Заради жегата т.г. в плодородната земя край Пловдив не могат да отгледат домати на открито

https://www.24chasa.bg/novini/article/9040138 Заради жегата т.г. в плодородната земя край Пловдив не могат да отгледат домати на открито Заради жегата т.г. в плодородната земя край Пловдив не могат да отгледат домати на открито www.24chasa.bg
Тази година доматите не са с добро качество и в големи количества заради жегата и сушата.

Прогнозите са, че след 2030 г. зеленчуци ще се засаждат само в оранжерии

Тази година е лоша за доматите, казват производители и дребни стопани от Пловдивско, както и агрономи.

Честите юлски валежи, големите жеги през август и първата половина на септември се отразили изключително зле на растенията. В резултат
добивите са

едва една трета

спрямо 2019-а

“Тези, които оцелеят, ще поскъпнат”, категорични са търговци по пазарите. Казват, че не останали здрави корени.

“Всичко се разболя от адския пек. Растения, обсипани с плод, изведнъж пожълтяват и изсъхват - скубем ги и ги хвърляме”, казва Мариана Иванова от село Скутаре. Тя е наредила последните спасени чушки и домати на сергията си на Четвъртък пазара в Пловдив. Твърди, че останалият зеленчук е като сварен и не става изобщо за продан.

“Листата изгоряха, въпреки че поливаме всеки ден. Но то е все едно краката ти да са във вода, а главата - на слънце”, обяснява производителката. Според нея, ако жегите продължат, доматите ще са с лошо качество и цената им ще върви нагоре.

Розовите са 2,90-3 лева, а по-едрите - 3,50-4. Червените са 1,50-1,80. Излизат и консервните.

“Цените няма да паднат. Затова, ако ще правите зимнина, сега е времето, че после не е ясно дали ще оцелеят”, категорични са търговци по пазарите. За мнозина клиенти обаче цената е висока.

Продавачка от пазара на ул. “Младежка” в Пловдив казва, че цяло лято си набавя домати чак от района на Петрич.

От няколко години стопани от Тракийската низина се оплакват, че не могат да отгледат домати. Какво става, след като най-плодородната земя не ражда най-търсения зеленчук, питат се хора от селата Белозем и Чалъкови.

“Земята може да е плодородна, но сама нищо не може да отглежда. Всичко е съчетание на фактори и най-вече климатични. Прогнозите са, че след 2030-2040 г. никакви зеленчуци няма да стават на открито. И ще се набляга на оранжерийно производство”, казва доц. Атанас Севов от Аграрния университет.

Той самият също е производител, но напоследък се отказал да отглежда домати.

“Факт е, че в

последните

години нещата

не вървят - все

по-трудно става

да ги опазиш

през целия сезон. Може би трябва да се сеят на етапи - по-ранни и по-късни.  

Самите растения не издържат на сегашните условия. Искат много грижи и целенасочена растителна защита”, допълва доц. Севов.
Шефката на института за зеленчукови култури “Марица” доц. Даниела Ганева не е съвсем съгласна, че има драма с доматите. (Виж блица по-долу.)

Хората обаче, които си отглеждат за лична консумация, твърдят обратното. “От няколко години не мога да ги опазя. Пръскам с какво ли не, но няма препарат, който да помага. Изсъхват целите корени”, оплаква се Маргарита Димитрова от Чалъкови. Според нейните наблюдения това се дължи на слънцето. Тя засаждала в оранжерия, колкото да произведе за домакинството си.

“Тези, които узряха, плодът им отвътре е с едни бели твърди жилки. Просто се сваряват в оранжериите. А на открито изобщо не връзват. Като мине един киселинен дъжд и ги унищожава - изсъхват на корена”, допълва Маргарита.

И бившият кмет на Белозем Иван Тачев, сега зам.-кмет на община Брезово, се оплаква от лоша реколта. Други години се хвалеше във фейсбук с продукцията си. Твърдеше, че със семе от баба му, която отдавна е покойница, отглежда розови домати по килограм бройката.

“От теб мезето, от нас ракията”, пишеха му приятели, възхитени от едрия завръз. Сега обаче и той е вдигнал ръце.

“Толкова труд вложих, за да произведа едва-едва колкото за салата”, казва Тачев. Според него причината е промените в климата и новите

болести. “Особено

розовият домат

е много податлив

на вируси и неприятели”,

убеден е той.

Специалисти обаче контрират, че много от производителите не могат да разберат симптоматиката на даденото заболяване, за да реагират адекватно.

“Някои третирания ги правят по схема, но не винаги я улучват. То е като при човека - може да е с инфекция, а да го лекуват с аспирин. При растенията също трябва да се постави точна диагноза и оттам да се назначи правилна терапия. Напоследък има много вируси, които се разнасят от насекомите, нещата са комплексни”, допълва доц. Севов.

Никой обаче не отрича, че по-вкусен от българския домат няма. Той превъзхожда гръцкия, турския и италианския. Това се дължи на природните дадености, в които вирее, и на почвите. Учени припомнят, че дори чужди сортове, които не са толкова вкусни, когато се отглеждат у нас, значително подобряват качествата си.

Сортове като “Розово сърце” и “Алено сърце” в последните години се превърнаха в хит. Те са едри, месести, имат нежна кожица.

Високорастящи са, с добре облистени и здрави стебла. Връзват от 3 до 5 плода на съцветие и дават по 5-6 тона от декар, но при добра агротехника.

Доц. Даниела Ганева, шеф на института “Марица”: Някои искат реколта, без да полагат нужните грижи

Да, трудно е, но нищо не е лесно в зеленчукопроизводството

- Доц. Ганева, производители се оплакват, че доматите тази година са зле. Какво показват наблюденията ви?

- Всяка година проблемите са почти едни и същи. Не бих казала, че има драма с домата. Който може да го отгледа, се справя. Който не може - не може.  

- В Белозем, където е най-плодородната земя, се оплакват, че на открито изобщо не им стават доматите. Защо е така?

- Не съм съгласна. Някои искат да получават реколта, без да пръскат и да полагат нужните грижи. В горещото време се появява акар, който напада растенията и поразява листата. Ако не се води борба с него, няма как да се отгледат домати. За целта има акарициди, с които се третират растенията.

- Честите юлски валежи не докараха ли картофена мана по доматите?

- Не бих казала. Нямаше проблем с маната това лято, по-скоро има с миниращия доматен молец в определени области на страната. Той напада листа, цветове, плод. Има програма за борба с него, както и специални препарати, с които се пръска. Може да се кандидатства по схеми, има осигурени средства, които покриват разходите за борбата.

Пак казвам - няма нито сага, нито драма с домата. Да, трудно е отглеждането. Но нищо не е лесно в зеленчукопроизводството. В оранжериите е по-лесно, тъй като може да се контролира. Докато отглеждането на открито е по-трудно. Винаги е било така.

- Каква е вашата препоръка?

- Иска се навременна растителна защита и профилактика. Не чак когато се разболеят, тогава да се търси причината. Тези, които желаят да отглеждат по биологичен начин, трябва да търсят съответните препарати и торове. Но е задължителна борбата с болестите и неприятелите. Неминуемо ги има и те могат да унищожат цялата реколта.

- Изпитания на нови сортове правихте ли т.г. във вашия институт?

- Продължаваме да усъвършенстваме сортовете "Алено сърце", "Розово сърце", "Розов блян", "Розова магия". Интересът си остава голям към розовите сортове. Просто консуматорите ги предпочитат. Цената на розовия домат е значително по-висока от тази на червения. Не мога да кажа защо. Така тръгна пазарът.

- Розовите сортове не са ли по-трудни за транспортиране, съхранение, тъй като са по-нежни и раними?

- Не, но аз не виждам разлика да предпочитаме розовите пред червените. Например "Алено сърце" е много вкусно с прекрасно съотношение на захари и киселини. По-скоро има мода към розовите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

Заради COVID-19: По-евтини новогодишни оферти

След проваления летен туристически сезон, браншът вече мисли за Новогодишните празници. Въпреки несигурната ситуация около пандемията от COVID-19 хотелите и ресторантите вече предлагат празнични оферти. За да привлекат клиенти, цените тази година са по-ниски и за да направят предложенията си по-атрактивни - предлагат и допълнителни събития

IT секторът също пострада от пандемията, но почти всички компании очакват ръст на бизнеса си до 12 месеца.

Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса

44,8% от индустрията в България отчита намаление на приходите от продажби на стоки и услуги IT бизнесът, който години наред е водещ по заплати в България и за който се очакваше, че ще получи допълнителен тласък заради нуждата от по-масово цифровизиране в условията на пандемия, неочаквано се оказа, че не се справя съвсем добре с коронакризата

Снимки и видео АПИ

Вижте как строят „Хемус“ между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч (Видео, снимки)

Напредва строителството на АМ „Хемус“ в участъка между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч, съобщават от пресцентъра на АПИ. В момента в трасето, обособено в три участъка, се извършват изкопи и насипи, работи се по големите съоръжения - мостове , виадукти, пътни възли, подлези и надлези. В изпълнението на строителните работи дружеството

Зелена среда за по-щастливи хора

Зелена среда за по-щастливи хора

4 жени развиват бизнес с интериорно озеленяване и печелят доверието на водещи компании Четири млади жени - Нуша, Биляна, Мария и Мариана, решават преди известно време да направят обща фирма за интериорно озеленяване. Кръщават я “Ботаник лаб” и започват да проектират и изпълняват интериорно озеленяване

Кийт Крак и Бойко Борисов на срещата им в София

СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Без китайски фирми за 5G мрежите у нас (Обзор)

Борисов: Придобиването на F-16 е важна стъпка напред Меморандум за разбирателство по сигурността на безжичните мрежи от 5-о поколение подписаха България и САЩ. Той е част от американската програма “Чиста мрежа”. Това стана ясно от изявление на заместник държавния секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крак пред журналисти

Майкъл Помпео се включи чрез видеоконферентна връзка СНИМКА: Правителствената информационна служба

Помпейо: 5G технологиите ще гарантират сигурни мрежи в България и ЕС

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който се включи чрез видеоконферентна връзка, България и САЩ подписаха ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия за граждански цели. Държавният секретар на САЩ изтъкна отлично свършената съвместна работа за

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Българският министър по околна среда Емил Димитров

Само България се въздържа за закон за нулеви емисии до 2050 г. в ЕС - не е отразена позицията ни

Министрите на околната среда на страните от ЕС се споразумяха днес целта за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. да има законова сила. Споразумението се постигна на Съвета на ЕС в Люксембург, като нито една страна не отхвърли законопроекта. Само България се въздържа, предаде Ройтерс. Решението за целевото намаляване на емисиите до 2030 г

Кметът на Перник Станислав Владимиров СНИМКА: Архив

Затварят нощните заведения в Перник, ресторантите - до 22 часа

Със заповед на кмета на Перник Станислав Владимиров се преустановява дейността на дискотеки, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито и открито на територията на община Перник, съобщи общинският пресцентър. Няма да се провеждат организирани масови мероприятия на открито и закрито

СНИМКА: Pixabay

Евробарометър: Най-вече икономическото положение безпокои гражданите на ЕС

В смутни времена, белязани от пандемията от коронавирус, доверието в ЕС остава стабилно и европейците вярват, че в бъдеще ЕС ще вземе правилните решения в отговор на пандемията. В публикуваното днес ново проучване „Стандартен Евробарометър“ европейските граждани определят икономическото положение, състоянието на публичните финанси на държавите

САЩ глобиха "Голдман Сакс" с 2,9 млрд. долара заради скандал с фонд

САЩ глобиха "Голдман Сакс" с 2,9 млрд. долара заради скандал с фонд

Службата за контрол на финансовото поведение (FCA) и Службата за пруденциален надзор (PRA) на Обединеното кралство заявиха в четвъртък, че са решили да глобят банката "Голдман Сакс" с 96,6 милиона британски лири заради участието на американската кредитна институция в скандала с държавния инвестиционен фонд на Малайзия - 1Malaysia Development Bhd

България се присъединява към програма за сигурността на 5G мрежите на САЩ

България се присъединява към програма за сигурността на 5G мрежите на САЩ

Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред, подчерта премиерът България и САЩ подписаха меморандум за разбирателство по сигурността на безжичните мрежи от 5-то поколение, което е част от програмата "Чиста мрежа" на САЩ. Това стана ясно от изказване на заместник-държавния секретар по икономически растеж

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. Снимки министерство на туризма

Николова пред турския министър на туризма: Спазваме всички мерки

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. С турския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни, съобщиха от министерството на туризма. Стратегическото ни географско положение, инвестициите, които и България

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber