Орбан управлява Унгария от десетилетие. Дали пандемията може да го свали от власт?

https://www.24chasa.bg/novini/article/9031676 Орбан управлява Унгария от десетилетие. Дали пандемията може да го свали от власт? Орбан управлява Унгария от десетилетие. Дали пандемията може да го свали от власт? www.24chasa.bg
Виктор Орбан СНИМКА: Ройтерс
Виктор Орбан СНИМКА: Ройтерс

Унгарската компания за търговия с автомобили "Реалсистема" (Realszisztema) отлага плановете си за изграждане на сервизен център и склад на стойност 1,7 млн. долара. Компанията за авточасти "Ей Джи Си Глас-Унгария" (AGC Glass Hungary) също се отказва от амбициите си за разширяване, пред лицето на бъдеще с по-малко работници и спадащи продажби. Двете компании са част от автоиндиустрия, която доскоро бе двигател на силна унгарска икономика и сектор, с който премиерът Виктор Орбан се гордееше като свидетелство за успешното си лидерство на нацията.

"Реалсистема" и някои други унгарски компании преживяха първата вълна на пандемията от КОВИД-19 доста добре. Сега обаче те се подготвят за втора вълна, която внася ново усещане за несигурност в бизнес плановете им и чиито икономически последици се очаква да продължат и през 2021 г., че и отвъд.

Влошените перспективи пред Унгария може да се окажат най-голямата заплаха за продължаващото вече десетилетие управление на Орбан, докато той се готви да се яви на парламентарни избори през първата половина 2022 г.

Орбан, чиято декларирана цел е да превърне страната си в "нелиберална демокрация", си спечели критики в чужбина заради антиимигрантската си реторика и радикални реформи и обвинения в авторитарност от Европейския съюз, които той отхвърля.

Въпреки това Орбан се радва на трайна популярност в страната си, спечелвайки три поредни мандата, с което стана най-дълго управляващият посткомунистически лидер в Унгария, и неведнъж е показвал способността си да изведе десетки хиляди привърженици на улицата. Той обаче винаги е разчитал на икономиката като основен инструмент за печелене на гласове, например чрез силна финансова подкрепа за семействата, и се хвали с ролята си за развитието на индустрии като автомобилната и за израстването на обширна система от доставчици около автомобилните заводи.

"Една от главните причини привържениците на Орбан да подкрепят партията му ФИДЕС е икономическата й легитимност, усещането, че е способна да води компетентна икономическа политика", казва Андраш Биро-Над, политически анализатор в унгарския мозъчен тръст "Политически решения" (Policy Solutions, Politikai Elemzo Intezet)..

През последните години премиерът многократно е заявявал, че унгарската автомобилна индустрия е на път да се превърне в регионален хъб. През юни тази година, когато изглеждаше, че страната успешно се е справила с пандемията от КОВИД-19, той дори произнесе хвалебствена реч в автомобилен завод.

"Ние сме в цитаделата на унгарската промишленост. Този завод е гордостта на унгарската индустрия", каза премиерът и допълни: "Намираме се на важен етап от развитието на националната икономика".

Въпреки това и този сектор, и цялата икономика изглеждат по-уязвими, без сигурност за бъдещето, потенциално лишавайки премиера от ключово изборно предимство. Миналата година икономиката отбеляза ръст от почти 5 процента на годишна база, а процъфтяващият автомобилен сектор увеличи продукцията си с над 10 процента. Тази година икономиката се сви с 13,6 процента през второто тримесечие - най-големият спад в Централна Европа, и не се очаква да се възстанови преди 2022 или 2023 г. Близо 200 000 души са изгубили работата си. Междувременно продукцията на автомобилния сектор намаля с над 24 процента през първите седем месеца на 2020 г.

Властите предупреждават за втора вълна на инфекции към края на годината и компаниите са разтревожени.

"Ей Джи Си Глас" например очаква оборотът й идната година да бъде с 15 процента под равнищата от 2019 г.

"Размерът на "баницата" в Европа ще бъде по-малък, а конкуренцията за всяко парче - по-голяма", казва директорът за човешките ресурси на компанията Михай Гибер и допълва: "Ако половината завод бъде поставен под карантина, няма да можем да задоволим исканията на клиентите".

Засега партията на Орбан ФИДЕС води в социологическите изследвания и не е ясно колко дълго ще продължи отрицателният ефект върху унгарската икономика от коронавируса, и дали избирателите през 2022 г. ще обвинят него за икономическите последици от пандемия, която се случва веднъж на век, според политическите анализатори. Те са убедени обаче, че твърдата позиция на Орбан за имиграцията, която досега беше важен фактор за изборния му успех, едва ли ще доминира в дневния ред както в миналото.

"Социалните аспекти на справянето с икономическата криза ще станат ключови в предстоящия период, сиреч ако хората започнат да обвиняват правителството за влошаването на финансовото си положение", каза Биро-Над от "Политически решения".

Тримесечната спасителна програма на Орбан изтече миналия месец и няма признаци, че правителството ще я възобнови, предвид прогнозния бюджетен дефицит от 7-9 процента от БВП. Централната банка вече е изчерпала повечето си монетарни инструменти.

"Трябва да сме готови, че ново влошаване на перспективата може да стане пословичната "последна сламка, счупила гърба на кабилата" за много участници в икономиката", заяви заместник-управителят на банката Барнабаш Вираг на пресконференция миналата седмица.

"Възможно е досега те са се стараели да запазят служителите си, но сега са принудени да правят съкращения,може да са успявали да обслужват заемите си, но сега изпадат в неплатежоспособност или отлагат инвестициите", поясни той.

Всяка компания, независимо голяма или малкя, се надява, че няма да се окаже един от тези участници..

"Реалсистема", базирана близо до Будапеща, получи заем от 1 млрд форинта (3,3 млн долара) съгласно "пандемичната" финансова схема на централната банка на стойност 5 млрд долара, и подобно на много други бизнеси го използва за рефинансиране на по-скъпи заеми. Въпреки това спестеното от лихви беше "изядено" от данъка върху сектора за продажби на дребно, който беше използван за запълване на дупките в бюджета тази година.

Като тревожен сигнал за бъдещето едва една трета от стойността на заемите, взети от компаниите досега, е използван за инвестиции.

"Ако чуждестранният туризъм не се възстанови, ако цели сектори на икономиката превключат на по-ниска скорост и чуждестранните компании не обновяват автомобилния си парк на всеки три години, това може да ни засегне", смята инвестиционният директор "Реалсистема" Петер Карай.

След няколко последователни преразгледани прогнози, правителството сега очаква икономиката да се свие с 5-7 процента тази година, най-лошият показател от съкрушителната изборна победа на Орбан през 2010 г насам..

Самият премиер тази седмица призна колко тежка е ситуацията.

"Не можем да позволим на коронавируса да съсипе страната отново", каза той, изключвайки възможността за още една карантина.

Някои икономисти обаче изразяват опасения от пика на пандемията напоследък - със стотици нови заразени, регистрирани дневно, от края на август насам, и с почти удвоен общ брой - над 15 000 души.

"Обезпокоително бързото разпространение на вируса в началото на септември не вещае нищо добро за пълноценното продължаване на възстановяването", прогнозиратикономисти от "Райфайзен".

Унгарците са станали по-песимистични относно икономиката през септември, установи проучване на мозъчния тръст GKI Economic Research Co., най-вече заради влошаващите се перспективите за заетост. Това обърна постепенен тренд на подобряване след главоломен срив през април.

"Чак в края на 2022 г. или началото на 2023 г. ще достигнем нивата на БВП отпреди кризата и бавното възстановяване ще произтича предично от трудовия пазар", каза икономистът Петер Вировац от ING Bank.

"(Ще наблюдаваме) висока или растяща безработица, по-либерален пазар на труда, по-слаб растеж на заплащането на труда, потреблението също ще пострада", добави той.

"Ей Джи Си Глас" не планира никакво разширяване в обозримо бъдеще. Въпреки че е наела близо 80 души след отварянето на икономиката, броят на служителите остава под нивата отпреди КОВИД-19.

Михай Гибер се тревожи за наличието на работна ръка с нарастването на броя на инфекциите.

"Ако ситуацията в училищата се влоши и се наложи някои родители да останат у дома с децата си, това ще засегне работната сила", обяснява той..

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Ройтерс

Индия регистрира най-ниския брой нови случай на заразени с коронавируса от 4 месеца

Индия регистрира най-ниския дневен брой нови случай на заразени с коронавируса от почти 4 месеца, сочат данни от здравното й министерство, цитирани от Ройтерс и БТА.  Тенденцията на намаляване на новозаразените започна след пик през септември на броя им за денонощие.Новите случаи за последното денонощие са 46 790

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президентството

Румен Радев ще се срещне с държавния глава на Естония Керсти Калюлайд

Президентът Румен Радев ще проведе днес официална среща със своя колега Керсти Калюлайд в Талин. Тази сутрин държавният глава и съпруга му Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония. Президентите на България и Естония ще проведат среща на четири очи, както и пленарни разговори между двете делегации

Актьорът Джеф Бриджис СНИМКА: Ройтерс

Джеф Бриджис е болен от рак

Американският актьор Джеф Бриджис обяви, че има рак. В кратко съобщение в туитър той съобщи, че е диагностициран с лимфом. Въпреки факта, че това е сериозно заболяване, имам късмета да имам екип от невероятни лекари, прогнозата им е положителна, допълни актьорът. Джеф Бриджис има над 200 филма в професионалната си биография

СНИМКА: pixabay

Изкуствен интелект на фейсбук превежда 100 езика

Facebook от много време има функция за автоматичен превод на публикациите в социалната мрежа. За целта се използва машинно обучение, което обаче първо превежда даден език на английски и след това на избрания от потребителя, предаде vesti.bg.  Това създава риск от изкривяване на смисъла понякога, а и е доста по-сложно

Бушува най-големият пожар в историята на Колорадо

Бушува най-големият пожар в историята на Колорадо

В Колорадо бушува най-големият пожар в историята на щата. Стихията се разпростира на площ от над 800 000 кв. км. Над 80 000 хектара земя са унищожени. Пожарът разруши и много сгради. Постоянното разрастване на огъня принуди хиляди хора да напуснат домовете си, предаде

СНИМКА: Ройтерс

Минута мълчание в Европарламента за убития във Франция учител

Европейският парламент запази минута мълчание в памет на убития във Франция учител, предаде NOVA.  "Срещу тероризмът най-успешно можеш да се бориш с преподаване и образование", каза председателя на парламента в реч пред депутатите. Хиляди от цял свят продължават да изпращат на семейството на Самюел Пати съболезнования и подкрепа

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

СНИМКА: Ройтерс

В Русия въпреки рекордите, няма да има нови мерки

Въпреки рекордният брой заразени с коронавирус, Русия няма да налага пълна карантина. Страната стана поредната в Европа, която решава да не въведе най-строгите мерки, на фона на голям ръст на случаите. В понеделник Русия отчете 16 хиляди новозаразени. От Кремъл казаха, обаче, че сега страната е по-добре подготвена, отколкото при първата вълна

Водещият ще може да изключва микрофоните на Тръмп и Байдън

Водещият ще може да изключва микрофоните на Тръмп и Байдън

Последният дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън ще включва необичайна мярка - водещият ще има бутон за спиране на микрофоните на двамата политици. Това се налага, след като първият дебат беше много хаотичен. Тръмп непрекъснато прекъсваше Байдън, въпреки правилото, че трябва кандидатите да отговарят две минути без прекъсвания

СНИМКА: Архив

Земетресение с магнитуд 7,5 край Аляска предизвика предупреждение за цунами

Силно земетресение с магнитуд 7,5 удари южно от намиращите се край бреговете на Аляска Алеутски острови и стана причина за района да бъде издадено предупреждение за цунами, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от агенциите. Американският център за предупреждение за цунами заяви, че трусът, за който първоначално беше съобщено

САЩ обвиниха шестима хакери от руското военно разузнаване за кибератаки

САЩ обвиниха шестима хакери от руското военно разузнаване за кибератаки

САЩ обвиниха шестима хакери от руското военно разузнаване за няколко от най-големите кибератаки в света. Шестте лица и съконспираторите им са използвали зловреден софтуер, за да извършват кибератаки във Франция, Грузия, Нидерландия, Южна Корея, Украйна, Великобритания и САЩ, се казва в обвинителния акт, цитиран от агенциите

СНИМКА: pixabay

Броят на заразените с коронавируса в Аржентина надхвърли 1 милион души

Броят на заразените с коронавируса в Аржентина надхвърли 1 милион души, предадоха агенциите. За последното денонощие броят на потвърдените нови случаи на коронавирусната инфекция там е 12 982, с което общият брой на заразените от началото на пандемията стана 1 002 662, предаде БТА.  Така Аржентина става петата страна в света

Премиерът на Армения Никол Пашинян СНИМКИ: Ройтерс

Пашинян и Алиев не изключват възможността за среща в Москва за Карабах

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян не изключват възможността да проведат преговори за ситуацията в Нагорни Карабах в Москва, предава ТАСС. „Конфликтът в Нагорни Карабах трябва да бъде разрешен изключително с мирни средства, това е нашата позиция. За съжаление Азербайджан не е съгласен с тази гледна точка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber