Изместват пускането на АЕЦ "Белене" с 5 г. за 2035-а

https://www.24chasa.bg/novini/article/9059252 Изместват пускането на АЕЦ "Белене" с 5 г. за 2035-а Изместват пускането на АЕЦ "Белене" с 5 г. за 2035-а www.24chasa.bg
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира оборудването за ядрения остров, което е на площадката на “Белене”.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира оборудването за ядрения остров, което е на площадката на “Белене”.

Записването в проекта за енергийна стратегия на 2000 мегавата ядрена мощност, а не на конкретна централа, възбуди дебат, че проектът няма да стане

Пускането на първия блок на АЕЦ “Белене” се отлага за 2035 г. вместо, както беше досега, за 2030 г. Това се разбира от проект за енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт 2050 г. В нея е предвидена 2000 мегавата ядрена мощност, но без да се посочва къде ще е тя.

Неспоменаването на проекта възбуди духовете и възроди поредните дебати нужна ли е, или не втора атомна централа, прогнози за смъртта на проекта и възраждане на идеята за VII блок, че и на VIII в АЕЦ “Козлодуй”. Това отекна и в руските медии.

Стратегията структурира баланса на енергийната система, тя казва нуждите и какви мощности ще се развиват, а не точно коя централа къде да бъде, коментираха от министерството на енергетиката.

Не съм чул парламентът да е взел друго решение, което да отмени това от 7 юни 2018 г., заяви пък ядрен експерт.

На тази дата Народното събрание реши да се възобновят действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ “Белене” съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на проекта в отделно проектно дружество. Депутатите възложиха на министъра на енергетиката да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи структурирането на проекта в срок до 31 октомври 2018 г.

То отмени друго разпореждане на парламента от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка “Белене”.

В тези пет години между двете решения

НЕК загуби

арбитражното

дело,

водено от “Атомстройекспорт” по най-благоприятния според министъра на енергетиката Теменужка Петкова начин. А именно, да плати поръчаното оборудване. Двата реактора бяха докарани на площадката на “Белене”, а по думите на министърката в централата държавата е инвестирала над 3 млрд. лв.

Допреди няколко месеца възроденият проект се движеше по график.

На 22 май 2019 г. обявлението за процедурата е публикувано в “Официален вестник” на ЕС. НЕК покани компании за заявяване на интерес за стратегически инвеститор, за придобиване на миноритарно участие и дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. В нея бе записано, че

индикативният

срок за

приключване на

процедурата е 12

месеца

от датата на публикуване на поканата в “Официален вестник” на ЕС.

7 компании подадоха заявления за стратегически инвеститор, 2 за доставчик на оборудване и 4 за миноритарен акционер и за изкупуване на тока от централата.

От обявяването на процедурата до момента се измина път през избор на компании в късата листа, изпращане на покана за подаване на окончателни оферти, подписване на споразумение за конфиденциалност, потвърждаване от страна на компаниите, че ще подадат оферти, изпращане на информационния меморандум до фирмите от късата листа.

Да напомним, че това са руската корпорация “Росатом”, китайската CNNC, корейската хидроядрена енергийна компания “Дженерал електрик” и “Фраматом”, като последните две са доставчици на оборудване.

На 18 юни от “Росатом” съобщиха, че руската компания е постигнала споразумение за сътрудничество с “Фраматом” (Франция) и “Дженерал електрик” за обединяване на усилията за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ “Белене”.

И както се шегуват някои политици,

АЕЦ “Белене”

попадна под

карантина

и спря на етапа допускането на компаниите в информационната зала, в която е конфиденциалната информация за проекта.

Запознаването с тези документи на място е условие да се подготвят окончателните оферти. Срокът за подаването им тече от момента на осигуряването на достъп.

Официално пандемията от COVID-19 е алибито за замръзване на проекта на този етап.

Самата Теменужка Петкова неведнъж е заявявала, че проектът не е спрян, а се бави заради пандемията. Пърноначалният срок за подаване на окончателните оферти беше краят на май. После се допускаше, че това може да стане до края на годината.

Отместването на срока за пускане на първия блок на неназованата в стратегията ядрена мощност за 2035 г. и на втория - 2040 г., освен със забавянето заради пандемията е възможно да е свързано и с осигуряването на още време за работа на въглищните ни централи, въпреки че механизмите за капацитет се позволяват от ЕС до 2025 г.

Високопоставени източници от ГЕРБ допускат, че развитието на проекта или пък замразяването му може да се остави за следващ парламент и следващо правителство. Уроците от миналото показват, че при политическа нестабилност АЕЦ “Белене” замръзва.

Календар на

процедурата

- 7 ноември 2018 г. Министерският съвет взема решение за обявяване на процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене”.

22 май 2019 г. Процедурата е публикувана в “Официален вестник” на ЕС.

20 август 2019 г. 13 компании подадоха заявления, 7 за стратегически инвеститор.

19 декември 2019 г. 5 компании са класирани в късата листа на стратегическите инвеститори.

31 януари 2020 г. И петте компании заявяват, че ще подадат обвързващи оферти.

30 април 2020 г. До компаниите е изпратен информационният меромандум с базова информация за проекта въпреки пандемията.

18 юни 2020 г. “Росатом”, “Фраматом” и “Дженерал електрик” подписаха споразумение да обединят усилията си за участие в процедурата за “Белене”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Продажбите на Huawei са се увеличили с 9,9% през първите три тримесечия на годината

Продажбите на Huawei са се увеличили с 9,9% през първите три тримесечия на годината

Китайският технологичен гигант Huawei заяви в петък, че продажбите на компанията са се увеличили с 9,9% на годишна база и са достигнали 671,3 милиарда юана (около 100,6 милиарда щатски долара) през първите три тримесечия на тази година. За този период маржът на нетната печалба е достигнал 8% и това като цяло отговаря на очакванията

СНИМКА: Pixabay

Заради COVID-19: По-евтини новогодишни оферти

След проваления летен туристически сезон, браншът вече мисли за Новогодишните празници. Въпреки несигурната ситуация около пандемията от COVID-19 хотелите и ресторантите вече предлагат празнични оферти. За да привлекат клиенти, цените тази година са по-ниски и за да направят предложенията си по-атрактивни - предлагат и допълнителни събития

IT секторът също пострада от пандемията, но почти всички компании очакват ръст на бизнеса си до 12 месеца.

Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса

44,8% от индустрията в България отчита намаление на приходите от продажби на стоки и услуги IT бизнесът, който години наред е водещ по заплати в България и за който се очакваше, че ще получи допълнителен тласък заради нуждата от по-масово цифровизиране в условията на пандемия, неочаквано се оказа, че не се справя съвсем добре с коронакризата

Снимки и видео АПИ

Вижте как строят „Хемус“ между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч (Видео, снимки)

Напредва строителството на АМ „Хемус“ в участъка между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч, съобщават от пресцентъра на АПИ. В момента в трасето, обособено в три участъка, се извършват изкопи и насипи, работи се по големите съоръжения - мостове , виадукти, пътни възли, подлези и надлези. В изпълнението на строителните работи дружеството

Зелена среда за по-щастливи хора

Зелена среда за по-щастливи хора

4 жени развиват бизнес с интериорно озеленяване и печелят доверието на водещи компании Четири млади жени - Нуша, Биляна, Мария и Мариана, решават преди известно време да направят обща фирма за интериорно озеленяване. Кръщават я “Ботаник лаб” и започват да проектират и изпълняват интериорно озеленяване

Помощта за овце и тютюн ще продължи до 2027 г.

Помощта за овце и тютюн ще продължи до 2027 г.

По предложение на България и благодарение на нашите евродепутати Европарламентът гласува запазването на преходната национална помощ с нова референтна дата - 2018 г. Това съобщи във фейсбук земеделският министър Десислава Танева. Така помощта, по която се подпомагат животновъдите, отглеждащи овце, кози, биволи и говеда

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Майкъл Помпео се включи чрез видеоконферентна връзка СНИМКА: Правителствената информационна служба

Помпейо: 5G технологиите ще гарантират сигурни мрежи в България и ЕС

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който се включи чрез видеоконферентна връзка, България и САЩ подписаха ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия за граждански цели. Държавният секретар на САЩ изтъкна отлично свършената съвместна работа за

Българският министър по околна среда Емил Димитров

Само България се въздържа за закон за нулеви емисии до 2050 г. в ЕС - не е отразена позицията ни

Министрите на околната среда на страните от ЕС се споразумяха днес целта за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. да има законова сила. Споразумението се постигна на Съвета на ЕС в Люксембург, като нито една страна не отхвърли законопроекта. Само България се въздържа, предаде Ройтерс. Решението за целевото намаляване на емисиите до 2030 г

Кметът на Перник Станислав Владимиров СНИМКА: Архив

Затварят нощните заведения в Перник, ресторантите - до 22 часа

Със заповед на кмета на Перник Станислав Владимиров се преустановява дейността на дискотеки, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито и открито на територията на община Перник, съобщи общинският пресцентър. Няма да се провеждат организирани масови мероприятия на открито и закрито

СНИМКА: Pixabay

Евробарометър: Най-вече икономическото положение безпокои гражданите на ЕС

В смутни времена, белязани от пандемията от коронавирус, доверието в ЕС остава стабилно и европейците вярват, че в бъдеще ЕС ще вземе правилните решения в отговор на пандемията. В публикуваното днес ново проучване „Стандартен Евробарометър“ европейските граждани определят икономическото положение, състоянието на публичните финанси на държавите

САЩ глобиха "Голдман Сакс" с 2,9 млрд. долара заради скандал с фонд

САЩ глобиха "Голдман Сакс" с 2,9 млрд. долара заради скандал с фонд

Службата за контрол на финансовото поведение (FCA) и Службата за пруденциален надзор (PRA) на Обединеното кралство заявиха в четвъртък, че са решили да глобят банката "Голдман Сакс" с 96,6 милиона британски лири заради участието на американската кредитна институция в скандала с държавния инвестиционен фонд на Малайзия - 1Malaysia Development Bhd

България се присъединява към програма за сигурността на 5G мрежите на САЩ

България се присъединява към програма за сигурността на 5G мрежите на САЩ

Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред, подчерта премиерът България и САЩ подписаха меморандум за разбирателство по сигурността на безжичните мрежи от 5-то поколение, което е част от програмата "Чиста мрежа" на САЩ. Това стана ясно от изказване на заместник-държавния секретар по икономически растеж

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber