2-годишният Мехмед едва ли ще потвърди съмненията на дядо си Мехмед, че е бил отвлечен (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9054043 2-годишният Мехмед едва ли ще потвърди съмненията на дядо си Мехмед, че е бил отвлечен (Обзор) 2-годишният Мехмед едва ли ще потвърди съмненията на дядо си Мехмед, че е бил отвлечен (Обзор) www.24chasa.bg
Малкият Мехмед бил спокоен, Муртаза го облякъл със своето яке, за да го сгрее.

Муртаза Клечов, който го намери: Може и да стигне до това място - тук децата познават района, но нека следствието да установи

Как ще изкара сам нощта? След като се вдигна шум - започна издирването, струпа се полиция, някой се е изплашил и го е оставил на пътя, за да го видят, каза дядото на детето

Отвлечен ли е бил малкият Мехмед от Якоруда, който бе в неизвестност близо 24 часа, но после открит невредим в гората?

И ако в часовете, когато детето липсваше, основната задача бе то да бъде намерено, сега вече въпросът е как е успяло до стигне на толкова голямо разстояние от дома си и да пренощува само в планината.

Прокуратурата образува досъдебно производство за изчезването на момченцето, като една от основните версии, по които се работи, е отвличане. Дали обаче тя ще надделее, или ще се стигне до заключението, че престъпление няма, ще установят разследващите.

Мехмед Юркин, който е на 2 години и 7 месеца, изчезна от двора на къщата си за минути. Играел си до каруцата с пясък, а баба му влязла за малко у дома. След това от детето нямало следа.  

Над 100 полицаи, пожарникари, планински спасители и доброволци с 3 кучета го издирваха близо 24 часа - претърсиха всички къщи, стопански и изоставени постройки, даже и в околните села, адреси във Велинград, където семейството има роднини, както и околностите на Якоруда.

Откри го случайно горският Муртаза Клечов в четвъртък около 15,30 ч, а детето беше изчезнало предния ден към 16 ч.

Докато изпълнява служебните си задължения в поверения му охранителен участък, Муртаза едва ли е предполагал, че ще се окаже на точното място в точното време и така се превърна в герой на деня и спасител на изгубеното момченце.

“Карах служебната “Нива” по черния път в местността Малката река и изведнъж видях дете да лежи край пътя. Вече знаех, че е изчезнал Мехмед, и веднага набих спирачки. Слязох и отидох до него.
Гушнах го,
свалих
моята дреха и му
я облякох. Обух
му и моите
чорапи, защото
беше бос”
Това разказва горският от близкото село Конарско. Той имал в колата си пликче с бонбони и го дал на детето.

“Не се изплаши, напротив - усмихна се. Казах му: “Айде да те снимам за мама!” и той се зарадва, даже на едната снимка се изплези” , допълва Клечов, който от 32 години работи в системата на горите, а от 28 години е стражар.

Не е участвал в акцията по издирването, защото е бил на работа и отивал към горския участък, за който отговаря. Познава района много добре и казва, че от къщата на Мехмед в Якоруда по планинска пътека разстоянието до мястото, където е намерен край село Бунцево, е около 2 км.  

“Когато го гушнах, целият се разтреперих.
Знаех, че е
късмет да
намеря детето.
Зарадвах се,
както когато се
родиха моите
деца
Аллах го е пазил”, развълнуван е Клечов.

Обадил се веднага в полицията в Якоруда. Взел малкия в скута си и подкарал нивата към Бунцево. По пътя момченцето заспало. Когато пристигнал на площада, се събрало цялото село. Предал Мехмед на полицаите, които го прехвърлили в тяхната кола.

“Имаше одрасквания по ръчичките, но не беше нещо сериозно. Допускам, че може и само да е стигнало до мястото, където го открих, защото децата от този район ходят много по гората с родителите си.

Има си обаче разследване, то ще установи дали е отвлечен”, казва горският.
Има и друг път
до местността
Малката река, но
той е близо 20 км
Бащата Зия и дядото Мехмед обаче са категорични, че детето е отвлечено.

Зад къщата на семейството тръгва черен път, който води към гората. Пътеката обаче на места е много стръмна.

“Едно дете не може да тръгне по пътя и да стигне до гората. Според мен той е бил отвлечен. Никога не е изчезвал, само тук си играеше. Как ще изкара през нощта сам? След като започна издирването, струпа се полиция, вдигна се шум, някой се е изплашил и го е оставил на пътя, за да го видят”, убеден е дядо му Мехмед.

В същото време той не подозира кой и по каква причина би отвлякъл внука му.
“С никого
нямаме вражда,
не знам кой
може да го
направи”,
допълва дядото.
В Якоруда масово хората не вярват, че едно толкова малко дете може да извърви километри в планината, да пренощува на открито с боси крачета, с тънка блуза, когато температурите вечер падат почти до нула градуса, и да бъде намерено в добро състояние.  

“Най-малкото ще бъде изплашено, ще е плакало през цялото време. Реката минава наблизо до мястото, където е намерено детето, но за да стигне до нея, е много стръмно. Няма как да е станало”, коментират местни.

Заради крехката му възраст
са малки
надеждите
то само да
разкаже какво
е станало
Все пак се очаква, след като мине първоначалният шок, детето да даде някакви знаци, по които да се направят изводи за случилото се.

На улицата до дома е намерена едната му обувка, а по черния път - другата. На същия път били открити следи от крачетата на момченцето в прахта. Не е ясно дали отпечатъците са по цялата пътека от дома му, или само на място, където може да е оставено.

Горският, който е с дълъг стаж в системата на горите в поделението на Югозападното държавно предприятие в Якоруда, ще получи 500 лв. награда за проявените човещина и благородство, съобщи директорът Дамян Дамянов, който изразява личната си благодарност и уважение към служителя си за достойната постъпка в извънредна ситуация.

След като Клечов предаде Мехмед на полицията, момченцето бе настанено в детското отделение на болницата в Разлог и прекара нощта с баба си.

“Детето е добре, ще преценим състоянието му и тогава ще решим дали да го изпишем”, бе лаконична шефката на отделението д-р Соня Лилова. Мехмед ще бъде върнат на родителите си, а социалните служби ще осигурят психолог, ще окажат и друга помощ на Фатме и Зия, които имат общо 4 деца.

“Мехмед е добре гледано дете - беше нахранено, чистичко, изкъпано. Мълчеше, усмихваше се и нямаше видими травми”, допълни шефката на отдел “Закрила на детето” в Якоруда Фатма Чауш. Обърна внимание, че досега не са получавали сигнали за проблеми в семейството.

Загадъчният случай с Мехмед
странно напомня
на този с
изчезването на
4-годишния Абди
от съседното
село Бунцево
в края на юли 2001 г. Тогава семейството на Абди бе отишло на поляна в планината да събира сено.

Оставили момченцето да спи в колата и се отдалечили на 50-60 метра в другия край на поляната. Малко след това установили, че детето не е в колата. Започна масово претърсване на района, продължило седмица и с участието на стотици полицаи, горски, ловджии, доброволци.

На 8-ия ден Абди случайно бе намерен от жени, тръгнали за гъби. Момченцето бе в добро здравословно състояние, което изуми всички. Тогава също се заговори, че Абди е бил отвлечен, за него са полагани грижи и е бил оставен до пътека, за да бъде намерен.

Полицията обаче приключи случая със становището, че детето е избягало сам и няма престъпление. Малко след това семейството на Абди напусна Бунцево и се премести да живее в Пловдив.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Отличниците на България

Отчаянието е грях, младите и умните ще ни спасят

Поуката от тазгодишната церемония по отличаване на “Отличниците на България” е, че умните хора са нашата надежда за избавление. “Отличниците на България” е кампания на “24 часа”, която правим за четвърти път и този път бе онлайн, в която награждаваме млади българи с изключителни постижения, не просто деца, които са получили шестици

Видеозавещание: Завийте се и изчакайте краят на света... да свърши

Видеозавещание: Завийте се и изчакайте краят на света... да свърши

Да се опазим от вируса на истерията, защото приближава цунами от страх   Да пишеш “завещание на седмицата” в ролята си на болен от COVID-19, е малко зловещо. Баш като за Хелоуин. С маска и костюм от китайския магазин... Щеше да е симпатично съвпадение на символи, ако нямах такъв задух. Ако не живеех в истински Хелоуин през последните две седмици

Георги Харизанов. Кадър БНТ

Харизанов: Радев за вътрешна употреба - навъсен, кисел, навън пък хвали

"Кризата с коронавируса се използва политически. САЩ е емблематичен пример за това. Ние не сме във фаза на такова разделение. Президентът най-добре си знае защо бе прекратена визитата му в Естония от естонското правителство. Българската страна не можеше да взима решение от името на властите в Естония"

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова с коронавирус, в болница е (Обновена)

Корнелия Нинова е с коронавирус. Днес е излязъл резултатът от PCR теста й и той се е оказал положителен. Нинова усетила някои симптоми и затова побързала да си направи теста, научи "24 часа". "Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе приета днес във ВМА София след положителен тест за Covid-19. Повече информация за здравословното й състояние ще бъде

Румен Радев СНИМКА: Архив

Румен Радев: Скърбим за невинните жертви и сме заедно с френския народ

Отнемането на човешки живот по брутален начин и атаките срещу невинни хора не могат да се асоциират с каквато и да е кауза и за пореден път показват уродливото лице на тероризма, породен от религиозния фанатизъм. Това написа държавният глава Румен Радев в писмо до своя френски колега Еманюел Макрон, в което осъжда терористичните актове в Париж и

Премиерът Бойко Борисов СНИМКА: Фейсбук

Борисов: Имаме екшън план за справяне с последиците от COVID-19

"Продължаваме да работим за развитието на страната и да следваме приоритетите на правителството. България има План за възстановяване и устойчивост. С него не само ще се справим с последиците от COVID-19, но и имаме начертана посока за развитие". Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук профила си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Войник от Казанлък намерен убит по време на наряд

Войник от Казанлък намерен убит по време на наряд

Трупът намерен в стаята за почистване на оръжията, води се разследване Военнослужещ от военно формирование 22 180 - Казанлък е намерен прострелян по време на служба, съобщават от Министерството на отбраната.  Трупът на редника е бил в караулното помещение на военното формирование. Той е изпълнявал въоръжен наряд

Берлинската врата Снимка: МВнР

МВнР: 14 дни карантина при влизане в Германия, ако нямате отрицателен PCR

Като част от превенцията срещу коронавирусната инфекция от 1 ноември 2020 г. Германия обявява цялата територия на България за „рисков регион“, което налага ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани. По информация на посолството ни в Берлин за всички, които пристигат в Германия от „рисков регион“ и през последните 14 дни са имали

АНДОН БАЛТАКОВ

Шефът на БНР оттегли оставката си

Генералният директор на БНР Андон Балтаков оттегли оставката си, съобщиха от Съвета за електронни медии. В 15,30 ч. той е депозирал в съвета писмо, с което оттегля оставката си, без да посочва мотиви. Подаде я преди десетина дни заради изменения в медийния закон, публикувани за обществено обсъждане. По думите му оценките на БНР за закона са

Диана Ковачева СНИМКА: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът иска по-високи помощи за деца с увреждания, отглеждани от роднини

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до председателя на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов, в която настоява в започналата процедура по приемане на бюджета за следващата година, да бъде намерено справедливо решение за размера на

Испанският министър-председател Педро Санчес СНИМКА: Ройтерс

Педро Санчес до Бойко Борисов: Ще се справиш с този грозен вирус

Министър-председателят на Испания Педро Санчес пожела скорошно оздравяване на Бойко Борисов в мило писмо: Скъпи Бойко, Не знаех, че си се заразил с COVID. Надявам се, че нямаш сериозни оплаквания. Много се радвам, че успя да участваш в Европейския съвет. Пожелавам ти бързо оздравяване. Имаш моето искрено съчувствие

С почетен плакет на Министерството на отбраната бяха удостоени генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили. Снимки: Министерство на отбраната

Красимир Каракачанов връчи почетен плакет на проф. Венцислав Мутафчийски

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди днес изявени общественици. Отличията се дават за доказани заслуги в областта на българската наука и култура, проявен висок професионализъм, принос към Министерство на отбраната и по случай 1 ноември – Ден на народните будители. Това съобщиха от МО

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber