Слънцето влезе в нов соларен цикъл, опасно е за експедиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/9032464 Слънцето влезе в нов соларен цикъл, опасно е за експедиции Слънцето влезе в нов соларен цикъл, опасно е за експедиции www.24chasa.bg
Двойна снимка, която показва слънцето при максимума на енергията му (вляво) и при минимума и началото на новия соларен цикъл.
Двойна снимка, която показва слънцето при максимума на енергията му (вляво) и при минимума и началото на новия соларен цикъл.

Максимумът на активността ще е през юли 2025 г.

Соларен цикъл 25 вече официално е започнал. Това съобщиха експерти от НАСА и Националната агенция за океански и атмосферни изследвания. Това е от изключителна важност за живота и технологиите на Земята, както и за астронавтите в Космоса.

Соларният минимум е преминал през декември миналата година и така е стартиран новият цикъл, обясниха от панела за предвиждане на цикъл номер 25. Те са от двете оргнизации. Защото слънцето е прекалено променливо и обикновено са нужни месеци след фактическотото събитие, за да бъде потвърдено. Учените използват слънчевите петна, за да правят мониторинг на цикъла. Те са свързани с неговата активност - като соларни ракети или изхвърляне на коронарна маса (изхвърляне на светлина, енергия и материал в Космоса).

“Когато излизаме от соларен минимум и тръгваме към максимума на цикъл 25 е важно да се помни, че слънчевата активност не спира. Тя се променя като махалото на часовник”, твърди Лика Гахатакурта, соларен учен в подразделението за хелиооптика в централата на НАСА във Вашингтон.

Двете агенции с помощта на тази за мениджмънт на кризите са работили заедно по Националния космически план за САЩ за стратегия на климата, чиято главна цел е предпазването на държавата от опасностти от Космоса. Времето през сателити се следи постоянно, а НАСА разработва моделите за влиянието на космическата метеорология.

Предричането на времето в Космоса е от изключителна важност за програмата “Артемис” за новите космически кораби и най-вече за работата на астронавтите. Това е първата стъпка към следенето на
влиянието на космическата радиация върху хората. Първите два проекта са свързани точно с изследването на космическата метеорология около Луната. Учените се опитват да направят нещо като ежедневната прогноза, каквато дават по телевизията.

“Няма лошо време. Има лоша прогноза за времето”, смята Джейк Бличър, главен учен в НАСА, който отговаря за въздействието върху хората. “Космическото време е това, което е. И нашата задача е да го предвидим”, смята той.

Разбирането на соларните цикли е едно от най-важните неща, които трябва да се направят при подготовката на прогнозите за времето в открития Космос. За да се разбере началото на новия цикъл, американските учени са били постоянно във връзка със Световния център за информация за индекса на слънчевите петна и дългосрочно соларно наблюдение, който се намира в Кралската обсерватория в столицата на Белгия Брюксел. Там се следят петната по слънцето и се посочват неговите минимуми и максимуми.

“Ние имаме детайлни разработки за всяко едно петънце по слънцето, които маркират появата на нов цикъл. С тях започват големите соларни фойерверки. Само следенето на общия тренд за месеци наред може да ни позволи да определеним началото или края на даден цикъл”, твърди директорът на центъра Фредерик Клете.

След като сме преминали през соларния минимум, учените очакват активността на слънцето да се засили към максимума, който трябва да бъде през юли 2025 г. Според соларния физик Дъг Блейсекер и този цикъл ще бъде подобен на предходния или с други думи, по-слаб от средното ниво. Но има определени рискове.

“Само защото е под средното ниво, не означава, че не може да очакваме лошо космическо време. Влиянието на слънцето върху нашия живот е реалност. Заради това следим неговата дейност постоянно, защото винаги може да ни даде допълнителна информация”, смята той.
Следващата голяма стъпка в прогнозирането на времето ще бъде обсерваторията L1, която стартира през 2024 година, точно преди максимума на активността на слънцето.

“Трябва да направим прогнозите по-точни. Това е усилие на 24 национални агенции, като целта е оперативна наука. Всяка минута да се знае какво се случва”, смята Сайед Талант от националната метеорологична служба на САЩ.

Космическото време не влияе само на мисиите на космонавтите и астронавтите. А и на нормалния ни живот. Заради активността на слънцето може да се стигне до нарушаване на радиосигналите, както и на тези на безжичния интернет.

Радиацията, която идва от Космоса, влияе дори на нормалните полети на самолетите. Особено ако пътят минава през някой от полюсите на Земята. А повечето презокеански маршрути минават точно над тях. При височина на полета от над 8 километра няма как да не се получава по-сериозна експозиция към космическата радиация. Заради това при по-силно поле се променят и полетните планове.
Според някои изследвания точно пилотите на такива полети по-често се разболяват от рак, отколкото нормалните хора. Доказателствата обаче към момента не са толкова силни. Подобна болест със сигурност слага край на пилота.

Времето в Космоса и слъцето имат директна връзка с климата на Земята Количеството енергия, което влиза в тропосферата и стратосферата от Космоса, е прекалено малко в сравнение с ултравиолетовите частици в електромагнитния спектър на слънцето. И някои твърдят, че има връзка с 11-годишния цикъл на слънчевите петна и времето на Земята, въпреки че все още няма твърди доказателства. Така например се твърди, че минимумът на Маудер, 70-годишен период, при който почти няма петна, е свързан със застудяванията. Други предполагат, че при разсейването на космическите лъчи се стига до промяна в състава на облаците. Някои стигат и по-далеч. Според тях разпространението на електроултравиолетовите лъчи директно влияе върху климатични промени като Ел Ниньо.

Но най-важното е да има прогноза за космическото време точно сега. Когато човечеството се отваря към други планети.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Новоизбраният Доростолски митрополит Яков

Патриарх Неофит: Новият Доростолски епископ е добър духовник и църковностроител

Патриарх Неофит отправи днес приветствие към новоизбрания Доростолски митрополит Яков:  Следвайки определенията от Устава на нашата Света Българска православна църква - Българска Патриаршия, по Божията и народна воля, и с мнозинството от гласовете на митрополитите от Светия синод, от днес епископ Яков е канонично избран архиерей на Светата и

Деница Сачева Снимка: МТСП

Сачева: Занимаваме се с проблемите на хората, затова не подадохме оставка

„Несъстоятелна е хипотезата, че залагаме капан за следващите правителства. Ние се занимаваме с кризата и с проблемите на хората, затова не подадохме оставка, защото трябва да решаваме конкретни и реални проблеми. Реалните проблеми са тези – хората имат нужда от допълнителни доходи“. Това обясни пред БНР министърът на труда и социалната политика

РУМЕН РАДЕВ

Президентът ще даде държавни отличия на дейци на културата и учени

На 26 октомври, понеделник, от 10.30 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 Румен Радев ще връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата, съобщиха от прессекретариата на президента. Държавният глава ще удостои с орден Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие Иван Терзиев

Светият Синод СНИМКА: Архив

Новият Доростолски митрополит е Константийският епископ Яков

За нов Доростолски митрополит бе избран преосвещеният Константийски епископ Яков, досегашен викарий на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, предаде  "Фокус". По решение на Св. Синод на Българската православна църква, в празничния за християните неделен ден, в Синодния параклис "Св

Проф. Ива Хростива Кадър: бТВ

Проф. Христова: 41% заразени има при посетителите на дискотеки

„Сред хората, посещаващи нощни заведения, има най-голям процент на заразени с COVID-19. Няма много епидемиологични взривове в нощни заведения, но където има – процентът е твърде висок, 41%. Това е най-високият процент в сравнение на офиси и предприятия“, обясни експертът защо се е стигнало до мярката със затварянето на нощните заведения в София и

Поздравление от Висшия адвокатски съвет по повод Деня на европейските адвокати

Поздравление от Висшия адвокатски съвет по повод Деня на европейските адвокати

Уважаеми колеги,  25 октомври е Ден на европейските адвокати.   Денят, в който като пълноправен член на най-голямата адвокатска общност в Европа, заявяваме готовността си да браним правото на достъп до правосъдие, цифровизация на съдебния процес, върховенство на правото и защита на основните ценности на професията

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

НИКОЛАЙ ВИТАНОВ

Проф. Николай Витанов: Нека вирусът се прецака и да се мине

Когато станат 2 000 на ден заразените трябва много сериозно да се притесняваме Има вариант заради карантина да бъде блокирана държавата За да се затегнат мерките срещу коронавируса, трябва да има хора, които ще ги спазват. Това коментира пред БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е и статистикът на Националния оперативен щаб за борба

Бренда и Клайв Блъндън са сами на сватбата си, защото близките им роднини са сърдити заради тяхната връзка

Каква е любовта, когато се ожениш за своята тъща

Англичанин бе заплашен със затвор по закон от 500 г., ако го направи “Хората си мислеха, че няма да издържим дълго, но сме по-силно свързани от всякога. Прекарваме по 24 часа седем дни в седмицата и смятаме, че в това има някаква магия”, казва Клайв Блъндън. През последните седмици 65-годишният англичанин е чест гост в медиите

ТЕСТ: Лесно ли се адаптирате към нова ситуация?

ТЕСТ: Лесно ли се адаптирате към нова ситуация?

1. Често ли ви се случва да забравите предпазната си маска за лице и да се наложи да си купувате нова или да се върнете до вкъщи, когато дойде време да се качите в градския транспорт или да влезете в магазин? а) Много рядко, защото винаги нося в чантата си поне няколко маски за еднократно ползване. б) Поне веднъж в седмицата

СНИМКИ: Coronavirus.bg

1043 са заразените с COVID-19, 14.7% от тестваните, 7 са починали за 24 часа

1043 са новодиагностицираните в страната при направени общо 7094 PCR теста. Тоест положителни са 14.7% от тестваните. Това показват данните в Националната информационна система. Общият брой на потвърдените случаи става 37 562, от които активни 18 246. 130 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 18 232

Как COVID-19 смаза за 48 часа проф. Хубчев

Как COVID-19 смаза за 48 часа проф. Хубчев

Известният онкогинеколог проф. Георги Хубчев не успя да пребори COVID-19 и почина на 17 октомври. Новината разтърси всичките му колеги и приятели, а жените, на които е спасил живота, не спираха да му благодарят в социалните мрежи. Какви са последните му мигове, вижте във видеото, а цялата история прочетете ТУК

Д-р Данчо Пенчев СНИМКА: Архив

РЗИ свалила карантината и на Радев, и на Борисов заради работата им

Законите важат за всички, включително за президента и премиера на България. И държавният глава Румен Радев, и министър-председателят Бойко Борисов изпълниха разпоредбите на Столична РЗИ за карантиниране, след контакт със заразен с коронавирус човек. Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber