За 5 г. лекарите с 1200 повече, младите остават в България, избират вече и малки градове

https://www.24chasa.bg/novini/article/9054506 За 5 г. лекарите с 1200 повече, младите остават в България, избират вече и малки градове За 5 г. лекарите с 1200 повече, младите остават в България, избират вече и малки градове www.24chasa.bg
Абсолвенти по медицина от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Докторите обаче още са разпределени неравномерно, Разград с най-малко

Най-много са специалистите по вътрешни болести, следвани от тези по детски и хирурзите. В коронакризата инфекционистите се оказаха само 207 за цялата страна

32 041 - толкова са общо лекарите, които работят в момента в България. За последните 5 г. броят им не се е увеличил значително - с малко над 1200 повече са те при 30 783 медици през 2015 г.

Във възрастово отношение обаче има положителен тренд при младите лекари до 30-годишна възраст.

От едва 163 общо за страната, или 1% от всички лекари през 2015 г., днес

младите доктори

са 3281 и

съставляват 10%

от лекарското

съсловие

Това означава, че близо 3000 млади медици са избрали да останат да учат и работят в България, показва справка с данните от националния регистър на Българския лекарски съюз, изготвена за “24 часа”.

Основното разпредление на по-високия брой млади лекари е в градовете с медицински университети, но е забележителен ръстът в области като Благоевград, Пазарджик, Хасково, където преди 5 г. медиците до 30 г. са били между четирима и двама. А днес са 40.

В области като Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, София-област, Търговище, Шумен и Ямбол пък, където преди 5 г. не е имало регистриран нито един млад медик, а днес има между двама и близо 30.

Най-оптимистични са данните за Враца, където лекарите до 30 г. сега са 27, както и Кърджали и Шумен, вече разполагащи с по 22-ма млади медици.

Въпреки позитивната тенденция обаче и днес, както и преди 5 години

най-голям

процент от

лекарите са

на възраст от

51 до 60 г. -

32%, при 34% през 2015 г. Те са следвани от групата на медиците от 61 до 70 г., които са 23%.

Сериозен се оказва този проблем в области като Кюстендил, Монтана, Перник, Видин, Велико Търново, Габрово и Ловеч, където повече от 70% от лекарите са над 51-годишни.

През 2015 г. медиците над 70 г. са били 4005, или 13 на сто от всички. Делът им е изпреварвал този на медиците между 31 до 40 г., които са били 3590, или 12%. Днес вече тези на преклонна възраст са 2926 спрямо 3801 млади (между 31 и 40 г.) и са най-малко от всички.

Почти непроменен, но с тенденция за лек спад остава броят на лекарите на възраст от 41 до 50 г. Сега те са 4418 при 4441 преди 5 години.

Средната възраст на лекарите в цялата страна варира между 50 и 60 г., показват изчисленията на Българския лекарски съюз. Но на повечето места тя е спаднала с между 2 и 4 г. През 2015 г. например средна възраст от 60 г. е отчетена при медиците в 5 области - Габрово, Ловеч, Пазарджик, София-област и Шумен, а днес тя е такава само за докторите в София-област.

Устойчив обаче е негативният тренд за неравномерно разпределение.

2/3 от лекарите

са съсредоточени

само в 6 от

областите у нас - Варна, Бургас, Плевен, Пловдив, София-град и Стара Загора. Там работят 21 204 доктори, сочат данните.

Най-малко лекари пък има в Разград - едва 266, като там броят им за последните 5 г. се е увеличил само с 3-ма доктори и през 2015 г. също е била областта на последно място по този показател.

След София областта с най-голямо лекарско присъствие пък е Пловдив. Там работят 3671 медици. На следващо място е Варна с 2966 лекари. 

В съотношението между лекарите жени и мъже разлика през последните 5 години няма. 56% от всички доктори са жени, спрямо 44% мъже.

От всички специалисти България разполага най-много с такива по вътрешни болести, става ясно още от статистиката - 4697 са те . На следващо място са тези по детски болести - 1891, и по хирургия - 1589. (Повече за разпределение на лекарите по основни специалности - на графиката) 

Близо 10 500 от регистрираните в съсловната организация лекари обаче все

още нямат

специалност, уточняват от лекарския съюз. Голяма част от тях са специализанти, които работят в болниците, но още не са преминали изпитите и не са взели специалност. Има и такива, които са се пренасочили към друг сектор - например фармацевтичния, и също не са взели специалност, обясняват от БЛС.

Въпреки че специалистите по детски болести са на второ място по брой, осезаем е недостигът им в тесните детски специалности като кардиология, ендокринология и др.

Едва 11

са детските

гастроентеролози в България и бърз достъп до такъв специалист имат само във Варна, София и Стара Загора. Специалност по детска хематология и онкология, както и ревматология пък имат само 13 лекари у нас, а по детска неврология - 12. 

Ендокринолозите са 23, а кардиолозите 28.

Области като

Ловеч, Перник,

Добрич, Разград

и Ямбол не

разполагат

с нито

един от тези

специалисти

В голяма част от другите пък има по един, и то само от една специалност.

В условията на епидемия от коронавирусна инфекция, оказва се, България разполага само с 207 инфекционисти. В Габрово, Видин, Добрич, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Смолян и Търговище те са между един и трима.

 Още по-малко пък са вирусолозите - едва 63-ма, като такъв специалист има само в Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, както и в Благоевград, Враца, Пазарджик, Разград, Русе, Хасково, Шумен и Ямбол, но там той е един за цялата област. 

318 са пневмолозите у нас, показват данните на лекарския съюз. Най-малко от тези специалисти има във Видин, Кюстендил, Силистра и Хасково - по трима, а Ловеч е единствената област без нито един пулмолог.

Анестезиолозите у нас са 1177, като най-малко са във Видин и Перник - 9.

Сред другите специалности, в които има най-малко специалисти у нас, са неонатология - 98, ревматология - 84, съдова хирургия - 83, онкология - 50, и токсикология - 22.

Като

най-сериозен

се очертава

дефицитът на

специалисти по

лицево-челюстна

хирургия

Само 16 са те за цялата страна - по 6 в София и Плевен, двама в Сливен и по един в Бургас и Стара Загора.

Една от причините да липсва интерес към тази специалност е, че за да се придобие у нас, се изисква човек да има завършено образование както по медицина, така и по стоматология, след което да премине и през нужната специализация и за двете, което отнема много дълго време и финанси, споделят лекарите. Затова много от насочилите се към тази специалност

избират чужбина, където често няма изискване за завършване на две специалности. И след това остават там.

Проблемът ще се задълбочи още повече след няколко години, защото сегашните лицево-челюстни хирурзи няма кого да обучават и на кого да предадат знанията и опита си, казват самите те.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Ясен е предал любовта към рисуването на сестра си Вяра.

Ясен превръща картините на сестра си Вяра в математически задачи

Баткото също започнал с рисуване, но открил себе си в науката За Ясен Пенчев математиката не е само числа, а изкуство, което му помага да печели и медали по информатика. А вдъхновен от рисунките на по-малката си сестра Вяра, измисля математически задачи. Тя от своя страна, макар и само на 11 г., вече има над 140 награди от различни конкурси по

Видеозавещание: Завийте се и изчакайте краят на света... да свърши

Видеозавещание: Завийте се и изчакайте краят на света... да свърши

Да се опазим от вируса на истерията, защото приближава цунами от страх   Да пишеш “завещание на седмицата” в ролята си на болен от COVID-19, е малко зловещо. Баш като за Хелоуин. С маска и костюм от китайския магазин... Щеше да е симпатично съвпадение на символи, ако нямах такъв задух. Ако не живеех в истински Хелоуин през последните две седмици

Георги Харизанов. Кадър БНТ

Харизанов: Радев за вътрешна употреба - навъсен, кисел, навън пък хвали

"Кризата с коронавируса се използва политически. САЩ е емблематичен пример за това. Ние не сме във фаза на такова разделение. Президентът най-добре си знае защо бе прекратена визитата му в Естония от естонското правителство. Българската страна не можеше да взима решение от името на властите в Естония"

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова с коронавирус, в болница е (Обновена)

Корнелия Нинова е с коронавирус. Днес е излязъл резултатът от PCR теста й и той се е оказал положителен. Нинова усетила някои симптоми и затова побързала да си направи теста, научи "24 часа". "Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе приета днес във ВМА София след положителен тест за Covid-19. Повече информация за здравословното й състояние ще бъде

Румен Радев СНИМКА: Архив

Румен Радев: Скърбим за невинните жертви и сме заедно с френския народ

Отнемането на човешки живот по брутален начин и атаките срещу невинни хора не могат да се асоциират с каквато и да е кауза и за пореден път показват уродливото лице на тероризма, породен от религиозния фанатизъм. Това написа държавният глава Румен Радев в писмо до своя френски колега Еманюел Макрон, в което осъжда терористичните актове в Париж и

Премиерът Бойко Борисов СНИМКА: Фейсбук

Борисов: Имаме екшън план за справяне с последиците от COVID-19

"Продължаваме да работим за развитието на страната и да следваме приоритетите на правителството. България има План за възстановяване и устойчивост. С него не само ще се справим с последиците от COVID-19, но и имаме начертана посока за развитие". Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук профила си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Войник от Казанлък намерен убит по време на наряд

Войник от Казанлък намерен убит по време на наряд

Трупът намерен в стаята за почистване на оръжията, води се разследване Военнослужещ от военно формирование 22 180 - Казанлък е намерен прострелян по време на служба, съобщават от Министерството на отбраната.  Трупът на редника е бил в караулното помещение на военното формирование. Той е изпълнявал въоръжен наряд

Берлинската врата Снимка: МВнР

МВнР: 14 дни карантина при влизане в Германия, ако нямате отрицателен PCR

Като част от превенцията срещу коронавирусната инфекция от 1 ноември 2020 г. Германия обявява цялата територия на България за „рисков регион“, което налага ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани. По информация на посолството ни в Берлин за всички, които пристигат в Германия от „рисков регион“ и през последните 14 дни са имали

АНДОН БАЛТАКОВ

Шефът на БНР оттегли оставката си

Генералният директор на БНР Андон Балтаков оттегли оставката си, съобщиха от Съвета за електронни медии. В 15,30 ч. той е депозирал в съвета писмо, с което оттегля оставката си, без да посочва мотиви. Подаде я преди десетина дни заради изменения в медийния закон, публикувани за обществено обсъждане. По думите му оценките на БНР за закона са

Диана Ковачева СНИМКА: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът иска по-високи помощи за деца с увреждания, отглеждани от роднини

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до председателя на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов, в която настоява в започналата процедура по приемане на бюджета за следващата година, да бъде намерено справедливо решение за размера на

Испанският министър-председател Педро Санчес СНИМКА: Ройтерс

Педро Санчес до Бойко Борисов: Ще се справиш с този грозен вирус

Министър-председателят на Испания Педро Санчес пожела скорошно оздравяване на Бойко Борисов в мило писмо: Скъпи Бойко, Не знаех, че си се заразил с COVID. Надявам се, че нямаш сериозни оплаквания. Много се радвам, че успя да участваш в Европейския съвет. Пожелавам ти бързо оздравяване. Имаш моето искрено съчувствие

С почетен плакет на Министерството на отбраната бяха удостоени генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили. Снимки: Министерство на отбраната

Красимир Каракачанов връчи почетен плакет на проф. Венцислав Мутафчийски

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди днес изявени общественици. Отличията се дават за доказани заслуги в областта на българската наука и култура, проявен висок професионализъм, принос към Министерство на отбраната и по случай 1 ноември – Ден на народните будители. Това съобщиха от МО

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber