AI стартъп създаден от българи придобит от световен лидер в киберсигурността

https://www.24chasa.bg/novini/article/9045807 AI стартъп създаден от българи придобит от световен лидер в киберсигурността AI стартъп създаден от българи придобит от световен лидер в киберсигурността www.24chasa.bg
Основателите на DeepCode (от ляво на дясно): Д–р. Веселин Райчев (PhD ЕТН Цюрих, CTO), Борис Паскалев (CEO, M.Sc. MIT,  EMBA TRIUM), Проф. Мартин Вечев (Професор, ЕТН Цюрих)
Основателите на DeepCode (от ляво на дясно): Д–р. Веселин Райчев (PhD ЕТН Цюрих, CTO), Борис Паскалев (CEO, M.Sc. MIT, EMBA TRIUM), Проф. Мартин Вечев (Професор, ЕТН Цюрих)

Основан от трима българи, стартъпа DeepCode от Швейцарския федерален технологичен институт (ETH), създал първата система базирана на изкуствен интелект за проверка на компютърен код, е закупен от Snyk, световен лидер в киберсигурността, последно оценен на 2.6 милиарда долара.

DeepCode разработва първата система за изкуствен интелект (AI), която има способността бързо да се самообучава въз основа на милиони съществуващи програми, позволявайки AI-базирано откриване на проблеми със сигурността и надеждността на написания код. DeepCode e пример за AI-система от трето поколение която може да се учи от данни но да продуцира модели които могат да се интерпретират от човек.

С присъединяването си към  Snyk, компания оценена на 2.6 милиарда долара, която подпомага разработчиците бързо да намират грешки в програмите, DeepCode ще има възможността да интегрира възможностите на своята система, базирана на изкуствен интелект със съществуващите продукти на Snyk и по този начин да се доближи до достигането на първоначалната си цел да помогне в работата на милиони разработчици по цял свят. 

DeepCode е основана през 2016 година с цел създаване на първата платформа за анализ на програми извършван от изкуствен интелект. Основната мотивация /отправна точка/ за това начинание е фактът, че през годините разработчиците са написали милиони редове код, свободно достъпни в публични хранилища като например GitHub. Ключовата идея е да се изгради AI система, която да може да се учи от този нов тип данни (наречен Big Code) и да може да решава различни належащи проблеми с качеството на кода, както и да открива недостатъци в сигурността на програмите. За разлика от предишните механизми за анализ на програми, които изискват ръчни, ненадеждни, ръкописни правила, DeepCode се основава на учене от данни: той автоматично обработва цялата информация свързана с кода и изгражда модели, които могат да се използват за откриване на много повече грешки и то с точност много над възможностите на други системи. Освен това моделите на DeepCode са интерпретируеми, което означава, че човек може да разгледа модела и да внесе промени, ако е необходимо, способност  извън рамките на  всички съществуващи досега съвременни модели, като невронните мрежи. Това прави DeepCode пример на система от трето поколение изкуствен интелект, която може да се учи от данни (в този случай код), но е интерпретируема от човек. 

Академичен успех

DeepCode е основана през 2016 г но изследванията в тази насока започват през 2013, когато в лабораторията в ETH Цюрих, Веселин Райчев (тогава докторант) и проф. Мартин Вечев, заедно със сътрудници поставят основите й: изграждат първите прототипи на системи базирани на изкуствен интелект (AI), които могат да се учат от код,  като показват как да комбинират методи  за машинно обучение, управлявани от данни, със семантични методи за статичен анализ на код. Идеята тук е, че чрез намиране на начин за свързване на тези области могат да бъдат създадени нов вид AI системи, които могат ефективно да обработват код (което предполага различни предизвикателства от другите видове популярни данни, такива като изображения, видеоклипове,  и т.н.)

През този период, групата в ETH създава няколко новаторски разработки за програмиране базирани на AI, за различни задачи (например: http://jsnice.org), които все още са използвани днес от хиляди потребители. За научните резултати в тази сфера, Веселин Райчев получава престижната награда на ACM за топ 3 дисертация в света по компютърни науки, което го прави едва третият Европейски докторант в 40-годишната история на наградата и единственият българин.

Бидейки лидери в изследователската област на машинно самообучение за компютърен код, естествената следваща стъпка е изграждането на система с цел тя да се използва от всеки разработчик и всяка компания по света, която създава софтуер. Това довежда до раждането на DeepCode през 2016, който в момента защитава повече от 4 милиона разработчици и съответно над 100 000 хранилища на програмен код са абонирани за услугата DeepCode. 

Придобиване от Snyk

С присъединяването си към Snyk, DeepCode ще има възможността да интегрира своите възможности базирани на AI в съществуващите продукти на Snyk и така да се приближи до първоначалната си цел да помогне на милиони потребители по цял свят.

Повече информация:

Machine Learning for Code at ETH SRI (publications, prototypes, ERC grant):
http://plml.ethz.ch

Snyk.io

https://snyk.io/

DeepCode
https://www.deepcode.ai/

Secure, Reliable and Intelligent Systems Lab, ETH Zurich

http://www.sri.inf.ethz.ch 

JSNice

http://jsnice.org

Биографии:

Д-р Веселин Райчев получава своята докторска степен от ЕТН Цюрих през 2016 в областта на машинното самообучение от програми. Неговата докторска дисертация по тази тема е отличена от ACM като една от най-добрите три дисертации по компютърни науки в света през 2016 г. Преди докторската си степен Веселин работи пет години като софтуерен инженер в Google.

Борис Паскалев има повече от 15 години опит в развитието на технологични стартъпи за над 1 милиарда долара, в развитието на бизнеси и продукти, R&D и глобален тийм мениджмънт. Той притежава Магистърска степен от ТRIUM, както и магистър и бакалавър по компютърни науки от MIT.

Мартин Вечев е професор в ЕТН Цюрих, където работи по създаването на трето поколение системи за изкуствен интелект. Преди това е работил в изследователския център IBM T.J. Watson в Ню Йорка. Има докторска степен от Кеймбриджкия Университет. За работата си получава много престижни награди, в това число ACM Robin Milner награда, ERC Starting grant  и много други. Той е и съосновател на три стартъпа в областта на сигурността и изкуствения интелект.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Европейската космическа агенция и НАСА ще изследват заедно Луната

Европейската космическа агенция и НАСА ще изследват заедно Луната

Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА подписаха меморандум, който предвижда НАСА да изведе на мисия до Луната трима европейски астронавт, а ЕКА се ангажира с построяването на два модула за лунната станция "Гейтуей", предаде БТА.  Освен това ЕКА ще построи "не по-малко от два служебни модула" за американския пилотиран кораб "Орион"

Откриха молекули вода в кратери на Луната (инфографика)

Откриха молекули вода в кратери на Луната (инфографика)

Американски учени откриха нови доказателства за съществуване на вода на Луната под формата на молекули и лед в полярните райони и близо до тях, съобщиха световните информационни агенции. Данните показват, че водата или се образува на Луната, или достига там от други източници, пишат авторите на две статии, публикувани в сп

СНИМКА: Pixabay

230 000 тона пластмаса се изхвърлят всяка година в Средиземно море

Близо 230 000 тона пластмаса се изхвърлят в Средиземно море всяка година. Това число може да се удвои до 2040 г., ако не се предприемат "амбициозни" стъпки, съобщи Международният съюз за опазване на природата (IUCN). Египет, Италия и Турция са страните, които изпускат най-много пластмаса в морето, главно поради голямото крайбрежно население и

СНИМКА: Pixabay

Китай изстреля спътници за дистанционно сондиране на Земята

Китай изстреля на орбита седмата група от спътници за дистанционно наблюдение на Земята "Яоган - 30" с ракта-носител "Чанчжън - 2С" от космодрума Сичан, съобщи ТАСС. Спътниците успешно навлязоха в зададените им орбити. Техният брой не беше посочен. Те ще бъдат използвани за изследвания на земното електромагнитно поле и технически тестове

Китайска платформа за иновации в изкуствен интелект е привлякла 1,57 млн. разработчици от цял свят

Китайска платформа за иновации в изкуствен интелект е привлякла 1,57 млн. разработчици от цял свят

Китайска платформа за иновации в сферата на изкуствения интелект (AI) е привлякла от 1,57 милиона разработчици от страната и чужбина, съобщава Радио Китай.  Платформата бе одобрена през 2017 г. от китайското Министерство на науката и технологиите като една от първите отворени за ново поколение иновации в изкуствен интелект и подкрепена от

Американски учени откриха нови доказателства за съществуване на вода на Луната под формата на молекули и лед в полярните райони и близо до тях. Снимка: Пиксабей

На Луната водата е повече, отколкото се мислеше досега

Американски учени откриха нови доказателства за съществуване на вода на Луната под формата на молекули и лед в полярните райони и близо до тях, съобщиха световните информационни агенции. Данните показват, че водата или се образува на Луната, или достига там от други източници, пишат авторите на две статии, публикувани в сп

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

Мария Габриел: Европа се нуждае от повече млади хора, избиращи образование в науката и технологиите

Мария Габриел: Европа се нуждае от повече млади хора, избиращи образование в науката и технологиите

„Бъдещето принадлежи на технологиите и на иновативните млади хора. Уменията и образованието в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM) са движеща сила на конкурентоспособността и устойчивостта на Европа.“ Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел при откриването на виртуалното събитие на тема „Работните места

Мазило с магнитни частици лекува по-бързо изгаряния

Мазило с магнитни частици лекува по-бързо изгаряния

Специалисти от Красноярския научен център на Руската академия на науките (РАН) са добавили магнитни наночастици към мехлем за изгаряния на антибиотична основа. Така полученото ново лекарство убива повече патогенни бактерии и заздравява тъканите по-бързо, предаде ТАСС. Учените обясняват, че магнитните частици в мазилото допринасят за по-бързото

"168 часа": Нови подозрения: Вирусът е произведен в лаборатория

"168 часа": Нови подозрения: Вирусът е произведен в лаборатория

Сериозни лекари намекват, че е изкуствен BSL-4 в Ухан е като колежански кампус - тухлена сграда, езерце, но и най-висока степен на биозащита Учени откриха слабите места на SARS-CoV-2 Сериозни български специалисти започнаха да говорят за изкуствен произход на вируса. В Нова тв директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви: "Това не е прост грип

СНИМКА: Pixabay

Маска убива вируси с топлина

Инженери от Масачузетския технологичен институт са проектирали нагряваща маска, която да филтрира и деактивира коронавируса, намалявайки риска от инфекция, съобщи „Сабах”. Според Sci-Tech Daily маската за многократна употреба ще включва медна мрежа, която ще се нагрява посредством захранване от батерия

Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти

Разработиха метод за откриване на токсини в ядки и млечни продукти

Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти, съобщава РИА Новости. Разработеният от специалистите метод осигурява най-точната проверка на безопасността на храните. Въпросното отровно вещество представлява химично съединение, което

Новата боя може да се използва, за да поддържа сградите по-охладени по естествен начин, вместо да се използват климатици, допринасящи за глобалното затопляне.

Супербоя охлажда сградата

Учените са създали нова супербяла боя, която отразява 95,5% от падащата върху нея слънчева светлина. Разработеният от университета Пърдю продукт остава по-хладен от околната среда, съобщава РТС. Екип от университета направи боята, използвайки калциев карбонат, вместо обичайните частици титанов диоксид

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber