ще доведе до спад в цените на жилищата. Според различни експерти, разпитани тогава, поевтиняването щеше да е от няколко процента до около 20-30%, т.е. цените да се върнат на нивата си отпреди 3-4 години.

Данните за първото тримесечие, които излязоха през май, все още не показваха никакъв спад на цените, напротив, имаше увеличение, макар и доста по-малко от преди.

Едва през месеците между април и юни, данните за които излязоха преди няколко дни, на имотния пазар се е случило очакваното – цените наистина започнаха да падат.

Засега доста плахо – само с 1,1%, и то само в сравнение с предходното тримесечие. Иначе на годишна база все още има увеличение, но то е доста по-ниско. Цените на жилищните имоти за една година са нараснали само с 2,9%, но през последната една година поскъпването винаги е било между 4 и 5 процента.

Данните на НСИ са предварителни и се отнасят само за големите градове и за жилища, купени от физически лица, без да се смятат ваканционните имоти. Но това в общи линии е и най-съществената част от имотния пазар в България. А и фактите показват, че това е

първото

поевтиняване

на жилищни

имоти у нас от

2015 г. насам

За отбелязване е, че през второто тримесечие, за което се отнасят данните, по принцип имотният пазар се раздвижва и поне досега, ако има някакви тенденции през годината, те се случват именно в тези месеци и през третото тримесечие.

В случая обаче месеците между април и юни попаднаха изцяло под знака на извънредното положение. Това, че огледите бяха намалели заради коронавируса, е само едната страна на проблема. По-важното е, че на пазара като цяло се засилва несигурността, а и доколкото икономиката се възстановява, това става с доста бавни темпове. В такава обстановка сделки за покупка на жилище се правят

само ако е

крайно

наложително

или ако купувачът е взел решение за такава сделка още преди кризата да се случи.

В много сектори на икономиката нещата определено не водят до повишаване на заплатите или до получаване на бонуси и ентусиазмът за покупка на жилище, ако изобщо е съществувал, намалява.

Например в сферата на IT технологиите заплатите винаги са били неизмеримо по-високи, отколкото навсякъде другаде. Средната работна заплата в този сектор от икономиката бе достигнала 3350 лв. месечно през март, но оттогава неизменно пада надолу – 3267 лв. през април, 3230 през май и през юни бележи леко повишение до 3312 лв.

Другият проблем идва от банките, независимо че за разлика от предишната световна финансова криза сега те са много по-силни – имат неизмеримо по-голям финансов ресурс, и то евтин, който могат лесно да отпускат под формата на кредити с ниска лихва.

Лихвите по ипотечните кредити действително са на

най-ниските си

исторически нива

– вече са между 2,5 и 3,1%. Но опасността от намаляване на стойността на обезпеченията накара повечето банки да преосмислят процента от стойността на жилището, чията покупка се канят да кредитират.

Ако преди пандемията търговските банки кредитираха с ипотечен кредит 80 и дори 90% от стойността на имота, а останалото можеха спокойно да допълнят с потребителски кредит, веднага след началото на кризата този процент падна на 70, а има и банки, които вече не отпускат повече от 60%.

Следващото ограничение е, че банките започнаха да преосмислят отпускането на ипотечни кредити за хора, работещи в сектори, в които се очакваше да има спад и да бъдат по-силно засегнати от кризата. И ако това все пак е доста динамично, то има твърдо решение на търговските банки по отношение на недовършените жилища – кредитите за покупка на жилища на етап акт 14 или акт 15 почти навсякъде са преустановени.

Данните на НСИ показват, че свиването на цените на жилищата през второто тримесечие е

малко

по-голямо

при новите

апартаменти

– с 1,3%, докато при съществуващото строителство е само с 0,9%.

От шестте големи града, чиито жилищни цени НСИ наблюдава, единствено в Бургас има леко повишение в сравнение с предходното тримесечие - с 2%. Във Варна обаче индексът на цените спада за същия период с 3,2%, в София е 1,7%, в Пловдив - 1,4%, в Русе - 0,5%, а в Стара Загора – 0,8%.

Най-трудно в момента е да се прогнозира дали тенденцията на поевтиняване ще продължи и

колко дълго

ще е това

Икономическата логика подсказва, че цените на жилищата биха спрели хода си надолу едва когато икономиката се възстанови напълно и се стигне до растеж. Само че такъв не се задава на хоризонта и най-вероятно и през третото тримесечие НСИ ще отчете нов спад на жилищните цени, а нищо чудно това да продължи и до края на годината. И като цяло прогнозата за 20-30% срив в имотните цени наистина се окаже действителна.

За отбелязване е, че поевтиняването засяга повече новото строителство, отколкото съществуващото. Т.е. поевтиняват жилищата, които са в по-високия ценови сегмент, а това е пряко свързано със ставащото на строителния пазар. Много строителни обекти в страната се замразяват принудително от инспекцията по труда, независимо че в бранша спазват инструкциите за дезинфектанти, маски, отстояние на работниците един от друг и т.н. Друг проблем е, че много доставки или се изпълняват неритмично, или направо спират и строителните фирми са принудени да предоговарят сроковете по договорите си, защото иначе ще изпаднат в нарушение. По всяка вероятност това ще доведе до леко забавяне на новото строителство.

Засега повечето експерти смятат, че до спад в цените с повече от 20-30% трудно би се стигнало, просто защото банките не биха го позволили. За разлика от 2008-2009 г. сега те са в силна позиция и в никакъв случай няма да допуснат да се повтори ситуацията от тогава, когато сривът надмина 50% и много търговски банки се оказаха по принуда собственици на обезценили се имотни активи. Как точно биха противодействали на такова развитие на нещата, е отделен въпрос.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Законът за личния фалит е втората крачка за премахване на вечния длъжник. Миналата година от ВМРО предложиха и 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица, която бе приета на първо четене.

Законът за личния фалит внесен, съдът ще пази длъжници от кредитори (Обзор)

За 5 г. спират производствата и начисляването на лихви Длъжници по необезпечени кредити, изпаднали в неплатежоспособност, да могат да искат защита от съда. Това предвижда проект на закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност, който в четвъртък “Обединени патриоти” внесоха в деловодството на парламента

Сергей Цветарски

Плах оптимизъм в бизнеса въпреки кризата

Въпреки засилване на пандемията от COVID-19 през октомври бизнесът у нас изпитва оптимизъм. Общият показател на бизнес климата през октомври нараства с минималните 0,5 пункта в сравнение с предходния месец, посочват данните на НСИ. От анкетите, които провеждат подчинените на председателя на НСИ Сергей Цветарски, се вижда

Таксиметровите превозвачи вече няма да плащат такси за всяка промяна в лиценза.

С такси извън градовете - най-много 50% над цената

Първоначалната такса за пътуване извън населеното място може да е максимум тройна на тази, която е вътре в града От 1 януари 2021 г. се слага ограничение на тарифата за таксиметровите превози извън чертите на населеното място. Тя може да е максимум с 50% по-висока от тарифата за 1 километър пробег в населеното място

СНИМКА: Архив

Фонд "Земеделие" удължава сроковете за заявления за държавни помощи

Поради усложнената епидемиологична обстановка в страната Държавен фонд „Земеделие“ удължава сроковете за прием на заявления и отчитане по схемите за държавни помощи, съобщиха от пресцентъра на фонда. От ДФЗ променят сроковете, за да могат всички желаещи да подадат документи, както и да се осигури безопасност на кандидатите

КЗК разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ Груп в България

КЗК разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ Груп в България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България" да придобие контрол върху дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България, съобщават от компанията. Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на "Еврохолд"

СНИМКА: Pixabay

200 летища в Европа може да фалират заради COVID кризата

Близо 200 летища в Европа може да изпаднат в несъстоятелност на фона на кризата с коронавируса, която доведе до рязко намаляване на полетите. Предупреждението е на европейска браншова организация, предава Би Ти Ви. Според експертите ѝ значителна част от въздушния транспорт на Европа може да се срине

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Архив

ЕБВР ще финансира концесионера на летището в София

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обмисля отпускането на дългосрочно финансиране за "Соф Кънект" - фирмата, която бе избрана за концесионер на летище "София", съобщава "Интелинюз". Концесионерът е обединение между базирания в Париж фонд Meridiam и строителния гигант Strabag. "Соф Кънект" беше избран за победител с оферта да

СНИМКА: Pixabay

Отново нощувките в Добричко са по-малко

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване в Добричка област, регистрирани през август 2020 г., е 373.1 хил., или с 45.1% по - малко в сравнение със същия месец на предходната година – посочват данните на отдел „Статистически изследвания“-Добрич. Сравнено с предходния месец юли се наблюдава ръст от близо 50%

СНИМКА: pixabay

ЕЦБ: Еврозоната е изправена пред риск от двойна рецесия

Еврозоната е изправена пред риск от двойна рецесия (W-образна рецесия), тъй като се въвеждат нови икономически рестрикции, целящи ограничаване на пандемията от коронавирус, заяви в четвъртък членът на Надзорния орган на ЕЦБ Керстин аф Йохник, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.  "Базовият сценарий на нашите прогнози не може да се приеме за даденост

НСИ с добри новини за бизнес климата в строителството, търговията, услугите (Графики)

НСИ с добри новини за бизнес климата в строителството, търговията, услугите (Графики)

През октомври общият показател на бизнес климата нараства с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец, съобщи Националният статистически институт. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, докато в промишлеността показателят се понижава

Вицепремиерът Томислав Дончев СНИМКА: Архив

Дончев: Ще инвестираме 4,5 млрд. лв. в мерки за енергийна ефективност

На България й трябва гигантско усилие за декарбонизация на икономиката През следващите пет години България ще инвестира 4,5 млрд. лева в мерки за енергийна ефективност. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев във видеообръщение по време на онлайн форум. Силно се надявам строителният бранш не само да се включи активно в този процес

За първи път от десет години насам централните банки продават повече злато

Централните банки продават злато

За първи път от десет години насам централните банки продават повече злато, отколкото купуват, предаде Блумбърг. Нетните продажби на златни кюлчета са достигнали 12,1 тона за третото тримесечие, като за същия период на миналата година са били регистрирани нетни покупки на 141,9 тона, сочат данни на the World Gold Council

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber