Корнелия Нинова: Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП, ще я развиваме с допитвания по важни въпроси (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9055504 Корнелия Нинова: Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП, ще я развиваме с допитвания по важни въпроси (Обновена) Корнелия Нинова: Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП, ще я развиваме с допитвания по важни въпроси (Обновена) www.24chasa.bg
Корнелия Нинова СНИМКА: Йордан Симеонов
Корнелия Нинова СНИМКА: Йордан Симеонов

С прекия избор вие разбихте лъжата, че БСП е разединена, че сме в разцепление или разпад, обърна се лидерката към делегатите и членовете на партията

На прекия вот вие не избрахте човек, а политика и курс на партията - чистота на идеите, неподкупност на хората и политики за смяна на модела на управление, каза тя

Подаваме ръка на всеки, който е готов да работи безкористно за Отечеството, да прави политика с грижа за хората. Но не и консолидация или сговор със задкулисието и с хора, използващи политиката за лични цели и облаги, допълни Нинова

Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП и тя трябва да се развива чрез допитвания по важни въпроси. В момент, в който хората искат гласът им да бъде чут и те да участват във вземането на решения, ние показахме на практика как става това.

Това заяви лидерката Корнелия Нинова в словото си пред 50-ия юбилеен конгрес на БСП, който заседава в зала 1 на НДК.

Преди 4 г. си поставихме 6 задачи и ги изпълнихме, похвали се соцлидерката.

Първо, поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този модел на управление и го изпълнихме, каза Нинова и отчете колко законопроекта е внесла червената група, а депутатите са задали 1219 въпроса и 175 питания по време на парламентарния контрол. Внесени са и 5 вота на недоверие към кабинета "Борисов 3".

Парламентарната група превърна програмата на партията в реални законодателни действия, беше изключително активна и заслужава високата оценка на конгреса. Благодаря ви, скъпи депутати, вие сте бойци, обърна се лидерката към тях.

Второ, преди 4 г казахме, че няма да влизаме в явни и скрити договорки за облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 милион избиратели и го изпълнихме. Опитът на държавите в ЕС, където леви и десни се съюзиха, показа отлив от системните партии и заличаване на идеологическите различия. А опитът в България сочи, че всеки, който е прегърнал ГЕРБ, след това не влиза в парламента, каза още Нинова.

Моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите си. Бяхме съблазнявани с моркова, бити с тоягата, но издържахме, допълни тя. И обясни, че в последните години България се управлява от тройна колиция - официално само с патриотите, но неофициално - с ДПС.

Третата ни цел преди 4 г. бе да изготвим алтернативен национален план за управление на страната и я изпълнихме. Това е "Визия за България", която не е кабинетен документ, а е изготвена с участието на хората. Този план е национално усилие, което не можеше да стане без вас, обърна се Нинова към делегатите.                                                               Четвърто, обещахме си заедно да вдигнем БСП на крака, да имаме самочувствие. Изпълнихме го, каза лидерката. И отчете победата на президентските избори, двойно увеличения брой на депутатите. И на четирите избора увеличихме подкрепата си, това показва тенденция - бавно, но вървим нагоре, въпреки авторитарната власт.

Пето, промяната в България минава през промяна в БСП. Реформата в партията с такива мащаби и поставяща си за цел не козметични, а стратегически и принципни промени, не е извършвана от началото на прехода, отчете Нинова.

В БСП сме категорични - няма и не бива да има битка между поколенията, а приемственост, каза лидерката.

Въвеждането на мандатността на лидера показва, че БСП е със сигурност единствената нелидерска партия в днешна България, категорична бе Нинова.

Според нея прекият избор на лидер е показал 4 много важни неща. Първо, партията е била узряла - очаквали сте, искали сте този избор. Активност от почти 70% е уникална за българските избори. Тя разби на пух и прах всички обидни твърдения за фалшификации и манипулации на изборите, каза Нинова. Второ, показахме най-висока институционална култура, шапка ви свалям. Проведохте чисти, прозрачни, подредени като аптека избори, допълни тя.

Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП и тя трябва да се развива чрез допитвания по важни въпроси. В момент, в който хората искат гласът им да бъде чут и те да участват във вземането на решения, ние показахме на практика как става това.

Благодаря ви за голямото доверие, с което ме избрахте. Приемам го като висока отговорност. Ще направя всичко, за да го изпълня с честни, открити и последователни политики за превръщане на БСП в първа политическа сила.

Третият избор - вие не избрахте човек, а политика и курс на партията. А той е чистота на идеите, неподкупност на хората и политики за смяна на модела на управление.

Четвърто, с прекия избор вие разбихте лъжата, че БСП е разединена, че сме в разцепление или разпад. Партията не е председателят, нито отделните членове на НС, а вие, нашите членове. И трябва да си сляп, ако твърдиш, че партия, в която 70% подкрепят политиката, е разединена, категорична бе Нинова. Според нея консолидацията на партията е за провеждане на досегашната политика, която е готова да я реализира в един управленски мандат.

Чувам как политолози и социолози налагат мантрата за разединението в БСП и да вещаят разцепление. Изглежда са пропуснали 12 септември, прекия избор и консолидацията, която партията показа, каза още Нинова. Според нея консолидация е постигната около принципи в политиката и морал в нейното провеждане. Затова подаваме ръка на всеки, който е готов да работи безкористно за Отечеството. Добре дошъл е всеки, който иска да прави политика с грижа за хората, каза соцлидерката.

Но бе категорична, че не може да има консолидация, единение или сговор със задкулисието, с хора, използващи политиката за лични цели и облаги.

Петото изпълнено обещание било създаването на червената телевизия.

А шестото - отваряне на партията за млади хора, обучаването им в политиката.

Великите умове обсъждат идеи, средните - събития, а малките - хората. Не обръщайте внимание на малките гласове, защото е време да идеи, призова Нинова делегатите на конгреса.

Можем ли да събудим и обединим националната си енергия, за да сложим край на прехода. Да сложим край на страха и апатията и да се обединим като българи по някои важни въпроси, каза още Нинова. И напомни, че хиляди искат това по протестите. Ето затова имаме право да претендираме за автентични носители на промяната, допълни Нинова. А на екрана зад нея се прожектираха кадри от протестите от последните седмици и от червения митинг на 1 май, завършващи с лозунг "България е готова за промяна".

Не искаме да яхаме протеста, да си го присвояваме, подкрепяме го. Но нека бъдем обективни - докато други мълчаха, ние 4 г. показвахме уродливите прояви на властта и всеки от вас понесе удара за това, каза още соцлидерката.

Тя цитира Димитър Благоев: "Много е важно да схване человек задачите на своя век. Според това доколко ги схваща и разбира, дотолкова може да бъде полезен като обществен деятел."

Ние, българските социалисти, като прогресивни хора, разбрахме предизвикателствата. Този модел ни убива, той не може да бъде кърпен, трябва да бъде сменен, категорична бе Нинова.

ГЕРБ предлагат промяна в конституцията, но това не е промяна, а поредната крачка към узаконяване на авторитарната власт, каза Нинова и обяви, че БСП ще се противопостави с всички сили върху това посегателства на държавността.

ДПС предложиха с експертно правителство с гръбнак ГЕРБ и БСП. Тройната коалиция, която досега управляваше скрито, е готова да официализира статута си - уж в името на България, а всъщност в името на собственото си оцеляване. БСП им липсва за политически комфорт. Но БСП няма да участва в този сговор, няма да влиза във властта през задния вход. Ще влезе през официалния за 4 г., ако народът ни даде това право, категорична бе соцлидерката.

Тя критикува десните, защото сега искали оставка, а къде са били в последните години, когато БСП е предлагала съдебен контрол върху главния прокурор.

България се намира в тежка политическа и институционална криза и на прага на икономическа и социална. Времето не е за тяснопартийно мислене, а за държавнически отговорни действия. Всяка партия, загледана в пъпа си днес, пропуска голямото - пропуска България, каза Нинова. Нашата цел е да дадем стабилност на България, да дадем сигурност и спокойствие на българите, да очертаем перспектива пред тях и да реализираме правовата държава, допълни тя.

Стъпките са - подаване на ръка на всички лявомислещи, родолюбци, и създаване на широк фронт, каза Нинова. Целта не е просто да сменим ГЕРБ, а да сменим модела на управление, защото неолибералният вече е изчерпан, обясни Нинова. 

Тя описа БСП като народна, масова, патриотична, част от европейската и световна левица.

Тя обеща, ако БСП вземе властта - връщане на държавността, борба с корупцията, възстановяване на разделението на властите и ролята на парламента, прилагане на законите за всички, гарантиране свобода на частните предприемачи, нова структура на земеделие, отмяна на плоския данък, преизчисляване на пенсиите и др.

Българският национален интерес изисква да имаме добри отношения с Русия, санкциите само вредят. Докога ще делим народа на -фили и -фоби, попита тя. И се обяви за балансирана политика на Изток и на Запад.

След 4 г. усилия и труд е време да получим този успех - победата на парламентарните избори. Не за постове, а за лостове за промяна на България. Няма да е лесно, но ние доказахме, че трудните неща не ни стряскат, каза лидерката.

Никога не се предавайте - нито за големи, нито за малки неща, нито за значими, нито за незначителни. Никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и морал, завърши Нинова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кардиологът проф. Иво Петров СНИМКА: Архив

Използват името на проф. Иво Петров за реклама на лекарство за сърце

Името на кардиолог проф. Иво Петров е използвано за реклама на лекарство на сърце. Това съобщи самият той във фейсбук профила си, като уточнява, че не е запознат с конкретния препарат, както и че не е участвал в разработването му. "Бих искал да разгранича името си от спекулативни търговски съобщения, свързани с препарата Cardio Activ

СНИМКА: Министерството на туризма

Затварят Министерството на туризма заради служителка с COVID-19

Министерството на туризма ще бъде затворено на 30 октомври 2020 г.- петък, заради служител с коронавирус. Служителка от администрацията, която е в отпуск от началото на седмицата, е дала положителна проба за COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Съгласно протокола на Столичната регионална здравна инспекция всички

СНИМКА: Архив

Д-р Кателиева от Спешна помощ: Работим като във военна обстановка

Задъхваме се, работим в така да се каже военна обстановка – от една страна е вирусът, от друга страна – недоверието, незнанието, неразбирането. Това каза пред Би Ти Ви д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ. Тя напомни, че усложнената ситуация заради пандемията от коронавирус продължава вече 8

СНИМКИ: Министерство на здравеопазването

По 6000 флакона „Ремдесивир“ ще пристигат у нас всеки месец до март

Очакваме да получаваме по 6000 флакона „Ремдесивир“ всеки месец до март, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред журналистии по време на разпеределянето на лекарството „Ремдесивир“ на Регионалните здравни инспекции, съобщават от пресцентъра на Здравното министерство. 2593 флакона от лекарствения продукт Veklury

Екатерина Захариева СНИМКА: Архив

Захариева: Шокирана съм от жестокостта при нападението в Ница

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поднесе съболезнованията си по повод трагичния атентат в Ница в телеграма до своя френски колега Жан-Ив Льо Дриан, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. „Дълбоко съм шокирана от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани

Удавница изплува от Дунав край Козлодуй

Удавница изплува от Дунав край Козлодуй

Жена на 73 години се удавила в река Дунав край Козлодуй, съобщи сайтът kozloduy-bg.info. Информацията беше потвърдена от пресцентъра на Гранична полиция.   Тялото изплувало на повърхността на водата под лимана на пристанището в града. Удавената е намерена на около 100 метра от българския бряг на реката на речен километър 703

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Архив

Спешната помощ в София търси шестима студенти за работа

От Спешната помощ в София търсят да наемат шестима студенти по медицина, които ще отговарят на сигналите по телефон. Няма значение кой курс са, а трудът им ще бъде заплащан, поясни за Би Ти Ви Катя Сунгарска, пресаташе на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Набирането на нови кадри се налага заради увеличаващия се брой сигнали

Кристиан Николов

Отводи на експерти и преразпити на свидетели искал Кристиан Николов

Осем искания, включително  преразпити на вече разпитани свидетели и отводи на вещи лица поискал Кристиан Николов и адвоката му. Ето и цялото съобщение на Софийската градска прокуратура: Софийска градска прокуратура е приключила предявяването на материали по наказателното производство за извършено тежко престъпление по транспорта

Д-Р ЖЕКО ЧЕШМЕДЖИЕВ

Махат шефа на болницата във Велинград - дал под наем за 5 г. 12 кабинета с оборудване на център, където бил травматолог

l Комисията на Сотир Цацаров уличи д-р Жеко Чешмеджиев в конфликт на интереси l Трябва да плати и глоба от 26 833 лв. l Това е трети скандал, в който е замесен, след фалшивите сертификати и фалшивата диплома по здравен мениджмънт Шефът на болницата във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев, който само за месец беше уличен в източване на здравната каса

СНИМКА: Pixabay

Забрани и вечерни часове: В кои градове у нас мерките са най-строги?

Допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19 бяха въведени в редица области. Сред тях са въвеждането на вечерни часове за малолетните и непълнолетните и забрана да посещават без придружител търговските центрове. На някои места у нас заведенията за хранене ще работят до точно определен час, предава БНТ

На срещата присъстваха директорът на БНТ Емил Кошлуков (горе ляво), Миглена Кацарова, директор на правната дирекция в министерството (горе вдясно), министърът на културата Боил Банов (долу вляво) и Ваня Бедрова, началник на кабинета на министъра (долу вдясно).

Кошлуков: Новият закон за радиото и телевизията ще направи БНТ независима

Боил Банов: Правим всичко това за гарантиране свободата на медийната среда Голяма стъпка напред. Така генералният директор на БНТ Емил Кошлуков определи предложения законопроект за изменение на Закона за радио и телевизия, който провокира обществено напрежение и бе повод за оставката на шефа на БНР Андон Балтаков

Забавленията се завръщат, но през светлата част на денонощието

Дискотеки отварят въпреки забраната

Нощните заведения ще работят, но само през деня Нощните заведения за забавления ще работят само през деня, като по този начин ще заобикалят заповедта на здравния министър да останат затворени до 12 ноември, пише "България днес". Още преди дни собственици заговориха, че ограниченията в битката срещу коронавируса засягат нощните заведения и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber