Мохамед бин Зайед – близкоизточният Метерних

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9046701 Мохамед бин Зайед – близкоизточният Метерних Мохамед бин Зайед – близкоизточният Метерних www.24chasa.bg
Престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед с американския президент Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Чрез мирното споразумение с Израел и изграждането на съвременна държава престолонаследникът на ОАЕ се бори с ислямисткия джихадизъм

За него казват, че никога не закъснява за срещи. А също, че е най-богатият човек в света, контролиращ бюджет от 1,3 трилиона долара. Следи за добрата си физическа форма и често обсъжда със събеседниците си предимствата на фитнес-уредите. В ролята си авиатор показва на важните си гости панорамата на страната с личния си хеликоптер. В интервю за "Ню Йорк Таймс" преди около година Рос Ридел, бивш кадър на ЦРУ, а понастоящем старши изследовател на Института „Брукингс“, каза за него: "Той смята, че е Макиавели, но се държи като Мусолини."
Мохамед бен Зайед е свидетел на трансформацията на страната, последвала откриването на нефта, от крайна бедност до немислимо богатство. Същевременно при неговото поколение политическият ислям се превърна в доминираща сила и обединяващ лозунг в Близкия изток.
Когато Мохамед бин Зайед е едва на 14 години, баща му го изпраща да се изучи в Мароко. При това старият Зайед, загрижен отрочето му да получи строго образование, му дал паспорт с различно име, от което да не проличи, че е син на владетел. Така Мохамед започва самостоятелния си живот като обикновен ученик и дори работи няколко месеца като сервитьор в местен ресторант. През този период той сам се грижи за храната си и сам пере дрехите си, прекарвайки повече от времето си в самота.
Пред Рос Ридел Мохамед споделя, че тогава в хладилника му имало чиния със салата, от която похапвал по няколко дни поред, докато тя се покриела с плесен. По-късно той прекарва лятото в училището „Гордънстън“ - шотландски интернат, където поколения британски кралски особи са изпращали децата си, за да се закалят при сурови условия. Известна е ненавистта на принц Чарлз към това място. Самият Мохамед бин Зайед обаче твърди, че преживял приятни моменти там. Следва година в Кралската военна академия Сандхърст, Великобритания.
Именно през онзи период Мохамед бин Зайед става жертва на ислямистката индоктринация, при това без знанието на баща си. Парадоксът е, че именно той улеснява ислямизацията на сина си, възлагайки на египтянина Изеддин Ибрахим да го научи на ум и разум. Макар че е знаел за принадлежността на Ибрахим към Мюсюлманските братя, той тогава не смятал организацията за заплаха.
Принц Мохамед бин Зайед Ал Нахиян е фактически владетел на федерацията на Емирствата. Той притежава неофициалната титла "най-могъщият човек в Близкия изток" и надминава по влияние лидерите на големи страни като Египет и Саудитска Арабия. Той е убеден, че сделката му с Израел е „мирно споразумение“, въпреки че в самия Израел по този въпрос съществува дебат – споразумение или стъпка към нормализация?

Стратегическа операция

и застрахователна полица

Сключвайки споразумението, Бин Зайед не обслужва интересите на Израел, нито тези на палестинците. По-скоро това е сделка, която представлява част от средносрочен и дори дългосрочен стратегически процес. Може с увереност да се каже, че споразумението обслужва предимно интересите на Емирствата или ОАЕ - малка държава с население от 9 милиона, 8 милиона от които чуждестранни работници, но която държи 6 процента от световните петролни запаси. Непосредствената изгода не се свежда единствено до получаването от американците на пратка свръхмодерни изтребители F-35 и на други оръжейни системи. Става дума преди всичко за консолидация позициите на Бин Зайед в Конгреса на САЩ. Мирът с Израел ще допринесе за снемане възраженията на част от конгресмените срещу продажбите на оръжие; това би представлявало своеобразна застраховка на Бин Зайед, дори в случай че Тръмп изгуби изборите през ноември в полза на опонента си Байдън.
Докато Бин Зайед има близки отношения с Тръмп, той има лоши спомени от Барак Обама. Въпреки че първоначално последният често търсеше неговото приятелство и се консултираше с него по теми, свързани с Близкия изток, нещата се промениха радикално с началото на „Арабската пролет“. Тогава Обама започна да говори за нов, демократичен и либерален Близък изток, в който лидерите се избират от хората, а мястото на диктаторите е на бунището на историята. Бин Зайед видя в това заплаха за режима си и за властта на традиционните елити в региона, поради което побърза да подкрепи режима на Ал-Сиси, свалил властта на Мюсюлманските братя в Египет. По онова време той безуспешно се опита да убеди американската администрация, че подкрепата за Арабската пролет ще създаде хаос в Близкия изток и ще отслаби позициите на САЩ в региона.
Мохамед бин Зайед е лидерът-новатор, който създаде Министерство на толерантността, построи „втори“ Лувър и откри клон на Нюйоркския университет. Неговата толерантност бе подложена на изпитание в контекста на стъпките към демократизация в Близкия изток. Докато Вашингтон се колебаеше дали да даде подкрепата си за президента Сиси, бин Зайд затвърди реномето си на политика, дал решаващ принос за излизането на Египет от сериозна криза.

Ударът на Обама и

мъртвото приятелство

Най-тежкият удар за Бин Зайед бе започването на преговорите на Обама с неговия основен противник Иран, завършили със сключването на ядрената сделка. Бин Зайед е религиозен човек, който спазва предписанията на исляма, но същевременно изпитва омраза срещу политическия ислям в лицето на Мюсюлманските братя. Наред с Иран, той възприема това движение като непосредствена заплаха за страните от Персийския залив в частност и за сунитския ислям като цяло. Не е изненадващо, че още преди Тръмп да бъде избран за президент, Бин Зайед бе установил контакти със зет му Джаред Кушнер и дори отмени заплануваната си среща с Обама, за да може да се срещне с Кушнер в Ню Йорк.
Според Мохамед бин Зайед всички ислямистки групи имат една цел, а именно създаване на религиозна държава или халифат, в който Коранът да замести конституцията. Според него репресивните режими в Близкия изток са единствената алтернатива на катастрофатата. Неговите възгледи откровено отговарят на личните му интереси, но опитът от последните години накара някои наблюдатели-ветерани да оценят прозренията му относно заплахата от политическия ислям, която днес се признава от всички.
Мохамед бин Зайд посвети много от ресурсите си за организирането на масивна кампания, която може да бъде сведена до понятието „борба с джихада“. Въпреки малкия размер на страната си (броят на гражданите на ОАЕ е по-малък от един милион души), Мохамед бин Зайед контролира над 1,3 трилиона долара държавни средства и е главнокомандващ на най-добре обучената и въоръжена армия в региона, с изключение на Израел. Във вътрешен план той успя да ликвидира струкурите на Мюсюлманските братя в страната и да изгради модерна система на наблюдение, която позволява да бъдат уловени и най-малките признаци за наличието на политически ислям.

Съвременният

Метерних

Ролята на Мохамед бин Зайед в „Арабската контрареволюция“, която изцяло промени репутацията на ОАЕ, може да се оприличи на тази на Метерних. (Принц Клеменс Венцел Метерних, австроунгарски политик и една от най-важните фигури през деветнадесети век, е признат за автор на политическите правила, които основните сили в Европа следваха през четиридесетте години, последвали поражението на Наполеон Бонапарт). Пентагонът все още счита Бин Зайед за влиятелен и лоялен съюзник. По време на посещението си в Абу Даби бившият министър на отбраната на САЩ Джим Матис, се обърна към аудиторията, включваща емиратски граждани и чуждестранни експерти, с думите: „Емирствата са като Атина и Спарта в едно“. Това е в пълен контраст с представата за Бин Зайед на някои висши служители в администрацията на Обама, които го считаха за кръвожаден диктатор и опасен опонент.
Мохамед бин Зайед е уникален персонаж: той е обигран политик и светски лидер, движен от грандиозни планове за региона и по-важното – разполагащ с ресурсите за тяхното реализиране. Въпреки недостатъците на политиките му, алтернативите им изглеждат все по-неубедителни. Пример за това е и американската въздушна атака, последвала нападенията срещу американското посолство в Багдад, в резултат на която бяха убити иранския генерал Солеймани и основния му иракски съюзник. Макар преди Бин Зайед да критикуваше Обама, заради склонността му към примиряване с амбициите на Иран, сега бе изправен пред противоположната заплаха – призрака от война между Тръмп и айатолласите. Разбираем е стремежът на Мохамед бин Зайед да избегне подобна перспектива, тъй като неговата държава се намира срещу иранския бряг и би била първият обект на евентуална атака от страна на Техеран.

Фактическият

лидер на ОАЕ

Мохамед Бин Зайед вече повече от десетилетие се счита за фактически лидер и водещата фигура в Емирствата, въпреки че официално президент е по-големият му брат Халифа, който получи инсулт през 2014 г. Той е авторът на образователната, финансовата, културната и външната политика на страната, но рядко ще го чуете да произнася речи или да дава интервюта за медиите. В това отношение той отстъпва първото място на далеч по-открития за медиите Мохамед бин Рашид Ал Мактум - владетел на Дубай и негов заместник във федерацията.
Веднъж седмично Бин Зайед се среща с граждани, които молят за съдействие по различни жалби или за помощ за осъществяването на техни инициативи. Тези частни аудиенции играят важна роля, тъй като дават възможност на емира и колегите му да са в течение на различните въпроси, които вълнуват безнесмени, племенни шейхове и редови граждани.
Неговите съветници споделят за стремежа му да се измъкне от строгия протокол. Често е виждан зад волана на бял Nissan Patrol или да се разхожда пешком из Абу Даби. Понякога прави и изненадващи посещения на ресторанти. Като запален фен на фитнеса, лично участва в туристически форуми, където е видян да си води бележки. Бин Зайед обича пунктуалността и обръща внимание на събеседниците си при подценяване на нужните детайли. Нерядко поставя на мястото някои западни дипломати, които игнорират традициите на арабските владетели.
Терористичните атаки от 11 септември 2001 г. са повратният момент, променил живота на Мохамед бин Зайед. Тогава той прозрял дълбочината на ислямската заплаха и осъзнал опасността от нейното игнориране от арабския свят. През октомври с.г. Мохамед бин Зайед споделил, че е бил удивен от убеждението на арабски държавен глава по време на срещата си с неговия баща в Абу Даби, според който нападенията срещу Световния търговски център и Пентагона са дело на ЦРУ или дори на израелската разузнавателна служба Мосад. След като въпросният президент напуснал срещата, Зайед попитал сина си какво е мнението му. „Но ние имаме доказателства за противното“ – бил отговорът му. През есента на същата 2001 г. службите за сигурност на ОАЕ арестуваха около 200 емирски граждани и близо 1600 чужденци, които планирали да заминат за Афганистан и да присъединят към Ал-Кайда. Сред тях имало и няколко, които се обучавали за самоубийци-камикадзета.
Веднага след атентатите на 11 септември Мохамед бин Зайед направи задълбочен и изчерпателен преглед на уязвимостта на страната си за терористична заплаха. Марсел Уахба, който пристигна в ОАЕ през октомври същата година (2001 г.) в качеството си на посланик на САЩ, заявява: „Мисля че събитията от 11 септември го накараха да направи реформа на основните вътрешнополитически сектори - от образованието до финансите. Така тези сектори значително увеличиха своята ефективност”. Според Уахба, за целта Мохамед бин Зайед е сформирал екип, включващ братята му и редица старши съветници, който е съумял да отстрани съществуващите структурно-системни недостатъци на държавния апарат.
В рамките на тези реформи започна регистрацията на всички центрове за хавала - неформалната система за парични преводи - която терористите често използват. Освен това, бяха подобрени начините за контролиране на приемно-предавателните радарни сигнали от морските съдове в Персийския залив. Подобрен бе и мониторингът на разтегнатите търговски и финансови мрежи в ОАЕ. Всички мерки бяха насочени преди всичко към възпиране на терористите, преминаващи през Емирствата, но и към овладяване на реално съществуващия риск от терористични атаки от местни жители.

Войната на Бин Зайед срещу

ислямистката идеология

Успоредно с тези мерки, Мохамед бин Зайед предприе мащабна атака срещу ислямистката идеология. Голяма част от ислямистите в Емирствата принадлежат към „Асоциацията за реформи и социална ориентация“ - асоциация, основана през 70-те години, която е местният еквивалент на Мюсюлманските братя. Тя включва хиляди чужденци, повечето от които с египетски произход, които преди десетилетия попълниха нуждите на ОАЕ от бюрократи и образовани професионалисти. Първоначално управляващите семейства на страната приветстваха „Асоциацията за реформи“, тъй като я считаха за толерантна религиозна група. Но през 90-те, според местния журналист Султан ал-Касими, те превърнали министерствата на образованието и правосъдието в държава в държавата, решавайки как да се разпределят стипендиите и придавайки религиозна насока на функционирането на съдилищата.
В тази връзка Мохамед бин Зайед уволни учителите с изявена политическа-ислямиска ориентация и нареди цялостно обновяване на всичките академични курсове в страната. Повечето емиратски граждани си спомнят за своите повлияни от политическия ислям учители в началните училища, които наблягали върху въоръжения джихад за правата вяра и върху безнравствеността на неверниците. Училищните програми, написани от членове на Мюсюлманските братя се отличаваха с нетърпимост и пристрастност, които пронизваха дори предмети като история и математика. В учебниците можеше да се прочетат пасажи като следния пример по математика: „Ако убиете трима еврейски заселници и оправдаете двама, колко ще са общо те?“
Сега гимназиите в Емирствата са въвели дори уроци по етика извън религиозните курсове - нещо немислимо доскоро. Освен това, Мохамед бин Зайед проведе мерки по насърчаване на умерените религиозни духовници в сферата на частния сектор, включително редица известни суфитски авторитети . ОАЕ също започнаха да изнасят свои методики и програми за обучение на имами в чужбина, обхванали и хиляди афганистанци.

Държавата срещу

политическия ислям

Но амбициите на Мохамед бин Зайед не се ограничават с тези дейности. Той се стреми към изграждане на държава, която да разгроми идеологията на всички течения на политическия ислям – т.е. иска да успее там, където ислямистите се провалиха. Вместо да тръгне по пътя на нелибералната демокрация - подобна на този, следван в Турция - той се стреми към изграждането на социална либерална система, основаваща се върху индивидуализма по модела на Ли Куан Ю в Сингапур от 60-те и 70-те години. Усилията му обхванаха секторите на държавната служба в Абу Даби, които бяха проядени от корупция и неефективност, подобно на положението и в други арабски държави. За този сектор бяха характерни корупционни зависимости и субективизма при назначенията – до голяма степен характеризиращи дисфункционалния модел на Гамал Абдел Насър, изграден в Египет през 50-те години и впоследствие прекопиран в другите страни.
За целта в администрацията на страната бяха назначени голям брой талантливи млади хора, упълномощени да преодолеят бюрократичната инерция. С тяхна помощ обществения сектор бе освободен от десетки хиляди служители, други хиляди бяха преназначени на по-подходящи длъжности. В периода 2005-2008 г. броят на служителите в правителствените служби на Абу Даби бе намален от 64 000 на 7 000 души. В същото време Мохамед бин Зайед започна да инвестира огромните капиталови резерви на Абу Даби, за да изгради икономика, която да не зависи от петролните постъпления. Със създаването на нов държавен инвестиционен фонд наречен „Мубадала“ той успя да развие нови индустриални сектори и да създаде работни места, които ускориха обучението на местните жители. Същевременно успешно бе модернизиран имиджа на страната чрез включването на жени в правителството. С помощта на „Мубадала“ дори бе създаден център за авиация и космически науки в Ал-Айн, в който жените представляват 86% от служителите.
Амбициите на Мохамед бин Зайед включват и промяна в поведението на самите емиратски граждани, превръщането им в по-дисциплинирани, рационални и самостоятелни индивиди. Бивш дипломат го е чул да казва: „Случвало ли ви се е да се ръкувате с гражданин на Емирство? Това е вяло ръкостискане. И човекът не смее да ви гледа в очите. Аз се опитвам да науча хората да ви гледат уверено и да ви стискат ръката със силна и решителна ръка“.
Не случайно емирът въведе задължително обучение по жиу-жицу в училищата. През 2014 г. бе въведена и задължителна военна повинност, принуждаваща младите емиратчани да се подложат на една година тежък труд и военни тренировки. Мохамед бин Зайд настоява те да се отнасят сериозно към това обучение, след като се радват на безплатно жилище, образование и здравеопазване. И когато няколкостотин донаборници отказали да се регистрират, Мохамед бин Зайед ги привикал на среща. На нея той им разказал за усилията на баща си за изграждане на държавата и за нужните жертви за това. Освен това, според непотвърдени данни, на младежите им се наложило да прекарат месец в изолация.

Стратегически мир

Бин Зайед е фактически владетел на страната от 2004 г. и от години успява да удържи властта на върха в нарушение на конституцията на Емирствата (предвиждаща ротационно редуване на седемте емира на всеки пет години). Решаваща е ролята му при формулирането стратегията на ОАЕ в международната и арабската политика, както и за сключването на договора с Израел. Последното бе постигнато с цената на разграничаването на страната му от общоарабската, саудитска по същество, инициатива за обвързване на мира с Израел с евентуалното изтегляне на Тел Авив от окупираните палестински територии.
Обявяването на подобно споразумение от страна на ОАЕ без арабска подкрепа свидетелства за политическа смелост, но и за амбиция за регионално лидерство от страна на Мохамед бин Зайед.

Паметник на

толерантността

Пред седалището на Мохамед бин Зайед в Абу Даби се издига бронзов паметник, чиято скулптурна група обозначава думата „толерантност“ на английски език. В тази връзка ОАЕ полага големи усилия, за да популяризира ценностите на плурализма. През 2016 г. правителството създаде Министерство на толерантността, а 2019 година беше избрана за „Година на толерантността“. Тя бе открита с първото посещение на католически папа в Арабския полуостров. Толерантността на режима обаче не включва ислямистите или онези, които им съчувстват и подкрепят. Още от 2011 г. в страната започнаха репресии срещу тях, включваща масови арести и присъди под различен претекст. През 2014 г. правителството официално обяви Мюсюлманските пратя за терористична група. На гонения бяха подложени и адвокатите, защитаващи ислямисти, а в отделни случаи и критици на правителството от секуларни позиции.
Емирствата разработиха и офанзивна програма за кибер разузнаване, наречена Project Raven, разработена съвместно с бивши агенти на разузнаването на САЩ и отчасти насочена към политически опоненти. Според разследване, публикувано от Ройтерс, списъкът с обекти на "Project Raven" включва поне четирима западни журналиста, включително трима гражданина на САЩ.

„Либералният автократ“

Големият парадокс на режима на Мохамед бин Зайед е в съчетанието на автокрация със социална либерализация. Според стандартите на западните правозащитни групи, ОАЕ може да бъде оприличена на робска колония, в която цари брутална капиталистическа система и репресиране на инакомислието. Но от друга страна, ако сравним ОАЕ със Сирия или Египет, ще видим в Емирствата са модел на просветена либерална държава. Това усещат и младите араби от региона. Проучванията показват, че повечето арабски младежи предпочитат да живеят именно в ОАЕ, дори ако могат да избират САЩ или Канада за свое местопребиваване. Това отчасти се дължи на факта, че в страни като Египет или Ирак и Ливан и други арабски държави носталгията по миналото и времето на колонииализма пронизва всекидневието, докато хората в Емирствата гледат повече към бъдещето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

В протестите се включват бомбардировачи - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

В протестите се включват бомбардировачи - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо. "Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите карикатури

Деветимата социални министри по време на дебата за достойни пенсии.

Коментар на седмицата №1: Пенсиите с “втори таван”, за да не могат ниските да минат по-високите (Видео)

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 130 000 прочитания.  9 социални министри дебатират в “Клуб “24 часа” Визионери” Такава под 369 лв. сега не може да надхвърли 388,50 лв. догодина Таванът става 1440 лв. - това е реалната сметка, ако плащаш осигуровки на 3000 лв

Емилия Масларова

Коментар на седмицата №2: Емилия Масларова: Вместо по 50 лв. на всеки, пенсиите трябва да се преизчислят (видео)

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 72 хиляди прочитания Не е справедливо 120 хил. души с доходи над 3000 лв. да не плащат пълните осигуровки, казва Емилия Масларова Емилия Масларова е първият министър на труда и социалната политика

Калина Андролова СНИМКА: Фейсбук

Коментар на седмицата №3: Калина Андролова: БСП върви на довиждане

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 66 000 прочитания Никога досега не е имало такава жестока тъпотия в БСП. Ама каквато лидерката, такава и атмосферата, такива и хората около нея, такива ще са и избирателите. Съответно и резултатите

 Асим Адемов СНИМКА: Фейсбук

Асим Адемов: Протестът стигна дъното! Протестиращите аплодираха Клеър Дейли

"На 101 ден протестът стигна дъното! Протестиращите аплодираха радостно евродепутатката Клеър Дейли, която обеща да им помага с всички сили. Същата крайна левичарка Клеър Дейли, която подкрепя и режима на Путин, подкрепя и диктатора във Венецуела Николас Мадуро, както и Лукашенко в Беларус, Башар Асад в Сирия

Когато човещината е заразна, всички забогатяваме. Буквално (Видео)

Когато човещината е заразна, всички забогатяваме. Буквално (Видео)

Три големи групи достойни българи, добри, свестни хора отличи “24 часа” в новото издание на годишната си класация. Понеже това е годината на COVID-19, първата е групата на медиците на фронта срещу вируса. Втората група е на учителите, с които преходът към онлайн обучение мина без сътресения. Третата - на хората, които търпеливо, всеотдайно

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Емилия Масларова

Емилия Масларова: Вместо по 50 лв. на всеки, пенсиите трябва да се преизчислят (видео)

Не е справедливо 120 хил. души с доходи над 3000 лв. да не плащат пълните осигуровки, казва Емилия Масларова Емилия Масларова е първият министър на труда и социалната политика. Тя заема поста веднага след създаването на министерството в правителството на Димитър Попов. Масларова е и най-дългогодишният социален министър, като заема поста два пъти

Проф. д.и.н. Георги Атанасов. Снимка Фейсбук

Проф. Георги Атанасов: Писмеността ни е славянска, кирилицата е българска

"Още веднъж и за последен път каква е Писмеността ни – славянска или българска. Разбира се СЛАВЯНСКА! и още – каква азбука е кирилицата – разбира се- БЪЛГАРСКА!" Това написа проф. д.и.н. Георги Атанасов в профила си във Фейсбук. И продължава: "Изложих аргументи, че писмеността ни, респективно Кирило-методиевото дело е общославянско

Васко Кръпката

Васко Кръпката: Лекарите ни са герои на днешните вирусни и пълни с омраза времена

Омръзна ми от хейтйри из Нета! Ще пиша на пук само хубави неща! Не ми стигат ченгесарските медии, новини като полицейска черна хроника и пр...ами като влезеш във Фейсбук, отвсякъде омраза и плюене! Резултатът е че хора с принципно критично мислене, трябва едва ли не да си мълчим, щот ще сме обявени за подвластни ако напишем нещо хубаво и пр

Деветимата социални министри по време на дебата за достойни пенсии.

Пенсиите с “втори таван”, за да не могат ниските да минат по-високите (Видео)

9 социални министри дебатират в “Клуб “24 часа” Визионери” Такава под 369 лв. сега не може да надхвърли 388,50 лв. догодина Таванът става 1440 лв. - това е реалната сметка, ако плащаш осигуровки на 3000 лв. По-добре с тези 1,8 млрд. лв. преизчислете всички пенсии, препоръчаха другите министри Своеобразен “втори таван” на пенсиите ще бъде въведен

Анкета на 24chasa.bg: 53% искат да
гласуват с хартиена бюлетина

Анкета на 24chasa.bg: 53% искат да гласуват с хартиена бюлетина

Повечето българи предпочитат да гласуват с хартиена бюлетина. Това показа анкета на сайта 24chasa.bg. След дългите спорове какво да е гласуването - само машинно или смесено: машинно и с бюлетини, “24 часа” реши да попита своите читатели те какво предпочитат. Публикувахме на сайта анкета. Съзнавахме, че тя няма да е представителна

Георги Марков

Георги Марков: Браво на ВКС за царските имоти!

Браво на Върховния касационен съд. Браво колеги, прави ви чест! Приятели, браво на Върховния касационен съд за царските имоти. Браво и на Конституционния съд 1998 и 2020 г. В България частната собственост е гарантирана. Бихте станали за смях, че Царят е национализиран, а е нямал имоти. Многократно съм казвал, че не е необходим специален закон

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber