За месец обикаляне по домове 23 000 преброители ще изкарат най-много 1675 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/9046250 За месец обикаляне по домове 23 000 преброители ще изкарат най-много 1675 лева За месец обикаляне по домове 23 000 преброители ще изкарат най-много 1675 лева www.24chasa.bg
Във всеки преброителен участък ще има средно по 80-100 жилища и между 200 и 250 човека жители.

Един участък ще се състои от 80-100 жилища и 200-250 човека

Средният престой на един преброител в едно тричленно семейство ще е около половин час, освен в случай, че трябва да се попълнят допълнителните анкетни карти.
Средният престой на един преброител в едно тричленно семейство ще е около половин час, освен в случай, че трябва да се попълнят допълнителните анкетни карти.

Допълнителните анкетни карти ще се плащат по 4 и по 5,50 лв. 

Очаква се към 60% от българите да се преброят догодина през интернет

Близо 30 хиляди души ще са необходими, за да могат да преброят населението и жилищния фонд на страната между 22 януари и 15 февруари догодина. 23 хиляди души ще са самите преброители, а 6 хиляди – техните контрольори, съобщи наскоро Националният статистически институт (НСИ).

Преброителите няма да вършат тази работа даром, но максималната сума, която могат да получат, не е особено голяма.

По изчисления на “24 часа” в най-благоприятния случай става въпрос за около 1600 лв. за триседмичния труд, който става близо един месец, ако се включи и времето за обучение и за отчитане на резултатите. Тази цифра се получава от ценоразписа на НСИ, който е утвърден със заповед на председателя на института Сергей Цветарски, подписана на 14 септември. Зависи също и от правилата за определяне на големината на преброителните участъци.

В един среден преброителен участък ще има около 80-100 жилища и между 200 и 250 човека, гласят правилата на НСИ. Разбира се, жилищата могат да бъдат най-различни – зависи от района. В гъстонаселените градове е ясно –

един среден по

големина

жилищен блок

ще е един

преброителен

участък

За преброяване на самата сграда, т.е. за попълването на един въпросник с 9 въпроса, преброителят ще получи 70 стотинки. За всеки един от 100-те апартамента в блока ще вземе по още 1 лев на апартамент и така възнаграждението дотук става 100,70 лв.

Преброяването на апартаментите е сравнително лесно. За тях се набира информация за квадратурата – на целия апартамент и на отделните помещения в него. Но в един жилищен блок, където разположените един под друг апартаменти са еднакви, не се иска особено голям труд, тъй като данните се повтарят.

За преброяването на всяко отделно лице преброителят ще получи по 2,50 лв., но тук и работата е малко повече. Според Магдалена Костова, шеф на дирекция “Демографска и социална статистика” в НСИ, времето, което един преброител би могъл да отдели за преброяването на едно тричленно семейство, е максимум половин час.

Ако в преброителния участък действително има 250 души, сумата, която преброителят трябва да получи само за това действие, е 625 лв. Така дотук стават 725,70 лв.

В предстоящото догодина преброяване обаче

са предвидени и

2 допълнителни

анкетни карти –

едната е за

нагласите за

емигриране,

а другата – за раждането и отглеждането на деца. Те се попълват доброволно само ако хората желаят да отговарят. За първата анкета преброителят ще получи по 4 лв., а за втората – по 5,50 лв. Ако сметнем, че само 100 човека от общо 250-те в един преброителен участък, т.е. по-малко от половината, пожелаят да отговарят на тези допълнителни въпроси, то само за това преброителят ще получи още 950 лв. Така сумата набъбва до 1675 лв.

Само че за попълването на двете допълнителни анкетни карти трябва да се отдели още време, което е равно на това за основната, т.е. ще е нужен 1 час за едно тричленно семейство.

Разбира се, преброителят може да попълни допълнителните анкетни карти за всичките 250 човека в неговия участък и да вземе още толкова пари, но това е малко вероятно. Времето е ограничено – той

има право да

влиза по

домовете на

само между

8 и 20 часа

през трите седмици, включително и в уикендите.

Сумата 1675 лв. е максимално достижимата и по друга причина – може да се окаже, че хората от участъка са пожелали да се преброят по интернет. В този случай преброителят трябва само да си запише кода, който сайтът на НСИ е генерирал на преброеното лице, и да го предаде. За това действие той ще получи само 80 стотинки, като попълнената електронна карта съдържа всичко – и данните за апартамента, и данните за живеещите в него хора.

Това значително намалява възнаграждението за преброителите. При предишното преброяване през 2011 г. 42% от българите предпочетоха да се преброят онлайн, което беше един от най-високите проценти в ЕС и разби мита за това, че българинът не обича информационните технологии.

При предстоящото преброяване се очаква поне 60% от хората да предпочетат електронния вариант. Първо, той е по-лесен и по-бърз, най-малкото защото не се губи време за прочитане, осмисляне, отговаряне и нанасяне на отговорите. Второ, ситуацията с коронавируса е такава, че немалко хора ще бъдат смутени от допълнителния контакт, който се налага с външен човек.

От значение ще бъдат и самите преброителни участъци. В малките градове, а и в квартали, където има предимно къщи, или в слабо населените села, вероятността за преброяване през интернет е малка. Освен това, щом има къщи, за всяка от тях преброителят трябва да попълни анкетна карта, за което получава по 70 ст.

Затова според Магдалена Костова общинските преброителни комисии имат правото да променят границите на преброителните участъци така, че да съобразят всички тези неща. Крайната цел е натоварването на преброителите да е равномерно, за да може работата да се свърши за определеното време.

В ценоразписа за преброителите има и няколко други възнаграждения, които се получават

само при

определени

условия

За специфични преброителни участъци, като махали, в които има повишена опасност, или са много отдалечени от населеното място, за преброяване на сграда се плащат не 70 ст., а по 2 лева. В този случай преброителят може да си вземе и придружител, който ще получи за труда си общо 50 лв.

Предвидено е да има и резервни преброители, които да се включат, в случай че с избрания за даден участък се случи нещо и не може да свърши работата. Тарифата за резервния преброител за времето, в което е на разположение, е 30 лв.

Контрольорите ще вземат по 70 лв. за преброителен участък, но те ще отговарят за няколко участъка.

Работата е подходяща за студенти

Работата по преброяването на населението и жилищния фонд е идеална за студенти, които искат да изкарат някой лев допълнително. Няма точни изисквания за кандидатите, но при всички случаи от тях се иска да имат поне малко опит със социални или административни дейности, защото из анкетните карти има доста термини от тези области.

Държавните чиновници и общинските служители също са предпочитани.

Крайният срок за кандидатстването е 30 октомври. Това става с попълване на формуляр по образец в местната община. Решенията кого назначават се вземат от местните общински преброителни комисии, които са към 300 на брой - във всяка от 265-те български общини, а за столицата, Пловдив и Варна – и във всеки район.

За преброителите е предвидено кратко обучение, което предвид обстоятелствата ще бъде до голяма степен онлайн. На сайта на НСИ скоро ще бъдат качени разяснителни видеоклипове за попълване на различните видове анкетни карти и кратки указания как да се действа при непредвидени обстоятелства.

Във всеки случай преброителят ще трябва да посети местната общинска преброителна комисия, защото се попълват много документи, между които и декларация за опазване в тайна на получената информация. Освен това преброителят трябва да познава лично своя контрольор, на когото ще се отчита.

Данните трябва да са валидни към навечерието на 22 януари 2021 г.

Данните, които се вземат за хората, трябва да са били валидни към навечерието на 22 януари 2021 г., т.е. вечерта на 21 януари. Поради което много трябва да се внимава – може да се получи така, че в деня, в който преброителят посещава жилището, някой да е вече починал или да е заминал за чужбина за кратко време. Независимо от това данните за него трябва да се нанесат, защото на 21 януари вечерта той е обитавал това жилище.

Както и обратното – хора, които присъстват в жилището през февруари, но са дошли скоро, няма да се преброяват, защото на 21 януари вечерта са били на друго място и трябва да се преброят там.

В анкетните карти за жилището има някои малки корекции, нанесени в последните седмици. Те засягат наличието на централна инсталация за отопление, има и поправки за предметите за дълготрайна употреба – за такива вече се смятат компютрите, лаптопите, таблетите и смартфони, както и радиоприемниците.

Цялото преброяване е на декларативен принцип, т.е. от хората не могат да се искат никакви документи, например за образование, нотариални актове, сметки за платени режийни разходи и т.н.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

ЛЪЧЕЗАР БОРИСОВ

До 1 млн. помощ в пандемията за предприятия

От 300 хил. на 1 млн. лв. да се вдигне максималният кредит, който ББР може да отпуска на малките и средните фирми в помощ срещу коронакризата. Това е една от промените в програмата за портфейлни инвестиции, които Министерството на икономиката предлага на кабинета. Помощ да може да се дава и на големи предприятия, като нейният размер да е до 2 млн

За пилешкото месо често има съмнения, че са ползвани забранени хормони.

Изследват поне 5 проби годишно за хормони в пилешкото месо

Най-малко по 5 проби годишно ще се изследват за използване на хормони в пилешкото. Това предвижда национална мониторингова програма за контрол върху забранени остатъци в храни от животински произход и живи животни. Стероиди ще се търсят още в говеждо, овче, козе, свинско и заешко месо, както и в промишлено развъжданите риби

Милен Марков

Колите със звезди за безопасност – с данъчни облекчения

Колите с по-висока безопасност - не е задължително да са най-новите, има по-стари автомобили с повече пасивни и активни средства за безопасност- да получат по-благоприятен режим на данъчно облагане. Такъв стимул за автомобилната флота в България се предвижда в стратегията за пътна безопасност да 2030 г

ТЕЦ "Бобов дол" СНИМКА: Архив

ТЕЦ „Бобов дол“: Няма да горим отпадъци

Ще докажем, че никога не сме нарушавали българските закони и че сме били коректни и честни, казват от централата Административният съд в Кюстендил потвърди комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол", което дава право на централата да използва и неопасни отпадъци като част от горивния микс за производството на ток

Зам.-министър Деница Николова: 1,5 млрд. евро от ЕС за развитието на регионите през 2021-2027

Зам.-министър Деница Николова: 1,5 млрд. евро от ЕС за развитието на регионите през 2021-2027

Балнео и спа курортите, както и хотелиерският бизнес в страната ще имат достъп до евросредства за изпълнение на проекти по Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Те ще могат да получат финансиране за изпълнение на важни инфраструктурни проекти под формата на интегрирани инвестиции в партньорство с други, най-малко три

Китай прие закон за контрол на износа

Китай прие закон за контрол на износа

Върховният законодателен орган на Китай в събота прие закон за контрол на износа, който позволява на правителството да предприема действия срещу държави, които злоупотребяват с контрола върху износа по начин, който вреди на интересите на страната. Той ще влезе в сила на 1 декември, съобщи Радио Китай

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Има основа китайската икономика да запази стабилност през тази година

Има основа китайската икономика да запази стабилност през тази година

Има основа китайската икономика да запази стабилност през тази година, заяви говорителят на Държавното статистическо управление Лиу Айхуа на днешната пресконференция на правителствената пресслужба. Според данни на управлението, първите три тримесечия БВП на Китай е нараснал с 0,7%, обръщайки тенденцията за спад от първото полугодие

Семейна пивоварна постави Пазарджик на картата на крафт индустрията

Семейна пивоварна постави Пазарджик на картата на крафт индустрията

Над 90 вида бира само за 3 години произвежда “Ромбус” "Ромбус“ е малка семейна пивоварна в Пазарджик, която е отворена през 2016 г. Нейната фасада все още не е довършена, но собствениците работят с много хъс и желание и вече надграждат бизнеса си с нови начинания. Над 90 вида бира за 3 години - това е равносметката

Д-р Нигяр Джафер

Д-р Джафер: Новият бюджет на НЗОК ще разкрие огромните дефицити в системата

Малко болници ще покрият критериите за повече средства за пандемията „Предложеният бюджет на НЗОК за следващата година е един очакван бюджет, но действително в сравнение с предишни години този бюджет е с по-малко увеличение, той винаги е бил увеличаван с 400-500 милиона лева в повече през последните 4 години“, коментира по БНР д-р Нигяр Джафер

Томислав Дончев

Поне 1 милиард евро ще управлява новата агенция за научни изследвания

Eкипът ѝ тепърва ще се набира Държавната агенция за научни изследвания, която бе създадена с решение на кабинета в средата на септември, ще управлява бюджет от 1,041 млрд. евро. Това, както и ангажиментите на новото ведомство, се разбира от писмен отговор на вицепремиера Томислав Дончев на депутатско питане и разговор на “24 часа” с председателя

СНИМКА: Pixabay

Икономически растеж от 4,9% през третото тримесечие за Китай

Китайската икономика отбелязва растеж от 4,9 процента през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, което потвърждава възстановяването й след историческия срив в брутния вътрешен продукт в началото на 2020 г. заради коронавируса. Това показват публикуваните днес статистически данни, цитирани от Франс прес

България получава 11,43 млрд. евро до 2027 г.

България получава 11,43 млрд. евро до 2027 г.

Ще има за икономиката, Северна България и метрото Проектът за споразумение за партньорство е публикуван за обществено обсъждане 11,43 млрд. евро е европейското и национално финансиране за следващия програмен период 2021-2027 г. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на споразумение за партньорство на България за този

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber