Тегне ли проклятие над Летнишкото сребърно съкровище

https://www.24chasa.bg/novini/article/9030866 Тегне ли проклятие над Летнишкото сребърно съкровище Тегне ли проклятие над Летнишкото сребърно съкровище www.24chasa.bg
Тази плочка си харесал кметът Байнов заради еротичния сюжет.

Преди 57 години двама работници откриват случайно бронзова кутия с 23 тракийски апликации с позлата - част от конска амуниция

Семействата им се разпръсват, някои умират млади, за други не се знае нищо

Говори се, че докторът и кметът на Летница си взели по плочка, останалите яли бой в милицията

Бодливи храсти и бурени покриват мястото, където преди 57 години е намерено истинско съкровище.

Сега няма и помен от стопанската сграда в ловешкото градче Летница, за чиито основи копаели трима работници. Били изгребали 50-60 см, когато кирката на Кънчо Тинчев издрънчала. С голи ръце той и Атанас Домусчиев разчистили пръста, а пред смаяните им очи лъснало дъното на метален съд. Краката им отмалели, една и съща мисъл ги споходила - за имне и богатство.

Измъкнали бронзовата съдина с форма на гювеч, а от нея се посипали плочки с различни изображения. Кънчо поизтъркал метала в дочения си ръкав и позлатата блеснала. 

“Забогатяхме, ей - край на немотията”, извикал с цяло гърло мъжът.
Третият участник в тази история, чието име летничани са изтрили от съзнанието си, копаел малко встрани. Като чул, захвърлил кирката и хукнал към другите. Само че сърцето му не могло да понесе голямото щастие - пръснало се там, в местността Христов баир, до изровеното съкровище. Сякаш бил принесен в жертва.

Кънчо и Атанас нямало как да оставят мъртвия, затова единият дотичал при селския доктор Георги Николов - Джингоза. Той като дошъл, не могъл да помогне с нищо - човекът бил мъртъв. Невъзможно било да скрият находката от лекаря, но и той проявил разбиране - колективно решили да си я поделят и да си траят.

Ето така, съвсем случайно, било открито Летнишкото съкровище през 1963 г. Живи съвременници на събитието май вече няма. Сякаш обаче обща амнезия е обхванала всички, та затова нищо не се знае за събитието. Все пак с дума тук и изречение там се реди картината, която хората искали да забравят. Понеже според тях всеки, който е имал досег с имнето, хаир не е видял.

След договорката за мълчание, лепкав страх ги споходил мъжете. Ръководната партия по онова време не прощавала - сурово наказвали за малки провинения, пък какво остава за укрито съкровище. Та затова Джингоза предложил да кажат на кмета Тодор Байнов. Занесли плочките - общо 23, и ги наредили върху бюрото му.

“Хубави са”, рекъл Байнов, а останалите закимали в съгласие.

Управникът не проявил алчност, избрал си само една пластина, изобразяваща съвкупление между мъж и жена. Докторът също придърпал каквото му харесало, останалото бутнал към откривателите. Те го поделили и се разотишли.

Но на следващия ден мълвата за съкровището тръгнала из Летница. Говорело се и за ненавременната смърт на работника, който бил 30-годишен, а това придавало мистичност и нещо злокобно на слуховете.

“Дойде докторът и ми обясни, че като ходил да лекува във влашката махала, някой му казал за нещо намерено”, разказа преди години Иван Христов, пенсиониран майор от МВР. Самият той се спомина през 2018-а на достолепните 96 години. Някога бил квартален отговорник и като такъв извикал Кънчо и Атанас, разпитал ги вярно ли са открили съкровище.

Те отричали, но после, като видели, че няма накъде, предали пластините с протокол. За възнаграждение и дума не станало.
“Ма каква награда, бе? Хвърлили им по една гора бой и ги пуснали да си ходят”, подмятат възрастни летничани.

Ама бай Иван отричаше да е имало пердах: “Партийната повеля беше такава - никакво насилие.”

Твърдеше, че со кротце, со благо събрал всичко и го занесъл в музея в Ловеч.  

Историците ахнали при вида на ценните предмети. След научна експертиза се оказало, че съкровището е тракийско, от I-IV век преди Христа. Съставлявали го 23 сребърни елемента за конска амуниция с богати сюжети и позлата. Различавали се няколко вида разработки с действителни и митични животни, с рамка и фон.

Траките са вярвали в безсмъртието, почитали са Земята, Слънцето и Луната. В чест на Земята и като дар на боговете те заравяли скъпи сервизи, накити или конски сбруи.

Според специалисти откритието ясно показва, че предметите са принадлежали на богаташ от времето на одриския владетел Котис, а Летнишкото съкровище е сред най-ценните тракийски реликви, намерени у нас.

Сребърните позлатени плочки са уникати както за земите на траките, така и за Европа.

Централната сцена представя свещения брак на тракийския владетел с Богинята Майка. Над тях има женска фигура с едно клонче, която е също на Богинята Майка. Неин фотос е сложен на корицата на известна енциклопедия на индоевропейския свят, защото се смята, че това е най-красноречивата сцена в изкуството за вярванията на индоевропейците.

Ето тази плочка си бил харесал Байнов. И не защото разбирал нейната историческа стойност, а заради еротичния сюжет.

През 1963 г. съкровището отпътувало за София и до днес е изложено в Националния археологически музей. Откривателите му бързо си отишли от този свят. Казват, че май боят им дошъл в повече и това съкратило дните им. Синът на Кънчо починал преди него, дъщерята на Атанас изчезнала без следа, другите им наследници се изселили отдавна и никой не знае къде са и дали са живи.  

Ето затова летничани са убедени, че проклятие тежи над заровеното преди хилядолетия съкровище и че е трябвало да си остане в земята.
За баш откривателя Кънчо разказваше дядо Цвятко Хитов. Според него работникът бил най-големият крадец в Летница - 2-3 пъти лежал в затвора, преди да изкопае съкровището.

И макар че след якия милиционерски тупаник били събрани всички части от амуницията, хората твърдели, че имало и златна юзда, която Кънчо потулил. Мислели така, защото стандартът му на живот се променил - харчел нашироко, бил по тънката част и пилеел пари. Най-интересното е, че купил по каруца на съседите си, та да го споменават с добро.

Той не е подозирал, че след години един от намерените от него елементи ще стане герб на община Летница.

“През 2004 г. се замислих с какво е най-известен нашият град. Със съкровището, разбира се. Предложих плочка, изобразяваща тракийски конник, да ни стане герб”, казва д-р Красимир Джонев, който е кмет вече 6-и мандат. В кабинета му има реплика на съкровището, а друга е подредена в читалището.

Първата е подарена от покойния проф. Божидар Димитров като извинение за интервю в столичен ежедневник, в което неволно обидил жителите на близкото курортно село Крушуна.

“През 2005 г. река Янтра придойде след поройни дъждове и полуразруши черквата “Свети Четиридесет мъченици” във Велико Търново. По този повод професорът заяви, че тя ще бъде реставрирана рекордно бързо с бигор (вид варовикова скала, използвана в строителството) от едно умиращо, потънало в забвение село”, припомня кметът.

Изявлението обидило жителите на Крушуна и д-р Джонев позвънил на професора. Той приел да дойде и лично да се извини на общоселско събрание. Сторил го, а репликата на съкровището била като бонус.

След години в общината се сетили, че могат да поръчат копие на безценната находка - то е максимално близо до оригинала, изработено е от софийски златар и за първи път летничани го видели през 2013 г. - 50 години след откриването му.

В Летница старинните плочки са поставени в специален шкаф, за да могат да ги разглеждат българи и чужденци, дошли в този край. И да чуят историята за загадките около съкровището.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Костов: Поне 25% се увеличи COVID разпространението заради училищата

Проф. Костов: Поне 25% се увеличи COVID разпространението заради училищата

"Огромно значение има започването на учебния процес. Започваме да консумираме това, което се случи след отварянето на училищата. Науката е категорична. Ние трябва да се отнасяме с уважение към нея, не да се държим като хора, които са обладани от ефекта на Дънинг-Крюгер. Базирайки се на тези факти, ние в момента консумираме това минимум 25%

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов СНИМКА: Архив

КТ "Подкрепа" протестираха пред парламента срещу промени в Кодекса на труда

До сградата на парламента протестиращи от КТ "Подкрепа" се събраха, за да изразят несъгласие с промените в Кодекса на труда, свързани с удължаване на допустимия извънреден труд от 150 на 300 часа, съобщава БТА.  Те бяха гласувани от Народното събрание на първо четене. Още един депутат от "БСП за България - Михаил Христов

Милена Шаркова КАДЪР: NOVA

Благотворителен турнир в памет на командоса Емил Шарков

Благотворителен турнир в памет на командоса Емил Шарков, който бе убит през 2014 г. от барикадирал се в Лясковец, ще има, каза съпругата му пред Нова тв. Тя е основала фондация, която помага на деца на загинали служители на МВР. Турнирът е на открито и ще се спазват всички мерки, каза тя. Турнирът ще е на спортна зона Герман утре в 11,30 ч

Независимите депутати в парламента недоволни, че не могат да са в комисиите

Независимите депутати в парламента недоволни, че не могат да са в комисиите

Независимите депутати ще внесат предложение за промени в правилника на Народното събрание, с което да се позволи и на нечеленуващите в парламентарна група да могат да са членове на парламентарни комисии. Това обяви от парламентарната трибуна независимият депутат и доскорошен член на парламентарната група на БСП Валери Жаблянов

Анна Славова

Трети депутат от БСП с коронавирус

Анна Славова е трети депутат от БСП с положителен тест за коронавирус. Новината обяви самата тя във фейсбук. "Дойде време и за моя пост... Скъпи, приятели, днес и аз излязох с положителен резултат за COVID-19. Съжалявам за неудобството, което причинявам на всички, контактували със семейството ми! Желая ви да бъдете здрави!", написа Славова

Управителят на БНБ с коронавирус

Управителят на БНБ с коронавирус

На 27 октомври управителят на БНБ Димитър Радев е направил PCR тест, като резултатът е положителен. Поради тази причина от вчера е карантиниран при домашни условия. Общото му състояние е добро и той продължава да изпълнява дистанционно основните си задължения. По определени оперативни въпроси ще делегира отговорности на съответните подуправители

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Еврокомисарката Мария Габриел връчва приза дигитално момиче за 2019 г. на Тайра.

Тайра е само на 11, а вече учи глухи деца да правят роботи

Обявена е за дигитално момиче на Европа Мечтае да създаде прахосмукачка за космически отпадъци Тайра Ридваева е едва на 11 г., но вече е дигитално момиче на Европа, а страстта си към кодирането и програмирането на роботи предава вече и на глухи деца. Заниманията с технологии тя разнообразява с рисуване и пиано

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

Министър Ангелов: Не зная дали президентът е под карантина

Премиерът е добре, чуваме се по няколко пъти на ден За пореден път ще кажа, че прогнозите са изключително трудни. Сега разполагаме с достатъчно легла, въпросът е, че за полевите болници трябва да намерим лекари, сега много от тях са болни, каза пред Нова тв здравният министър Костадин Ангелов, който е под карантина в дома си

Ангел Кунчев СНИМКА: Архив

Доц. Кунчев: Вероятно и малките ученици ще минат на дистанционно обучение

Лабораториите у нас могат да правят 30-40 хил. теста дневно Новите мерки се налагат, защото епидемиологичната ситуация се усложнява. На отделни места болниците започват да се затрудняват. Това заяви във включване по “Вайбър” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването “Тази сутрин” по Би Ти Ви

проф. Радослав Гайдарски

Проф. Гайдарски: Има хаос с мерките за коронавируса

Нещо в данните с тестовете не съвпада, смята професорът Има хаос с мерките за коронакризата - първо ги разпускаме, после затягаме. При студентите не се прави разлика, всички са под общ знаменател - например тези по икономика може да се обучават дистанционно, но как да стане при тези по медицина? Това заяви проф

Костадин Ангелов: Личен е мотивът за оставката на шефа на РЗИ

Костадин Ангелов: Личен е мотивът за оставката на шефа на РЗИ

Нека всеки да прави нещата разумно и с интелект, призова здравният министър Продължавам да съм под карантина, както са и всички контактни колеги. Това каза здравният министър Костадин Ангелов пред БНТ.  Попитан за оставката на шефа на РЗИ Данчо Пенчев, министър Ангелов коментира: "Мотивът му е личен и той ще остане такъв

Владимир Петков е в неизвестност от май КАДЪР: NOVA

Мъж изчезнал през май, близките му молят за помощ

Сестрата на Владимир Петков, който изчезна на 26 май от софийския си апартамент, моли за помощ. Бил изпратен от съпруга на жената, но вместо да отиде на лекар, се обадил на майка си, че е някъде в гората и идват полицаи. Според мобилния оператор е бил някъде по околовръстното на Драгалевци. Полицията веднага е започнала разследване

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber