Проф. Балтов: "Пирогов" става все "по-спешна" болница, с диагноза в златния час спасяваме повече хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/9025713 Проф. Балтов: "Пирогов" става все "по-спешна" болница, с диагноза в златния час спасяваме повече хора Проф. Балтов: "Пирогов" става все "по-спешна" болница, с диагноза в златния час спасяваме повече хора www.24chasa.bg
Проф. Балтов: "Пирогов" става все "по-спешна" болница, с диагноза в златния час спасяваме повече хора

COVID ни принуди да направим инфекциозен сектор, преминаха над 500 тежко болни, като това не ни попречи да разширим дейността си и с нови клиники, както го бяхме планирали, казва  в интервю за "24 часа" проф. д-р Асен Балтов, директор на университетската болница по спешна медицина "Пирогов"

- Проф. Балтов, вашият род е отдаден на идеята за развитие на София и на българската медицина от няколко поколения, как дедите ви влизат в историята на столицата и на здравеопазването?

- Първият от лекарския клон на рода, който е дошъл в младата тогава българска столица, е д-р Алекси Христов. Годината е 1901-а. Прапрапрадядо ми е роден в Габрово. Там започва лекарската си практика след завършване на медицина в Москва. През 1878 г. е назначен за окръжен лекар на първата габровска болница, година по-късно му е поверена търновската болница. Очевидно е направил много за здравеопазването и княз Батенберг го назначава с указ за управител на Александровска болница в София. Депутат е в Учредителното събрание, член е на Върховния медицински съвет. Прави смели новаторски за онова време операции. Организира военно-хиругично отделение в болницата и е

първият,

извършил

хирургическо

лечение на

аневризми у нас

През Балканската война  е санитарен инспектор и прекратява  епидемията от петнист тиф, върлуваща сред турските воннопленници. Заразява се обаче и умира през 1913 г.

Медицинското поприще продължава синът му, клиницистът проф.  Владимир Алексиев - един от основателите на Медицинския факултет в София и родоначалник на българската фармакология. Завършил е медицина в Женева, бил е ректор на Софийския университет, станал е известен и в Европа с разработените от него оригинални лекарства.

Другият ми прадядо - д-р Георги Золотович, е първият директор на ВМА и създател на Български лекарски съюз.

След това по пътя им логично поемат и техните деца. На медицината сме се посветили повечето от потомците на тези забележителни лекари. Няма как да е другояче, когато в семейството се говори непрекъснато за медицина, за нови терапии, за желанието да излекуваш още и още хора. Чувството, че правиш добро и помагаш на пациентите си, не може да се сравни с нищо. Едновременно разпалва желанието да ставаш по-добър в професията.

- Вие сте на мениджърска позиция повече от 4 г., управлението на “Пирогов” и свързаните с това административни ангажименти не поставя ли граници за размаха на професионалните стремежи?

- Не, даже амбицията се разпростира върху цялата болница - да става по-добра, по-можеща, по-иновативна. Ръководенето на болницата, разбира се, ангажира много време и усилия, но с добра организация на деня, а при необходимост и на вечерта никога не ме е откъсвало от лечебната дейност в ортопедията и травматологията. Знам във всеки момент състоянието на пациентите си, а и на всеки от лекуваните в клиниката.

- “Пирогов” стана ли по-добра, по-можеща, по-иновативна в годината, когато COVID преобърна живота на света?

- COVID кризата удари всички болници, но се чувствам удовлетворен и с изпълнен дълг, че отговорихме на предизвикателството и помогнахме на много хора с тежко протичане на инфекцията, без да пренебрегнем останалите спешни пациенти. Веднага създадохме организация и пристъпихме към преструктуриране на болницата с добавяне на самостоятелно изолирано инфекциозно отделение със сектор за реанимация и интензивно лечение на COVID. Паралелно лекуваме спешни и планови пациенти по всички специалности, които са застъпени в “Пирогов”, и дори разширяваме медицинския спектър.

- “Пирогов” беше първата болница, която се срещна директно с COVID, какво се случи оттогава, колко станаха пациентите с инфекцията?

- Спецификата на “Пирогов” предполагаше първите пациенти с COVID да попаднат при нас – за всички е известно, че болницата работи денонощно и не отклонява пациенти, които се нуждаят от спешно лечение. С първия случай на болен, за когото в началото не се знаеше, че е заразен, вирусът влезе и в колектива на болницата, но за щастие, не допуснахме сериозни последици. До момента въпреки всички мерки сме откривали вируса при 82-ма от работещите в “Пирогов” над 2400 души, като някои се заразиха и по време на отпуска – установихме го, защото след първите случаи създадохме организация за тестуване на постъпващите пациенти и на работещите в болницата, които са отсъствали по-дълго. Хубавото е, че всички лекари, сестри, санитари са излекувани.

В същото време от март досега сме лекували над 500 пациенти с COVID.

- С какъв капацитет лекуват останалите клиники на болницата?

- След първоначалното стъписване, когато и препоръките бяха да бъде търсена медицинска помощ само при по-сериозни състояния, и всичко, което търпи изчакване, да се отсрочи, работим с пълните си възможности. През последните 2 месеца дейността е почти като преди пандемията. Логично е, животът продължава. Особено през лятото се увеличиха и инцидентите, катастрофите и съответно травматизмът – традиционно по-висок в месеците от юни до октомври.

Радва ме, че неочакваното за целия свят изпитание не попречи да следваме плана си за развитие. С адаптацията си за лечение на инфекциозни пациенти не само защитихме достойно името си на болница в сегмента на националната сигурност, но и като цяло изпълняваме стратегическите си цели. Технологично обогатените клиники и обновените през годината сгради помогнаха да се разшири портфолиото на болницата. Но по-високо ниво работят клиниките по изгаряния и пластична хирургия и неврохирургията. От тази година на пълни обороти функционира лицево-челюстната хирургия, която е в перфектна симбиоза с неврохирургията и с клиниките по уши-нос-гърло и затваря кръга на лечението и реконструкциите в целия спектър на травматизма в областта на главата. Попълнихме екипа на тази тясна и специфична медицинска област със специалисти от най-високо ниво. През последните 3 месеца във връзка с катастрофите, особено на мотористи, в клиниката се извършват операции и възстановително лечение на много тежки травми.

Концепцията на ръководството е, че развитието на болницата трябва да е процес, във всеки момент портфолиото да се разширява. Продължаваме.

- Какво е в ход в момента?

- Продължаваме да разширяваме дейността на детските хирургични клиники. В детската урология вече се извършват много щадящи операции с ендоскопска техника. С ново операционно и реанимационно оборудване е детският сектор по изгаряния. С новите възможности на интензивния сектор по термична травма

успяваме да

помогнем дори

на пациенти с

изгаряния над 65%

и това е световното ниво в тази област. Във всички хирургии обновяваме апаратурата, защото работим по най-новите оперативни методи.

С помощта на Фонда за енергийна ефективност на ЧЕЗ оптимизирахме всички сгради в “Пирогов”, в момента се довършват последните проекти.

- Близката ви следваща цел като директор на “Пирогов”?

- Предстои доизграждането на детското отделение с 25 легла за тежки състояния извън хирургичните заболявания. Надявам се до края на годината да сме окомплектовали структурата и педиатрите да приемат всички нуждаещи се малки пациенти.

До Нова година в шоковата ни зала ще влезе в действие нов рентгенов апарат с изключително големи възможности за бърза диагностика. Буквално

за 5 мин екипите

ще имат данните

и така ще могат да започнат лечението възможно най-рано. В спешната и травмамедицината това означава по-голям шанс за спасителна операция или светкавична ангиографска или друга интервенция на пациента. Бързото ориентиране в диагнозата е гаранция за добра прогноза за изхода от лечението. За това ще спомага и модерният компютърен томограф, който ще стане част от новите решения в спешното отделение до края на 2020 г.

Като можене и квалификация екипите в болницата винаги са били на най-високо ниво, но когато бъдат подпомогнати от модерна апаратура, възможностите се подобряват значително. Идеята е да сме максимално бързи в диагностиката, за да използваме т. нар. златен час за започване на лечение, който доказано увеличава успеха.

Друго, което предстои, е по фонда за устойчиво градско развитие да направим пълен вътрешен ремонт на Клиниката по кардиология и на новия ни строук център за най-модерното лечение на инфаркти и инсулти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКИ: Coronavirus. bg

2689 заразени с COVID-19, 23.6% от тестваните, 28 са починали за 24 часа

2689 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 11 376 PCR теста през изминалите 24 часа. Тоест положителни са 23.6% от тестваните. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 48 150, от които активни 27 230

Борисов: Ваксините идват през април, Мутафчийски ще ни представлява пред ЕС

Борисов: Ваксините идват през април, Мутафчийски ще ни представлява пред ЕС

"Доволен съм, че колегите се съгласиха да изпратим представител и всяка държава да има по един практик, който да дава възможност на политическите ръководства да вземат обосновани данни. Аз ще предложа проф. Мутафчийски", каза премиерът Бойко Борисов на живо във фейсбук докато течеше видеоконференцията на Европейския съвет

Снимка: Средно училище "Васил Левски" в Севлиево

Погубена от COVID учителка остави кръгло сираче, правят кампания за помощи

За кампания в помощ на детето на починалата от Covid-19 учителка от Севлиево - Айлин Байрактарова от Средно училище "Васил Левски" в Севлиево призова младият учител и образователен експерт Петър Велков във фейсбук профила си.  Припомняме, че учителката загуби битката с коронавируса на 28 октомври в севлиевската болница, 5 дни

40% от гласувалите 600 студенти в анкета на Асоциацията на студентите-медици са готови да се включат като доброволци.  СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

240 студенти по медицина готови да влязат в системата

Искат добро заплащане и предпазни средства И интернистите могат да лекуват вируса, нека се включат, призова шефът на “Александровска” проф. Борис Богов 240 студенти по медицина в страната са готови да влязат в здравната система, за да помагат на лекарите и медицинските сестри в болниците. Това показва анкета на Асоциацията на студентите медици в

Ген. Венцислав Мутафчийски

Ген. Мутафчийски: "Ремдесивир" ще се ползва първо от болните в интензивните

"Първоначално от „Ремдесивир“ ще бъде използвано от тежко болни, които са в интензивното отделение", каза началникът на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, предаде Dariknews. „Естествено, че не може абсолютно всички хора да се възползват от „Ремедесивир“

Временната шефка на СРЗИ д-р Илонка Маева дава част от доставените флакони ремдесивир на началника на ВМА ген.- майор Венцислав Мутафчийски. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

8 месеца след началото на пандемията: пишат софтуер за SMS до инфектираните (Обзор)

Бързите тестове за Спешна помощ и болници все още не са закупени Личните лекари няма да дават от 1 ноември направления за тестване - още преговарят как да го правят, за да не влизат болни хора в кабинетите Осем месеца след началото на пандемията у нас здравните власти тепърва започнаха да мислят за облекчени мерки за издаване на направления и

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: МВнР

Министър Захариева председателства координационната група за "Три морета"

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева председателства първото заседание на Междуведомствената координационна група по инициативата "Три морета", което се състоя във видеоконферентен формат, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Фактът, че България се включи в инвестиционния фонд към инициативата и

Министър-председателят Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Започна участието на Борисов във видеосрещата на Европейския съвет за COVID-19

Започна участието на министър-председателя Бойко Борисов във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19. Целта е държавните и правителствените ръководители на страните членки да обменят информация за най-добрите практики и за по-добрата организация на системите при справянето с коронавируса

Снимката е архивна: Йордан Симеонов

113-а вечер на протести в София

За 113-а вечер протест в центъра на София. Исканията - оставки на правителството и главния прокурор, предаде БНТ. С викове "Оставка" студенти от няколко университета се събраха на протест пред СУ "Климент Охридски". Движението пред Ректората беше спряно, пропускаха се само линейки. Малко след 19.30ч. движението на кръстовището беше пуснато

ИВАН ИВАНОВ

БСП - Варна сне доверие от депутат, той плаши със съд

Депутатът Иван Иванов да бъде изключен от БСП, поиска Градският съвет на партията във Варна, който свали доверието си от него. В момента Иванов е под карантина с COVID-19. Партията във Варна се разграничи от него на базата на всичките му досегашни действия, каза за “24 часа” лидерът на градската организация Борислав Гуцанов

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева СНИМКА: МВнР

Министър Захариева: Готови сме за преговори за членство в ОИСР, чакаме покана

„България е готова да започне преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и се надяваме да получим покана възможно най-скоро“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на годишната министерска среща на ОИСР, която се състоя във видеоконферентен формат

Кардиологът проф. Иво Петров СНИМКА: Архив

Използват името на проф. Иво Петров за реклама на лекарство, той се разграничи

Името на кардиолог проф. Иво Петров е използвано за реклама на лекарство на сърце. Това съобщи самият той във фейсбук профила си, като уточнява, че не е запознат с конкретния препарат, както и че не е участвал в разработването му. "Бих искал да разгранича името си от спекулативни търговски съобщения, свързани с препарата Cardio Activ

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber