Изнервен от забила система, джаз певец, без да иска, открива как да открадне 5 млн. лв. в криптовалута

https://www.24chasa.bg/novini/article/9039954 Изнервен от забила система, джаз певец, без да иска, открива как да открадне 5 млн. лв. в криптовалута Изнервен от забила система, джаз певец, без да иска, открива как да открадне 5 млн. лв. в криптовалута www.24chasa.bg
Милена Митева (вляво) и Димитър Карбанов се запознали през 2015 г.

Милена Митева, Димитър Карбанов и Любомир Болчев

отказали да върнат парите

Изнервен джаз певец, ядосан от забила система за трансфер на криптовалутата футурокойн, без да иска, открива слабост във веригата за добив на монетите и използва пропуска за кражба на над 1 млн. лв. Денят е 24 март 2018 г., а Димитър Карбанов скоро ще разбере, че бързите натискания на бутона, които е направил, са причина да получи много повече от наредените пари.

Историята на най-голямата кражба на криптовалута в България започва 3 години по-рано. Тогава Карбанов, в началото на 20-те си години, се запознава с Милена Митева. Двамата са родом от Пазарджик и винаги са живели в града. Имат разлика от над 20 години, но интересите им се припокриват. Говорят си основно за мултилевъл маркетинг, помагат си в две такива компании.

Двамата се сближават, а междувременно Милена е доста активна и с различни криптовалути. През януари 2018 г.

тя му предлага

да се включи

в добива на

футурокойни

Те се добиват от системата футурунетуърк. При нея, като другите криптовалути, компютърът изчислява задачи и на всеки 10 минути се добива определена сума. Тя се разделя до всички участници в процеса, познат като копаене. Всеки взема според приноса си в решаването на блокчейна.

За да се регистрира Димитър, Милена му пратила покана и му станала гарант. По този начин системата потвърждава, че това е реален човек. Пропуск е, че тя не прави проверка дали вкараните ЕГН и имена са реални. Димитър обаче дал истинските си данни, е установило разследването на Специализираната прокуратура и отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Включил и приятели, купил си монети, преди да почне и да добива. Заради неразбирането им повечето дали на Димитър да управлява профилите им. Така се стигнало до 24 март 2018 г. Тогава Карбанов се чул с приятелката си Марина Тилянова. Тя искала да изтегли пари от виртуалния си портфейл, но не знаела как.

Карбанов се заел със задачата. Избрал сумата и натиснал бутона “Трансфер футурокойн” (прехвърли футурокойн). Страницата започнала да зарежда, но не станало нищо. Карбанов се ядосал и направил множество бързи кликвания по бутона. В един момент се появило съобщение, че трансакцията е завършена. Димитър обаче погледнал профила на Тилянова и забелязал, че сумата е многократно по-голяма.

Веднага се обадил на Милена Митева и ѝ разказал за случая. Тя попитала какво се е случило, но Карбанов признал, че не знае. “Значи си късметлия”, отвърнала Митева.

Последвали още няколко трансакции на Карбанов от профили на приятели. Заради забиванията той пак кликал бързо и се получавали много повече пари. Едва на 5-ия случай разбрал как става и че има пропуск в системата. 

Веднага разказал на Митева, която решила да се възползва. Изхитрила се и направила 2 фалшиви профила с менте имена и измислени ЕГН-та, на които станала гарант с истинкия си акаунт. Дали заради лакомия, или защото вече управлявала акаунта и на позната, Митева използвала схемата и от нейния акаунт.

Така

от 26 март до

6 април 2018 г.

задигнала

криптовалута

на стойност

1 124 198, 81 лв.

Всички пари веднага прехвърлила вместо в нови менте акаунти в личния си профил.

Карбанов бил малко по-хитър от нея. Теглил от акаунта на Любомир Болчев. Началникът на производство в мандра се бил включил във футурокойн добиването и поддържал близки връзки с Карбанов и Митева, но не разбирал особено как става. Сам искал да участва в измамата. Двамата теглили доста, прехвърляли и в профила на джаз певеца.

От полската компания, която седи зад футурокойн нетуъркс обаче, се усетили. И то не за самата измама и как е станала. Забелязали, че Карбанов, Митева и Болчев имат много повече футурокойни в портфейлите си, отколкото могат да добият. Затова им изпратили нотариални покани да върнат сумите.

След като ги прочели, тримата се срещнали в кафене. Обсъдили какво да правят и дали да върнат откраднатото. Решили, че тъй като валутата е открадната не от истинските им акаунти, няма как компанията да стигне до цялата схема.

За да прикрият следите си, обърнали футурокойните в различни други криптовалути - етериуми, биткойни и др. Ползвали различни борси за криптовалути, където ги обменяли.

Въпреки че задигнали около 5 млн. лв., тримата не го ударили на живот. Единствено Карбанов си купил тойота. За да я вземе, помолил Болчев да му прехвърли 5 биткойна. След това ги обменил за 60 хил. лева в бюро в София и взел колата от офис на представителя на “Тойота” за България в края на октомври 2018 г.

Не могъл обаче да ѝ се порадва, защото тримата били арестувани на 22 ноември 2018 г. при акция на МВР и прокуратурата. От домовете им били иззети компютри и флашки, пълни с портфейли за криптовалути, тефтери с данни за множество акаунти, на които са държани задигнатите дигитални пари. Открити са и множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, които предлагат услуги за съхранение и придобиване на криптовалута. Според разследващите данните са били нужни на групата, за да подготвят следващия си удар, който щял да бъде за над 15 млн. лв.

Специализираната прокуратура конфискувала и всички откраднати криптовалути. Дала ги за съхранение на ГДБОП, а отделът по “Киберпрестъпност” ги върнал на полската фирма. Тя е изпратила писмо, че няма повече претенции по случая.

Компанията дори не знаела как е станала измамата. Разбрала от Специализираната прокуратура и отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Те установили как се е случило източването и обвинили тримата в участие в престъпен сговор и компютърна измама. Заради покупката на тойотата Карбанов има и обвинение за пране на пари, придобити по престъпен начин.

Въпреки че в началото не се признава за виновна, безспорните доказателства карат Милена да сключи споразумение с държавното обвинение. Тя получи година условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 6000 лв. Делото срещу Карбанов и Болчев продължава по общия ред, но няма пречка и те да поискат споразумения. Според запознати дори да не се стигне дотам и процесът да се гледа в съда, те няма да получат ефективни присъди. Причината е, че са с чисти досиета, а задигнатото е възстановено, макар и не от тях.

Днес и Митева, и Карбанов продължават да се занимават с криптовалути. Няма данни обаче да извършват престъпления.

Двамата още са близки. Карбанов продължава да пее, станал е и треньор по зумба. Митева има няколко фирми, а Болчев продължава да е шеф на производството в мандра.

Няколко дни след като “24 часа” единствен съобщи за споразумението на Митева, тя коментира пред Нова тв публикацията. “Мои лични снимки по бански попаднаха в медиите”, каза тя за илюстрацията на публикацията, но отказа да говори за споразумението си. “Много ми е мъчно. Голямата ми болка е, че всъщност моите близки трябваше да изтърпят това. Всъщност това се дължи на мои действия, които, макар и неволни, се случиха така или иначе.

Съжалявам,

много

съжалявам”,

каза тя,

макар категорично да е доказано, а пред съда Митева признава, че е искала и търсила как да източи футурокойните, а след това категорично е отказала да ги върне.

И макар Митева да не влезе в затвора, присъдата ще охлади политическите ѝ амбиции, тъй като осъждани на лишаване от свобода, дори условно, нямат право да се кандидатират. Тя два пъти се е пробвала да стигне до властта. Била е кандидат за депутат от СДС през 2013 г. Била е дори първа в листата за област Пазарджик, но сините не събират нужните 4% и не влизат в парламента. 6 г. по-рано се пробвала и за общински съветник от местната коалиция “Достойна България”, но отново неуспешно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

СНИМКА: Pixabay

58-годишен в ареста за блудство с 13-годишна

Заплашил с нож 3-годишното братче да мълчи Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Светла Пейчева взе най- тежката мярка за неотклонение по отношение на 58- годишен бобовдолец, привлечен като обвиняем за блудство, с лице ненавършило 14- годишна възраст /13- годишно момиче/, чрез употреба на сила и заплашване

СНИМКА: Pixabay

4 г. затвор за 53-годишен мъж, блудствал и изнасилил непълнолетна

Наказание „Лишаване от свобода” за срок от 4 години, при първоначален „строг” режим на изтърпяване, за 53- годишния Методи Й., определи Районен съд – Дупница, като го призна за виновен в това, че е направил опит / на 04.09.2019 г. около 16.30 часа/ да се съвкупи Г. И., която не е навършила 18 години, без нейно съгласие

СНИМКА: Архив

Дадоха на съд мъж, пребил жена си и я заплашил с убийство в София

Софийска районна прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу обвиняемия К. К. за това, че причинил лека телесна повреда на М. К. в условията на домашно насилие - престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2 от НК, както и за това, че се заканил с убийство на М. К. - престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК

СНИМКА: Pixabay

Член на добричка банда от Манхайм се връща за съд там

Състав на Окръжния съд в Добрич допусна предаване на български гражданин на властите в Германия с цел провеждане на наказателно преследване срещу него. Задържането и предаването на 27-годишния С.Х. е поискано с Европейска заповед за арест, издадена на 23 септември 2020 г., от Районния съд в град Манхайм

СНИМКА: Pixabay

Мъж нападна брат си с резачка след семеен скандал в Елин Пелин

Мъж, ранил брат си при семеен скандал, е задържан в РУ-Елин Пелин, съобщиха от МВР. Около 17.35 часа вчера жител на с. Белопопци сигнализирал на тел.112, че мъж от селото е нападнал с моторна резачка брат си на улицата пред дома им. На адреса веднага били изпратени полицейски служители. Пострадалият 43-годишен е транспортиран от екип на Спешна

СНИМКА: Pixabay

В Монтанско проверяват каналджийството и трафика на хора

Вчера в района на Вършец е проведена операция за противодействие на миграционния натиск, каналджийството и трафика на хора. В нея са включени полиция и жандармерия, съобщават от ОД на МВР – Монтана. Проверени са 94 автомобила, 101 лица и 23 обекта. Съставени са 11 предупредителни протокола за нарушаване на разпоредбите за разпространението на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Крими

СНИМКА: pixabay

Съдят петима от Плевен за данъчни престъпления за 220 000 лева

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу пет лица за участие в престъпен сговор за данъчни престъпления, действал на територията на страната повече от 2 години. През януари 2013 г. семейство от Плевен (баща, син и дъщеря) се сговорили да започнат престъпна дейност по издаване на фиктивни фактури за

Измама от името на Слави Трифонов

Измама от името на Слави Трифонов

Азис, Софи Маринова и Григор Димитров също забъркани в схемата Мошеници обещават пари от името на Дългия, събират лични данни Ужас в средите на известните всяват измамници. Десетки фалшиви профили бълват игри, според чиито правила всеки споделил ще получи поне 50 хил. в брой от неуточнен вид валута. Сред последните псевдораздавачи на парични

Част от незаконните дърва в двор на къща

Близо 35 кубика крадени дърва за огрев откриха при спецакция в Павликенско

8 бързи производства за незаконно добита дървесина и 13 лица с повдигнати обвинения при спецакция за противодействие на конвенционалната престъпност в Павликенско, равносметката е на ОДМВР - Велико Търново. Операцията е проведена в сряда под наблюдението на прокуратурата. Проверени са 31 адреса в Павликени, Сухиндол

Пламен Митрев е сред 19-те най-търсени изнасилвачи в света

Генерал от ДС пазел най-издирвания изнасилвач

Двайсет години от правосъдието се измъквал сексманиакът и бивш тв продуцент Пламен Митрев благодарение на баща си, който бил генерал от репресивна комунистическа структура Държавна сигурност. Това разкриват съседи на издирвания от Интерпол Митрев от софийското с. Градец. Там през далечната 1997 г. в семейната вила на Митреви са открити голи

Закопчаха търновец с трева и амфетамин в колата

Закопчаха търновец с трева и амфетамин в колата

Наркотични вещества иззеха служители на ОДМВР – Велико Търново. В сряда в областния град служители на Сектор «Противодействие на криминалната престъпност» и колегите им от Районното са извършили проверка на лек автомобил «Деу», управляван от 28-годишен местен жител. В автомобила са намерени и иззети около 50 грама растителна маса

Арестуваха мъж на 25 г. в Златарица, бил по главата съсед заради дърва

Арестуваха мъж на 25 г. в Златарица, бил по главата съсед заради дърва

Служители на РУ – Елена разследват грабеж на дърва за огрев, съобщиха от ОДМВР - Велико Търново. Сигнал за случая е получен в сряда сутринта. По данни на тъжителя – 53-годишен мъж от Златарица, съседът му е нанесъл удари в областта на главата и му е отнел около 0,5 пространствени куб. м нарязани и нацепени дърва за огрев

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber