Руските дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков изгонени заради F-16 и саботажи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9046909 Руските дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков изгонени заради F-16 и саботажи Руските дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков изгонени заради F-16 и саботажи www.24chasa.bg
Сергей Николашин е бил гост на парада на съветските и руски автомобили в Драгоман.

Подозренията са , че са свързани със зачестили
взривове във военните ни заводи
 

Освен това търсели връзки за това ремонтите на съветска
техника да се извършват в одобрени от Кремъл обекти

За по-малко от година България гони трета партида руски шпиони. Никога досега българското контраразузнаване, прокуратурата и дипломацията не са заемали толкова категорична позиция спрямо чужди агенти.
От лаконичното съобщение на държавното обвинение стана ясно, че и този път обявените за персона нон грата руски шпиони са били под дипломатическо прикритие.
От два независими източника успяхме да установим, че става въпрос за заместник търговските аташета в представителството на Москва в София – Сергей Николашин и Вадим Биков.
Повече от странно обаче е, че информацията на страницата на посолството на Руската федерация в България все още присъства името на Дмитрий Ярошенко, когото страната ни изгони още през януари. 
От информацията на прокуратурата се разбира още, че нерегламентираната дейност на “търговските представители” е осъществявана от 2016 г. насам. Тогава у нас е бил само Николашин, докато Биков пристига в България миналата година. Това ясно показва, че макар българските власти да предприеха радикални мерки, руската страна по никакъв начин не се отказва от опитите си да влияе върху процесите у нас и особено върху евро-атлантическата ориентация на България, а оттам на Балканите. За това говорят и доказателствата, които са събрани срещу двамата, чиято активност може да се обобщи в три направления. Всичките свързани с отбраната и военната ни промишленост.
Установено е, че Николашин и Биков са търсили класифицирана информация за плановете за модернизацията на въоръжените сили. Тук несъмнено попада и информацията за възможностите и
капацитета за
поддръжката
на новите
самолети F-16,
блок 70, чието пристигане се очаква след няколко години, както и за намеренията на армията ни да се сдобие с безпилотни самолети.
Второто направление, по което руските разведки са работили, е идентифицирането и влизането в контакт с ключовите служители в МО, от които зависят обществените поръчки и сключването на договори с чуждестранни контрагенти. Тук освен военен руската страна има и чисто финансов интерес. Макар България отдавна да е член на НАТО, страната ни продължава да плаща огромни суми на Русия за ремонт на старата техника. Не са малко примерите и за некоректно изпълнение на договори от руската страна, както и за некачествени ремонти. Дългите години на руско влияние и изградените зависимости обаче често поставят българските въоръжени сили в ситуация, при която не в София, а в Москва се определят изпълнителите на ремонтите на остарялото съветско въоръжение. 
Целият този процес устройва напълно руските интереси, тъй като парите потъват в безкрайни схеми, а българската армия остава без достатъчни финансови средства за оптимизиране.
Особено любопитно е третото направление, по което руските военни разузнавачи са действали – придобиването на секретна информация за българската отбранителна промишленост, нейните производствени възможности и плановете й за развитие. От стратегически, политически, икономически и военен интерес за руската страна е България да изгуби традиционните си пазари на качествена и сравнително евтина продукция. Москва отдавна полага усилия, ако не да я няма българската оръжейна индустрия, то поне да я контролира.

Публичният механизъм за това са руските претенции за лицензите, с които от десетилетия в наши заводи се произвежда оръжие, проектирано още от времето на Съветския съюз. Българските военни търговци ни най-малко не могат да бъдат сериозна конкуренция на руските оръжейни гиганти, но въпрос на влияние за Кремъл е да контролира къде, на кого, какво и колко да се продава.
И, изглежда, Николашин и Биков са имали задачата да проучват, а може би и да контролират производството на оръжия у нас. Механизмите за въздействие за постигане на целите са разнообразни, като не е изключено сред тях да има и доста крайни.
Особено когато активизирането на руското военно разузнаване у нас съвпада със
зачестилите в
последните
години странни
инциденти
в български заводи. 
Дали тези, или други руски разузнавачи имат роля в диверсионни действия, е въпрос на доказване. Но с категоричност може да се твърди, че близостта до Русия на част от българските играчи в оръжейния бизнес винаги е било гаранция за техния финансов просперитет, в замяна на защита на руските интереси у нас.
Николашин и Биков, макар да са били наясно, че във всеки момент може да бъдат разконспирирани от българските служби, на фона на предишните изгонени руски дипломати, са продължили своята подривна дейност.

Третият удар на София

Третият “удар” на София по руските разузнавачи за по-малко от година обаче трябва да е ясен знак за Москва, че действията им ще стават все по-трудни и на наша територия.
Точно преди 1 г. беше изгонен първият шпионин с дипломатически имунитет, в началото на 2020 г. още двама, а с последните броят им става общо 5.
В края на януари прокуратурата съобщи за други двама дипломати, срещу които се водеше разследване за шпионаж. Те бяха описани като първи секретар (един от 8-те тогава, бел. авт.) и служител в търговското представителство. Тогава “24 часа” разкри, че това са Дмитрий Ярошенко и Александър Хватов. Ярошенко е кадрови служител на външното разузнаване на Русия, преди да го назначат за първи секретар на посолството в България. Той е създавал фалшиви самоличности на разузнавачи и ги е внедрявал у нас. Това са т.нар. “нелегали”. Според данните на ДАНС Ярошенко е търсил варианти за въвеждане на “нови самоличности” в масивите с българските граждани чрез смесване на неверни сведения в предварително подготвени неистински документи. Пътувал в цялата страна, заснемал е средата, в която подготвените за внедряване “нелегали” е трябвало да живеят.
Хватов пък е ходил до южната ни граница, където ще минава трасето на интерконекторната газова връзка с Гърция. Там се е срещал с различни хора и е проявявал нездрав интерес към проекта. Това направило впечатление на агентите от ДАНС. Оказало се, че е търсил и друга информация, свързана с енергетиката в България. След това я е докладвал на руска разузнавателна служба в Москва. След разкритията руският посланик Дмитрий Макаров беше привикан във външното министерство, за да му връчат протестните ноти срещу действията на служителите му. 
Първият шпионин, който ДАНС и прокуратурата разкриха и съобщиха за него на 28 октомври м.г., е Владимир Русяев. Той също беше първи секретар в мисията на Москва у нас.
От септември 2018 г. той провеждал конспиративни срещи с български гражданин, който има достъп до класифицирана информация на НАТО и Европейския съюз. Обещавал пари за това, което търси. Русия имала интерес към Щаба на отбраната. Неговият шеф подпомага министъра, зам.-министрите, постоянния секретар. Шпионинът се интересувал и от Дирекцията за стратегическо планиране, която прилага националната отбранителна стратегия. Той също е градил кариера в ГРУ. Работил е в Испания и Латинска Америка, преди да дойде в България през 2017 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Отличниците на България

Отчаянието е грях, младите и умните ще ни спасят

Поуката от тазгодишната церемония по отличаване на “Отличниците на България” е, че умните хора са нашата надежда за избавление. “Отличниците на България” е кампания на “24 часа”, която правим за четвърти път и този път бе онлайн, в която награждаваме млади българи с изключителни постижения, не просто деца, които са получили шестици

Видеозавещание: Завийте се и изчакайте краят на света... да свърши

Видеозавещание: Завийте се и изчакайте краят на света... да свърши

Да се опазим от вируса на истерията, защото приближава цунами от страх   Да пишеш “завещание на седмицата” в ролята си на болен от COVID-19, е малко зловещо. Баш като за Хелоуин. С маска и костюм от китайския магазин... Щеше да е симпатично съвпадение на символи, ако нямах такъв задух. Ако не живеех в истински Хелоуин през последните две седмици

Георги Харизанов. Кадър БНТ

Харизанов: Радев за вътрешна употреба - навъсен, кисел, навън пък хвали

"Кризата с коронавируса се използва политически. САЩ е емблематичен пример за това. Ние не сме във фаза на такова разделение. Президентът най-добре си знае защо бе прекратена визитата му в Естония от естонското правителство. Българската страна не можеше да взима решение от името на властите в Естония"

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова с коронавирус, в болница е (Обновена)

Корнелия Нинова е с коронавирус. Днес е излязъл резултатът от PCR теста й и той се е оказал положителен. Нинова усетила някои симптоми и затова побързала да си направи теста, научи "24 часа". "Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе приета днес във ВМА София след положителен тест за Covid-19. Повече информация за здравословното й състояние ще бъде

Румен Радев СНИМКА: Архив

Румен Радев: Скърбим за невинните жертви и сме заедно с френския народ

Отнемането на човешки живот по брутален начин и атаките срещу невинни хора не могат да се асоциират с каквато и да е кауза и за пореден път показват уродливото лице на тероризма, породен от религиозния фанатизъм. Това написа държавният глава Румен Радев в писмо до своя френски колега Еманюел Макрон, в което осъжда терористичните актове в Париж и

Премиерът Бойко Борисов СНИМКА: Фейсбук

Борисов: Имаме екшън план за справяне с последиците от COVID-19

"Продължаваме да работим за развитието на страната и да следваме приоритетите на правителството. България има План за възстановяване и устойчивост. С него не само ще се справим с последиците от COVID-19, но и имаме начертана посока за развитие". Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук профила си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Войник от Казанлък намерен убит по време на наряд

Войник от Казанлък намерен убит по време на наряд

Трупът намерен в стаята за почистване на оръжията, води се разследване Военнослужещ от военно формирование 22 180 - Казанлък е намерен прострелян по време на служба, съобщават от Министерството на отбраната.  Трупът на редника е бил в караулното помещение на военното формирование. Той е изпълнявал въоръжен наряд

Берлинската врата Снимка: МВнР

МВнР: 14 дни карантина при влизане в Германия, ако нямате отрицателен PCR

Като част от превенцията срещу коронавирусната инфекция от 1 ноември 2020 г. Германия обявява цялата територия на България за „рисков регион“, което налага ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани. По информация на посолството ни в Берлин за всички, които пристигат в Германия от „рисков регион“ и през последните 14 дни са имали

АНДОН БАЛТАКОВ

Шефът на БНР оттегли оставката си

Генералният директор на БНР Андон Балтаков оттегли оставката си, съобщиха от Съвета за електронни медии. В 15,30 ч. той е депозирал в съвета писмо, с което оттегля оставката си, без да посочва мотиви. Подаде я преди десетина дни заради изменения в медийния закон, публикувани за обществено обсъждане. По думите му оценките на БНР за закона са

Диана Ковачева СНИМКА: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът иска по-високи помощи за деца с увреждания, отглеждани от роднини

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до председателя на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов, в която настоява в започналата процедура по приемане на бюджета за следващата година, да бъде намерено справедливо решение за размера на

Испанският министър-председател Педро Санчес СНИМКА: Ройтерс

Педро Санчес до Бойко Борисов: Ще се справиш с този грозен вирус

Министър-председателят на Испания Педро Санчес пожела скорошно оздравяване на Бойко Борисов в мило писмо: Скъпи Бойко, Не знаех, че си се заразил с COVID. Надявам се, че нямаш сериозни оплаквания. Много се радвам, че успя да участваш в Европейския съвет. Пожелавам ти бързо оздравяване. Имаш моето искрено съчувствие

С почетен плакет на Министерството на отбраната бяха удостоени генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили. Снимки: Министерство на отбраната

Красимир Каракачанов връчи почетен плакет на проф. Венцислав Мутафчийски

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди днес изявени общественици. Отличията се дават за доказани заслуги в областта на българската наука и култура, проявен висок професионализъм, принос към Министерство на отбраната и по случай 1 ноември – Ден на народните будители. Това съобщиха от МО

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber