Спортът в училище на открито, в лошо време - в салона по една паралелка

https://www.24chasa.bg/novini/article/9032789 Спортът в училище на открито, в лошо време - в салона по една паралелка Спортът в училище на открито, в лошо време - в салона по една паралелка www.24chasa.bg
Децата ще спортуват на двора, докато времето го позволява.

Заниманията може да бъдат изнесени в парка, на стадиона или на екопътека

Учителите по физическо възпитание и спорт през тази учебна година са изправени пред голямата и нелека задача да осигурят едновременно и паралелно условия за опазване на здравето на децата в условията на COVID-19 и непрекъснатост на обучението по различните видове спорт и спортни дейности.

От особена важност в изпълнението на тази нелека задача е те да прилагат по най-добър начин многообразието от средствата и методите на възпитанието и обучението по спорт, както и по-смело да използват различни иновативни педагогически подходи и добри практики в това отношение.

Това каза за “24 часа” Любка Алипиева, експерт по физическо възпитание и спорт в Министерството на образованието и науката.

Организирането и провеждането на часовете ще се реализират при спазването на общите (задължителни) и препоръчителни (приложими частично и/или само в отделни училища) мерки и правила на обучение в условията на COVID-19.

Часовете ще се провеждат максимално на открито, когато метеорологичната обстановка позволява това. Използването на откритите спортни площадки и фитнес сектори в училищата ще се осъществява поотделно за паралелките, когато има съвпадение на часовете в училището.

Редът и условията за осъществяването на обучението в конкретния час ще се определят от учителя

при максимално

спазване на

физическа

дистанция

между учениците и на правилата за физическо натоварване и възстановяване на функционалните възможности на ученика.

Физкултурните салони ще се използват препоръчително само в месеците, когато не е възможно провеждането на часовете на открито. В други подходящи помещения в училището, в които се провеждат часове по физическо възпитание и спорт като

секторите за

фитнес и танци,

също ще се

използват,

когато не е възможно провеждането на часовете на открито. При невъзможност поради спецификата на сезона във физкултурния салон ще се провеждат часовете само на една паралелка.

Учителите може да провеждат часовете по физическо и извън училището, когато това е удобно, по-безопасно, не е свързано с риск и много време за придвижване на учениците. Подходящи места могат да бъдат например затревени площи, паркове, екопътеки, стадиони.

Заради въведените мерки и епидемиологичната обстановка ще се наложи и ограничаване на отдаването на училищната спортна база под наем, чрез което се цели да се ограничи достъпът на външни за училището хора, обясниха още от Министерството на образованието и науката.

При планирането на учебните дейности в тези условия ще е необходимо учителите да се съобразяват с етапите на двигателното обучение (начално разучаване, затвърдяване и усъвършенстване на двигателната задача), с възможностите на учениците, с наличната или предвидената за ползване материална база, със специфичните и характерните за региона климатични условия при спазването на задължителните и препоръчителните мерки в условията на COVID-19, обясни Любка Алипиева.

Очакваните резултати от обучението ще се оценяват по критерии, определени в началото на учебната година от учителя по физическо възпитание и спорт.

Практическите

изпитвания

може да се

организират

индивидуално

или групово

Устните изпитвания са индивидуални - ученикът дава устни решения и отговори на индивидуално поставени въпроси или задачи.

Състоянието на физическата дееспособност се оценява чрез система за контрол и оценка на физическата дееспособност на учениците.

При заниманията по интереси, свързани с колективни спортове, се прилагат актуалните здравни регулации на Министерството на здравеопазването, категорични са от МОН.

 

Плуването

може да е в

блок от 2 часа

Чрез въведените нови образователни политики по учебния предмет (новите учебни програми) в условия на COVID-19 е предоставена възможност да се организира и осъществява обучение задължително по:

- лека атлетика,

- гимнастика,

- спортни игри (баскетбол, волейбол, футбол и хандбал)

и избираемо по:

- плуване и водни спортове,

- туризъм,

- ориентиране и зимни спортове, от групата на ракетните спортове -

- тенис,

-  бадминтон,

- тенис на корт,

- фитнес и бойни спортове.

Обучението по плуване и водни спортове и по туризъм, ориентиране и зимни спортове може да се реализира като блок от два учебни часа.

Физическото възпитание и спорт в системата на предучилищното и училищното образование има своите постоянни и важни задачи:

- да включи и приобщи всяко дете;

- да му даде възможност да придобие набор от знания и умения по различни видове спорт;

- да го възпитава и подкрепя да води здравословен начин на живот.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от #15септември

Корнелия Нинова. Кадър БНТ

Нинова: Да подкрепи ли Радев за нов мандат, БСП ще решава след парламентарните избори (Обновена)

Полицейски екшън във Велико Търново след стрелба с автомат от джип

Полицейски екшън във Велико Търново след стрелба с автомат от джип

11 са с COVID-19 в дом за стари хора в Старозагорски минерални бани

11 са с COVID-19 в дом за стари хора в Старозагорски минерални бани

Кание Уест СНИМКА: Ройтерс

Рапърът Кание Уест е събрал 60 000 гласа на президентските избори в САЩ

Няма къщички на ужасите за деца с увреждания, Министерството на труда опроверга фалшива новина

Няма къщички на ужасите за деца с увреждания, Министерството на труда опроверга фалшива новина

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber