Донка и Ивелин Илиеви: Човек или намира пътя, или го прокарва сам

https://www.24chasa.bg/novini/article/9046331 Донка и Ивелин Илиеви: Човек или намира пътя, или го прокарва сам Донка и Ивелин Илиеви: Човек или намира пътя, или го прокарва сам www.24chasa.bg
Донка и Ивелин Илиеви: Човек или намира пътя, или го прокарва сам

В уроците на двама иноватори новите технологии са впрегнати да върнат възрожденския дух в образованието

Продължаваме рубриката “Учителите на България” със скок - от централно столично училище директно в малкия град Дулово, Силистренско.

Запознайте се с г-жа Донка Илиева и г-н Ивелин Илиев. Работят заедно в страхотно училище. Преподават на едни и същи класове. Тя - по български език и литература, той - по история, но всъщност в часовете двата предмета се преплитат и допълват по начин, който те самите откриват по интуиция. Техните съдби също са преплетени - заедно са вече 30 години, още от студентската скамейка, а най-силно ги свързва любовта към техните ученици.

И двамата са от учителски семейства, в началото на 90-те започват учителския си стаж в малко силистренско село, преподават различни предмети и натрупват опит. Днес преподават в СУ “Васил Левски” в град Дулово и всеки ден пътуват от Силистра, където живеят. Учениците им са от различен етнически произход, но за семейство Илиеви различия няма.

Сами и по интуиция разработват различен тип уроци, осъществяващи връзки между предметите. Обучението е проектно-базирано, а учебното съдържание се визуализира чрез технологиите. “Не може, когато учениците ти са от 21 век, ти да си от 20 век”, казва Ивелин, когато обяснява мотивацията им да разработят и въведат интегралните уроци. Заедно с петокласниците разработили темата “Празникът”, като децата трябвало да напишат как според тях се е появила тази дума, а след това да представят практически своите идеи за празник. Така всички, без значение от етноса, се забавлявали на Празника на сладоледа, на високите токчета, на хвърчилата.

В уроците на двамата иноватори новите технологии са впрегнати да върнат възрожденския дух в образованието. Дадената тема се обследва от различни гледни точки и така се създава 3D модел, който е много атрактивен. Наред с историята и литературата различните специалности на Ивелин – философия, психология, изобразително изкуство, превръщат уроците в интересна и пъстра палитра за децата. Концепцията на интегралните уроци е свързана с емоционалната обвързаност на учениците и съпреживяване на произведението. Така г-н и г-жа Илиеви например повели децата първо да навлязат в историческата епоха на Българското възраждане и после така да се вживеят в главата „Радини вълнения“ от романа „Под игото“, че да оставят електронните книги и телефоните и да се потопят в произведението.

В уроците си двамата учители тръгват винаги от класиката, дори се връщат към древността. С шестокласниците организирали “машина на времето”. За да им представят “Принцът и просякът”, Донка и Ивелин не се задоволили с обикновена презентация на облеклото или историята, а показали в урока как са си играели децата през 16 век, как са били наказвани, как хората са възприемали живота тогава.

На откритите уроци, които двамата иноватори дават с удоволствие, често присъстват учители от цялата област. Направили урок за Ботев, в който техните ученици, но вече пораснали с една година, представили от различните гледни точки наученото пред публика, провели интервю с гост-преподавателка, която донесла оригинално старо издание на стиховете на Ботев от 19 в., и така самите деца научили повече. За по-големите пък ученици от 11 и 12 клас Илиеви подготвили интегративен урок на тема любов, в който включили любовна лирика, биология, химия, най-известните любовни истории от митологията и историята.

Ето такива са интегративните уроци, които двамата учители от Дулово прилагат повече от 15 години! Човек или намира пътя, или го прокарва сам - това е тяхното верую. Затова окуражават своите деца да търсят сами правилния отговор, провокират ги да мислят.

От години участват в различни форуми със статии. През лятото четат много и подготвят уроци и разработки, обменят идеи и информация. Според тях научният труд на учителите не трябва да остава неглижиран, а да се уважава. Сравняват образованието с плуването: спреш ли да учиш, е като да спреш да плуваш - тогава потъваш. Затова имат практиката да канят университетски преподаватели в своите часове, децата се срещат с академизма като логика за първи път и така разширяват хоризонта им. Обичат изследователската и откривателска дейност, така се родила идеята за спасяване на стари книги заедно с учениците им, даже открили старинно издание – „Неделник“ от Софроний Врачански от 1865 г.

За тях училището, в което работят, е като втори дом. СУ “Васил Левски” в град Дулово е едно от най-големите в страната и най-голямото в Силистренска област, изключително модерно оборудвано, обновено по европейски проект, красиво. Директорът е млад и амбициозен, отворен за всяка идея. Неслучайно са едни от първите в страната, които въвеждат електронния дневник. Учениците са от няколко етноса и припознават образованието като ценност. Родителите следят как върви обучението, контролират процеса, дават обратна връзка.

За Донка и Ивелин движеща сила за постигане на успехи е обединението, сътрудничеството между колегите. Сред преподавателите днес са две предишни техни ученички, които също прилагат бинарните уроци. Иновативните интегративни уроци донесли на г-н и г-жа Илиеви награда в националния конкурс за учители иноватори, в който и директорът на училището Стелиян Тотев се класира на областно ниво. Признание за труда на г-жа Илиева е също националната грамота „Неофит Рилски“. Отличия получават и техните ученици – имат 22 класирания в различни конкурси. Илиеви се гордеят с този факт, защото това не са само постижения за училището, но и за образованието въобще.

“Образованието не се постига само от учителите - казват те, - нито само от децата, а от всички. Директорите на училищата трябва да вдъхновяват, екипът от учителите да е сплотен, децата да имат желание да са близо до учителя, а родителите да ги подкрепят.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Учителите на България

Вече 30 години начален учител посреща и изпраща своите пораснали ученици с лично написано писмо

Вече 30 години начален учител посреща и изпраща своите пораснали ученици с лично написано писмо

Продължаваме рубриката “Учителите на България” с историята на дългогодишен начален учител от гр. Бяла. Виляна Димитрова е начален учител в гр. Бяла, Русенско. И така вече 33 години! Всичко започва, когато в първи клас среща първата си учителка - г-жа Величка Деликоцева. Инициалите - В. Д. - на двете съвпадат и детското съзнание на Виляна приема

Донка и Ивелин Илиеви: Човек или намира пътя, или го прокарва сам

Донка и Ивелин Илиеви: Човек или намира пътя, или го прокарва сам

В уроците на двама иноватори новите технологии са впрегнати да върнат възрожденския дух в образованието Продължаваме рубриката “Учителите на България” със скок - от централно столично училище директно в малкия град Дулово, Силистренско. Запознайте се с г-жа Донка Илиева и г-н Ивелин Илиев. Работят заедно в страхотно училище

Искра Георгиева е учител по информационни технологии от Първо средно училище “Пенчо Славейков”, София. От 20 години преподава на своите ученици най-важния урок - да вярват в своите способности.

Искра Георгиева: Математиката като универсален език е още едно безценно знание

"Учителите на България" - инициатива на издателство Клет България Всеки човек пази топъл спомен за любимия учител, за училището, за приятелствата и предизвикателствата, които са го изградили като личност. Фигурата на учителя днес свързваме не само с просветителска роля и съхраняване на българската духовност

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Учителите на България

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber